İngilizce Biliyorum Ama Konuşamıyorum

İngilizce kelimeleri ve deyimleri bilmene rağmen ne dinlediğini anlayabiliyorsun ne de konuşabiliyorsun. Anlayamadıkça ve konuşamadıkça dil konusunda yeteneğinin olmadığını düşünüyorsun.

İngilizce Biliyorum Ama Konuşamıyorum.

Herkesin yeni bir dil öğrenme yeteneği vardır. Sadece öğrenme teknikleri farklıdır.

Yabancı dilini geliştirmek için birçok kitap okumuş olabilirsin, birçok dizi veya film izlemiş olabilirsin. Bunlar senin İngilizceni geliştirmen için çok faydalı pratiklerdir. Ama İngilizceni pasif olarak öğrendiğinden konuşma becerini geliştirememen çok normal. Bir yabancı dili konuşabilmek için mutlaka o dili aktif olarak öğrenmelisin. Bu da sadece konuşarak olabilir.

Bugüne kadar dil bilgilerine veya donanımına rağmen konuşamıyorsan konuşma becerinin gelişmesine çok az vakit ayırdığın içindir.

Her gün evde saatlerce öğrenmek için bir şeyler dinlediğinde o dilin matematiğine beynin alışmaya başlar. Yeni öğrendiğin dilin cümle yapılarını ve kelimelerini beynin kodlamaya veya kaydetmeye başlar. Pasif olarak o dili geliştirmeye devam edersin. Konuşamazsın. Konuşmak için aktif öğrenmek zorundasın.

Pasif öğrenerek söylemek istediklerini zihninde söylemeye başlayabilirsin. Kullanman gereken kelimeleri, zamanları, edatları ve zarfları zihninde toparlayabilirsin. Ama maalesef sesinle söylemeye teşebbüs etmezsen konuşma becerin gelişmez.

İngilizceyi pasif olarak geliştirirken kurallara göre kurulan cümlelere alışıksındır. Yeni öğrenmeye başlayanların anlayabilmesi için hazırlanan materyaller sayesinde sade ve basit cümlelerin kurulmasına alışık olursun. Deyimlere, argo tanımlamalara, gramer hatalı konuşmalara alışık olmazsın. Günlük yaşantımızda Türkçe konuşurken gramer kurallarına göre konuşmuyoruz. Bazen cümlelerde kelimeleri tam kullanmıyoruz. Deyimler veya atasözleri kullanıyoruz. Deyim ve atasözü de olsa bunlar kelimelerden oluşuyor. Kelimelerin anlamından farklı kullanılıyor. İngilizce de böyle.

Sorunu duyuyor gibiyiz. “Nasıl aktif öğrenerek geliştirebilirim, konuşma pratiği nasıl yapabilirim”

Hayatının akışında ingilizce konuşulan bir ortamda bulunmuyorsan konuşma pratiği yapman çok zor haklısın.

Hayatının merkezine İngilizce konuşmayı mutlaka yerleştirmelisin. Bu konuda kararlı olmalısın. Konuşma pratiği öncesinde, Türkçe gibi günlük hayatta konuşulan İngilizcenin nasıl olduğunu anlama kararlılığında olmalısın. Bunu gözlemlemen gerektiğinin farkında olmalısın.

İnternette konuşma becerini geliştirmek için sayısız kaynak var. Bunlardan bahsetmeden önce en önemli konuşma pratiğinin profesyonel bir destek alarak olduğunu belirtmemiz gerekir. Son yıllarda bir dilin konuşarak geliştiğinin bilincinde olan eğitim kurumlarının sayısı çok fazladır. Bu eğitim kurumlarının bugüne kadar pasif öğrenen kişilere yönelik özel konuşma pratiği dersleri verdiğini bilmelisin. Konuşma pratiği derslerine katıldığında sana gramer bilgisi veya kelime bilgisi öğretmeye çalışmayacaklar. Derslerin amacı senin bugüne kadar ki bilgilerini konuşarak kullanmanı sağlamaktır. Söylemek istediklerini zihninde kurmayıp, konuşarak ifade etmeye başlarsın. İngilizce öğrenirken insanlar cümle kurarlar fakat çalıştığı materyalde farklı bir cümle olursa kendisinin yanlış öğrendiğini düşünmeye başlarlar. Konuşma pratiği derslerinde söylemek istediğini yanlış mı söylüyorsun bunu öğrenmeye başlarsın. Yanlış cümle kurduğunda neden yanlış olduğunu iyice pekiştirirsin. Ya da alternatif başka nasıl söylendiğini de gözlemlemiş olursun. Konuşma cesaretin artar. Konuşurken yanlış olmadığının özgüvenine sahip olmaya başladıkça daha cesaretli konuşmaya başlarsın. Para vererek profesyonel destek aldığın için aksatmadan İngilizceyi konuşarak öğrenmeye devam edersin. İngilizce konuşmak veya öğrenmek hayatının merkezinde aktif olarak olmaya başlar.

Profesyonel destek alarak konuşma pratiği derslerini araştırmaya başladığında koşulların ne kadar kolay olduğunun da farkına varacaksın. İstediğin saatte istediğin yerden katılabileceğin dersler olduğunu göreceksin. Uzaktan eğitim ile bir yere gitmek zorunda kalmadan konuşmaya başlarsın. İster grup derslerine kayıt yaptırabilirsin ister bireysel derslere kayıt yaptırabilirsin. Grup derslerinde seninle aynı seviyede olan kişilerin cümleleri nasıl kurarak konuştuğunu fark edersin. 

Online veya yüzyüze İngilizce Konuşma Pratiği dersleri dışında internette birçok konuşma pratiği yapabileceğin röportajlar, haber programları, keyifle dinleyeceğin konuşmalar vardır. Altyazılı materyallerdir. Bunları izlerken günlük hayatta nasıl konuşulduğunu gözlemlemeye başlarsın. Hem görsel hem de işitsel olarak gözlemleme imkanı yakalamış olursun. Materyaller kişilerin İngilizcesini aktif olarak geliştirebilmesi için hazırlanmıştır. İnternetin olduğunda ne zaman istersen yararlanabileceğin kaynaklardır.

İnternette konuşma pratiği yapmanı sağlayacak kaynakları kullanırken ilk başlarda tabi ki zorlanacaksın. Pasif bilgilerini hemen aktif edemezsin. Ama pratik yaptıkça aktifleştireceksin. Ne söylediklerini anladıkça, konuşmaya katılma isteğin artacaktır. Konuşma heyecanını yenmeye başlayacaksın. Senin gibi başkaları da konuşma pratiği yapmak için bu kaynakları kullandığından seni anlar mı anlamazlar mı endişeni yok etmeye başlarsın. Konuşmaya başladıkça sana cevap verildiğinde anlaşılmanın mutluluğuna ereceksin. Bu da daha fazla pratik yapman için senin motivasyonunu artıracak. Zihninde konuşamıyorum düşüncesini yok etmeye başlarsın.

Arama motorlarını kullanırken konuşma seçeneğini kullanabilirsin. Sen ingilizce konuşarak söylediğinde uygulamanın yazıya doğru aktarıp aktarmadığını gözlemlersin. Kendi sesinden ingilizce bir şeyler söylemeye başlaman beynin için önemlidir. Beynin senin ingilizce konuşmaya başladığını düşünür ve daha önce öğrendiğin bilgileri sana kullanmanda yardımcı olur.

İnternette sesli sözlük uygulamaları bulunmaktadır. Kelimeleri yaz ve nasıl söylendiklerine odaklan. Defalarca tekrarlayarak yapmalısın. Sözcüklerin doğru telaffuzlarını duyarsın. Tekrarladıkça beynin senin sesinden duymaya başlar. İngilizce öğrenmede etkili bir yöntemdir. Bu uygulamalarda kelime ilgili örnek cümlelerde bulunur. İngilizcesine bakmadan kendin o cümleyi sesli söyleyerek kurmaya çalış.

Bazı sözlük forum siteleri bulunmaktadır. Bu forum sitelerinde bir kelimeyi anlatmak için bir başkasının nasıl cümleler kurduğunu gözlemleme fırsatı yakalarsın. İngilizce sözcüklerin kullanılışını nasıl açıklandığını fark edersin. Çok iyi bir pratik imkanıdır. Bu forum sitelerini senin gibi dil öğrenenler kullanmaktadır.

Bazı internet sayfalarında konuşma pratiği yapabilirsin. Senin gibi İngilizcesini aktif olarak geliştirmek isteyen bir partner ile konuşmaya başlayabilirsin. Bazı sitelerde grup konuşma pratiği yapılmaktadır. Grupların bir yöneticisi olmaktadır. Yönetici kendi seviyesine uygun bir grup oluşturmaktadır. Kendi seviyene uygun bir grup da oluşturabilirsin. Ya da kendi seviyene uygun bir gruba üye olabilirsin. Grup içerisinde amaç İngilizceyi geliştirmek olduğu için katılıcımlar senin konuşurken yaptığın hataları belirtebilir. Ama yargılamadan doğru konuşabilmene destek olmak için yapılan faydalı düzeltmelerdir. Sohbet konusuna grup üyeleri tarafından karar verilir. Konuşma pratiği yaptıkça, konuşma becerin gelişecek. Konuştukça ingilizce seviyenin geliştiğini fark edeceksin. Fark ettikçe ileri seviye gruplara üye olmaya başlarsın.

Yazılı sohbet imkanı yakalayabileceğin uygulamalarda vardır. Yazmak veya yazabilmek hem yazma becerisini geliştirir hem de konuşma becerisini geliştirir. Çünkü söyleyebileceğin bir şeyi yazabilirsin. Bu uygulamalarda ana dili ingilizce olan kişilerle tanışırsın. Seviyene göre eşleşirsin. Yazışmak için belli bir konu belirlenir. Bu konu üzerine yazışma olur. Bu uygulamalar yazılı sohbet imkanı için geliştirilmiş uygulamalar olmasına rağmen sesli mesaj bırakma imkanı da sunmaktadır. Yazmak istemediğinde konuşarak sesli mesajda bırakabilirsin. Konuşma becerisinin gelişmesinde oldukça faydalıdır.

Hayatının merkezine ingilizce konuşmayı yerleştir, ingilizce konuşanlar arasına sen de katıl.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı