Çocukken kendi ana dilimizi kulağımızla duyduğumuz kelimeleri veya cümleleri ilk dilbilgisi kurallarını bilmeden konuşmaya başlarız.
İster ana dilimiz olsun ister başka bir dil olsun tüm dilbilgisi kurallarında fiiller, temel zamanlar, fillerin ekleri, isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, edatlar, sıfatlar, bağlaçlar, zamirler ve zarflar olmazsa olmaz öğrenmemiz gereken kurallardır. Her dilin kendine özgü cümle kuralları da olsa bu başlıklar mutlaka dilbilgisi kuralları olarak öğrenilir. Kendi ana dilimizde derslerde öğretilir. Ama konuşmayı bilip sonradan öğrendiğimiz için İngilizcedeki gibi öğrenmediğimizi düşünürüz. Sadece bu dilde konuşmayı bilmediğimiz için kurallar kabusumuz olur.
Her insanın yeni bir bilgiyi öğrenme tekniği farklıdır. Kimi görsel tekniklerle öğrenir. Kimi işitsel tekniklerle kimi de dokunarak daha iyi öğrenebilir. Bu yüzden ilk defa İngilizce öğrenmeye başlayanlar temel gramer konularını öğrenirken belli bir sıralama önermiyoruz.
İngilizcenin hangi seviyesinde iseniz her seviyenin kendi içinde başlıkları bellidir. Örneğin sıfatlar temel başlangıç kuralları arasında yer almaktadır. Kıyaslama veya üstünlük sıfatları daha ileri bir dilbilgisi kuralıdır. Kendi seviyene uygun konu anlatımlarını çalışmalısın. En basitleri bilip hemen ileri kurallara geçmemelisin.
İngilizce Gramer Konularının Sırası Öncesi Bilmen Gerekenler
- Öncelikle Türkçe sıfat, edat, zarf, zamir kurallarının açıklamasını okuman faydalı olmaktadır. Kendi dilinde bu kuralların tarifini iyice öğrenmen yabancı dilini daha kolay öğrenmeni sağlayacaktır.
- Türkçe isim ve sıfat tamlamalarını kendi dilimizde nasıl kullandığımızı dilbilgisi kurallarından incelemen faydalı olmaktadır. Tamlamaların tariflerini Türkçe olarak incelemen, kendi ana dilimizde nasıl yapıyoruz bilgisi sahibi olman yabancı dilini geliştirmende faydalı olacaktır.
- İngilizceyi öğrenmeye başladıysan hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmelisin. Yolda yürürken, dizi seyrederken, bir şeyler okurken, bir şeyler dinlerken zihnin İngilizce ile meşgul olmalıdır. Gördüğün, işittiğin, kokladığın, dokunduğun, tattığın her şeyin İngilizcesini düşünür olman faydalı olacaktır. Çünkü duyu organları ile algıladığın şeylerle ilgili İngilizce cümle kurmaya çabalamaya başlarsın.
- Günlük yaşantında diyalog halinde olduğun kişilerle konuşurken Türkçe konuşmalarında fiillerin sonuna eklediğin eklerin farkında olman çok faydalı olmaktadır. Bu yüzden cümlelerinde tamlamaları, edatları, zarfları, zamirleri nasıl kullanıyorsun farkında olabilirsin. İngilizce konuşmaya çalışırken İngilizce düşünmek gerekir. Türkçe konuşurken cümlelerinde dilbilgisi kurallarına dikkat etmeni istememizin sebebi fiilleri yabancı dilde karşılaştırırken daha iyi pekiştirebilmektir. Present Perfect Tense kurallarını Türkçe hiç kullanmıyormuşuz sanılıyor. Aslında kendi ana dilimizde de kullanıyoruz. Sadece bizim kendi Türkçe derslerimizde Yakın Geçmiş Zaman konusu diye bir başlık yok. Ama kullanıyoruz. Bu kıyaslama ile ilgili incelemenizi tavsiye ederiz. "İngilizce Konuşmalarda Present Perfect Tense Geçmişte Başladığımız Eylemler" blog yazımızı okumanı tavsiye ederiz. Bu konu başlığını arama motoruna yazma yeterlidir.
- Her akşam uyumadan 5-10 dakika önce kendi seviyene uygun bir hikaye kitabından 2 veya 3 sayfa okumalısın. Okurken kelimelerin anlamlarına sözlükten bakmamalısın. Kelimelerin anlamlarını öğrenmeye çalışmamalısın. Kelimeleri çalışma defterine not almaya çalışmamalısın. Sadece okumalısın. Sadece okumaya odaklanmalısın. Okurken beyninin ses tonunu duyacağı bir şekilde okumalısın. Dua eder bir ses tonundan daha kısık bir ses tonu olmamalıdır. Uyku öncesi okumak en verimli okuma zamanıdır. Uyku öncesi beynimiz kendi sesimizden öğrendiğimiz yabancı dil ile ilgili cümle yapılarını dinledikçe uykumuz sırasında hafızaya almaya başlar. Düzenli olarak her akşam uyku öncesi okumak cümle yapıları üzerine etkili tekrar olacağından bir yabancı dili daha kısa sürede öğrenmeye başlarız. Biz uyuruz ama beynimiz çalışmaya devam eder.
- İster uyku öncesi oku ister gün içerisinde oku fark etmez. Ama mutlaka okurken cümle yapılarını gözlemlemelisin. Özne ile fiil ilişkisine bakabilirsin. Cümle sonunda ne tarz kelimeler kullanılıyor dikkat edebilirsin. Sıfatlar, isimler, edatlar ve zarflar nasıl kullanılıyor gözlemleyebilirsin. En sık kullanılan fiillerin altını çizebilirsin. Cümle yapılarını incelemeye dikkat et. Bu yüzden kelimelerin anlamlarına sözlükten bakmamanı tavsiye ediyoruz. Okurken cümle yapılarına konsantrasyonunun bölünmemesi için önemli bir tavsiyedir. Bu yüzden her akşam ilk zamanlarda 2 veya 3 sayfa okumalısın. Hızlı okumadan yavaş yavaş cümleleri gözlemle. Okuyacağın sayfalardaki kelimeleri okumaya başlamadan öğrenmeni de tavsiye etmiyoruz. Çünkü kelimelerin anlamları bilindiği için sadece cümlede ne anlatıldığı anlaşılmaya çalışılmaktadır. Okuma pratiği sadece cümle yapılarına odaklanmanız için tavsiye edilmektedir.
- Sosyal medyada yabancı dilden bağımsız başka bir konuda bilgileneceğin bir şeyleri dinlemiş olduğunu varsayalım. Eğer bir bilgiyi ilk defa dinliyorsan konuyu anlamamıza rağmen hemen başkasına anlatamayız. Anlatabildiğimiz konular genelde farklı şekilde bir konuyu birkaç kişiden dinlediğimiz bilgilerdir. İlk defa dinlediğimiz bir şeyi tekrar dinlemeden hemen anlatamayız. Tekrar önemlidir. Yabancı dil öğrenirken tekrar etmek daha da önemlidir. Bu yüzden yabancı dilini geliştirirken gramer konularını sırayla çalışırken basit bulup etkili tekrar yapmadan bir cümleden başka bir cümleye geçmemelisin.
- Örneğin it is a table, o bir masadır cümlesini en az kendine 5 kez kendi sesinle tekrarlamalısın. Masa yerine çalışma odanda bulunan başka bir kelimeyi kullanarak da 5 kez tekrarlamalısın. Masanın rengini söyle. Masanın rengi kırmızı ise tüm renklerde söylemeye çalış tekrarla.
- Dilbilgisi kurallarını çalışırken bir nesnenin yanındaki, altındaki, karşısındaki şeyleri de söyleyebilmeyi öğrendiğinde çalışma odandaki bütün eşyalar için tekrarla. Yeterli öğrendim deyip geçmemelisin. Beynimiz için kendi dilimizde bile bir bilgi öğrensen tekrar önemlidir. Vakit kaybı değildir. Kendi sesinden beynin cümle yapılarını duymaya başladığında daha hızlı öğrenirsin. 5 kez tekrarladığında da çok faydalı olmaktadır. 5 tekrarla yavaş ilerlerim diye düşünmemelisin. Öğrenmenin en başında yapacağın bu tekrarlar konuşma becerini daha hızlı geliştirmeni sağlayacaktır. Az tekrarla öğrendim diye geçilen dilbilgisi kurallarını tekrar çalışanların sayısı çoktur. Bu yüzden konuşma becerisi geç geliştirilir.
- İngilizce zamanları çalışırken hepsini tek seferde konu başlıklarına göre öğrenmemelisin. Kuralları öğrendim demekle öğrenilmiyor. Zamanları cümle içerisinde kullanım kuralına göre formüle ederek hemen çalışıp öğrenmek mümkün değil. Öğrendim sanırsın konuşurken öğrenemediğinle yüzleşirsin. Bu da motivasyon düşürür. Çabucak unuttuğunu düşünürsün. Bu yüzden her zamanı çalışırken çok cümle kurmalısın. Aynı cümleleri birkaç kez tekrarlamalısın. Önce seviyene uygun olan zamanları iyice pekiştirmelisin.
- Diyelim geniş zaman konusunu çalışıyorsun. Günlük yaşantından örneklerle en az 10 farklı fiil ile kurarak kendi sesinle söylemeye çalış.
- Geçmiş zamanda pratik yaparken Türkçe en sık kullandığın fiillerin İngilizcesi ile konuşmaya çalış. İlla biri ile pratik yapmana gerek yok. Ama mutlaka kendine üşenmeden 5 kez tekrarla.
Günümüzde bir yabancı dilin konuşarak geliştirilmesi için konuşma odaklı eğitim kurumlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu kurslarda dilbilgisi kuralları özel olarak anlatılmaz. Kurslar kullandıkları metotlarla konuşarak yabancı dil eğitimi vermektedirler. Katılımcılar konuşurken dilbilgisi konularını öğrenirler. Bu yüzden konuşma odaklı İngilizce kurslarında daha kısa sürede yabancı dil geliştirilebilmektedir.
GNR Eğitim olarak hiç gramer bilmeyen bir katılımcıyı 1.dakikadan itibaren GNR Metodu ile konuşmaya başlatabiliyoruz. Nasıl konuşturabildiğimizi internet sayfamızda GNR Metodu kısmındaki konu başlıklarından inceleyebilirsiniz.
GNR Eğitim