Yabancı Dil Öğrenirken Pasif Bir Öğrenici Misin Yoksa Aktif Öğrenici Misin

Yabancı Dil Öğrenirken Pasif Bir Öğrenici Misin Yoksa Aktif Öğrenici Misin.

Çok küçük yaşlardan itibaren çoğu insanın nasıl öğrendiğini gözlemleme fırsatı olmamıştır. Çünkü okul hayatı ile bir öğretmen bize bir şeyler öğretmeye başlar. Öğrendiklerimizi pekiştirmek için ödevler yaptırır ve en son ne kadar öğrendiğimizi test etmek için bize sınav yapar. Sınav notumuza göre hem sınıf atlayacağımıza seviniriz hem de öğrendiğimizi düşünürüz. Öğrendiklerimizi ne kadar uygulayabiliyoruz ya da anlatabiliyoruz farkında olmayız. Bir öğretmenin anlattıklarını pasif olarak öğreniriz.

İngilizce öğrenmeye başladığında klasik yabancı dil eğitimi veren bir kursa yazılmış olabilirsin. Sana belli konularda eğitim verilmiş olabilir, alıştırmalara doğru cevap verip, testleri doğru yanıtlamış olabilirsin. Test sonuçlarına rağmen İngilizce dil becerini geliştirememiş olabilirsin. Çünkü pasif olarak öğrenilen bilgilerin aktif bir bilgiye dönüştürmemişsindir. Pasif öğrenme faaliyetlerini aktif öğrenme faaliyetlerine dönüştürmediğinde dil öğrenmiş olmazsın. Kendini dil becerin olmadığı konusunda olumsuz düşüncelerle beslemeye başlarsın. Bunu yapma. Herkesin dil öğrenme becerisi vardır. Olumsuz mitlerle dilini geliştirmeyi engelleme…

Sana bu yazımızda pasif öğrenme faaliyetlerini nasıl aktif öğrenme faaliyetlerine dönüştürebilirsin bunlardan bahsedeceğiz. Dönüştürürken keyif almanın formüllerinden bahsedeceğiz.

İngilizce öğrenmeye başladığında eğitmeninden arkadaşlarına kadar birçok tavsiye aldığın kişi oluyor. Evet verilen tavsiyeleri dinlemek çok doğru ama kendi öğrenme yöntemini keşfetmeden her tavsiyeyi uygulaman yanlış. Her denileni yapman seni pasif öğrenici yapar. Pasif öğrenme ile gelişmen yavaş olduğunda kendini yetersiz görmeye başlarsın. Motivasyonun düşer. Yeni bir dil öğrenirken motivasyonunu her zaman yükseltecek öğrenme alışkanlıkları kazanmalısın. Bu alışkanlık senin pasif öğrendiklerini aktif öğrenmeye dönüştürür. Aktif öğrenici olmalısın.

Günlük yaşantının rutinine İngilizceyi yerleştirdiğinde duyu organlarının iyice İngilizce ile tanışmasını sağlarsın. Beyin ilk andan itibaren İngilizce faaliyetlerini kaydetmeye başlar. İlk başlarda kullanılmaya hazır sunmayabilir, ama sen bunu bir rutin olarak yaptığında, sana kullandırtmaya başlar. Beyninden, hafızandan İngilizce kullanmaya başladığında, İngilizceye aşina olduğunda, gelişmeye başladığını gözlemlersin. Günümüzün popüler aktivitelerinden pilates gibi düşünün. İlk günden iyi pilates hareketlerini iyi yapamayan insanlar zamanla yapmaya başlarlar. Çünkü hem bir eğitim alırlar hem de internet sayesinde başkalarının pilates derslerini izlerler. Pilates uzmanlarının hesaplarını takip etmeye başlarlar. Pilates ile meşgul olmaya başladıklarında hayatlarının akışına pilatesi yerleştirirler. İngilizce için de bunu yapmalısın. Bir bütün olarak hayatının her alanında İngilizce ile meşgul olmaya başlamalısın.

Herkesin ilgi alanları farklı olduğu gibi öğrenme yöntemleri de farklıdır. İlgi alanlarımıza göre hobilerimizi seçtiğimiz için keyifle kendimizi geliştiririz. İngilizce öğrenmek senin için bir mecburiyet olduğundan istekli başlayıp, keyifle geliştirememiş olabilirsin. Yeni bir dil öğrenmenin en güzel yolu, hayatının akışına o dili yerleştirmektir. Hobi gibi düşün. Bir spor veya sanat aktivitesi gibi hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmelisin, aktifleştirmelisin. İnsanlar tuttukları futbol takımının 11’ni hemen öğrenirken, İngilizce 12 ayın ismini çok yavaş öğrenirler. Hızlı veya aktif öğrenmek için keyifle takip etmeye, öğrenmeye, ilgilenmeye motive edici yöntemler geliştirmelisin. Kendine en uygun öğrenme yöntemini keşfetmelisin ki İngilizce ile meşgul olurken çok keyif alabilmelisin. İlk başta keyif almaya başladığında öğrenme motivasyonun her zaman yüksek olur. Çünkü keyifle öğrenmeye başladığında bir hobi gibi keyifle İngilizceye vakit ayırmaya başlarsın. Aktif öğrenici olursun.

Peki senin en iyi öğrenme yöntemin ne?

En iyi öğrenme alışkanlığını belirlerken, en başta mutlaka profesyonel bir destekte alabilirsin. Duyusal etkileşim ile öğrenme özelliklerini iyi analiz edecek bir online İngilizce kurs araştırabilirsin.

Hep tavsiye ediyoruz. Hayatının akışına İngilizceyi yerleştir, İngilizce ile keyifle meşgul ol. Bazen kendimize bir rota oluştururken zorlanırız. Online İngilizce kursunda, birebir uzaktan bağlantı ile sana özel bir eğitmenden eğitim alırsın. Eğitmenin senin en iyi öğrenme yöntemini gözlemleyebilir. Çalışma alışkanlığını dışarıdan daha iyi gözlemler. Bu kurslarda trafikte sorun olmaz. Bir yere yetişmek zorunda olmazsın. Her nerede isen, istediğin saatte ve yerde internet ile bağlanıp eğitim alabilirsin. İlk günden konuşmana odaklı online İngilizce kurslarını tercih etmen önemlidir. Kurs eğitiminde aktif öğrenme faaliyetlerini bünyesinde bulunduran eğitim kurumunu tercih etmelisin.

  • En iyi öğrenme alışkanlığını deneyerek keşfedersin. İngilizce öğrenme tavsiyelerini denedikçe en iyi hangisinde hızlı ilerlediğini keşfetmelisin. İyi ve hızlı öğrendiğin, kendini geliştirdiğin, en iyi yöntemdir. En iyi öğrendiğin yöntem severek yapacağın, motivasyonun yüksek olacağı yöntemdir.

Örneğin günde 30 dakika 2 kez oyun oynayarak İngilizce pratik yapacağım. Örnekte olduğu gibi keyifle pratiğe devam edeceğin bir öğrenme şeklini iyi belirlemelisin. Seni ders çalışma psikolojisinden çıkaran öğrenme alışkanlıkları belirle. Çok kolay olmasın çokta zor olmasın. Keyifle devam edip, her gün hedefini uygulayacağın bir aktivite olsun ki, aktif olarak öğren. Sana oyun örneği verdik. Eğitim oyunları olmalı. Kendini dil konusunda geliştirebileceğin oyunlar seçmelisin. Sosyalleşirken İngilizce ile meşgul olup dil becerilerini geliştirirsin.

  • En iyi öğrenme yöntemini belirledin. Sana en iyi yöntem gelse bile sana çalışma alışkanlığı, aktif ilgilenme alışkanlığı kazandırıyor mu değerlendirmelisin.
  • Yavaş, isteksiz öğrendiğin, sırf biri çok iyi öğrendiğini söyleyip tavsiye verdiği için ısrarla uyguladığın yöntemi belirle. Bu zayıf öğrenme yöntemindir.
  • Günlük yaşantında hayatının akışında İngilizceyi yerleştireceğin hedefler belirle. Etkili ve hızlı öğrendiğin yönteme göre hedefler belirlemen önemlidir.
  • Neleri öğrenmen gerekli, ihtiyaçlarını iyi belirlemelisin. Gramer mi, kelime mi, konuşma mı, dinleme mi gibi. İhtiyaçlarını iyi belirlemek doğru bir hedef planlaması yapmanı sağlar.

Bu maddeleri uyguladıktan sonra aktif olarak öğrenmeye başladığını fark edersin. Aktif öğrenme seni hızlı düşünmeye, iletişim kurmaya, özgüvenini artırmaya, akıl yürütmeye kadar birçok fayda sağlar.

Belli bir süre sonra seçtiğin öğrenme alışkanlığının sana kazandırdıklarını değerlendirmelisin. Aşağıdaki soruları kendine sorarak değerlendirme yapabilirsin.

  • Kelimeleri öğreniyor musun, hafızana kayıt oluyor mu, ezberliyor musun
  • Kelimeleri yazma becerin gelişiyor mu
  • Hangi becerinin gelişmesi için sana yardımcı oluyor

Bu değerlendirme ile seçtiğin çalışma alışkanlığı ile hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını gözlemlersin. Ne öğrendiğini, sana fayda sağlayıp sağlamadığını analiz edersin.

En İyi Öğrenme Alışkanlığını Nasıl Belirlersin

Dizi izleyebilirsin, podcast dinleyebilirsin, haber kanalı dinleyebilirsin, oyun oynayabilirsin, kitap okuyabilirsin. Bir transkripsiyon incelemesi ve bu yazının seslendirmesinin dinlemesini yapabilirsin. Bunları ayrı ayrı deneyerek hangisinden en çok keyif alarak verimli bir öğrenme süreci geçirdiğini gözlemlemelisin. Gözlemlerken yukarıda yazdığımız değerlendirmeyi yapmayı unutmayın. Örneğin dizi izlerken nasıl bir yöntem izlemen gerektiği konusunda bilgiye sahip olduktan sonra dizi izleyerek öğrenmeye karar verdiğinde, azimli olmalısın. Tavsiyelere tamamen uyduğunda, dizi izlemenin sana faydalı olup olmadığına karar vermelisin. Bu seçimini günlük hayatının akışında, bir rutinin haline getirmelisin. Hedef olarak belirlediğinde gün içerisinde gerekli süreyi bu yönteme ayırarak yapmalısın. Gerçek anlamda tavsiyelere uyduğunda senin için faydalı bir yöntem mi olacak karar vermelisin. Sonrasında değerlendirme ile sana ne kazandırdığını değerlendirmelisin.

Dizi, podcast, v.b hangisine karar verirsen ver, günlük planlarında yapılacaklar arasına almalısın. Eğer arasıra yaparsan pasif öğrenme olarak kalır. Amaç bu etkinliği aktif öğrenme faaliyetine dönüştürmektir.

Tavsiyelerimize hemen başla. Pasif Öğrenici Olma, Aktif Öğrenici Ol

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı