İngilizceyi Kolay Öğrenmede Zeka Etkili mi?

İngilizce öğrenmeye sıfırdan başlayanlar çalıştıkları gramer konuları ile konuşamadıklarında benim yabancı dil öğrenme yeteneğim yok veya yeterince zeki değilim demeye başlıyorlar. Gerçekten yabancı dil becerisi bir zeka işi mi? Zeki olanlar daha mı kolay öğrenip konuşabiliyorlar?

İngilizceyi Kolay Öğrenmede Zeka Etkili mi?.

İnternette arama motorlarında "zeka nedir" diye araştırma yapıldığında birbirinden farklı tanımlamalar çıkmaktadır. Bunları önce bir inceleyelim.

  • "İnsanın akıl yürüterek, düşünerek nesnel gerçekleri algılayabilme, kavrayabilme ve sonuç çıkarabilme yeteneklerinin tümü"
  • "İnsan, aklı sayesinde doğru ve yanlışı ayırt edebilme becerisine sahiptir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir. Akıl yeteneği ile bir problemi veya olayı anlayıp, bağlantılarını fark edip, bir sonuç çıkarıp çözme becerisi göstermesidir."
  • "Çevresinde olan olayları anlama, mantıklı düşünme, duygusal düşünme, öğrenme, karşılaştığı problemler karşısında bilgilerini veya deneyimlerini etkili kullanma ve yönetmek için kullanılan kapasitedir."
  • "Zihnin öğrenme, bilgilerinden veya deneyimlerinden yararlanabilme, yeni yaşadığı durumlara uyum sağlayabilme ve çözüm bulabilme yeteneğidir."

Yukarıdaki tariflere bakarak İngilizceyi geliştirememe veya konuşamama durumunu tekrar düşünmeni tavsiye ediyoruz. 

"Bilgi işleyen her sistem zeka üretiyor. Bilgi işleyen sistemler er ya da geç zeka üretir" Türker Kılıç (Prof. Dr. Beyin Cerrahi Uzmanı)

İngilizce öğrenmek için zeki olmak gerekmiyor. Senin İngilizce ile meşgul olman, düzenli çalışman, öğrendiğin bilgileri anında konuşma pratiği ile tekrarlaman yabancı dilini geliştirme becerisini kazandıracaktır. Er ya da geç yabancı dilini akıcı konuşma yeteneğini kazanırsın. Her gün dünden daha iyi konuşabilmenin tek koşulu İngilizceyi hayatının akışına bir yemek yeme alışkanlığı gibi yerleştirebilmektir.

İngilizceyi düzenli olarak çalışmak her gün hafızaya yeni bilgi eklemeni sağlayacaktır. Her yeni öğrendiğin bilgideki örnek cümleleri kendi sesinle kendine birkaç kez tekrarlamalısın. Böylece bu bilgiler ve konuşma pratikleri zamanla sana İngilizceyi akıcı konuşabilme yeteneği kazandıracaktır.

Kendi kendine evinden yeni öğrenmeye başlayan kişiler çalıştıkları kaynaklardaki gramer konularındaki sırayı takip etmeye başlarlar. Konuları sırayla çalışıp ilerlerler. Kaynaklarındaki yeni kelimeleri çalışma defterlerine yazıp ezberlemeye çalışırlar. Ezberlemek aslında kısa bir süre sonra unutmak demektir. Her yeni bilgiyi bir cümle içerisinde mutlaka kullanarak pratik yapılmalıdır. Örneğin "dog-köpek" kelimeleri böyle ezberlemek yerine "There ise a dog in the garden" cümlesi gibi kelimeleri bir cümle içerisinde söyleyerek pratik yapmak etkili bir çalışma olmaktadır. Kaynaklardaki örnek cümleleri en az 5 kez kendi sesimizi duyacak şekilde kendimize tekrarlamalıyız. “Anladım, öğrendim” diyerek tekrar yapmayı ihmal etmemeliyiz.

İngilizce gramer kurallarını bildiği halde konuşamayanların sayısı çoktur. Bunun nedeni gramer kurallarını çalışırken örnek cümlelerle konuşma pratiğini yapmamaktır. Çocuklar büyürken kelime kelime konuşurlar. Dilin gramer kurallarını bilmedikleri halde kelime kelime konuşmaya başlayıp sonrasında basit cümleler kurarak konuşurlar. Yabancı dilde basit cümleleri konuşarak geliştirilebilir. Basit cümleler kurarak pratik yaparsan kelimeleri teker teker öğrenmene gerek kalmaz.

Gramer kurallarını öğrenirken örnek cümlelerin hepsiyle 5 kez tekrar yapmak çoğu kişiye vakit kaybı gelir. Çünkü öğrenecek çok konu olduğu için biraz gramer kuralları öğrenip sonradan konuşma pratiği yapmayı hedeflenir. Konuşma pratiği için birine ihtiyacın yok. Tabii biri ile her zaman pratik yapabilmek çok iyi bir imkân ama pratik yapacak kişi yok diye konuşmaya çabalamayı ertelememek lazım. Konuşma pratiğini aktif olarak kendi kendine yapabilirsin. Bu yüzden konuları biriktirmeden her konunun tüm örneklerini etkili tekrar yaparak kendi sesimizle en az 5 kez kendimize tekrarlamalıyız. Bir sonraki gün yeni konuya başlarken bir gün önce öğrendiğimiz cümleleri kendimize tekrarlamalıyız. Zamanla bu bilgiler zihnimizde sistemler oluşturarak bize İngilizce konuşabilme zekâsı üretecektir.

Herkesin yeni bir yabancı dilini geliştirme zekası vardır. Sadece zekanın artması için düzenli çalışmak gerekir. Konuşarak pratik yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Her örnek cümleyi konuşarak tekrarlamak en başta çok yavaş ilerlememize sebep olsa da sonradan hızlıca akıcı konuşmamızı sağlayacaktır. Arama motorlarında zekanın tanımlarından birini hatırlatmakda fayda var. "Zihnin öğrenme, bilgilerinden veya deneyimlerinden yararlanabilme, yeni yaşadığı durumlara uyum sağlayabilme ve çözüm bulabilme yeteneğidir." Sen her gün konuşarak gramer kurallarını öğrenmeye çabalarsan zihnin sana akıcı konuşabilme yeteneğini kazandıracaktır.

Konuşma pratiği yaparak çalışma alışkanlığı kazanmanın bir yolunu GNR Eğitim Temel İngilizce Eğimi ile de sağlayabilirsin. 3 ay sonunda temel günlük konuşmalarını akıcı konuşabilme yeteneğini kazanarak da evden kendin çalışmaya devam edebilirsin.

GNR Eğitim konuşma odaklı bir eğitim kurumu olarak gramer kurallarını özel olarak anlatmaz. Konuşurken kuralları öğretir. Eğitimin 1. dakikasından itibaren basit cümle kurarak konuşma pratiğine başlanır. İlk dakikadan itibaren konuşmayı sağlayan GNR Metodumuzun öğretme yöntemidir. Ücretsiz deneme dersimiz ile bunu deneyimleyebilirsin. Ücretsiz dersimiz Rusça'dır. Çünkü hiç duyulmayan bir dili ilk dakikadan itibaren konuşabilmenin mümkün olduğunu kanıtlıyoruz. Bizimle iletişime geçip ayrıntılı bilgi alabilirsin.

Her gün konuşarak İngilizce çalışırsan, bilgi sistemin er ya da geç zekâsı üretir. Sana akıcı konuşabilme yeteneği kazandırır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı