İngilizce Öğrenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Hayatımızda düzenli olarak tekrarlayarak yaptığımız şeylerde ustalaşmaya başlarız. Ustalaştığımız konular alışkanlıklarımız haline gelmeye başlar. Peki İngilizce konuşma pratiği yapmayı alışkanlık haline nasıl getirebiliriz?

İngilizce Öğrenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?.

İnsanların davranışlarını tekrar yoluyla otomatik hale getirmesi ile kazandığı alışkanlıklar bilincimizi serbest bırakan tekrarlı şeylere verdiğimiz bir isimdir. Önceleri bilinçli olarak dikkatimizi verdiğimiz bir şeyi düzenli olarak tekrarlamaya başladığımızda otomatikleştiririz. Zamanla bilinçsizce düşünmeden otomatik olarak tekrarlarız. Artık alışkanlık olmuştur. Kimi güne kahve ile başlar. Kimi insan sabahları koşarak veya yürüyerek güne başlar. Kimi iş yerine gittiğinde o gün yapacaklarının listesini yapar. Kimi insan iş yerinde masasına oturur oturmaz maillerine bakar. Kimi her çarşamba günü sinemaya gider. Kimi her akşam uyumadan önce kitap okur. Ülkemizde en sık yapılan alışkanlıklardan biri de akşamları dizi veya film izlemektir.

İster yabancı dil geliştirelim ister merak ettiğimiz yeni bir konuyu kendi ana dilimizde öğrenmeye başlayalım. Her ne öğrenirsek öğrenelim bilgiyi tekrarladıkça beyin hücrelerimiz arasında bağlantılar kuvvetlenir. Bu kuvvetlenme ile beynimiz tekrarladığımız şeyi etkin hale getirmeye başlar. Etkili tekrarla davranışlarımızı otomatikleştirir. Ya da bilgiyi kalıcı olarak hafızamıza yerleştirir.

İngilizceyi en kısa sürede geliştirmek için öncelikle hayatımızın akışına yerleştirmeliyiz. Bunun içinde konuşarak geliştirmeyi ana hedefimiz yapmalıyız. Önce gramer kuralları çalışayım, konularda ilerleteyim sonra konuşma pratiği yaparım diye düşünerek öğrenmeye çalışmak doğru bir düşünce olmamaktadır. Hangi yabancı dil olursa olsun konuşarak geliştirilmelidir.

Yabancı bir dil dışında yeni öğrendiğimiz bir bilgiyi kendi ana dilimizde kendi sesimizle hiç konuşmadan birine aktarabilir hale gelmek zor olmaktadır. Yabancı dil daha da zor olmaktadır. Bu yüzden kısa sürede öğrenmek istiyorsan konuşarak geliştirmeyi hedeflemelisin. İngilizce öğrenmeyi bir alışkanlık haline getirmeyi konuşma pratiği ile yapmalısın.

İngilizce Öğrenmeyi Alışkanlık Haline Getirme Süresi

Günümüzde uzmanlar bir şeyi otomatikleştirmemiz için 21 gün kesintisiz yapmamızı belirtirler. Hatta son yıllarda 63 gün olması gerektiğini belirtmeye başladılar.

Genelde kişisel gelişim mottolarında "21 gün kesintisiz yapmalısın" tavsiyesi verildiğinden çoğu insan bu süreleri dikkate almamaktadır. Ama bir şeyi beynimizin bir şeyi otomatikleştirmesi için en az 21 gün yapılması önemli bir bilgidir. Nasıl bir arabayı ilerletmek için gaza basmak gerekiyorsa yeni bir alışkanlık kazanmak için de 21 gün kesintisiz yapılmalıdır.

Alışkanlık haline getirmek için her gün vakit ayırmaktan mutsuz olmayacağın bir süreyi belirlemelisin. Mesela her gün 30 dakika. Kendine dijital ortamda olmayan 21 veya 63 gün çizelgesi oluşturmalısın. Her gün yaptıkça tik atmalısın. Alışkanlık kazanmaya başladıkça motivasyonun yüksek olacağından zamanla kendin 60 dakika ayırmaya başlayacaksın.

Yaşantındaki Alışkanlıklarını Kontrol Et…

İngilizce çalışmayı, öğrenmeyi, konuşmayı alışkanlık haline getirmek için öncelikle bir hafta düzenli olarak yaptığın şeyleri gözlemleyip not almalısın. Neleri rutin olarak yapıyorsun. Çalışıyorsan mesai saatleri dışında ne yaptığına dikkat et. Otomatik olarak yapmak konusunda ustalaştığın şeyleri gözlemle. Ustalaştığın ama yapmasan da olur diyebileceğin şeylerin listesini yapmalısın. Bu liste hangi rutininden vazgeçip İngilizceyi konuşarak geliştireceğin zaman dilimini belirlemene yardımcı olacaktır. Rutin alışkanlıklarımız beynimizin derinlerine işlemiştir. Bırakmak zor olacaktır.

Herkes konfor alanının dışına çıkınca başlangıçta zorlanır. Şikayet eder. Süreklilik kazandıkça motive olmaya başlanır. Araba kullanmaya ilk başlayanlar sürekli stop ettirirler. Ama denerler. Her yeni yapılmaya başlayan şeyin başlangıcı sıkıcı ve zordur. İlk günlerde yabancı dilini geliştirmeyi alışkanlık haline getirmeye zorlanabilirsin. Şikayet etmeden İngilizce konuşanlar arasına katılacağın günlerin yakın olduğuna motive ol. Her faydalı alışkanlığı kazanmanın başında şikayet ve zorluk vardır.

İngilizceyi kısa bir sürede konuşmak istiyorsan hayatına yerleştirirken düzenli olarak yaptığın bir davranıştan da vazgeçmen gerekecektir. Yabancı dili geliştirmeye zaman ayırmak için başka rutinleri değiştirmeye başlamak gerekir. Hiçbir şeyden vazgeçmeden yabancı dil geliştirmeyi alışkanlık haline getirmen yoksa zor olacaktır.  Ama kısa sürede geliştirmek için düzenli olarak yapacağın bir hobi haline getirmelisin.

Hayatında otomatikleştirdiğin davranışların listesini yapmanın bir diğer faydası da kendi tanıman konusunda olacaktır. Nelerden en çok zevk aldığının, nelere en çok vakit ayırdığının farkına varmayı sağlayacaktır. Yaşam kaliteni artırmanda fayda olacaktır.

İngilizce Konuşma Pratiği Yapmayı Alışkanlık Haline Getirmeye Niyetlen…

Günümüzde kişisel gelişim ile ilgili paylaşımlar nedeniyle "her şey niyetle başlar" cümlesi bir klişe haline gelmeye başladı. Cümlenin önemine olan algımız yok olmaya başladı.

Yabancı dilini kısa sürede geliştirmeye gerçekten niyetlenmelisin. Yabancı dili bir ders çalışır gibi öğrenme olmamalı. Her gün düzenli olarak vakit ayırma niyetin olmalı. Hayatının akışına yerleştirmek için bir hobine başlama motivasyonunda olacak şekilde niyetlenmelisin. İstekli olmalısın. Bu şekilde alışkanlık haline getirmeye heveslenebilirsin. Her gün akıcı konuşamasan da konuşma pratiği yapacak süreyi kendine ayırmalısın.

İngilizce geliştirilirken başlangıçta yavaş ilerlemek vakit kaybı değildir. Yavaş ve konuşma pratiği yaparak ilerlemek akıcı konuşabilmenin en kısa yoludur.

İngilizce Öğrenme Alışkanlığından Tatmin Ol…

Hayatımızda bir şeyi yapmaktan zevk alıyorsak o şeyi yaptıkça tatmin olmaya başlarız. İngilizceyi ders çalışır gibi strese girerek geliştirmeye başlarsan ne alışkanlık haline getirebilirsin. Ne de pratik yapmaktan tatmin olabilirsin.

Hayatta en çok nelerden keyif alıyorsun. Bir liste yap. İlgili alanında olan bir konu ile ilgili her gün bir şey okumayı, dinlemeyi ve kendine anlatmayı rutinin yapmaya çalış. Her gün yarım saat bile yeterli olacaktır.

Örneğin seyahatten hoşlanıyorsundur. Gezmek istediğin veya gezdiğin ülkelerin, şehirlerin listesini yap. Diyelim Paris veya Kapadokya. Önce bu ülke veya şehir ile ilgili Türkçe sayfaları iyice oku. Bu yer hakkında ayrıntılı bilgi sahibi ol. Sonrasında bir hafta boyunca her gün Paris ile ilgili bir web sayfasını 3 kez oku. Her gün farklı bir web sayfasını oku. Aynı konunun nasıl anlatıldığına farklı şekillerde gözlemleme şansına sahip olacaksın. İlgili kelimelere aşina olmaya başlayacaksın. Kelimeleri teker teker öğrenmeye çalışmamalısın. Sadece oku, seyret, yaz ve anlat.  1 hafta bitince kelimelerin anlamlarına bakabilirsin. Anlamlarını öğrendiğinde kendine web sayfalarından karışık aklında kalanları anlatmaya başla. Kendini rehber gibi hisset. Turistlere anlatır gibi kendine anlatmaya başla.

Örneğin yemek yapmaktan hoşlanıyorsan İngilizce yemek tarifleri okuyup video seyretmelisin. Sonrasında kendi sesinle kendine anlatmalısın.

Bu tavsiyemizi yaptıkça konuşma pratiği yapmak için algının açık olduğu başka konularda da pratik yapmaya başlayacaksındır.

Alışkanlık haline getirerek yapmaktan keyif almak veya tatmin olmak için ilk 21 gün öğrenmeye çalışmamalısın. Sadece anlasan da anlamasan da konuşabilmeye odaklanmalısın. Sadece anlamadan da olsa oku, seyret, yaz, anlat. Beynin sen anlamasan da cümle kalıplarını, kelimeleri, gramer kurallarını hafızaya almaya başlayacaktır. Senin anlayıp anlamadığını fark etmese de İngilizce konuştuğunu sanacaktır. Kendi sesimizle duyduğu bilgileri daha hızlı hafızaya almaya başlamaktadır. Böylece kendinde İngilizce konuşuyor modunda olmaya başlayacaksın. İlgi alanındaki konunun zaten Türkçesini iyi biliyor olduğundan İngilizce konuşma pratiği yaparken az çok ne anlattığının da bilincinde olmaya başlayacaksın. Konuşurken kelimeleri fark edeceksin. Cümle kalıplarını farkında olacaksın. Kendini duymaya başlayacaksın. Kendini duymaya başladıkça konuşma pratiği yaptıkça zihnin İngilizce ile meşgul olmaya ve düşünme alışkanlığı kazanmaya başlayacak…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı