İngilizce Gramer Öğrenmek Şart mı?

İngilizceyi öğrenme hedefine göre bu sorunun cevabı önem kazanır. Önem derecesi hedefine göre değerlendirilir. İngilizce gramer bilgilerini bilmek önemlidir. Ama gramer bilgilerini nasıl öğrendiğin daha da önemlidir.

İngilizce Gramer Öğrenmek Şart mı?.

Bir yabancı dili konuşarak öğrenmek sadece gramer kurallarını geliştirerek öğrenmekten daha önemlidir. En önemli hedefin en az ingilizce bilginle bile konuşmaya çaba harcamandır. Türkçe’yi ilköğretimde öğrenirken en temel cümlelerden biri “Ali topu al”dır. Bu cümleyi sesli söylememiz beklenir. Kulağımızın kendi sesimizle bu cümleyi duyması beklenir. Kulak kendi sesimizle duydukça konuşmaya hazır hale geliriz. Kendi sesimizle duyarak gelişmemiz için daha çok kelime bilgisine ihtiyaç duyarız.

Bir yabancı dili konuşarak geliştirirken olmazsa olmaz kural düzenli olarak kelime bilgimizi geliştirmektir. Kelime bilmeden cümle kuramayız. Gramer kuralını bilip konuşabilsek bile kelime olmadan konuşmaya devam edemeyiz. İngilizceyi geliştirirken hedef hem konuşabilmek hem yeni kelimeler öğrenmek olmalıdır. Kelimeleri ezberleyerek değil kalıcı hafızaya yerleştirerek öğrenmek önemlidir. Kelimeler hafızamıza kalıcı olarak yerleştiğinde konuşmamız akıcı olabilir. Doğru gramer kuralı ile konuşma pratiği yapılmasa da kelime bilgisiyle ingilizce konuşma becerisi geliştirilebilir.

İngilizce gramer bilgilerini öğrenebilmek için bir gramer kitabını açıp öğrenmeye başladığında hızla ilerleyebilirsin. Hızlı öğrendikçe ne kadar çabuk geliştirdiğini düşünüp ingilizce çalışma saatlerini artırıp kısa bir sürede ana gramer kurallarını öğrenebilirsin. Ama bu ingilizce konuşabileceğin anlamına gelmemektedir. Bu bir şeyler dinlediğine anlayacağın anlamına veya dinlediğini yazabileceğin anlamına gelmemektedir.

İngilizceyi öğrenmeyi niye istiyorsun?

Sadece günlük konuşmaları yapmak için mi, bir hobi olarak mı öğrenmek istiyorsun…

Kariyerinde ilerlemen de ingilizce bilmemek bir engel mi…

Şarkıları dinlerken anlamak mı istiyorsun…

Film, dizi izlerken alt yazısız mı seyretmek istiyorsun…

Arkadaşların İngilizce biliyor onlar arasında ingilizce bilmeyen olmamak mı istiyorsun.

Bir ingilizce sınavına mı gireceksin…

Genel de gramer öğrenme gerekliliğine bu sorulara göre cevap verilir. Ama ne amaçla öğrenilirse öğrenilsin bir yabancı dil konuşulamıyorsa kişi kendi de o yabancı dili öğrendiğini kabullenemez. Her ne amaçla olursa olsun bir yabancı dil konuşulabildiğinde öğrenildiği anlaşılır.

Film izlerken ingilizce konuşulanı anlayan bir kişiye “İngilizce biliyor musun” diye sorulduğunda “bir şeyler dinlerken anlıyorum ama konuşamıyorum” derken özgüvenli bir şekilde bu soruyu cevaplayamaz. Yani ingilizce biliyorum diyemez. Ama ingilizce doğru gramer kurallarına göre konuşamasa da ingilizce konuşabilen birine “ingilizce biliyor musun” diye sorulursa “İngilizce konuşabiliyorum, ama okuduğumu anlayamayabiliyorum” derken özgüvenli bir şekilde cevap verir. İngilizce biliyorum diye kendinden emin olarak cevap verir.

İngilizceyi geliştirmek için konuşma becerisinin gelişmesine öncelik verilmeli derken eğitim uzmanları bol bol ingilizce kelimeler söylemeye çaba harcayın demek isterler. Anlamını bilmediğiniz bir cümle bile olsa bol bol tekrarlayın. Hem kendi sesinle kulağının ingilizce cümleleri duyman beklenir hem de sen farkında olmasan da beyninin ingilizce cümle yapısının matematiğini algılaması beklenir. Kendine bile konuşsan bir yerden okuyarak söylediğin cümle yapısı gramer kurallarına göre yazılmıştır. Bu yüzden bir cümle olabilir, bir kısa yazı olabilir, bir hikaye kitabı olabilir her ne okursan oku kendi sesinle tekrarladığında beyin cümle yapısını kodlamaya başlar. Kelimeleri de hafızaya alır. Sık tekrarladığın cümlelerdeki kelimeleri ayrı ayrı sonra anlamlarını öğrendiğinde beynin hızlı bir şekilde hafızaya kaydeder.

Gelelim tekrar ingilizce öğrenmek için gramer şart mı sorusunun cevabına

Kelime öğrendikçe konuşmaya çalıştıkça cümle kurmaya çabalanır. Cümle kurmak geliştirilmeye çalışıldıkça gramer bilgilerine ihtiyaç duyulmaya başlanır. Kendi imkanlarıyla insanın çalışması zordur. Bu yüzden ingilizce kendi imkanlarıyla öğrenmeye başlayıp bırakan çoktur.

Şu zamanda ingilizce öğrenme yolculuğuna başlayanlar şanslı. Artık günümüzde konuşma odaklı ingilizce kursları sayesinde gramer kuralları konuşurken öğreniliyor. Kursların eğitim sistemi konuşma odaklıdır. Konuşma odaklı ingilizce kurslarını araştırırken özellikle ilk günden itibaren ingilizce konuşmanı sağlayacak yerleri araştırabilirsin. Bu kurslarda özel bir eğitim metodu kullanılır. Hedefleri ilk günden ilk 40 dakikada seni ingilizce konuşturmak olacaktır. Eğitmenin sayesinde gramer kurallarını sen konuşurken keşfedersin. Ezberlemeden öğrendiğinden İngilizcenin dil yapısının matematiğini deneyimleyerek öğrenmiş olursun. Hızlı öğrenmenin sırrı budur.

Hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmek için dizi veya film izleyebilirsin. Gramer bilgin olmadan izlediklerini anlamaya başlayabilirsin. Sen farkında olmasan da beyin alt yazıları sen okudukça veya ingilizce konuşmaları duydukça cümle yapılarının matematiğini kaydetmeye başlar. Sadece dizi veya film izlemek konuşmayı sağlamayacağı gibi gramer yapısını doğru bir şekilde öğrenmeni de sağlamayacaktır. Dizi veya film izlemek oldukça faydalıdır. Öğrenme süreci uzun olur. Konuşma pratiğini geliştirmek için kendi sesinle konuşman şarttır. Speaking kursu sayesinde hem konuşma becerini geliştirirsin hem de gramer bilgisini geliştirirsin. Gramer bilgilerini konuşurken öğrenirsin. Profesyonel bir eğitmen ile konuşma pratiği yaparken gramer bilgilerini öğrenmek ingilizce öğrenme sürecini hızlandırır.

Profesyonel bir eğitmenle bir ingilizce kursundan destek alırken konuşarak öğrenmek demek sadece İngilizceyi bu şekilde geliştirmek değildir. Konuşma pratiğinde performansın yüksek bile olsa İngilizceyi hayatının akışına yerleştirmeyi unutma. Konuşma pratiği yaptığın saatler dışında hikaye kitaplarını bol bol okumalısın. Toplumumuzda sürekli seni zorlandıracak şeyler okunması tavsiyesi verir. Zorluk derecesini dengelemek lazım. Abartmamalısın. Kendi gramer seviyene uygun cümleler kuracak kitapları tercih etmelisin. Okuduğumuz kitaplardaki cümleleri tekrar etmek kendi sesimizle kulağımızın duymasını sağlamak önemlidir. İlk konuşma pratiğine başladığında basit cümlelerle konuşmaya başlayacağından gene basit cümlelerin kurulduğu kitapları okuyarak kendini geliştirmen daha faydalı olacaktır.

İngilizceyi geliştirdikçe basit cümlelerden zor cümlelere geçtikçe gramer kuralları senin için daha da önemli olmaya başlayacaktır. Bu yüzden gramersiz öğrenmek olmaz. Konuşurken gramer kurallarını öğrenmek avantajlıdır. En hızlı metottur.

Eğer bir dil sınavına gireceksen konuşma becerisini geliştirdikçe gramer konularını çalışmaya ayrı bir çaba harcaman gerekecektir. İngilizce konuşarak ingilizce öğrenmeye başlamak zaten İngilizceyi hızlıca öğrenebiliyorum motivasyonu sağlayacaktır. Yabancı dil geliştirilirken devamlılığı sağlayan öğrenme motivasyonudur. Konuşarak öğrendiğinden belli bir seviyeye gelip, günlük konuşmalarını kendin yaptıkça özgüvenin iyi olacaktır. Bu seviyeden sonra gramer kurallarını özel çalışmak çok kolay olmaktadır.

Konuşarak öğrenerek İngilizcenin belli bir seviyesine geldiğinde gramer kurallarını özel çalışmaya başladığında konuları birden öğrenmemelisin. Gramer konularını çalışırken de öğrendiklerinde konuşma pratiği yapmayı unutmamalısın. Her gramer konusunu konuşarak pekiştirmeyi hedeflemesin. İnternette sınırsız kaynak var. Belli bir seviyede konuşma becerisini kazandığında gramer konularına göre özel hazırlanmış dizileri, filmleri veya podcastleri çalışmalısın.

Online ingilizce kursları sayesinde gramer konularını çalışırken de bu kurslardan faydalanmaya devam edebilirsin. Konuşma odaklı kurslar yeni başlayanlara özel metotlarla öğretirler. Ama belli bir seviyeden sonra özellikle dil sınavlarına gireceklere gramer konularına göre konuşma pratiği programı hazırlarlar. Bu yüzden belli bir seviyeden sonra gramer konularına konu bazlı ağırlık verirken de konuşma pratiği yapan kurslardan destek alman çok faydalı olacaktır.

Gramer kurallarını sen konuşurken sana keşfettiren konuşma odaklı ingilizce kursları ile hızlıca İngilizceni geliştir, sen de en yakın zamanda ingilizce konuşanlar arasına katıl.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı