İngilizceyi Öğrenmek İçin Günde Ne Kadar Zaman Ayrılmalı

İngilizceyi en kısa sürede geliştirmek için her gün nasıl bir çalışma sistemi oluşturulacağı sorusunun cevabını araştıranların sayısı çoktur. Akıcı olarak İngilizce konuşan insanların nasıl öğrendiklerini araştırırlar. Araştırırken de en çok sordukları sonra günde ne kadar vakit ayırmaları gerektiğidir.

İngilizceyi Öğrenmek İçin Günde Ne Kadar Zaman Ayrılmalı.

Yeni bir dil geliştirmek emek isteyen bir süreçtir. Aynı zamanda düzenlilik gerektiren bir süreçtir. Her gün mutlaka düzenli olarak hem yeni şeyler öğrenilmeli hem de daha önceden öğrenilen bilgilerin etkili tekrarı yapılmalıdır. İlk başta basit cümleler kolay diye hemen başka yeni bilgilere geçenler çoktur. Aslında ilk günden konuşarak geliştirme alışkanlığını kazanmak için basit cümleler birkaç kez tekrarlanmalıdır. Hemen yeni bilgi ekleme düşüncesinden çıkılmalıdır. Öğrenilen bilgi etkili tekrarla pekiştirmek ilerleyen zamanlarda daha hızlı öğrenilmesinde faydalıdır.

İngilizce çalışmaya veya konuşarak geliştirme başlamadan önce ilk 21 gün neler yaptığımızı not almalıyız. Günlerimizi nasıl geçirdiğimizin farkında olmalıyız.

  • Hangi saatlerde işteyiz veya okuldayız. Rutin olarak yaptığımız etkinliklerimizi not almalıyız. Hafta 3 gün spor yapmaktan taviz yapmıyorsan not almalısın.
  • Haftada kaç gün arkadaşlarınla sosyalleşiyorsun.
  • Neler izliyorsun. Neler dinliyorsun.
  • İşe veya okula gidiş dönüş ne kadar sürüyor.

21 gün olmasının sebebi en çok yaptığın veya en az yaptığın ama gene de yaptığın şeyleri geniş bir sürede gözlemleme imkanına sahip olmandır.

Yeni bir iş görüşmesi yapınca iş görevimiz ve hizmet bedelimiz dışında değerlendireceğimiz kriterler vardır. İşe gidiş geliş yol masraflarımızı, hangi saatler arasında çalışacağımızı, evimize ne kadar uzaklıkta olduğunu, nasıl gidip geleceğimiz gibi başka şeyleri de değerlendirmemiz gerekir. Ulaşım koşulları zor gelecek mi bilmek gerekir.  O hizmet bedelinin ve görev tanımının hayatımızda iş için ayıracağımız zamana değip değmeyeceğinin bilincinde olmak için değerlendiririz. Bu yüzden İngilizce için ne kadar vakit ayırabileceğimizi düzenlilik göstermek açısından 21 günümüzü değerlendirmeliyiz.

Kendimizin fiziksel ve ruhsal dayanıklılığını en iyi biz bilebiliriz. Hayatımızı 21 gün nasıl geçirdiğimizin farkında olmak İngilizceyi hayatımızın akışına nasıl yerleştirebileceğimiz konusunda bize fikir verecektir. İster kendi kendine evde İngilizce çalış ister bir eğitim kurumu ile geliştir. Her şekilde hayatının hangi zaman dilimlerine İngilizce için zaman ayırabileceği konusunda fikir verecektir.

İngilizceyi en kısa sürede konuşabilmek istiyorsan bir hobine keyifle vakit ayırır gibi vakit ayırmalısın. Ders çalışmam lazım, dil bilgisi kuralları öğreneceğim, çok bilgi var diyerek şikayetle başlarsan motivasyonunu kısa sürede kaybedersin. Bu yüzden hayatının rutininde nereye yabancı dil ile ilgili etkinlik saati yerleştirebileceğini gözlemlemen gerekiyor. Etkinlik derken hobi yapar gibi keyifle vakit ayırabilmeyi kastediyoruz. Veya spor için vakit ayarlamak gibi.

Hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmek demek aynı zamanda bazı rutin yaptığın şeylerden de vazgeçme kararı almak demek alıyor. Düzenli bir şekilde her gün konuşmamıza bir kelime bir cümleye ekleyebilme imkanını yakalayabilmemiz için 21 gün farkındalığımız önemlidir. Yeni bir konu hakkında kendi ana dilimizde de bilgi edinmek istediğimizde veya o bilgiyi öğrenmeye çalıştığımızda zaman ayırmalıyız. İngilizce ile meşgul olmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

  • Haftada 3 gün en az 40 dakika başka şeylerle meşgul olmadan mutlaka zaman ayırmalısın. Son 10 dakikası o gün gördüğün cümleleri kendi sesinle tekrarlamaya ayarlamalısın. Özneyi değiştirerek kendine söylemeyi de ihmal etmemelisin.
  • Yabancı dilini geliştirmek için ayırdığın vakit ne çok olmalı ne de çok az olmalı. Yoğun çalışmak yavaş ilerlediğin yavaş öğrendiğin günlerde motivasyonunu düşürür. Yoğun çalışıp yavaş ilerlediğini ya da beceremediğini hissettirir. Az çalışırsan da sürekliliği olmadığı için vakit kaybı olur. Kalıcı öğrenemezsin.
  • Her gün en az 5 dakika kelime oyunu oymalıyız.
  • Her akşam uyumadan önce kendi seviyene uygun hikaye kitabı okumalısın. Okurken kelimelerin anlamlarına bakarak konsantrasyonunu bozma. Sadece oku. Cümle yapılarına, kelimelere, cümle sonunda gelen kelimelere, yüklemlerin aldığı eklere, yüklemlerin öncesinde ve sonrasındaki kelimelere gözlemlemeye çalış.
  • Hikaye kitaplarında en basit cümlelerden birini her akşam kendine kendi sesinle 5 kez tekrar etmelisin.
  • Yolda yürürken yol tarifi yapmayı çok iyi bilsek de mağazaları kendimize zihninden söylemeye çalışmalısın.
  • Eşyalara bakarken İngilizcesini zihnimizden geçirmeye çalışmalısın.
  • Eğitimin, ilgi alanın veya çalıştığın sektörle ilgili web sayfalarını incelemelisin. Okumalısın. Farklı siteleri okumalısın ki aynı konunun farklı anlatıldığı cümleleri gözlemleyebilesin. Kendine sonunda anlatmaya çabalamalısın. Bazen aklına gelenleri yazmaya çalışmalısın.
  • Eğitimin, ilgi alanın veya çalıştığın sektörle ilgili tanıtım videolarını seyredebilirsin. Tabi önce Türkçe konuya hakim olmalısın. Türkçe bildiklerin hangi kelimelerle anlatılıyor farkındalığın olmaya başlasın.
  • Yolda yürürken, birini beklerken İngilizce haber kanalları dinlemelisin.
  • Sabah kalktığında rutin yaptıklarını söylemeye çalışmalısın. 30 saniye bile olsa mutlaka söyle.
  • Akşamları yatmadan önce rutin yaptıklarını söylemeye çalışmalısın. 30 saniye bile olsa mutlaka söyle.
  • Her kimle Türkçe konuşuyor veya dinliyorsan Türkçe fiillerin Türkçe aldığı eklere dikkat etmelisin. Hangi özneye hangi ek ile kendi ana dilinde konuşuluyor farkında olmaya başlamalısın.
  • İş yerinde kahve ve yemek molalarında kelime oyunu oynayabilirsin. Ya da kendi istediğin bir şeyi 5 dakika yapmalısın.
  • Her hafta sonunda o hafta çalıştığın kelimelerden kelime kartları oluşturabilirsin. O kartları küçük mini bir poşete koyup, hafta içi gün içerisinde kart seçip onları söylemeye çalışabilirsin.
  • Çalışma defterine günde 2 dakika en sevdiğin kişilerle ilgili bilgiler yazmaya çalışmalısın.
  • Her gün 1 dakika vakit ayırarak bir harf seç kendine. O harfle ilgili aklına gelen bütün kelimeleri bir kağıda yazmaya çalışmalısın.
  • 15 gün günde istediğin süre boyunca en sevdiğin şehir veya ülke ile ilgili bir web sayfasını okuyabilirsin. 15 günde bir ya farklı aynı yerle ilgili web sayfa okuyabilirsin. Ya da farklı bir yere geçebilirsin. Ama 15 gün sonunda hem kendine kendi sesinle aktarmaya çalışmalısın. Hem yazmaya çalışmalısın.

İngilizceyi konuşarak geliştirme becerisini kazanabilmek için konuşma odaklı eğitim kurumlarından faydalanabilirsin. 3 ay böyle bir deneyime sahip olup kendine konuşarak çalışma alışkanlığını kazanmaya başlayabilirsin

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı