Her Gün İngilizce Çalışma Alışkanlığını Nasıl Kazanabiliriz?

İngilizcemizi kısa sürede kolay bir şekilde geliştirmek istiyorsak öncelikle bir ders çalışma veya mecburiyet olarak bakma fikrini hafızamızdan silmeliyiz. Bir mecburiyet olarak baktığımız hangi konuyu hafızamızda tutabildik ki?

Her Gün İngilizce Çalışma Alışkanlığını Nasıl Kazanabiliriz?.

Eğitim ve öğretim hayatımızda zihinsel olarak kendimizi daha iyi verebildiğimiz dersleri daha keyifle çalışmışızdır. Ders çalışmayı sevmeyen bir öğrencinin de zihinsel olarak daha iyi kendini verebildiği bir ders vardır.

Einstein "Evrenin Sırrını Çözen Adam" olarak tarif edilen bir bilim insanıdır. Ünlü teorik fizikçi Einstein'ın hayata dair verdiği derslerden biri "Merak Ettiğiniz Şeyleri Bulun, Araştırın."

Merak etmek kendimizi ifade edebilmek, ilgi alanlarımızı belirleyebilmek, neden sonuç ilişkisi kurabilmek, akıl yürütebilmek, yeni şeyler öğrenebilmek, yeni beceriler kazanabilmek, kariyer hayatımızı belirleyebilmek ve kendimizi keşfedebilmemiz için önemlidir. Yaşamanın ve öğrenmenin en önemli basamağı ve koşuludur. İnsanın en önemli sahip olduğu özelliklerinden biridir. Hobilerimizi belirlemedeki en önemli harekete geçiren histir.

"Merak, atalarımızın hayatta kalmasına yardım eden ve duygusal zekamızın başlangıcını da oluşturan bir histir." Psikolog Jean Piaget

İnsan beyni merak ederek harekete geçilen eylemleri ödül olarak algılamaktadır. Böylece dopamin hormonu salgılayarak kendimizi keyifli ve enerjik hissetmeye başlarız. Merak ederek öğrenmeye başladığımız yeni bilgileri daha hızlı ve kolay öğreniriz. Öğrenirken zamanımızı daha verimli geçiririz. Merakımız, öğrenme motivasyonumuzu yükseltir.

İngilizce öğrenmeye yeni başladıysak her gün çalışabilme motivasyonuna sahip olabilmemiz için merak çok önemli bir duygudur. Bu yüzden çalışma defterine aşağıda maddelediğimiz konularla ilgili not almanı istiyoruz.

  • İlgi alanların neler?
  • Kendi ana dilinde hangi konuları merak ederek araştırıyorsun?
  • Hobilerin neler? (Ekonomik koşullarından dolayı yapıp yapamaman önemli değil. Hayalinden de olsa yapmaktan çok keyif alacağın bir hobi olsun.)
  • Görerek mi yazarak mı işiterek mi daha iyi öğreniyorsun?
  • Hangi oyunları daha çok oynamayı seviyorsun?
  • Televizyonda ne tarz programlar seyrediyorsun?
  • Hangi tarz kitapları okumaktan zevk alıyorsun?
  • İlgilendiğin ünlüler kimler? (Spor, Bilim, Sanat, Edebiyat vb.)
  • Hangi konularda alışveriş yapmak seni heyecanlandırıyor?
  • İmkânın olsa hangi ülkeyi gezmek istersin?
  • Neleri yemekten keyif alıyorsun?
  • Yaşamdan keyif almanı sağlayan şeyler neler?
  • Hayallerin neler? (Mevcut koşulların hayal etmeni sınırlamasın. Gerçekleştirebilecekmişsin gibi düşün.)

Merak Edilen Konular Üzerinde İngilizce Çalışmanın Faydaları

İngilizce kelime ve gramer bilgisi olan bazı bireylerin konuşamama sebeplerinden biri ne konuşulacağına karar verilememesidir. Bu yüzden merak edilen konular üzerinden konuşma pratiği yapmak çok faydalı olmaktadır.

Kelime bilgin az olabilir. Gramer bilgin az olabilir. Bu nedenle merak ettiğin şeyleri konuşmaya yeterli donanımda olmadığını düşünmemelisin. Çünkü önemli olan merak ettiğin şeylerle ilgili internette her gün bir şeyler okuma alışkanlığı kazanman. Göz veya kulak aşinalığının başlamasını sağlamaya başlaman önemlidir. Merak ettiğin konunun kelimelerini çalışmadan en sık rastladığın kelimelerle olan cümleleri çalışma defterine yazıp kendi sesinle kendine tekrar edebilirsin. Ne tekrar ettiğini anlaman şart değil. Yeter ki çalışma defterinden bakarak da olsa İngilizce cümleler tekrarla. İngilizceyi geliştirdikçe böyle konuşma pratiği yapmanın faydalarını fark etmeye başlarsın.

İngilizceyi düzenli olarak çalışabilmek, her gün konuşma pratiği yapabilmek, her gün yeni bir konu öğrenmek için içsel motivasyon kaynağını oluşturabilmen için merak ettiğin konular üzerinden ilerlemek sana çok faydalı olacaktır. Çünkü merak ettiğin konular hakkında kendi ana dilinde bilgi sahibi olursan İngilizce olarak ne konuşabileceğini de belirleyebilirsin. İlgi alanına giren konularla ilgili İngilizce kelimeleri öğrenmek daha kolay olmaktadır. Cümle içerisinde kullanacağın kelimeleri bir bütün olarak öğrenmeye başlarsın.

Eğitim alınan bir konu üzerinde internette İngilizce kaynaklar okumak, videolar izlemek, dinlemek ve okuduklarımızı yazmak çok faydalı olmaktadır. Aynı konu ile ilgili birbirinden farklı 5 web sayfası okumak ve incelemek çok faydalıdır. Kelimelerin anlamlarını bilmesek de İngilizce de olsa neden bahsedildiğini tahmin edebiliriz. İnternette okurken bilmediğin kelimelere sözlükten de sürekli bakmana gerek kalmamaktadır. Çünkü aynı konu farklı cümlelerle veya kelimelerle de anlatılsa göz aşinalığımız olmaya başlamaktadır. Önce siteleri inceleyip sonra sözlüğe bakmak daha iyi olmaktadır. Konunun İngilizce nasıl anlatıldığını inceleyip, ilgili kelimeleri öğrendikten sonra bir de konuşma pratiği yapıldığında yabancı dilimizi daha kolay geliştirebilmekteyiz.

Futbola ilgisi olan bir kişi sevdiği futbolcularla ilgili birçok bilgi sahibidir. O futbolcunun fiziksel özellikleri, oynadığı takımlar, nereli olduğu hakkında sorular sorulsa hemen cevap verebilir. Saçlarının güzelliğine veya bakımına önem veren biri de saç bakım ürünleri hakkında sorular sorulsa ayrıntılı olarak cevap verebilir. Çünkü ilgilendiğimiz konular üzerine merak ettikçe araştırıp bilgi sahibi olmaya başlarız. Bu yüzden yukarıdaki sorulara verdiğin konular üzerine İngilizce pratik yapmak senin çalışma motivasyonu artıracaktır. Kendi ana dilinde akıcı konuşabildiğin bir konunun İngilizce kelimelerini daha rahat öğrenmeye başlarsın. Hafızanda kalıcı olarak öğrenirsin.

İlgilendiğin bir ünlünün dış görünümü hakkında İngilizce kelimeler öğrenmek sıfatları pekiştirmek için çok faydalı olmaktadır. Önce ilgilendiğin bir ünlüyü tarif eden cümlelerini kendi ana dilinde çalışma defterine yaz. Kendi anadilinde kendi sesinle akıcı bir şekilde konuşarak tarif et. Sonra bu kelimelerin İngilizcesini öğren. Basit cümlelerle tarife başlaman konuşma pratiği yapabilmeni sağlayacaktır.

Yukarıda sorularımız arasında görerek mi işiterek mi yazarak mı daha iyi öğreniyorsun diye sormuştuk. İşiterek ise daha çok seyrederek ve dinleyerek çalışman seni hızlandıracaktır. Görerek öğreniyorsan bir şeyler izleyerek, kitap okuyarak daha iyi öğrenebilirsin. Ama bu öğrenme şeklin sana destek olacak yöntemdir. Önceliğin her zaman konuşarak geliştirmek olmalıdır. Hikâye kitaplarını nasıl okuman gerektiği konusundaki blog yazılarımızı da okumanı tavsiye ederiz.

Hayatında görmek istediğin merak ettiğin bir ülke var mı? Bu ülke veya şehir ile ilgili internet sayfalarını araştır. Önce kendi ana dilinde iyice öğrenip sonra araştırmaya başlamalısın. İngilizce sözlüğe bakmadan okusan da neden bahsedildiğini anladığını fark edeceksin. Kelimeleri öğrenmeden de bu şehri veya ülkeyi kendine kendi sesinle anlatarak konuşma pratiği yapabilirsin. Her gün 15 dakika ayırarak her gün farklı bir yeri araştırıp konuşma pratiği yapman sana çok faydalı olacaktır.

GNR Eğitim olarak gramer kurallarını katılımcılarımıza konuşurken öğretmekteyiz. Bireysel eğitimlerimizde kişiye özel içerik hazırlanmaktadır. Bireylerin ilgi alanlarına göre de içerik oluşturulabilmektedir. Yeni başlayan katılımcılarımız günlük yaşantısı hakkında 3 ay içerisinde konuşabilir hale gelmektedir. Böylece konuşarak çalışma deneyimini de kazanırlar. Sonrasında kendi kendilerine geliştirmeye devam etseler bile onlara kazandırdığımız deneyim sayesinde her zaman konuşma pratiği yaparak konuları öğrenmeye devam ederler. Bazıları kendine kendine öğrenmeye devam edip belli aralıklarla GNR Eğitim konuşma pratiği derslerinden de faydalanırlar.

GNR Eğitim’de online eğitimlerde bulunmaktadır. Bireyler istedikleri şehirden istedikleri saatte faydalanabilirler.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı