İngilizceyi kısa sürede geliştirmek için sokakta, ailende, parklarda, internette çocukların ana dillerini nasıl geliştirmeye başladıklarını gözlemlemek sana ilham verecektir. Yetişkin olduğunu İngilizce çalışırken unutmalısın.
İngilizceyi yeni öğrenmeye evinde kendi kendine başlayanlar önce gramer kurallarını çalışarak başlarlar. Çalışma kitaplarındaki sıraya göre biraz ilerleyip konuşma pratiği yapmayı planlar. Evde kendi kendine çalışmaya başlayanlar dışında klasik İngilizce eğitim kurumlarından faydalanan kişilerde gramer kuralları ile yabancı dillerini öğrenmeye adım atarlar. Bazı kişiler aldıkları tavsiyeler doğrultusunda sadece dizi veya film izleyerek geliştirmeye çabalarlar. Bazıları devamlı bir şeyler dinleyerek çabalarlar. Okuyarak ve yazarak çalışmak en az yapılan çalışma yöntemleridir. Tüm bu yöntemlerle yabancı dilini geliştirmeye başlayıp konuşmayı erteleyenler konuşma cesaretlerini geç kazanırlar.
İngilizceni sadece konuşarak geliştirmelisin. Dinleme, seyretme, yazma, okuma vb. bütün diğer yöntemler sadece en kısa sürede konuşabilmek için destek alınması gereken yöntemlerdir. Bu yöntemlerle başlayıp sonradan konuşma pratiği yapmayı planlamamalısın. En başından en basit cümleleri kendi sesinle kendine söyleyerek başlamalısın. En basit cümleleri ilk günden etkili tekrar yapma alışkanlığı kazanarak söylemeye çabalamalısın.
Gramer kurallarının başlangıç seviyesi kapsamında olanları sırayla başlayıp bitirip sonrasında konuşma pratiği yapmayı planlamamalısın. İlk konunun kurallarına bak. Klasik cümlelerdir. Hepsini en az 5 kez kendi sesinle kendine söyle. Cümlede masa varsa sen sandalye ile de söylemeye çalış ve etkili tekrar yap. Cümlenin öznesi ben ise sen cümleyi onlar, biz vb. diğer öznelerle de söyleme çabala. Başlangıçta yavaş bir yöntem gelebilir. Ama ileride hemen hızlanmanı sağlayacaktır. Çünkü sadece konuşarak geliştirmeye başlarsın. Öğrendiklerini unutmazsın. Her gün bir gün öncesinde öğrendiğin cümleye yeni şeyler katarak söyleyebilme becerisi kazanırsın.
Yabancı dil dışında yeni bir bilgiyi yeni öğrenmeye başladığımızda kendi ana dilimizle birine aktarabilmemiz için iyi dinlememiz, birkaç kez okumamız gerekir. Bir bilgiyi kendi dilimizle bile ilk kez anlatmaya çalıştığımızda zorlanırız. Başka bir dilde hemen unutmamız bu yüzden kolaydır. Öğrendiğin her cümle için başlangıçta etkili tekrar yapmayı ihmal etmemelisin.
Sadece dizi izleyerek öğrenmek maalesef mümkün değildir. Öğrenebilmek için bir iş yerinde mesai yapar gibi günde 10 saat zaman ayırmaları gerekir. Dizilerde kısaltmalar, deyimler, tamamlamalar yaygın olarak kullanılır. Temel günlük konuşma yeteneği kazanmak için tek başına yeterli değildir. Dizi veya filmde izlediklerini anlatmayı başarmak çok ileri zamanda kazanılan bir yetenektir. Dizi veya film izlemek çok faydalı destekleyici bir yöntemdir. Ama tek başına yeterli bir yöntem değildir.
Bir şeyler izleyerek çalışmanın en güzel yöntemi kişilerin kendi eğitimleri, meslekleri ve ilgi alanları ile ilgili bir şeyler seyretmesidir. Çünkü o konu hakkında kişiler kendi ana dillerinde bilgi sahibidir. Kendi ana dilinde o konuyu anlatabilme yetenekleri vardır. Kendi dilinde kendine anlatabileceğin şeylerin İngilizcesini izlemek daha faydalıdır. Aynı konularla ilgili birçok video izlemek daha avantajlıdır. İzlemeden önce hakim olduğumuz konu ile ilgili kelimelerin İngilizcesi hakkında bilgi sahibi olursak kulağımız o kelimelere alışmaya başlar. Alt yazı ile de cümleleri inceleme imkanı olur. Kendi dilimizde iyi bildiğimiz bir konu hakkında bilgiler nasıl veriliyor inceleme fırsatına sahip oluruz.
Çalışma defterine kelime gruplarında listeleme yaparak çalışmamalısın. Hayvan, meyve, ev eşyaları, fiiller, sıfatlar gibi kelime grubu listeleri yapmamalısın. Sadece defterine yazarsın. Öğrenirsin. Birkaç gün sonra unutursun. Çünkü ezberlenen her şey unutulmaya mahkumdur. Hafızaya kalıcı olarak kelimeleri yerleştirmek için ezberlemeden öğrenilmelidir. Bunun da tek kolay yolu o kelimeleri cümle içerisinde kullanarak kendimize kendi sesimizle söylemektir. Tabii kelime grup listesi çıkarmadan yapılmalıdır. Örneğin masa kelimesini öğrendin. Masa kelimesinin altında üstünde yanında olanları söyleme çalışmalısın. Masanın rengi, özelliklerini cümle içerisinde söyleyebilirsin. Böyle yaparsan aynı anda birçok kelimeyi de çalışmış olursun.
Sıfatlar tüm dillerin en önemli gramer kurallarıdır. En çok kullanılan kelimelerdir. Bir şeyi tarif edebilmek için mutlaka sıfatları kullanırız. Evinde bulunan eşyaları kendine sıfatlar kullanarak tarif etmeye çabalamalısın. Bu çalışmayı aynı eşyalar ile ilgili bir hafta yapman sana bir yere bakmadan zihninden cümleleri söyleme imkanı verecektir. Zihnin gün içerisinde İngilizce ile meşgul olmaya başlayacaktır. Gittiğin her yerde aynı eşyaları görünce zihninden söyleme alışkanlığı kazanmaya başlarsın.
Fiiller içinde ezberleme listesi oluşturmamalısın. Özellikle fiillerin V2 ve V3 hallerini özel olarak çalışmamalısın. Günlük hayatında en çok kullandığın fiillere kulağına vermelisin. Kendi dilinde en çok kullandıklarının birkaç tanesini öğrenip cümle içerisinde söylemeye çalışmalısın. İlla tam cümleye gerek yok. Tüm öznelerle her fiili ayrı ayrı söylemek sana faydalı olacaktır.
İngilizce bilen arkadaşlarınla konuşma pratiği yaparken disiplinli çalışmalısınız. 1 veya 2 kez pratik yapıldıktan sonra 3. pratik gerçekleşmez. Çünkü arkadaşlarla plan yapmak zor oluyor. Hayat hızla akıyor. Herkes gün içerisinde kendilerini meşgul eden rutinleri dışında sosyalleşecek şeyler yapmak ister. Kelime oyunları oynayabilirsin. Bu sitelerde senin gibi yeni başlayanlarla mesajlaşma imkanına sahip olursun. Arkadaşlarla plan yapmaktan daha kolay ve ilerleten bir yöntemdir. Mesajlaşmanın konuşmaya faydası vardır. Yeni kelimeler öğrenmeye faydası vardır. Ama öğrendiklerinle ilgili sesli cümle kurabileceğinin garantisi değildir. Bu yüzden kelime oyunlarında yeni öğrendiklerine ilgili basit cümleleri kendine söylemeye çabalamadığın günün olmasın.
Okuma alışkanlığın normalde yok diye hikaye kitabı okumaktan vazgeçmemelisin. Çünkü hikaye kitapları bir yabancı dilin geliştirilmesi için özel hazırlanır. Seviyeleri vardır. O seviye uygun tüm gramer kuralları kitap içerisinde kullanılır. Her akşam 10 dakika okuma alışkanlığı kazanmalısın. Kelimelerin anlamlarını bilmeden sadece okumalısın. Kelimeleri, cümle kalıplarını, fiilleri gözlemlemelisin. Okuma konuşma becerisinin geliştirilmesinde en destekleyici yöntemlerden biridir. Yeni kelimeleri öğrenmek için de iyi bir fırsattır. Amacın gözünün İngilizce cümlelere ve kelimelere aşina olmasını sağlamak olmalıdır. Öncesinde kelimeler hakkında fikir sahibi olmak faydalı olur. Ama konsantrasyonunu bozmadan okumaya özen göstermelisin. 10 dakika okuduktan sonra seçtiğin 3 cümleyi kendine kendi sesinle 5 kez tekrarlamalısın. Çünkü beynimizin bir yabancı dili geliştirirken iyi dil becerisi kazanabilmesi için kendi sesimizle duymaya ihtiyacı vardır.
GNR Eğitim