İngilizce Say ve Tell Fiillerinin Farkını Doğru Bir Şekilde Kullanmaya Başla

Türkçe konuşurken söylemek fiilini nasıl kullandığının farkında olursan Say ve Tell fiillerini kolaylıkla İngilizce konuşurken kullanmaya başlayabilirsin.

İngilizce Say ve Tell Fiillerinin Farkını Doğru Bir Şekilde Kullanmaya Başla.

Say ve Tell yüklemleri arasındaki kullanım farkını pekiştirmek için en iyi yollardan biri günlük yaşantımızda konuşmalarımıza, seyrettiklerimize ve dinlediklerimize dikkat etmek olacaktır. Türkçe söylemek fiilini cümlelerde nasıl kullanıyorsun farkına varırsan daha kolay öğrenebilirsin.

Say ve Tell Kelimelerinin Cümlelerde Kullanım Farklılıkları

Say / Söylemek / Demek

Tell / Söylemek

Bir düşünceyi ifade ederken

Bir bilgi verirken

Sözün kime söylendiğinin belirtilmediği durumlarda

Bir sözün kime söylendiğinin belirtildiği durumlarda

Söylenen mesajın ne olduğu önemlidir.

Söylenen mesajda aktarılmak istenen mesaj ve kimler arasında geçtiği önemlidir.

Herhangi bir şey söylemek

Bir insana bir şeyler söylemek

 

Sana İngilizce örnek cümle verip, bu örnek cümleye uygun bir hikaye oluşturacağız. Hikayelerimizi gerçekten hayal ederek yapmalısın. Gözünde canlandırmalısın. Bir anı ile pekiştirirken öğrenilen bilgiler kalıcı olarak hafızaya yerleşir. Bu yüzden sadece okuyup geçmemelisin. Her örnek hikayemizde rol yapmalısın. Ve kendi sesini beyninin duyacağı şekilde İngilizcesini söylemelisin.

I didn't say anything like that

Patronun sana işe alırken performansın iyi olursa 9 ay sonra % 40 zam yapacağını söylemiş olsun. Sen 9 ay çalışıp işlerin daha iyi olmasını sağladığında patronuna zam sözünü hatırlattığını düşün. Tabii ki genelde patronlar bu sözleri hatırlamaz:) "Ben böyle bir şey demedim"

She didn't even say goodbye

Kız arkadaşın veya erkek arkadaşınla bir konuda tartıştığını, tartışmanın gerginleştiğini ve veda etmeden gittiğini düşün. Bunu en yakın kankana aktarırken "Güle güle bile demedi" diye üzülerek bahsettiğini düşün.

My English teacher told me that I am now an Intermediate Level

İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başlamak için iki aydır konuşma odaklı İngilizce kursuna  gittiğini düşün. Son derste öğretmenin sana artık dilbilgisi seviyenin Intermediate olduğunu söylemiş olsun ve sende bunu babana söylediğini hayal et.

The doktor told my mother that she need to use less salt in food

Annen sağlık kontrolü için check up yaptırmış olsun. Doktor genel sağlık durumunun iyi olduğunu ama yemeklerde daha az tuz kullanması gerektiğini söylemiş olsun.

I said "hello" to everyone in the room

Arkadaşınla oturduğunu, bir hafta önce üniversite arkadaşlarınla katıldığın organizasyondan bahsettiğini ve biraz da organizasyona geç kaldığını düşün.

Arkadaşına organizasyondan bahsetmeye şu cümle ile başladığını düşün: Odadaki herkese "merhaba" dedim.

Şimdi bu cümlede neden tell olup olmadığını düşünebilirsin. Çünkü net olarak birine dediğini anlatmış olmuyorsun. Bir grupta ortaya bir şeyler söylediğinde say kullanmalısın. Ama herkese söylediğini belirtirken to kullanmayı unutmamalısın. Tell fiilinde to kullanılmasına gerek yok.

I tell you tomorrow

Yakın arkadaşın hafta sonu sinemaya gitme teklifinde bulunmuş olsun, sen de ona "sana yarın söyleyeceğim" demiş ol. Bu cümlede kime söylediğini Türkçe konuşurken de belirtiriz. Bunun da farkında olabilirsin.

Will you tell us about yourseff?

İş görüşmesine gittiğini ve görüşmede iki kişi olduğunu hayal et. İş görüşmelerinde klasik repliklerden biri "bize biraz kendinizden bahseder misiniz".

Bu soruda genel bir soru neden tell diye düşünebilirsin. Çünkü oda da 3 kişisiniz ve biri sana bize diye cümleye başlıyor. Türkçe bile soruyu incelediğinde bize diye belirtiliyor.

He says, I’m hungry

Yolda arkadaşınla yürürken arkadaşının yan tarafından bir adam bir şeyler söylüyor olsun. Sen de arkadaşına ne söylüyor diye sorduğunu ve arkadaşında “açım söylüyor” demiş olsun. Neden tell olmadığını merak edebilirsin. Adam her geçen kişiye söylüyor. Genel ortaya söylüyor.

Sana şimdi bu konu ile pratik yapabileceğin tavsiyelerde bulunacağız. Pratik yaparken sen bu konuşmalarda cümlenin tamamını kendine İngilizce söylemesen de mutlaka say ve tell fiilinden hangisini kullanacağını düşün veya kendine söyle.

Pratik 1: Türkçe seyrettiğin dizi veya filmlerde oyuncuların birbirileri arasındaki diyalogları dinlerken birbirlerine başkaları ile konuştuklarını nasıl aktardıklarına dikkat edebilirsin. Bazen repliklerde kime söylendiği belli olmadan söylenen şeyleri aktaracaklardır. Bazen de kime söylediklerini veya kimin kime ne söylediğini aktaracaklardır.

"Kızdı, ama bir şey söylemedi" repliği geçiyorsa sen burada hangisini kullanacağını zihninden geçirmelisin.

Pratik 2: Haberler veya haber programlarında gündemle ilgili şeyler hakkında konuşulur. Genelde kimin ne söylediği, kimin kime ne söylediği belirtilerek konuğun konuşması beklenir. Bu tarz yayınlarda hangi fiilin konuşulacağını kendine söyleyebilirsin. Ya da zihninden geçirebilirsin.

Pratik 3: Bazı programlarda sunucunun programına davet ettiği ünlü kişiler olur. Bu ünlüler sorulan sorulara göre hayatlarından bahsederler. Bazen birilerine ne söylediklerini bazen de kendilerine ne söylendiğini aktarırlar.  Bu programlarda hangisini kullanacağın ile ilgili konuşma pratiği yapabilirsin.

Pratik yaparken sadece say ve tell fiilleri ile arada geçen tüm fiillerle ilgili de pratik yapabilirsin. Böylece günlük yaşantında da zihnin İngilizce ile hep meşgul olmaya başlar ve daha kısa sürede öğrenebilirsin.

İngilizce konuşarak geliştirilir.

İster say ve tell kelimelerinin kullanım farklarını öğrenmeye çalış ister başka bir konuyu öğrenmeye çalış. Bu konuları konuşarak daha hızlı öğrenebilirsin. Aksi takdirde kuralları çalışıp öyle konuşma pratiği yapmaya çalışırsın. Oysa konuşma odaklı kurslarda kuralları çalışmana gerek kalmaz. Bu kuralları konuşurken pekiştirirsin. Özel olarak gramer kuralları anlatılmaz. Gramer kuralı çalışarak harcadığın vakti konuşarak geçirirsen daha kısa sürede öğrenirsin.

GNR Eğitim olarak ilk günden itibaren sadece konuşarak yabancı dilini geliştirmeye başlıyoruz. Aktif olarak bir eğitmenle konuşarak konu ile ilgili birçok İngilizce cümle kurarsın. Yeni öğrenmeye başlayanlar yabancı bir dil konuşarak nasıl geliştirileceğini deneyimlemeye başladıklarından evlerinde kurs olmadığı vakitlerde daha çok pratik yapma imkanı bulurlar. Klasik kurslarla eğitim alan kişiler evlerinde gramer konusu çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Belli gün ve saatlerde bir eğitmenle konuşmak günlük yaşantıda zihnin her şeyi İngilizce düşünmeye başlanmasında çok etkili olmaktadır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı