İngilizce Konuşma Becerisini Geliştirirken En İhmal Edilen Yöntem

İngilizceyi kısa sürede öğrenmek istiyorsak öncelikle ilk hedefimiz konuşarak öğrenmek olmalıdır. Gramer kurallarını konuşurken öğrenmeye çalışılmalıdır. İkinci hedefimiz okuyarak öğrenmek olmalıdır.

İngilizce Konuşma Becerisini Geliştirirken En İhmal Edilen Yöntem.

İngilizce bir şeyler okuyarak konuşabilmeyi desteklemek çoğunlukla herkesin ihmal ettiği bir yöntemdir. Genellikle bir şeyler dinleyerek destek alınmaya çalışılır. Dinleyerek öğrenmek daha hızlı bir yöntem düşünülür. Kitap okuyarak geliştirmek hem yavaş bir öğrenme tavsiyesi gelir hem de kendi ana dilimizde kitap okuma alışkanlığı yoksa uygulaması zor bir tavsiye gibi gelir.

Belki kendi dilimizde kitap okumayı sevmiyorsundur. Ama İngilizceyi en kısa sürede konuşmak istiyorsan kitap okumayı ihmal etmemelisin. Hikaye kitaplarını okumayı sevmiyorsan kendi uzmanlık alanındaki web sayfalarını inceleyebilirsin.

İster öğrenci ol ister çalışan fark etmez mutlaka günlük yaşantında uğraştığın etkileşimde bulunduğun bir konu vardır. Belki bir öğrencisin belki bir sektörde çalışıyorsun. Örneğin kimya bölümünde okuyorsundur veya bir kimyager olarak bir firmada çalışıyorsundur. Kitap okumayı sevmiyorsan internette uzmanlık alanınla ilgili yabancı kaynaklar okumak sana faydalı olacaktır. Böylece Türkçe çok iyi birine anlatacağın bir konunun İngilizce nasıl anlatıldığını okuyarak öğrenmeye başlarsın. Bu senin o konuyu İngilizce kendi sesinle anlatabilme yeteneğini kazandırman için çok faydalı olacaktır. Türkçe çok iyi bildiğin bir konunun İngilizce hangi kelimelerle nasıl anlatıldığını gözlemlemeye başlarsın. İlgi alanına göre öğrenmek daha hızlı bir öğrenme yöntemidir.

Türkçe'de boğulmak kelimesini birçok anlamda kullanıyoruz. Denizde boğulmak, su içerken boğulmak, havasızlıktan boğulmak, sıkıntılardan boğulmak gibi. Ama İngilizce'de olayı anlatmak için farklı yüklemler kullanılmaktadır. Kendi uzmanlık alanın ile ilgili internet sayfalarını okuyarak ilgi alanındaki konu ile ilgili tariflerin ve konu anlatımlarının hangi fiillerle hangi kelimelerle hangi cümle kalıplarıyla anlatıldığını keşfedersin.

İngilizce bir şeyler anlatarak pratik yapılmak istendiğinde en zorlanılan şeylerden biri ne konuşacağını bilememektir. Konuşma pratiği yapmak veya akıcı konuşmaya çabalamak için anlatacak şeyler bulmak da önemlidir. Kendi ilgili alanın ile ilgili şeyleri okumaya başladığında Türkçesini çok iyi bildiğin bir konuyu İngilizce anlatmak da kolaylaşmaya başlıyor. İlgi alanın ile ilgili konuları internet sayfalarında okurken tek site ile kendini sınırlamamalısın. Farklı sitelerde okumalısın. Hiç sıkılmadan okumalısın. İnternet sayfalarını araştırmaya başladığında bazı sitelerin çok teknik anlatımda olacağını göreceksin. İlk zamanlarda basit cümlelerle anlatan siteleri seçmen daha faydalı olacaktır.

Hoşlandığın, sevdiğin konularla ilgili internet sayfalarını okuyup kelimelere veya cümle kalıplarına aşinalığın başladıktan akıcı bir anlatım olmasa da konuyu kendi kendine anlatıp anlatamadığını deneyimlemelisin. Sonrasında ilgi alanındaki konu ile ilgili videoları seyredebilirsin. Podcastsleri dinleyebilirsin. Senin konuşma pratiği yapmana çok destek olacaktır.

Ama önce her ne konu olursa olsun okumalısın.

Beynimizin çalışma mekanizmasına göre dinlenilen bir bilginin öğrenilebilmesi için mutlaka o bilgi ile ilgili bir şeylerin okunması gerekmektedir. Beynimiz görerek, işiterek, koklayarak, dokunarak ve tadarak da yeni bilgiler öğrenir. Ama bütün bu bilgileri pekiştirmesi için bu bilgilerin okunması çok önemlidir.

Yeni öğrendiğimiz bir bilgiyi kendi ana dilimiz Türkçede bile anlatmaya çalışmakta zorlanırız. Dinlediğimiz bir videodaki konuyu ilk dinleyişte başka birine aktaramayız. Çünkü o bilginin başka birine kendi cümlelerimizle aktarabilmemiz için o bilgiyi mutlaka okumalıyız. Beynimiz çalışma sistemi gereği o bilgiyi okuduğumuzda başkalarına bizim kendi cümlelerimizle aktarabiliriz.

İngilizceyi konuşarak geliştirmek için okuma eylemi bu yüzden çok önemlidir. Gramer yapılarını görsel olarak beynimizin bir matematik formülü gibi kaydedebilmesi için mutlaka İngilizce bir şeyler okumalısın.

Her yabancı dilde kendi ana dilimizde olduğu gibi edatları, sıfatları, fiilleri, tamlamaları, zarfları vb. vardır. İngilizce dil bilgisi kurallarına göz aşinalığımızın başlaması konuşma becerimizi geliştirmemizdeki en önemli desteklerden biridir. Bu da sadece bir şeyler okuyarak mümkün olabilmektedir. Dinleyerek sesleri kelimeleri algılamaya başlarız. Cümleleri bir bütün olarak algılayamayız. Ama okurken tüm cümle yapısını algılarız.

Okuma eylemi sayesinde bir şeyler okurken birbirine benzer cümle kalıplarını görmeye başlarız. Okudukça aynı yapıdaki cümle kalıplarını tekrar etmiş oluruz. Kelimeleri, cümle yapılarını, kelimeler öncesindeki edatları, cümle sonlarındaki zarflar, kelimelerin öncesinde veya sonrasında bulunan ekleri, tamamlayıcı kelimeleri, anlatılan konunun zamanına ait kuralları tekrar tekrar görmeye başlarız. Bilgiler tekrar edildikçe beynimizde anlayış, idrak ve o bilgilerin hafızaya kalıcı olarak alınması gibi özellikler gelişmeye başlar. Bunun da en iyi yapıldığı tek çalışma yöntemi okuma eylemidir.

Uyumadan Önce Kitap Okumayı İhmal Etmemenin Faydaları

İngilizceyi kısa sürede konuşabilmeye başlamak için hayatının akışına yerleştirmelisin. Baktığın, duyduğun, dokunduğun, kokladığın, tattığın her şeyin İngilizcesini söyleyebilme çabası içine girmelisin. Özellikle akşamları uyumadan önce en az 10 dakika kitap okumalısın. Okurken kendi sesini duyabileceğin bir ses tonu ile okumalısın.

Uzmanlar insan beyninin uykuda iken çalışmaya devam ettiğini sağlıklı bir uyku sürecinde uykunun beyni yenileme görevi olduğunu, öğrendiğimiz yeni bir bilgi ile bellekle uyku arasında bir ilişki olduğunu belirtmektedir. Bu yüzden uyumadan önce yaptığın son şey kitap okumak olursa sen uyurken beynin okuduklarını, gördüğün kelimeleri hafızaya almaya başlayacaktır.

Uyumadan önce kitap okurken bilmediğin kelimelerin anlamlarına bakmamalısın. Sadece cümle yapılarına, kelimelere, kelimelerin öncesinde ve sonrasında gelen kelimeleri gözlemlemeye çalışmalısın. Özne sonrasında fiilin önünde ve arkasında olan kelimelere göre fiilin nasıl ek aldığını gözlemleyebilirsin. Okuduğunun anlamını bilmesen de sen kendi sesinle kısık sesli bile okusan cümle kalıplarını bir formülü hafızaya alır gibi kaydetmeye başlayacaktır.

Kitap seçimlerinde kendi seviyende okumalısın. Kitaplar seviyelere göre özel hazırlanmaktadır. Cümle kalıpları, kelimeler, gramer kuralları seviyelere göre hazırlanmaktadır.

İngilizce kitap okumak sana sevimli bir tavsiye gelmemiş olabilir. Ama İngilizceyi en kısa sürede konuşmak istiyorsan kitap okumayı ihmal etmemelisin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipinizi Keşfedin

Sizin için en uygun öğrenme stratejileri neler?

Daha etkili ve hızlı öğrenmek için hangi yöntemler size uygun?

Quizi yaparak öğrenme stilinizi keşfedin ve size özel GNR eğitim çözümlerini deneyimlemek için bir demo talep edin!

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
Demo ya da Görüşme
Talep Edin
WhatsApp Hattı