İngilizce Konuşmak İçin Bütün Esaretlerinden Kurtul

İngilizce bilmemek ve konuşamamak için birçok sebebimiz vardır. Sebeplerimiz her ne ise bizim yabancı dilimizi geliştirmemizin önündeki büyük engel görürüz. Gerçek şu ki hiçbir sebep yabancı dilini geliştirmeye engel değildir. Sadece öğrenmek yerine şikayet etmeye devam ediyoruzdur.

İngilizce Konuşmak İçin Bütün Esaretlerinden Kurtul.

“İngilizce bilmiyorum çünkü şu sebepten öğrenemedim, bu sebepten öğrenemedim, şu olsaydı öğrenirdim” gibi birçok şikayet ettiğimiz sebeplerimiz vardır. İş koşulları, eğitim sistemim, okulum, coğrafya, aile, siyasi gündem, ekonomik problemler, ülkenin ekonomisi gibi birçok sebep İngilizce çalışamamanın şikayetleri olmamaktadır. Bu sebepler değişmezse İngilizce konuşamam demek bizim için vazgeçilmez bir sonuçtur. Aynı sebeplerle farklı bir sonuç almak mümkün değildir. İngilizce konuşabiliyorum diyebilmek için bir şeyleri değiştirmeye cesaretimiz olması lazım. Cesaret kelimesinden C harfini kaldırdığımızda esaret oluyor. Cesaret edemediğimizde birçok sebebin esiri oluyoruz. Bu esaretten kurtulmak için bu yazımızda sana tavsiyelerimiz olacak.

Şikâyet Etmekten Vazgeç…

Öncelikle ekonomik, coğrafya, iş koşulları, eğitim sistemi, siyaset şu an senin değiştiremeyeceğin şeyler değil. Senin kontrolünde olan şeyler değil. O zaman sen senin kontrolünde olan şeyleri değiştirerek İngilizce konuşabilmeye bir adım yaklaşabilirsin.

Yazar olmak isteyen biri yazarlık konusunda kendini geliştirememesinde ekonomi, siyaset, iş koşulları, eğitim gibi sebeplerden şikayet etmektedir. İnsanların kendini geliştirmek istediği konular farklı iken şikayet ettikleri şeyler aynı. O zaman önce şikayet etmekten vazgeçmeliyiz…. Yazar olmak isteyen insan her gün defterine 5 cümle yazarak hayallerine yaklaşabilir. Adım atmış olur. İngilizce için de böyle adımlar atmaya başlamalısın. Şikayet etmekten vazgeçerek.

İngilizce de çok çalışılacak şey var. Biri ile konuşma pratiği yapamıyorum. Kursa gidecek param yok diyerek kendini uzun yıllar İngilizce bilmeden yaşayabilme fikrinin esaretine mahkum ediyorsun. Nasıl yazar olmak isteyen biri her gün 5 cümle yazarak hayallerine bir adım yaklaşıyorsa sende her gün 15 dakikanı ayırarak İngilizce bilenler arasına katılmak için bir adım atmış olmaya başlarsın.

İşe veya okula giderken çok vakit harcıyorsun. Eve geliyorsun dinleniyorsun. Biraz sosyal medyada vakit geçiriyorsun. Ders çalışıyorsun. Ev işlerini yapıyorsun. Sevdiğin diziler var. Arkadaşlarının bahsettiği filmler var. Evde sorumlulukların var. Birçok şey bu paragrafa yazılabilir. Sen sabah kalktığın andan itibaren ne yaptığını el yazınla bizzat 15 gün bir deftere yaz. Eve gelince ne yaptığını yaz. En sık yazdığın şeyler senin rutinlerin olacaktır. Bazısını 3 günde bir yaptığını fark edeceksin. Bazısını her gün yaptığını fark edeceksin. Bu yaptıklarının hangisinin 15 dakikasına İngilizce çalışmayı yerleştirebilirsin düşün. O saate alarm kur. O alarm çalmadan saate baktığında 1 saat sonra İngilizce çalışmam gerektiğini düşünmeye başladığını fark edeceksin. Alarm çaldığında müsait olmasan da gene uyumadan önce yapmayı unutma. Çalışma defterine ya da duvarına da bir takvim yap. Her gün çalıştıkça oraya tik koy. Cep telefonu takviminde yapma. Bizzat elinle bir kağıda yaparsan daha motive edici oluyor. Çünkü o tik koymak yakında İngilizce konuşanlar arasına katılacağının motivasyonunu vermeye başlıyor.

İngilizceyi klasik bir dil eğitimi veren kursa giderek veya evden kendi kendine çalışan büyük bir çoğunluk birçok teorik kuralı, gramer kurallarını, kelimeleri öğrenmesine rağmen konuşamıyor. Çünkü konuşabilme alışkanlığı kazanmadan öğrenilen bilgiler oluyor. Aktif öğrenilmeden konuşulamaz.

Alışkanlıkların Arasına İngilizce Çalışmayı Ekle…

İnsanın alışkanlıkları bir şeyi sık tekrar ettikçe oluşmaya başlar. İnsanlar alışkanlıklarını değiştirdikçe hayatı da değişiyor. Sen İngilizce çalışmayı her gün bir alışkanlık haline getirmeye başladığında daha güzel çalışmaya başlayacaksın. Senin hayatının bir parçası olmaya başlayacak. Günlük yaşantıda senin vaktini alan şeyleri yazıp İngilizceyi günde 15 dakika bunlardan birine eklediğinde hayatında tekrar tekrar yaptığın şeyler arasına İngilizce öğrenmek ve konuşmak eklenecek. Bu da bir yabancı dilin geliştirilmesindeki en önemli eylemdir.

İngilizceyi ne kadar yavaş öğrendiğinle ilgilenmemelisin. Yoksa bu düşüncenin esiri olursun. Sen sadece her gün çalışmaya bak. Her gün çalışarak İngilizce öğrenmeyi alışkanlıkların arasına kat… Yavaş yavaş öğrendiğin şeyler veya konuşma pratikleri senin birden yabancı dilini geliştirmene katkı sağlayacak. Birçok insan hızlı öğrenip öğrendiğini sanıp ileride konuşamıyorum moral bozukluğunu yaşıyor. Sen her gün konuşarak öğrenmeye çalış yabancı dil öğrenme motivasyonun hiç kaybolmasın.

Her gün konuşarak çalışmak, düzenli tekrar yapmak faydalıdır.

İngilizce gramer kurallarını sırayla öğrenmeye başladığını farz edelim. Bir konuyu çalıştın. Çalışma kaynağındaki örnek cümleleri kendi seslinle kendine tekrar et. Kelimeleri de böylece cümle içerisinde tekrar etmiş olursun. Hem cümle kalıbı tekrarı hem de kelime tekrarı yapmış olacaksın. Bu örnek cümleleri en az 5 kez tekrar et.

5 kez tekrar etmek beni yavaş ilerletir düşüncesinin esiri olma...

Başlangıçta böyle konuşma pratiği yaparak ilerlemen ileride seni hızlandıracak. Bir yazarın günde 5 cümle yazması ileride bir kitap yazmasına imkan veriyor. Bunu unutma. Senin de başlangıçta etkili tekrar yapman ileride yabancı dilini daha hızlı geliştirmene sebep olacak.

Birçok öğrenci matematik dersinde zorlanır. Asıl sebebi en temel kuralları ilköğretim yıllarında öğrenmemesidir. Konular ilerler. Konuyu anlar ama en basit işlem hataları yanlış çözmesine sebep olur. Matematikte başarılı olan öğrencilerin başarılı olmasının sebebi ilk öğrendiği bilgilerle ilgili çok fazla örnek çözmesidir. O basit işlemleri çözme alışkanlığı kazanmasıdır. Yeni bir bilgiyi daha kolay çözerler. Sen de İngilizcenin en basit konularını yavaş ilerle. Etkili tekrar yap. Kendi sesinle üşenmeden kendine tekrarla. İleride daha hızlı yeni konuları pekiştirebilirsin. Uzun cümleleri kolayca konuşabilirsin.

GNR Eğitim yabancı dil eğitimlerinde etkili tekrarın önemi ile katılımcılarının İngilizce öğrenmesini sağlar. Konuşma odaklı bir İngilizce kursu olarak ilk dersin birinci saniyesinden itibaren konuşturarak yabancı dili öğretir. Hiç bilmeyen biri bile ilk derste İngilizce cümleler kurabilme motivasyonu ile ikinci dersi sabırsızlıkla bekler. GNR Metodu ile 3 ay gibi kısa bir sürede hiç bilmeyen birini temel kurallarla konuşabilir hale getirebilmekteyiz. A1 ve A2 kelimelerini ve gramer kurallarını konuşurken öğrenirler. Özel olarak önce kurallar anlatılmaz. Aynı çocukların kendi ana dillerini öğrenmesi gibi konuşarak dil kurallarını öğrenirler.

GNR Eğitim ile İngilizce öğrenmeye başlayıp konuşma pratiği her derste aktif olarak yaparsın. Eğer kendi kendine çalışarak öğrenmeye çalışıyorsan blog yazılarımızda nasıl konuşma pratiği yapacağın konusunda çok fazla tavsiyelerimiz bulunmaktadır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı