İngilizce Kelime Ezberlemek ile Etkili Tekrar Yapmak Arasındaki Fark

İngilizce kelime listeleri yapıp onları tekrarlayarak çalışmak ezberleme yöntemi olmaktadır. Etkili tekrarın neden ezberleme yöntemi olmadığını soranlar çoktur. İngilizce kelimeleri ezberlemek ve etkili tekrar yapmanın arasındaki fark, öğrenme yönteminin farklılığından kaynaklanır.

İngilizce Kelime Ezberlemek ile Etkili Tekrar Yapmak Arasındaki Fark.

İngilizce çalışırken her yeni kelimenin çalışma defterine yazılıp tekrar yapıldığında kısa bir süre sonra o kelimeler unutulur. Konuşurken sözcükler akla gelmez. Ezberlemek, çalışılan sözcüğün tanımını, telaffuzunu ve yazılışını öğrenmektir. Öğrenilen sözcük hafızamızda kalmayabilir. Konuşma pratiği yaparken daha önceden çalışılan sözcüklerin hatırlanmaması bireylerin öğrenme motivasyonunu düşürür.

İngilizceyi sıfırdan veya yeni öğrenmeye başlayanlar genelde bir kelimeyi öğrendiğinde o sözcük ile ilgili benzer sözcükleri de çalışma defterlerine yazıp toplu olarak öğrenmeye çalışırlar. Örneğin kedi sözcüğü ile köpek, kuş, aslan, fil, maymun gibi en yaygın hayvan isimleri de öğrenilir. Ya da muz kelimesi öğrenirken çilek, kiraz, portakal vb. meyve isimleri de öğrenilir. Bu sözcükler her cümlede kullanılmadığından çabuk unutulur. Aslında ilk meyve sözcüklerini grup olarak çalışırken hepsini cümle içerisinde etkili tekrar yaparak söylersek unutmayız.

İster İngilizce ister başka bir yabancı dil öğrenin, her dil konuşarak öğrenilir. Çocukken kelime kelime konuşarak konuşmaya başlarız. Ama yanımızda yetişkinler sürekli konuşurlar. En sık konuşulan cümlelere ve Türkçe’nin cümle yapısını duymaya maruz kalırız. Büyüdükçe önceleri sözcük sözcük konuşuruz. Sonra 2 sözcük 2 sözcük, sonra 3-4 sözcük derken konuşmaya başlarız. Dil kurallarını ilköğretimde öğreniriz. Bu yüzden sözcük gruplarındaki kelimeleri arka arkaya tekrarladığımızda konuşmadan çalışmış oluyoruz. Cümle içerisinde kullanarak konuşmadığımızdan o sözcükler sadece ezberlenmiş olmaktadır.

Etkili tekrarla çalışma yöntemi bir cümleyi 5 kez kendi sesimizle kendimize söyleme yöntemidir. Bir örneği 5 kez tekrarlayıp bu cümleye benzer başka bir cümleyi yeniden 5 kez tekrarlamaktır. Örnekleri tekrarlamadan konuyu anladım, gramer kuralını anladım deyip başka konuya geçmek iyi bir çalışma yöntemi değildir. Yabancı dilini yeni geliştirmeye yeni başlayanlar en başta etkili tekrarla yavaş ilerler. Ama sonradan akıcı konuşulmasındaki en destek çalışma yöntemidir. Çünkü cümle kalıpları beyin tarafından hafızaya alınmıştır. Konuşurken beynimiz bize bu kalıpları otomatik olarak sunar.

Etkili tekrar öğrenme yöntemleri arasında öğrenilen bir bilginin kalıcı hafızaya alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Öğrenilen bilginin İngilizce veya yabancı dil olması da fark etmez. Kendi ana dilimizde de öğrenilen bir bilgi içinde geçerlidir. İlgi alanımıza giren bir konu ile ilgili kendi ana dilimizde diyelim yeni bir şeyi video seyrederken öğrendik. Bu yeni bilgiyi bir başkasına ilk defa aktardığımızda hatırlamayabiliriz. Çünkü hafızamızdan bu bilgiyi aktarabilmek için en az 1 kez kendimize anlatmış olmamız gerekmektedir.

Etkili tekrar yöntemi düzenli tekrarlar ve çeşitli öğrenme tekniklerinin kullanılarak öğrenme yöntemidir. Sözcüğün bir cümle içerisinde kullanılarak çalışılmasıdır. Yeni bir gramer konusuna geçildiğinde de 1 gün önce öğrenilen cümlelerin yeniden tekrar edilmesidir. Başka gün öğrenilen yeni bir sözcüğün yeni konunun örnek cümlesinde de kullanarak konuşma pratiği yapılmasıdır.

Balık Kelimesi ile Etkili Tekrar ile Örnek Çalışma Tavsiyesi

  • İlk örnek cümlen it is a fish. Bunu ilk gramer kurallarında öğrendin. Yeni gramer kuralı öğrendiğinde gene balık sözcüğünü yeni kuralda bir cümle kurarak kendine söylemendir. Örneğin this fish is beautiful.
  • Balık sağlıklı bir protein kaynağıdır. Fish is a healty source of protein.
  • Akvaryumda rengarenk balıklar vardır. The aquarium has a variety of colorful fish.
  • Ben balıkların havuzda yüzmesini izlemeyi seviyorum. I love to watch the fish swim in the pond.
  • Biz balıkların havuzda yüzmesini izlemeyi seviyoruz. We love to watch the fish swim in the pond.
  • Yeni konu diyelim, geçmiş zaman yani past tense. Çalışma kitabında örneğinde sözcük olarak balık geçmeyebilir. Sen şu cümleyi kurmaya çabalayabilirsin. I caught a big fish. (Büyük bir balık yakaladım.)
  • Diyelim shall kalıbını öğrendin. Öneri sorularıdır. Go eylemi ile sana “sinemaya gidelim mi?” örneği verilmiş olsun. Sen balık sözcüğü ile de kur. Shall we go fishing.
  • Diyelim bir önceki gramer konusu Shall soru kalıbı idi. Yeni konu Let’s konusu. Shall konu anlatımında sana gitmek eylemi ile “sinemaya gidelim mi?” örneği verilmiş olsun. Sen çalışırken kendine gidelim, dışarı çıkalım, parkta yürüyüşe gidelim cümlelerini de kendine konuşarak söyle. (Let’s go, Let’s go out, Let’s go for a walk in the park.)

Tavsiyelerimizdeki çalışmak öğrendiğin her yeni konuda sözcükleri daha iyi pekiştirmeni sağlar. Kalıcı öğrenmeni sağlar.

GNR Eğitim olarak patenti kendimize ait olan GNR Metodu ile konuşma odaklı eğitim vermekteyiz. Gramer eğitimi konuşurken öğretilir. Metodumuzda etkili tekrar yöntemi de vardır. GNR Metodu’nun kullandığı en temel yöntemlerden bir diğeri ise İşitsel-Dilsel yöntemdir. Bu yöntem ile güncel dil dikkate alınarak konuşma becerisinin doğal çoklu tekrar ile geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Doğal Çoklu Tekrar yöntemini temel alan GNR Metodu, eğitimsel olarak Davranışçılık Ekolü’nden etkilenmiştir. Tıpkı 2 yaşındaki bir çocuğun ana dilini öğrenme süreci gibi, davranışçı yaklaşımda dil tıpkı diğer davranışlar gibi uyarıcı-tepki bağlamında çeşitli tekrar, taklit ve şartlandırma yoluyla öğretilmektedir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı