Reported Speech ile Indirect Speech Arasındaki Farklar

İster biri ile konuşmalarını ister bir seminerde dinlediklerini ister bir turda rehberin anlattıklarını ister okulda öğretmenin dediklerini birine aktar eğer birilerinin söylemiş olduğu şeyleri başka birine İngilizce bahsedeceksen Reported Speech kurallarına göre konuşmalısın.

Reported Speech ile Indirect Speech Arasındaki Farklar.

Reported Speech konusu bazı kaynaklarda Indirect Speech olarak da anlatılmaktadır. Fark yoktur.

Eğer İngilizce konuşabilmeni konuşma odaklı bir İngilizce kursu ile geliştiriyorsan bu kuralları özel olarak çalışmana gerek olmadığını biliyorsundur. Ama ileri seviyede olup dolaylı veya dolaysız anlatım kurallarını kendi başına öğrenmeye çalışıyorsan konuşma pratiği derslerinden faydalanabileceğin kurslar olduğunu bilmeni isteriz. Bu kurslara katılım gösterdiğinde konuları sen belirlersin sonra belirlediğin konularla konuşma pratiği yaparsın. Konuşma pratiği yaparken sana gramer kuralları özel olarak anlatılmaz. Eğitmeninle konuşurken konuyu pekiştirirsin.

Reported Speech yani dolaylı dolaysız anlatım konusunu öğrenmeye çalışan kişilerin İngilizce seviyesi genelde ileri seviyededir. Ana temel zaman konularında ilerlemiş olduğundan bu konuyu gramer kurallarıyla da çalışsa hızlı bir şekilde ilerleyebiliyorlar. Ama İngilizceyi öğrenmeye başladığından beri sadece gramer kurallarını çalışarak öğrendiysen hala konuşamama ihtimalin vardır. Kurallarla geliştirmek pasif bir öğrenme olmaktadır. Bir yabancı dili geliştirmek için aktif öğrenmek gerekir. Yani konuşarak geliştirilir. Eğer konuşma pratiği yaparak öğrenmediysen sana tavsiyemiz önce bugüne kadar öğrendiklerini konuşmaya çalış. Eğer konuşamıyorsan bilmelisin artık yabancı dil eğitimlerinde öğretme yöntemleri değişti. Eskiden klasik dil kurslarında önce gramer kuralları öğretilip sonra dinleme, yazma ve konuşma becerileri geliştirilmeye çalışılırdı. Artık sadece ilk günden konuşarak geliştiren yabancı dil eğitim kurumlarının olduğunu bilmelisin.

Sana neden yazımızın başında bir İngilizce kursu önerisi ile başladığımızı yazımızda tabloları gördüğünde gayet iyi anlayacağını düşünüyoruz. Kurslara yönlendirmekten ziyade bu konu ile ilgili en doğru tavsiye olduğunu kuralları okudukça anlayacağını düşünüyoruz.

Reported Speech kuralları ile konuşma pratiği yapmana en iyi yöntemlerden biri de kendi seviyene uygun İngilizce hikaye kitaplarıdır. Ülke olarak okuyarak yabancı dil geliştirmek hep ihmal edilir.

Hikaye kitaplarının üzerinde seviyeler belirtilmektedir. Seviyelere göre özel hazırlanmaktadır. Bu kitaplardan alıp her akşam 10 dakika uyku önce okumalısın. Uyku öncesi okunan şeyleri beynimiz daha hızlı hafızaya alabilmektedir. Bu yüzden bu konuyu en kısa sürede geliştirmen için olmaz olmaz mutlaka yapman gereken bu kitaplardan en fazla 10 dakika okumaktır.

Uyku öncesi seviyene uygun hikaye kitaplarını okurken bilmediğin kelimeler olabilir. Sözlüğüne bakmana gerek yok. Sadece okumalısın. Cümle yapılarında başkasına bahsetme nasıl yapılıyor gözlemlemeye çalışmalısın.

Örnek Cümlelere Başlayalım…

Örnek cümlelerimizde sana doğaçlama hikayeler yazacağız. Bu hikayeleri zihninde canlandırmanı istiyoruz. Böylece örneklerimizle pratik yaparken kalıcı olarak öğrenmeye başlayacaksın. Örnek İngilizce cümleleri kendine kendi sesinle 5 kez mutlaka tekrar etmelisin. Tekrar ederken hayal etmeni istediğimiz şeyleri hayal ederek söyle.

He said that he could speak perfect English.

İş aradığını düşün. Arkadaşın Jack ile bir kafede kahve içerken Jack sana bir tanıdığının İngilizce konuşabilen birini aradığını söylemiş olsun. Sende mükemmel İngilizce konuşabilirim demiş ol. Jack senden arkadaşına bahsediyor olsun.

The doctor told the patient to take a deep breath

Pandemi sürecinden geçtik. Nefes alma problemleri şikayetleri nedeniyle hastanelere çok giden oldu. Hastanede olduğunu ve telefonda bir arkadaşınla konuştuğunu düşün. Doktoru beklerken arkadaşın doktorun ne yaptığını sormuş olsun. Sende "Doktor hastaya derin bir nefes almasını söyledi" demiş ol…

The teacher told the students to be quiet

Herkes eğitim hayatı boyunca bir kez sınıfında öğretmenin öğrencilere sessiz olmalarını söylemesine şahit olmuştur. Varsayalım birine "öğretmen öğrencilere sessiz olmalarını söyledi" demiş ol:)

He father told me not to be late

Hayatında herkes çocukluk sürecinden geçer. Babasından veya annesinden hayatında herkes 1 kere geç kalma söylendiğini duymuştur. Sinemaya gittiğin arkadaşına "Babam bana geç kalmamı söyledi" dediğini hayal et.

He said he had been working all day / She said she had been working all day

Günlerden Cumartesi akşamı olmuş olsun. Sevgilinle telefonda konuştuğunu hayal et ve sevgilin sana bütün gün çalıştığını söylemiş olsun. Sende bunu sevgilinle telefon görüşmen bitince kankana bahsettiğini hayal et.

My grandfather said that all seas are salty

Küçük bir çocuk olduğunu hayal et. Dedenle sahile gittiğinizi ve dedenin de sana "bütün denizler tuzludur" demiş olsun. Sonra akşam annene bundan bahsettiğini hayal et.

Örneğimizde ikinci cümlede bir değişiklik yapmadığımızı farkına varmışındır.

Acaba yanlışlıkla mı:)

Fizik kuralları, tabiat kuralları gibi geçerliliğini koruyan bir cümleyi aktarırken değişiklik yapılmamaktadır.

Bu örnekle ilgili bir tane daha örnek çalışalım ki unutmayasın.

Our teacher said that the Earth circles around the Sun

Herkes eğitim hayatında bir kez öğretmeninden "Dünya güneş etrafında döner" kuralını duymuştur. Küçük bir çocuk olduğunu hayal et ve okul servisinde yeni öğrendiğin bu bilgiyi servis arkadaşına söylediğini düşün.

My mother said that he wanted to repair the machine

Sen telefonla konuşurken annen babana yüksek sesle bir şeyler söylemiş olsun. Telefonda anneni tanıyan kişi ne söylüyor diye sormuş olsun. Sende "annem babama makineyi tamir ettirmek istedi" dediğinden bahsettiğini hayal et…

She said that she had been walking the street.

Baban sana günün nasıl geçtiğini sormuş olsun. Sende “caddede yürüyordum” demiş ol. Senin bu cevabını baban annene bahsediyor olsun.

Reported Speech ile Dolaylı Aktarım Yaparken Yapılan Değişiklikler

Düz cümleleri, rica emir cümlelerini, yardımcı fiil ile başlayan soru cümlelerini ve soru kelimesi ile başlayan soru cümlelerini başkalarına aktarırken değişiklikler yapmamız gerekmektedir. Değişiklikler yaparken aşağıda listelediklerimizi ayrı ayrı değiştirmek için kurallar vardır. Tablolarda sol taraftakiler yerine sağ taraftakilerle değiştirilmesi gerekiyor.

  • İşaret Sıfat ve Zamirleri
  • Sahiplik Sıfatları
  • Zaman İfadeleri
  • Yer Zamirleri

Last Month

The Month Before, The Previous Month

Last Night

The Night Before, The Previous Night

Tomorrow

The Next Day, The Following Day, Today

Now

Then, At That Time

This Week

That Week, Last Week

Two Minutes Ago

Two Minutes Before

Tonight

That Night, Last Night

Yesterday

The Day Before, The Previous Day

In One Hour

One Hour Later

 

In This Room

In The Room, In That Room       

This

That

Here

There

This Pen

The Pen, That Pen

 

Simple Present

Simple Past

Simple Past

Past Perfect

Present Perfect

Past Perfect

Present Cont.

Past Cont.

Past Cont.

Past Perf. Cont.

Past Perfect 

Past Perfect 

Past Perf. Cont.

Past Perfect

Will

Would

Will be

Would be

Am going to

Was going to

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi bu konu en iyi biri ile konuşma pratiği yaparak geliştirilir. Tablolardaki değişiklikleri teker teker öğrenmek hem uzun bir vakit gerektirir. Hem de uzun süre konuşma pratiği yapmanı engeller.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı