Her gün İngilizce Konuşma Pratiği Yapabilmenin Yolları

İngilizce kelimeler biliyorsun, en basit bir cümleyi kurabilecek gramer kurallarını biliyorsun, ne söyleyeceğine zihninde oluşturabiliyorsun ama “İngilizce konuşamıyorum” diyenlerdensen sana konuşma pratiği yapmanın yollarından bahsedeceğiz.

Her gün İngilizce Konuşma Pratiği Yapabilmenin Yolları.

İngilizce dil eğitiminde bireylerin bilgi düzeylerine göre Starter, Elementray, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate ve Advanced seviyeleri bulunmaktadır. İngilizcesini geliştirerek Intermadiate seviyesinde dil bilgisine sahip birçok insan konuşamamaktadır.

Yabancı dil becerisinin öğrenirken konuşma gelişememesinin birçok sebeIi vardır.

  • Bazı insanların ya yanlış cümle kurarsam endişesi vardır. Bazısının da dil bilgisi kuralını yanlış kullanma endişesi vardır.
  • Bazı insanlar klasik yabancı dil eğitim yöntemleriyle yabancı dillerini geliştirdiklerinden gramer kurallarını öğrenmişlerdir. Bu eğitimlerde okuma, dinleme ve yazma becerisi daha çok geliştirildiğinden konuşulamaz.
  • Bazı insanlar yabancı dillerini klasik yabancı dil programlarıyla geliştirirken Pre-Intermediate seviyesinde gramer bilgisine rağmen konuşamadıklarından motivasyonlarını kaybedip geliştirmeyi bırakmışlardır.
  • Bazı insanlar İngilizce bilenlerin yabancı dil geliştirirken "konuşmak çok zor gelişiyor" demesinden dolayı beyinlerine zor geliştirebileceklerine dair yanlış komut göndermiş olabiliyorlar. Beynin çalışma mekanizmasına göre beynimizi olumsuz cümlelerle yönlendirmememiz gerekir. Sıfırdan öğrenmeye başlarken "konuşmak zor gelişiyor" olumsuz cümlesi çoğu kişinin gelişmesine engel olmuştur.
  • Bazı insanlar sadece dizi veya bir şeyler izleyerek geliştirilebileceği tavsiyesi aldığından sadece bir şeyler izlerler. Bir yandan da gramer kuralı çalışırlar. Beyinleri kendi seslerinden hiç İngilizce duymaz. Beynimizin kendi sesimizden yeni öğrendiğimiz bilgileri duyması, hafızaya yerleştirmesi açısından önemlidir. Yabancı dil geliştirirken o dilde bir şeyler izlemek veya dinlemek öğrenmeyi hızlandıran aktivitelerdir. Bir şeyler izleyerek geliştirenler yeni öğrenmeye başlayanlara tavsiyelerinde eksik bilgi verebilmektedirler. Üniversite öncesi gramer kurallarının iyice öğretildiği bir okulda yabancı dil eğitimi almış olabiliyorlar. Zaten beyin 6 yıl İngilizce ile etkileşimde olmuş oluyor. Sonradan bir şeyler izleyip veya dinlediklerinde bilgilerini hafızalarından hatırlamaya başlıyorlar. Sen uzun bir süre etkileşimde kalmamışsan onlar gibi bir şeyler izleyerek kendini geliştiremeyebilirsin. Ayrıca bir şey izlerken çok fazla deyime veya argo kalıplara rastlanabiliyor. Günlük konuşma İngilizcesi için bazen negatif yanları olabiliyor.
  • Bazı insanlara kurslarla yabancı dil zor gelişiyor. Konuşma becerisi gelişmiyor. Yurtdışına git tavsiyesi verilmiş oluyor. Bu da beyin için olumsuz bir komuttur. İnsanı yurtdışına gitmediği sürece ne yaparsa yapsın konuşamayacağı komutu vermek oluyor.
  • Bazı insanlar kendi ana dilinde kurduğu cümleleri hemen aynısını yabancı dilde kurma çabasında oluyor. Kuramayınca da motivasyonu kaybediyor. Yeni öğrenmeye başlayanlar basit cümlelerle konuşmaya başlamalıdır. Basit cümleleri arka arkaya kurmaya çalışmak daha etkili bir tekniktir.
  • Bazı insanlar kendi kendilerine evlerinden öğrenmeye başladıklarında gramer kurallarını teker teker çalışmaya başlarlar. Çalışırken belli sıfatları aynı anda öğrenmeye çalışırlar. En sık kullanılan yüklemleri aynı anda öğrenmeye gayret gösterirler. Kelime ezberlemek iyi bir yöntem değildir. Kullanılmadıkça beynimizin konuşurken hizmetimize sunması bu yüzden zor olmaktadır. Kelimeleri mutlaka basit cümleler içinde kullanmaya çalışmalıyız. Konuyu o gramer kuralının matematiği anlaşıldı diye hemen geçmemeliyiz. Sıfatları hayatımızda olan insanlarla özdeştirerek basit cümlelerle kendi sesimizle tekrarlamalıyız. Beynimiz için kendi sesimizden yabancı dilin cümle yapısını ve kelimelerini duyması önemlidir. Tekrarlamayı vakit kaybı görmemeliyiz. Başlangıçta çalıştığımız çalışma kitabındaki örnek cümleleri en az 5 kez kendi sesimizle kendimize tekrarlamalıyız. Cümleleri anılarımızla yaşadıklarımızla özdeştirerek kendi basit cümleleri kurmaya çalışmalıyız.
  • Bazı insanlar hikaye kitapları okumanın çok faydalı olduğunu duyduğundan sadece okuyarak geliştirmeye başlarlar. Okumak çok etkili bir öğrenme yöntemidir. Yeni kelimeler öğrenmek ve cümle yapılarına aşina olmak için çok iyi bir çalışma yöntemidir. Kitap okumak ihmal edilmemelidir. Kitap okurken zamanların kullanım şekillerine iyice gözlemlemiş oluruz. Ama öğrendiğimiz kelimelerle kendi sesimizle basit cümleler kurmayı ihmal etmemeliyiz. Kendi geliştirdiğimiz cümleleri en az 5 kez tekrarlamalıyız.
  • Bazı insanlar kuralların sadece mantığını kavrarlar. Gramer konularını belli bir üniteye kadar ilerletip öyle konuşma pratiğine başlamayı planlar. Ama her üniteyi öğrenirken cümleler kurarak kendi sesimizle tekrarlamalıyız. Örneğin yer edatlarını çalışıyor olalım. Masanın altında, üstünde, yanında nasıl söylenir öğrendik. Öğrendikten sonra çalışma odamızda başka eşyalarla da karışık çalışmak gerekir. Dolap üstünde valiz varsa dolabın üstünde valiz var. Valiz dolabın üstündedir. Terlik yatağın altındadır. Masa yatak ile duvar arasındadır. Bu tarz cümleleri karışık olarak nesneler üzerinde yapmalıyız. Karışık yapabildikten sonra etkili tekrar yaptıktan sonra diğer üniteye geçmemiz daha doğru bir çalışma yöntemidir.

Bir yabancı dil geliştirilirken mutlaka hayatımızın akışına yerleştirmemiz gerekir. Zihnimizden cümle üretmek her zaman kolay olmuyor. Bu yüzden yürürken, arkadaşlarımızla sohbet ederken, kendi ana dilimizde bir şeyler izlerken, sosyal medyada gezinirken her baktığımız, duyduğumuz, dokunduğumuz, kokladığımız veya tattığımız şeyin İngilizcesini de düşünme alışkanlığını hayatımızın akışına yerleştirmek her gün konuşma pratiği yapmamız kadar etkilidir. Zihin hep İngilizce ile meşgul olur. Cümle üretmeyi kolaylaştırır. Beş duyu organımızla algılayarak öğrendiğimiz bir şeyi hemen hafızamıza yerleştiririz. Öğrendiğimiz kelime ile ilgili hemen bir basit cümleyi kendi sesimizle birkaç kez kendimize söylersek konuşma becerimizin gelişmesine katkıda bulunmuş oluruz.

Her gün İngilizce Konuşma Pratiği Yapabilmenin Yolları

  • Öncelikle Google arama motorunu kullanırken konuşma seçeneğini aktifleştirmelisin. Gün içerisinde aklına gelen basit cümleleri google söylemelisin. Söylediğinde cümleyi doğru yazıp yazmadığını kontrol edip ilk zamanlar anlamını da translate seçeneği kontrol edebilirsin.
  • Cep telefonu uygulamalarında yazılı sohbet uygulamalarını indirebilirsin. Her zaman konuşma pratiği için konuşabilmeye müsait olmayabiliriz. Ama hayatımızın akışında İngilizceyi tutmak için konuşabilmeye müsait olmadığında yazılı sohbetler yapabilirsin. Konuşmak istediklerini yazmaya çalışırsın. Bu tarz aplikasyonlar seni birileri ile eşleştiriyor. Karşılıklı konu belirleyerek sohbet imkanın oluyor. Sohbet ederken bilmediğin kelimelerin anlamına dijital sözlüğünden bakabilirsin. O an yazışırken o kelimeyi öğrenirsen o kelimeyi bir anın ile pekiştirmiş olacaksın. Kelimeleri bir anımızla pekiştirerek öğrenmek kalıcı olarak öğrenmek için en etkili yollardan biridir. Bu aplikasyonların sesli mesaj gönderme seçeneği de bulunmaktadır. Sesli mesajla da sohbet edebilirsin.
  • Cep telefonu uygulamalarından biri de bazı konuşmalı dijital kelime uygulamalarıdır. Sen aklından geçen bir kelimeyi seçiyorsun. O kelimeyi sesli söylüyorsun. Sonra o kelimenin Ingilizce alternatifleri çıkıyor. Eş anlamlı olanları çıkıyor. Ayrıca o kelime ilgili örnek cümlelerde çıkmaktadır. Kelimeyi cümle içerisinde nasıl kullanacağını deneyimlemek için başarılı uygulamalardır. Word veya dijital sözlük kelimeleri ile aplikasyonlarda araştırma yapabilirsin. Mesala biz kendi dilimizde banyo yapmak deriz. Ama İngilizce kelime kelime cümleye baktığında take fiilini göreceksin. Take almak anlamına gelir. Bazen bir yüklemin nasıl kullanıldığını gözlemlemek doğru kelime ile konuşabilme alışkanlığını da geliştirir. Sana özel aplikasyon ismi yazmıyoruz. Çünkü her mobil uygulamasının görselliği, kullanım kolaylığı ve severek kullanma istediği de kendimizi geliştirmemizde önemlidir. Hangi uygulamanın tasarımı senin için daha güzelse onu kullanmalısın.
  • Kendi ilgi alanları ile ilgili veya mesleğinle ilgili yabancı web sayfalarını oku. Ama birbirinden farklı en az 3 site okumalısın. Bir konu aynı kelimelerle farklı şekilde anlatılacaktır. Ama konuda anlatılan şeyler aynı olacaktır. Okurken zamanları, edatları, zarfları incele. Sık kullanılan kelimeleri ezberlemeden öğrenmeye çalış. Sonra kendine o konuyu anlatmaya başla. Kimseye ihtiyaç duymadan konuşma pratiği yapmak için güzel ve etkili bir çalışma yöntemidir.
  • Yeni kelime öğrenme alışkanlığı herkes için önemlidir. Her hafta yeni kelimeler öğrenmemiz çok önemlidir. Kelimeleri grup grup çalışmamalısın. Mesala sıfatları bir seferde öğrenmeye çalışma. Kendi dilinde konuşurken, dinlerken, seyrederken algıladığın kelimelerin karşılıklarına mutlaka bakmalısın. Bakacak zamanın olmazsa kendine sesli mesajla not alma alışkanlığı kazandırabilirsin. Sonradan kelimelere bakarsın. Bu kelimeler için kendine çalışma kartları oluşturabilirsin. Kendi kartlarımızı oluşturmak hazır alınan kartlardan çok daha faydalıdır. Kartın bir tarafına Türkçe bir tarafına İngilizce yazıp sonradan hızlı bir şekilde karttan karta kelimeleri bulmaya çalışırsın. Bazen daha geniş kartlarla örnek cümleler yazabilirsin. Tek kelime kartları gibi. İki dilde kartların bir tarafına cümleleri yazarsın. Basit ve kısa cümleler olması daha iyidir. Dijital sözlükten veya çalışma kaynağından cümlelerden yazabilirsin. Bu kartlardaki cümleleri kendine en az 5 kez tekrarlamalısın. Etkili tekrar ilk başlarda yavaş bir yöntem gibi gözükse de kendimizi daha kısa sürede geliştirmek için çok faydalıdır. Dünyada yeni bir şeyler öğrenirken en etkili öğrenme yöntemlerinden biri tekrar ederek çalışmaktır.
  • Günümüzde aslında en iyi konuşma pratiği seçeneği konuşma odaklı İngilizce kurslarıdır. Kurslara ekonomik anlamda katılım gösterme durumun varsa gerçekten çok faydalıdır. Eskiden klasik yöntemle konuşma becerisi dışında tüm beceriler gelişirdi. Ama artık konuşma odaklı kurslar sayesinde sadece konuşarak yabancı dilini geliştirebiliyorsun. Gramer kuralları klasik eğitimdeki gibi ünite ünite anlatılmamaktadır. Konuşurken dil bilgisi kurallarını öğrenmeye başlarsın.
  • ·Eğe sana önce evden biraz çalış sonra özel ders al tavsiyesi verildiyse bil ki bu tavsiyeleri veren kişiler klasik yöntemle yabancı dilini geliştirmiş kişilerdir. Gramer kuralı öğrenirken pasif öğrendiklerinden çok geç konuşma becerisi geliştiren bir eğitim almışlardır. Bu yüzden evde bir çalışma kitabından çalış sonra özel ders al derler. Ama konuşma odaklı yabancı dil eğitim kurumlarında artık metotlar konuşma becerisinin geliştirilmesine yöneliktir. Belirttiğimiz gibi gramer kuralları konuşurken geliştirilir.

Konuşma odaklı İngilizce kursların en büyük avantajlarından biri bazı kursların online eğitim vermesidir. Yabancı dilini geliştirmek için bir yerlere yetişmek zorunda kalmazsın. Programını istediğin saatte ve yerde yapabilme imkanın olur. Online İngilizce eğitimlerinde hangi şehirde yaşadığının da bir önemi yoktur. İstediğin şehirden internet sayesinde istediğin konuşma odaklı kursa bağlanabilirsin.

GNR Eğitim olarak yabancı dilinizi ilk 40 dakikada konuşarak geliştirmekteyiz. Bunun için özel yabancı dil metodu geliştirdik. GNR Metodunda etkili tekrarın önemi nedeniyle Doğal Çoklu Tekrar tekniği bulunmaktadır. Tıpkı 2 yaşındaki bir çocuğun ana dilini öğrenme süreci gibi konuşarak geliştirmeye başlarsın. 3 ay gibi kısa bir sürede katılımcılarımızın İngilizce konuşabilenler arasına katılmasını sağlarız. Güncel dil dikkate alınarak işitsel-dilsel bir teknikle konuşurken geliştirilir.

GNR Metodunda her gün yeni kelimeler öğrenirsin. Her yeni öğrendiğin kelimeyi cümle içerisinde kullanma alışkanlığı kazanırsın. "Duy-"tekrar et" şeklinde tekrarlamalar sayesinde düzenli ve akıcı cümleler kurarak konuşmanı geliştirirsin. Katılımcılarımız bize başvurduklarında isteklerine göre ücretsiz demo seçeneğimizden faydalandırmaktayız. Bu demo dersinde ilk 40 dakikada yabancı dili konuşmaya başladığını deneyimlemiş olursun.

Bir yabancı dil aktif öğrenilmelidir. Akademik araştırmalarda da bu belirtilmektedir. Pasif Öğrenme veya Aktif Öğrenme diye internette araştırma yapabilirsin. Bir yabancı dilin aktif öğrenilmesi demek o dili konuşarak öğrenilmesidir. GNR Eğitim olarak yabancı dil öğrenirken aktif öğrenmenin etkili olduğu bilinci ile tüm eğitimlerimizde sadece konuşarak yabancı dil geliştirilir.

Gramer bilgisi olup konuşamayanlar konuşarak eğitim yerine konuşma pratiği derslerimizden faydalanabilirler. Kişiler kendi konularını kendilerini belirleyebilmektedir. Online eğitim seçeneği bulunmaktadır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı