Yeni Bir Dil Öğren, Beyin Gücünü Artır

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar yeni bir dil öğrenmenin kişinin beyin sağlığını olumlu etkilediğini gösteriyor.

Yeni Bir Dil Öğren, Beyin Gücünü Artır.

“Kendine yatırım, yapabileceğin en iyi yatırımdır.“ Bu nedenle eğer kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız hemen yeni bir dil öğrenmeye başlayın. Merak etmeyin bilim de bizimle hem fikir. Bilim insanlarının son yaptığı çalışmalar yeni bir dil öğrenmenin kişinin beyin sağlığını olumlu etkilediğini gösteriyor.

Birden fazla dil konuşmak size sadece iş başvurusu yaparken veya yabancılarla iletişim kurarken avantaj sağlamakla kalmaz aynı zamanda beyin yapınızı da değiştirir. Nasıl mı? Yeni bir dil öğrenirken beyninizin her iki bölümünü de aktif olarak çalıştırırsınız. Bu sayede beyin kaslarınız gelişir. Gelişen beyin kasları da daha iyi odaklanmanızı, daha yaratıcı olmanızı sağlar. Bunun yanında hafızanızı güçlendirir ve daha analitik düşünmenize yardımcı olur. Kısacası yeni bir dil öğrenirken beyniniz çok verimli çalışır ve yüksek performans sergiler.

Peki, dil öğrenirken beyin yapımızda başka nasıl değişiklikler oluyor? Hemen bakalım.

Çoklu iş yapma becerisi gelişir

Birden çok dil konuşmak beynin daha iyi odaklanmasına ve beynin edindiği bilgileri daha koordineli filtrelemesine katkı sağlar. Diller arası geçiş yapmak beynin daha aktif ve esnek çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kişinin bulunduğu ortamda hangi dili kullanması gerektiğini belirleyerek önceliklendirmeyi daha kolay yapmasını sağlar.  Hafızayı güçlendirmek ve aynı anda birden fazla iş yapabilmek için siz de hemen yeni bir dil öğrenmeye başlayın.

Beynin gri maddesi artar

Birden çok dil konuşabilen kişilerin beyinlerinde yer alan gri madde tek bir dil konuşabilenlere oranla daha fazladır. Beyin gri maddesi, merkezi sinir sisteminin temel bileşenlerinden biridir ve sinir hücresinden meydana gelir. Gri madde, beyinde bilgi işlemeden sorumludur.  Görme, konuşma, koklama, duyma, karar verme, idrak gibi hareketlerin yönetiminde görev alır. Hepimiz yeni bir dil konuşurken doğru yerde doğru kelimeyi seçmenin ne kadar zor olduğunu biliriz. Ancak bu durum beyin için oldukça yararlı. Bu sayede hafızasını güçlendiren beyinde gri madde sayısı artar ve beyin aktif şekilde çalışmaya başlar.

Beynin yaşlanması engellenir

Her yıl üflediğiniz mum sayısı artsa da söz konusu beyin olunca işler pek öyle yürümüyor. Beyin, sandığınızın aksine bedeniniz kadar kolay yaşlanmıyor. Şimdi bu zamana kadar duyduğunuz tüm söylentileri bir kenara bırakın. Çünkü yaşını kaç olursa olsun, beyninizin dil öğrenimi ile ilgili olan bölümünü çalıştırıp, eğitebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise motivasyon ve yeterince zaman. Kısacası yetişkinler, daha genç yetişkinler gibi dilde uzmanlaşabilir. Üstelik bunun yanında daha sağlıklı, genç ve işlevsel bir beyne de sahip olabilir.

Alzheimer’ı unutturur

Konu yaştan açılmışken, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bir hastalık olan Alzheimer, beyin faaliyetlerinin maksimumda tutulmasıyla yavaşlatılabiliyor. Bilim insanları, son yaptıkları araştırmalarda yeni bir dil öğrenmenin ve bu dili konuşmanın beyni aktif şekilde çalıştırdığını ve bunun da Alzheimer’ın gelişimini azalttığını keşfetti.  

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı