İngilizce Öğrenirken Günlük Tutarak Konuşma ve Dinleme Becerini Geliştirmeyi Hiç Denedin mi

İngilizce Öğrenirken Günlük Tutarak Konuşma ve Dinleme Becerini Geliştirmeyi Hiç Denedin mi.

Çocukluğunda günlük tutmayan yoktur. İlköğretime yeni başlayan her öğrenciden öğretmenleri günlük tutmasını ister. Çocukken Türkçe konuşabilmemize rağmen düzgün cümleler kurabilmemiz ve kelimeleri doğru yazabilmemiz için öğretmenlerimiz günlük tutmamızı isterdi. İngilizce öğrenirken günlük tutmak bu yüzden çok faydalıdır.

Günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın her alanında kullandığımız bir teknoloji. Günlük veya haftalık planlarımızı not alıyoruz. Toplantılarımızı veya etkinliklerimizi takvimimize kaydediyoruz. Özellikle ingilizce öğrenmek için cep telefonumuz hayatımızın vazgeçilmez teknolojilerinden…

İngilizce öğrenirken cep telefonlarımızda dijital sözlük kullanıyoruz. Video veya diziler izliyoruz, podcast veya şarkılar dinliyoruz. Kelime oyunları oynuyoruz. Online konuşma pratiği yapabileceğimiz özel geliştirilmiş ingilizce oyunları oynuyoruz. İngilizceni geliştirirken öğrendiklerini hafızanda aktif tutmayı sağlamak için cep telefonunun ses kaydı özelliğinden faydalanarak sesli günlük tutmak sana çok katkı sağlayacaktır. Sesli günlük tutarak hem konuşma becerini geliştirebilirsin hem kelime bilgini geliştirebilirsin hem okuma becerini geliştirebilirsin.

Sesli günlük tutarken kendi hayatından konuşarak anlatmaya çalışacağından ingilizce düşünerek konuşma yeteneğini geliştirmeye başlarsın. Hayatını anlatırken en çok kullandığın kelimelerin İngilizcesini öğrenmeye başlarsın. Dilbilgisi kurallarına uygun cümle kurmanı geliştirirsin. Beynin kendi sesinden ingilizce duymaya aşina olmaya başlar ve konuşma pratiği yaparken hafızanın taze kalmasını sağlar. Özne, yüklem, edat ve zarfların cümlenin neresinde kullanman gerektiğinin daha çok farkında olmaya başlarsın. Deyimleri öğrenmeye başlarsın. İngilizceni geliştirmek için öğrendiğin bilgileri kullanmak için aktif öğrenmek için muazzam bir tekniktir.

İngilizce konuşmaya çalışırken birden Türkçe söylemek istenilen uzun ve karışık cümleleri ingilizce söylemeye çalışmayan yoktur. Aslında konuşma becerisinin gelişmesi için başlangıçta basit ve sade cümleler kurmamız gerekir. Basit ve sade cümleler daha akıcı konuşmaya başlatır. Günlük tutarken en önemli kural basit ve sade cümleler kurmaktır. Bu yüzden sesli günlük tutmayı alışkanlık haline getirmek bizim basit ve sade cümleler kullanarak ingilizce konuşmamızda çok önemli katkı sağlar. Anlatmak istediklerimizi açık ve net bir şekilde ifade etme alışkanlığı kazandırır.

O zaman sesli günlüğünü nasıl tutacağın konusunda sana tavsiyelerde bulunalım. 

Sesli Günlük ile bir defter ve kalemin de olmalı.

Sesli günlüğünden önce defterinin ilk sayfasına, “I will write you everyday, So see you soon my sweet diary” yazmalısın ve cep telefonuna bu cümleyi sesli kayıt yapmalısın. Sonrasında cep telefonun takviminde “sweet diary” adında 21 gün sürecek bir etkinlik oluşturmalısın. 21 gün boyunca her akşam uyumadan önce bu cümlenin sesli kaydını dinle ve defterinden bu cümleyi kendine sesli tekrarla. Beynimiz için etkili tekrar çok önemlidir. Günlük tutmayı alışkanlık haline getirebilmen için bu tavsiyemizi mutlaka 21 gün yapmalısın. Çoğu insan “düzenli günlük tutan kişilere hayranımdır” der. Aslında her insan için ister Türkçe ister ingilizce günlük tutmak zordur. Ama İngilizceni geliştirmek için sesli günlük tutmak senin aktif olarak öğrenmeni sağlayacaktır. İngilizce cümlenin Türkçesi “Sana her gün yazacağım, o zaman görüşürüz benim sevgili günlüğüm”

İngilizce aktif öğrenilerek yani konuşarak öğrenilir. Günümüzde en başarılı ingilizce kurslarının isimlerinin bu kadar bilinmesinin sebebi konuşma odaklı ingilizce kursları olmasıdır. İlk günden konuşarak ingilizce öğreten kursları ile İngilizceni aktif geliştirebilirsin. Kurs dışında konuşma pratiği yapabilmen için sesli günlük tutmak senin için çok faydalı olacaktır.

Sesli günlük tutarken cümlelerin çok sade ve kısa olmalıdır. Kısa cümlelerle ingilizce düşünmeye başlamayı daha iyi sağlarsın. Çünkü başlangıçta uzun cümlelerde hem cümle yapısını düzgün kurmaya çalışmak hem de kelimeleri bilmek zordur. Akıcı konuşmayı engeller. İlk günden akıcı konuşabilmeyi geliştirmek için pratik yaparken kısa cümleler kurmak senin için daha iyi olacaktır. Yani günlük tutmak için orta düzeyde bir dilbilgin olmasına gerek yok. “Benim bilgim ne ki sesli günlük tutabilir miyim” diye hiç düşünmemelisin. Klasik yeni öğrenmeye başlayanlara hayatındaki rutinlerden bahsetmesi istenilir.  Kaçta kalkarsın, kaçta okula gidersin, haftada kaç kez sinemeya gidersin vb. Böyle rutinlerinden kısa ve sade cümleler kurarak sesli günlük tutmalısın.

İngilizce sesli günlüğünde her gün mutlaka hava durumu hakkında konuşmalısın. Soğuk, ılık, sıcak v.b gibi klasik tanımlamalardan sonra her hafta kendine bir hava durumunu bildiren yeni bir kelime öğrenmelisin. Mesela hava buzlu, hava sisli, hava fırtınalı. Bir hafta hava fırtınalı demek, senin bu kelimeyi kalıcı öğrenmeni sağlayacaktır. 7 günden önce yeni bir hava bildiren kelimeye geçmekte acele etmemelisin. Kalıcı ve hızlı öğrenmek için, başlangıçta yavaş adımlarla geliştirmek daha iyi olmaktadır. Hava durumu kelimelerinin nasıl söylendiğini de mutlaka dijital sözlüğünde birkaç kez tekrarlat.

Hem sesli hem de defterindeki günlüğünde tarihi yazıp söylemelisin. Sayıları akıcı konuşabilmenin en iyi yolu budur. Sayılar bilinir ama 1997 gibi bir tarih söylerken uzun olmaktadır. Tarihleri duymaya alışmak ve kolay konuşabilmek için hem defterine rakam ve yazı ile yazmalısın hem de sesli günlüğünde söylemesin. Zaten sesli günlük tutarken seni yavaşlatan yerleri kendin akıcı söylemek için çaba harcamak isteyeceksin.

Her akşam ertesi gün yapacaklarını tekrarla. Yapacak bir şeyin yoksa da hayal gücünü kullanıp söylemen kelime bilgini geliştirir. Yani hayal gücünle yapacak bir şey uydurmalısın. Digital sözlüğünden bakıp kelimenin İngilizcesini öğrenmelisin sözlüğünde sesli o kelimenin nasıl söylendiğini dinle. Her üç günde bir yeni öğrendiğin yapacaklar arasında olan kelimeyi kullanabilirsin. Yapacaklar listesinde olabilecekleri defterine yazabilirsin.

Alışveriş listenizi hem yazmaya hem de söylemeye başlayın. Bazen o gün alışveriş yapmış gibi konuşun. Bazen ertesi gün alışveriş yapıp alman gerekenleri söyleyebilirsin. Böylece ingilizce zamanlar konusunda da pratik yapmış olursun. Fiillerin V1 ve V2, V3 halleri iyice pekişmeye başlar. Alışveriş listesi senin hem yeni meyve hem de yemek ismi öğrenmeni sağlar. Alışverişte alınacaklarda aynı şeyler olması normal. Bu en sık kullandığın ürünleri gıdaları etkili tekrar yapmanı sağlar. Kalıcı öğrenirsin. Hem sesli hem yazılı günlük tutmanın avantajı yeni öğrendiğin ve etkili tekrar yapacağın kelimeleri de yazmandır. Sesli söylerken pekiştirmediğini yazılı gördüğünde anlarsın. Böylece bir gün önce günlük tutarken aktif öğrenemediğini de fark etmiş olursun.

Sadece sesli günlük tutmaya karar versen bile mutlaka yatak odanda sana günlük tutacağını hatırlatacak bir obje seçmelisin. Bazen alarm kuruluyor. Ama o saatte yatılmadığında günlük tutmayı unutan çok olmaktadır. O yüzden bir kitap bile yatağının baş ucunda durabilir. Sana günlük tutarak İngilizceni geliştirdiğini hatırlatmalı. Günlük tutmaya en fazla bir gün ara vermelisin ya da en fazla bir gün üşenmelisin. Bazen günlüğüne çok yazarım bazen hiç yazmayarak dengelerim diye düşünmemelisin. Amacın İngilizceni geliştirmek için pratik yapmak. Düzenlilik ve aktiflik bir dilin gelişmesini sağlar. Uyku öncesi beynin dinleyerek veya okuyarak ingilizce ile meşgul olması çok önemlidir.

Sesli günlük tutarak konuşma pratiği yaparak kısa sürede İngilizceni geliştir, ingilizce konuşanlar arasına sende katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı