İngilizcenizi Dizi İzleyerek Geliştirin

İngilizcenizi Dizi İzleyerek Geliştirin.

Her gün bir dizinin, bir bölümünü izleyerek, ingilizcenizin nasıl geliştiğine şaşıracaksınız.

Dizi izlemek, o dilde düşünebilmenin en etkili ve eğlenceli yollarından biridir. Kelimelerin nerede ve nasıl kullanıldığını, doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ne kadar çok kelime öğrenirsek öğrenelim, konuşamadıktan sonra bilgimizi ispatlamış olamamaktayız. İletişim kurabilmemiz için konuşabilmek, en önemli önceliğiniz olmalıdır.

Kendi ana dilimizde unutamadığınız ve en çok etkilendiğiniz filmler, çok fazla duyusal etkileşim yaşadığımız filmlerdir. Yeni öğrenilen dile ait bir film izlemek o dil ile ilgili çoklu duyusal etkileşim kurmamızı sağlar. Seyrederken yeni öğrenilen kelimeler ile bir anıyı veya olayı özdeşleştiririz. Hem işitsel hem de görsel olarak o dile fazlasıyla maruz kalırız. Bizlere muazzam bir kulak dolgunluğu kazandırır. Diziler sayesinde tavsiyelerimize uygulamaya başladığınızda dinleme ve dinlediğinizi anlayabilme kabiliyetinizin geliştiğine kendinizde şaşıracaksınız.

Peki ingilizceyi dizi izleyerek öğrenmeyi nasıl başarabilirsiniz?

  1. Konusundan keyif alacağınız bir diziyi seçerek başlayabilirsiniz. İngilizceyi öğrenirken izleyeceğiniz dizinin konusunun ilginizi çekmesi çok önemlidir. İlk defa sıfırdan yabancı dil öğrenmeye başlıyorsanız animasyon veya sit-com diziler sizlere daha faydalı olacaktır. Eğer İngilizcenizi dizi izleyerek geliştirmede yolun başındaysanız The Walking Dead veya Friends dizilerini izleyerek başlayabilirsiniz. İsmini verdiğimiz bu dizilerden keyif almazsanız, mutlaka keyif alacağınız yeni bir diziyi seçmeyi unutmayınız.
  2. Diziler 20, 30 ve 40 dakikalık olduğundan çok fazla vaktinizi de almayacaktır. Diyalog şekillerini ve tonlamaları öğrenmek için ideal bir yoldur.
  3. Dizi izlerken birçok yeni kelime öğrenebilirsiniz. Bu yeni sözcükleri not alabileceğiniz bir not defteri yanınızda bulundurabilirsiniz. Ya da cep telefonunuza popüler sözlük uygulamalarını indirmekle daha kolay bir not defteri çözümü getirebilirsiniz. Bu programların size özel olacak çalışma defteri bölümünü kullanarak her yeni öğrendiğiniz kelimeyi buraya kaydedebilirsiniz. Sözcükleri kaydederken dizideki seyrettiğiniz kısımlar ile özdeşleştirebilirsiniz. Kelimeleri dizideki eylemle veya bir anı ile ilişkilendirmenizi tavsiye ederiz. Sözcükleri bu şekilde öğrenmek en etkili yeni bir kelime öğrenme tekniklerindendir.
  4. Diziyi ilk kez ana dilinizde izleyip konuya hakim olduktan sonra ikinci kez izlerken daha rahat konuşmalara odaklanabilirsiniz.
  5. Eğer İngilizceye sıfırdan öğrenmeye başlıyorsanız, ikinci kez aynı bölümü, İngilizce alt yazılı ama Türkçe seslendirmeli olarak yeniden başlatabilirsiniz. (Hangi yabancı dilde kendinizi geliştirmek istiyorsanız, o dilin altyazısını seçebilirsiniz.) Türkçe duyduğunuz sözcüklerin veya cümlelerin alt yazılarında, İngilizcesine dikkat etmeniz çok önemlidir. İşitsel olarak duyduğunuz kelimenin görsel olarak algılayarak hafızanızda kalması için etkili bir teknik olacaktır. Günlük yaşantımızda iletişimlerimizde bazen birilerine birinden aldığımız bilgileri aktarırız. Aktarırken “Söyledi, konuştu, anımsadı, tekrarladı, şunu kastetti, unuttu” gibi filler kullanırız. Dizi bölümlerini ikinci kez izlerken Türkçe duyduğunuz aktarım fiillerinin İngilizcede nasıl kullanıldığını veya nasıl aktarıldığını görsel olarak gözlemlersiniz. Bu şekilde her kelimenin hem ne anlama geldiğini hem de nasıl kullandığını öğrenebilirsiniz. Bu fiiller çok sık kullanıldığından uzun süre hafızanızda kalacaktır. Ezberlemeden kalıcı olarak öğrenebileceksiniz. Günlük yaşantımızda rutinlerimiz arasındaki yürümek, kalkmak, almak, gelmek, gitmek yüklemlerinin İngilizce nasıl kullanıldığına görsel olarak farkındalığınız artacaktır.
  6. Altyazılarda İngilizcesini görsel olarak öğrenirken diziyi durdurup gördüğünüz İngilizce sözcükleri elinizle not defterinize yazabilirsiniz. Öğrendiğiniz kelimeleri elinizle not defterinize yazmanız beynin uzun süre hafızanızda kalmasında daha etkili olacaktır. Beynimiz aynı anda birkaç işlem yapabilir. Beynimiz önce en kolay yaptığımız işlemi algılar. Seyrederken sadece alt yazılara odaklanmanız önemlidir. Yazarak seyrettiğinizde beyin yazma işlemini daha kolay bulacağından ona odaklanacaktır. Önceliğiniz görsel olarak yabancı dille etkileşim olacağından seyrederken not almamanız size fayda sağlayacaktır.
  7. Yeni bir dil öğrenirken konuşulanı dinlemek ve anlamak geliştirilmesi en zor kısımdır. Bu yüzden iki kez izlediğiniz bölümü üçüncü kez sadece orijinal ses seçeneğini ayarlayıp İngilizce altyazıları 2-3 saniye geciktirerek izleyebilirsiniz. Böylece ilk olarak oyuncunun konuştuğunu duyabilir dikkatlice dinlemeye çalışabilirsiniz. Konuşulan diyalogları önceden bilmek sizin sadece yeni dilde ne konuşulduğuna konsantre olmanızı sağlayacaktır. Yabancı dile odaklanmanız daha kolay olacaktır. Altyazıları gördüğünüzde ne kadar anladığınızı test edebilirsiniz. Aynı zamanda altyazıları ikinci kez görmek kelimeleri iyice öğrenebilmeniz için etkili bir tekrar olacaktır.
  8. İzlerken eğer oyuncu çok hızlı konuşuyorsa, yakalayamadığınızda, diziyi durdurup yeniden dinleyebilirsiniz. Yakalayamadığınızda altyazıyı okumadan diziyi durdurup tekrar dinlemeniz sizin daha iyi gelişmenizi sağlayacaktır.
  9. Düzenli dizi seyretmek ve konuşulana odaklanmanız dinleme becerinizin kısa süre de gelişmesine fayda sağlayacaktır. İzledikçe ne kadar çok şey öğrendiğinizin farkına varabilirsiniz. İzlerken birçok fiili, kelimeyi ya da cümle yapısını farkında olmadan tekrarlarsınız. Hem keyif aldığınız bir dizi seyretmiş olursunuz hem de yeni bir dil öğrenmiş olursunuz.
  10. Keyif aldığınız bir dizi seyrettiğinizden yeni bölümlere de keyifle devam edersiniz. Bir sonraki bölümde bir önceki bölümden hatırlatma sahneleri olduğundan öğrendiklerinizi yeniden tekrarlama şansına sahip olursunuz.
  11. Her gün en az 1 saat dizi izledikçe çok kısa bir zamanda kendinizi geliştirdiğinizi fark edersiniz.
  12. Dizi izlerken duyduklarınızı kendi sesinizle tekrarlayabilirsiniz. Karakterin konuştuğu şekilde duyduğunuz orijinal seslerle söylemeye çalışabilirsiniz.
  13. Dizi seyrederken kelimeleri kaçırmanızı dert etmeyeniz. Kulak dolgunluğunuzu geliştirmek için seyretmenizi ve dinlemenizi tavsiye ediyoruz.
  14. Gündüz işe gitmek veya okula gitmek zorunda olabilirsiniz. Eğer İngilizce öğreniyorsanız size tavsiyemiz cep telefonunuza video programı indirebilirsiniz. Bu programda seviyenize göre 15 saniyelik filmlerden replikler seyredebilirsiniz. Gün içerisinde böylece İngilizceden uzak kalmamış olursunuz.
  15. Online yabancı dil eğitim veren kurumlardan ders alabilirsiniz. İstediğiniz saatte ve yerde ders alabilme imkanı sunmaktadırlar. Ders içeriklerini kişiye özgü hazırlamaktadırlar. Dizi izlerken farkında olmadan doğal tekrar öğrenme yöntemi ile öğreniriz. Online eğitim alırken doğal tekrar ile siz farkında olmadan öğrenmenizi sağlayacak eğitim kurumlarını tercih etmeniz sizin için yararlı olacaktır.
  16. Gün içerisinde her nereye gidiyorsanız hareket halindeyken o dilde haber kanalı dinleyebilirsiniz.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı