İngilizce Öğrendiklerimizi Uzun Süre Hafızamızda Nasıl Tutabiliriz?

İster İngilizce öğrenilsin ister başka bir yeni bilgi öğrenilsin, öğrenilen yeni bir bilgi ile kendimiz de bir bağ kurabiliyorsak sonradan o bilgiyi çok kolay hatırlıyoruz. O bilgiye algımız açık oluyor. O bilgiyi bir anımızla pekiştirerek hafızamıza yerleştiriyoruz.

İngilizce Öğrendiklerimizi Uzun Süre Hafızamızda Nasıl Tutabiliriz?.

Yapılan akademik araştırmalara göre insanların kendileriyle ilişki kurdukları bilgileri sonradan hatırlama oranlarının çok yüksek olduğunu belirtilmektedir. Yani kişisel olarak ilişki kurulan bir bilginin sonradan hatırlanma oranı %90.  İkinci olarak en çok hatırlanan bilgilerin ise kendilerine en iyi şekilde görsel olarak anlatılan bilgiler olduğunu ortaya koymaktadır. Yani kişiler bilginin anlamsal kavramı ile hem işitsel hem görsel olarak bütünleşebiliyorsa sonradan bu bilgilerin hatırlanma ihtimali daha fazladır.

Yabancı dil öğrenmenin en iyi yöntemleri araştırılırken de bu akademik araştırma baz alınarak öğrenciler arasında araştırma yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yeni kelime öğrenen kişiler bir kelimeyi öğrenirken o kelimenin gramer yapısını düşünerek öğrenmeye çalışmışlarsa sonradan bu kelimeyi hatırlama oranı oldukça düşük olmaktadır.

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanların veya geliştirmeye çalışanların bu oranları bilmesi İngilizcelerini geliştirirken kendilerine yöntem belirlemeleri açısından önemlidir. Yeni kelimeleri kalıcı olarak öğrenmeleri açısından önemlidir.

Ali adında uzun yıllardır tatil yapamayıp yoğun çalışan birini düşünelim. Ayrıca İspanya’da Endülüs Turuna gitme hayali olsun. Bu kişi yoğun iş hayatı koşullarında bir de İngilizcesini geliştirmek için online bireysel İngilizce kursa kayıtlı olsun. Bir eğitmenle ile ilk günden konuşarak İngilizcesini geliştirmeye çalıştığını varsayalım. (Bu tarz kurslarda gramer kuralları veya kelimeler özel öğretilmeden konuşurken İngilizce cümleleri akıcı kurabilme yeteneği eğitim alan kişilere kazandırılır.)

Bir gün Ali, eğitmeni ile konuşarak İngilizcesini geliştirirken hocası Ali’ye İngilizce şu soruyu sormuş olsun:

“Tatile nereye gitmeyi planlıyorsun?”

Ali yoğun çalışmaktan tatile gitmeyi planlayamadığı için bu konu ile ilgili kelimeleri öğrenirken duygusunu katamayabilir. Kişisel bir bağ kuramayabilir. Hatta tatile gidemediği için oldukça geçiştirmek istediği bir konu olabilir.

Ama eğitmen Ali’ye “Patronun seni İspanya Endülüs Turuna her şeyi karşılayarak gönderse neleri yapmayı planlarsın” diye sorsa Ali bu soruyu cevaplarken duygularını katacaktır. Kişisel bir bağ kuracaktır. İspanya Endülüs Turu hayali. Soru onun hayali ile ilgili. Daha önceden Endülüs’e gitme sebeplerini hafızasında hatırladıkça İngilizcelerini konuşmaya heyecanlanacaktır. Endülüs’te yapacaklarını İngilizce anlatırken eğitmeni sayesinde öğrendiği tüm yeni kelimeleri sonradan hatırlama oranı %90 olacaktır.

Günümüzde belli bir seviye dil bilgisine sahip olup İş İngilizcesi Eğitimleri ile İngilizcelerini daha hızlı geliştiren insanların sayısı çok fazladır. Bunun en önemli sebebi işimiz hayatımızı devam ettirebilmemiz için maddi kazanç kaynağımızdır. Hayatımızın çoğu işte geçmektedir. İşimiz ile ilgili bilgileri hafızamızdan kullanırız. Kendi anadilimizde akıcı bir şekilde konuşarak işimizle ilgili konuları başkasına aktarabiliriz. İş İngilizcesi Eğitimlerinde kişiye özgü bir plan yapılır. Katılımcının işi ile ilgili bilgiler doğrultusunda kelime listesi hazırlanır. Ders içerikleri işleri ile ilgili kelimelerden hazırlanır. İş İngilizcesi eğitimlerinde kişilerin çok hızlı ilerlemesinin sebeplerinden biri budur. Katılımcılar Türkçe anlatmaya çok hakim oldukları bir konunun İngilizcesini anlatmaya çok iyi odaklanılabilmektedirler. Bazen bir yabancı dili iyi konuşabilmek için ne anlatacağımızı iyi bilmek büyük önem taşır. İş İngilizcesi eğitimlerinde kişiler ne anlatacaklarını çok iyi bildiklerinden işlerinin İngilizce anlatımında çok hızlı ilerlemektedirler.

İş İngilizcesi eğitimlerinde en iyi İngilizce öğretme yöntemlerinden biri Doğal Tekrar Yönteminin kullanıldığı metotlardır. Bu metotlarda kişiler işleriyle ilgili bilgilerin İngilizcesini sistemli bir şekilde konuşarak öğrenirler. İlk günden konuşmaları hedeflendiğinden özgüvenle konuşmaya ilk günden başlamaktadırlar. Sistemli ve düzenli olarak kelime dağarcıklarını geliştirirler. Öğrendiklerini uzun süre hafızalarında tutarlar. Yazımızda akademik araştırmalara göre insanların kendileriyle ilişki kurdukları bilgileri hatırlama oranlarının %90 olduğunu belirtmiştik. Hayatımızda en çok ilişki kurduğumuz ortam veya konu işimizdir. İşimizi İngilizce anlatmak için öğrenmeye çalıştığımız kelimelerle kişisel bir bağ kurarız veya duygusal bir bağ kurarız. Bu yüzden işle ilgili İngilizce kelimeler kalıcı olarak daha çabuk öğrenilir.

Doğal Tekrar Yöntemin kullanıldığı İş İngilizcesi Kursları ile İngilizceni daha hızlı geliştirebilirsin.

Yabancı dil geliştirilirken kişiler evde kendi kendilerine konuşma pratiği yapmaya niyetlendiklerinde en çok ne konuşacaklarını bulmakta zorlanırlar. Ama hangi konu hakkında konuşmaya karar vermişlerse konuştukları konu hakkındaki kelimeleri de o gün kalıcı olarak öğrenirler. Çünkü konuşma pratiği yapma kararı vermek o an keyifle İngilizce egzersiz yapma hevesinde olmak demektir.

İngilizce kelimeleri çalışırken kelimeleri cümle içerisinde kullanarak konuşma pratiği yapmak istediğinde mutlaka kişisel bir bağ kuracağın konulardan başlamalısın. Örneğin estetik veya bilgisayar yazılım konuları senin çok ilgi alanın olsun. Algıda seçicilik yapacağın veya ilgini çeken bir konu ile ilgili Türkçe web sayfasını açıp konuya hakim olmakla başlayabilirsin. Konunun Türkçe anlatımına hakim olduğunda bu konunun İngilizce anlatımını web sayfalarında bulmaya başlayabilirsin. Bir web sayfası okuyup başka bir web sayfasına geçmelisin. Konusunun anlatımını birbirinden farklı en az 5 web sayfasında okumalısın. Sonrasında da bu konu ile ilgili kendine konuşma pratiği yapmalısın. Bu konu ile konuşma pratiği yaparken akıcı bir şekilde İngilizce konuşabildiğini fark edeceksin. Bu konu ile ilgili kelimeleri kalıcı öğrendiğini fark edeceksin. Çünkü birbirinden farklı siteleri okurken artık standart konu anlatımındaki kelimeleri hafızana ezberlemeden almaya başlayacaksın. Farkında olmadan hangi zamanı kullanarak anlatman gerektiğini fark edeceksin. Cümle kalıplarını öğrenmiş olacaksın. Bu süreç sana kelimeleri ezberlemeden kalıcı öğrenmeni sağlayacaktır. Birbirinden farklı sitelerde konu farklı şekilde de anlatılsa hangi kelimelerle anlatman gerektiğini çok iyi bileceksin. Hangi kelime hangi kelime yerine geçiyor sözlüğe bile bakmadan öğrenmiş olacaksın.

Konuşma pratiğini kendi kendine yapmak zamanla isteksiz bir hale gelmeye başlayabiliyor. Bunun için konuşma pratiği dersleri veren İngilizce kurslarından faydalanabilirsin. Profesyonel biri ile bir konu üzerinde konuşurken doğru bir şekilde konuşma alışkanlığı da kazanırsın. Aynı zamanda eğitmenin de seninle konuşacağından, İngilizce konuşan birinin ne dediğini anlama alışkanlığı kazanmaya başlarsın.

Kendisine İngilizce sorulan bir soruyu İngilizce çok güzel konuşarak anlatan bazı insanlar karşısındaki kişinin konu ile ilgili anlattıklarını anlamayabiliyorlar. Konuşma becerisini geliştirmelerine rağmen dinleme becerilerini az geliştirmiş olabiliyorlar. Bir yabancı dili öğrenirken en önemli şey konuşarak geliştirmektir. Ama konuşma becerisi geliştirilirken okuma, dinleme ve yazma becerisi de geliştirilmelidir. Özellikle dinleme becerisini de geliştirmek çok önemlidir.

Bir topluluk karşısında İngilizce sunum yapabilirken soru sorulduğunda veya soru sormadan kendisine İngilizce bir şeyler söylendiğinde karşı tarafın tam olarak ne anlattığını iyi anlamayanlar da vardır. Bu yüzden konuşma pratiği dersleri hem konuşma becerisinin hem de dinleme becerisinin gelişmesi açısından çok faydalı olmaktadır. Başlangıçta İngilizce konuşabilme yeteneğinin gelişmesi önceliktir. Ama konuşmayı geliştirdikçe dinleyip anlama yeteneğimizi de geliştirmeliyiz. İki beceriyi en iyi şekilde birlikte geliştirmenin en iyi yolu İngilizce konuşma pratiği dersleridir.

Yabancı dilini geliştirirken hafızanın sana en iyi hatırlatacağı konular üzerinden yeni kelimeler öğrenmeye çalışmalısın. Etkili bir tekrarla belli aralıklarla bu kelimeleri tekrarlamalısın.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı