Geçmişte ve Günümüzde İngilizce Öğrenme Tavsiyeleri

Teknoloji çağında dünya her konuda her sektörde en iyi cihazlar, teknikler vb. geliştiriliyor. Öğrenme yöntemleri ile ilgili de birçok araştırma var. Bunlardan en önemlisi herkesin 5 duyu ile öğrenme hızı farklıdır. Kimi işiterek, kimi görerek daha hızlı yeni bir bilgiyi hafızasına alabilir. Bu yüzden herkesin tavsiyesi herkese uymayabiliyor. Ama herkese uyan tek şey bir yabancı dilin aktif geliştirerek konuşabilmeye başlandığıdır.

Geçmişte ve Günümüzde İngilizce Öğrenme Tavsiyeleri.

Yakın geçmiş zamanda değil de epey geçmiş zamanda yabancı dilini geliştirmiş kişilerin tavsiyeleri aktif konuşmanı çok az geliştirecektir.

Yakın geçmiş zamandan önceki geçmiş zamanlarda yabancı dilini geliştirirken kaynaklar çok sınırlıydı. İnternet yoktu:)

Şu an teknoloji ve internet çağındayız. Sayısız kaynak ve metot var.

  • Yabancı dil geliştirirken önce evden çalış sonra kursa gitmelisin tavsiyesi verenler yakın geçmiş zamandan önce yabancı dil yeteneğini kazanmış kişilerdir. Konuşma yeteneğinin çok az gelişmesini sağlayan tavsiyedir.

Artık tam tersi daha popüler.

 Neden mi?

Çok eski bir zamanda yabancı dil geliştirmiş kişilerin zamanında eğitimlerde tek yöntem vardı. Günümüzde klasik yabancı dil eğitimi olarak tanımlanmaktadır. Bu eğitim yöntemi kendi çağında çok başarılı bir yöntemdi. Bu yöntem sayesinde mevcut kaynaklarla olabilecek en iyi şekilde geliştirilirdi.

Klasik yöntemde okuma, yazma, dinleme becerileri gelişirken konuşma gelişemezdi. Bunun için ya pratik için özel ders alanlar ya yurtdışına eğitim almaya gidenler ya da yurtdışında Au-Pair olarak çalışanlar vardı.

Ama artık hiçbir yere gitmeden hatta evden bile çıkmadan yabancı dil geliştirilebiliyor. Online İngilizce kursları sayesinde istediğin saatte, istediğin yerden, istediğin şehirdeki kurstan faydalanabiliyorsun.

Çünkü konuşma odaklı kurslarla ilk günden en basit cümleleri kendi sesini duyacak şekilde kendinden emin konuşamaya başlıyorsun. Tıpkı bir çocuuğun kendi ana dilinde basit cümlelerle konuşmaya başlaması gibi. Çocuklar bilirsin ana dillerini dil kurallarını öğrenmeden konuşmaya başlarlar. Yabancı dil de böyle geliştirilmelidir.

Aktif olarak öğrenmeye başlanıldığında İngilizceyi düşünerek konuşma yeteneğini daha erken zamanda geliştirebilirsin.

Önce konuşarak nasıl geliştireceğin konusunda profesyonel bir destek alındığında aktif nasıl geliştireceğini deneyimlemiş oluyorsun. Aksi takdirde internetteki tavsiyeleri deneyerek hangisinin senin için daha iyi bir öğrenme tekniği olduğunu keşfetmekten konuşma girişiminde bile bulunmaya başlayamıyorsun. Ayrıca gramer kuralı çalışmana gerek kalmıyor. Cümle yapılarını konuşurken pekiştirmeyi deneyimliyorsun.

Başkasının hızlı ve kolayca öğrenmesine sebep olan bir yöntem senin için akıcı konuşmaya iyi gelmeyebilir.

Mesela sadece dizi izleyerek geliştir tavsiyesi senin için hızlı olmayabilir. Dizi izlemen için çok vakit ayırman gerekir. Bir iş mesai saatleri gibi izlemelisin. Bu bir pasif olarak geliştirmedir. Konuşmana çok fayda sağlayacaktır ama konuşabileceğinin garantisi değildir.

İlk yabancı dil aktif nasıl geliştiriliyor deneyimlemek bisikleti öğrenmeye başlamak gibidir. Bisiklet üzerinde bisiklet kullanmaya başladığında sonrasında bisiklete binmek doğuştan bilinen bir yetenek gibi hayatımıza yerleşir.

Bu yüzden bir çocuğun ana dilini basit cümlelerle konuşmayı deneyimlemeye başlaması gibi en az 3 ay profesyonel bir destek alınması konuşma becerisini nasıl geliştirileceği konusunda önemli bir deneyim kazandırmış oluyor.

Sonrasında evden çalışabilirsin.

  • İngilizceyi bilen bir arkadaşınla konuşma pratiği yapmak. Pratikte uygulanması zor bir tavsiyedir.

Bir arkadaşınla konuşma pratiği yapmak için SÖZLEŞMEMELİSİN.

Arkadaşların konuşma pratiği randevularını ertelemeleri meşhurdur. Onlar erteledikçe sen de konuşma pratiği yapmayı hep ertelemiş olacaksın.

Konuşma pratiği için en iyi yöntemlerden biri kelime oyunlarında chat yapmaktır. Seviyene göre oynayacağından burada kendi seviyende olan insanlarla hem oyun oynayabilirsin hem de yazışabilirsin. Çekinmeden iletişim kurabilirsin.

Unutma!

Herkes bu uygulamalarda senin gibi kendini geliştirmeye çalışıyor. Doğru cümle kurup kurmadığına takılma. Yeter ki iletişim kur.

Ama yukarıda tavsiye ettiğimiz gibi en iyisi konuşma odaklı bir kurstan destek alarak aksatmadan hayatının içerisine yerleştirerek konuşma pratiğini rutinin haline getirmektir. Ayrıca gramer kurallarını özel olarak çalışmana gerek kalmadan konuşarak doğru kurallarla geliştirirsin.

İngilizceyi Öğrenmek İçin Faydalı Tavsiyeler

Kariyerin için mi, eğitimin için mi, İngilizce bilenler arasında olmak için mi... Ne amaçla öğrenmek istediğini belirlemelisin.

Yabancı dilini neden geliştirmek istediğini belirlemelisin.

  • Kariyerin için öğreniyorsan iş ve mesleki İngilizce eğitimleri ile ilgili araştırma yapabilirsin. Hangi yöntemlerle daha kısa sürede geliştirebileceğini araştırabilirsin.
  • Eğitimin için gerekli ise belli bir seviyeye geldikten sonra akademik yabancı dil eğitimlerini araştırabilirsin. Nasıl bir yöntemle geliştirildiğini araştırabilirsin.
  • Sosyal hayatın için kendi geliştirmek için öğrenmek istiyorsan günlük konuşmalar veya temel yabancı dil eğitimlerinin yöntemlerini araştırabilirsin.

Kendi Çalışma Yöntemlerini Belirlemelisin

  • Araştırmaların sonrasında kendine çalışma yöntemleri belirlemelisin. Hangi kaynaklardan faydalanacağını belirleyebilirsin. 
  • Önce ilk günden itibaren sadece konuşarak yabancı dil geliştiren bir kurstan mı faydalanacaksın. Konuşma odaklı bir kurs seçeceksen bu kursların metotlarını araştırmalısın. Bu kurslardan deneme dersi talep edebilirsin. Böylece metotları ile ilk günden konuşarak geliştirip geliştirmediklerini tespit edebilirsin.
  • Kurslara karar verirken online eğitimlerini de araştırabilirsin. Böylece istediğin kurs ile aynı şehirde olmana da gerek kalmaz. İstediğin saatte istediğin yerden eğitim alabilirsin.
  • Evden kendi kendine çalışacaksan nasıl bir yöntemle başlayacaksın. Karar vermek için eğitim hayatında dersleri nasıl daha iyi anladığını düşün. Biri sana anlattığında mı daha iyi anlıyorsun. Kendin okuyarak mı anlıyorsun. Yazarak mı yani kaleme dokunarak mı daha iyi anlıyorsun. Senin hangi yöntemle daha hızlı ilerleyebileceğin konusunda sana fikir verir. Böylece önceliklerini belirlemen daha kolay olur.

Kendine bir hedef belirlemesin.

  • En önemli hedefin aktif öğrenerek yabancı dilini geliştirmek olmalıdır.

Yabancı dilini geliştirirken etkili bir yöntemle önceliğin konuşarak geliştirmen olmalıdır. Konuşarak aktif geliştirebilirsin. Yabancı dil öğrenme sürecinde dinleyerek, okuyarak, gramer kuralları çalışarak, yazarak, kelimeler ezberleyerek, kelime gruplarını aynı anda ezberlersen (örneğin meyve isimlerini, hayvan isimlerini, sıfatları listelemek) pasif bir şekilde geliştirmeye başlarsın. Okumak, dinlemek, dizi seyretmek, podcast dinlemek, kelimeler ezberlemeye çalışmak konuşma becerini geliştirmene çok katkısı olacaktır. Ama önceliğin konuşarak geliştirirken bu çalışmaları destek amaçlı yapmalısın. Aktif bir şekilde geliştirmek daha kısa sürede kalıcı bir şekilde öğrenmene yardımcı olacaktır.

  • Hayatının akışına yerleştirmelisin.

Gördüklerinde, duyduklarında, kokladıklarında, dokunduklarında ve tattıklarında hep İngilizce ile zihnini meşgul etmelisin. Bunu nasıl yapacağını hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmek ile ilgili blog yazılarını okuyarak tavsiyeleri inceleyebilirsin.

Takvim Çizelgeleri Oluşturmalısın

Yabancı diller kediler gibi ilgiyi çok sever. İhmal ettiğine nankörlük eder:)

Kendine aylık ya da haftalık takvim çizelgeleri oluştur. Farklı hedefler için farklı çizelge olmalı.

Mutlaka kağıt olarak odanda görebileceğin yere yapıştırmalısın veya asmalısın!

“Teknoloji çağında cep telefonumda takvim var işaretlerim” dediğini duyar gibiyiz.

Gözünün önünde olması işaretlemek için hedefini yapma hevesi oluşturacaktır. Cep telefonlarında olduğunda heyecan 5 günden sonra kaçmaktadır.

Hedefini gerçekleştirdiğin her günü takviminde tamamlandı olarak işaretlemeyi unutma.

  • Hedefim: Her akşam UYKU ÖNCESİ 10 dakika İngilizce hikaye kitabı okumak

Faydası: Uyku öncesi okunan şeyler hafızaya daha kolay kalıcı yerleşir.

Yöntem: Yeni kelimeleri öğrenmek için sözlük kullanmadan sadece oku. Cümle yapılarına, kelimelerin nasıl yazıldığına dikkat et. Tenselere göre fiillerin öncesine sonrasındaki eklere dikkat et.

  • Hedefim: Her gün 3 dakika kelime oyunu oynamak

Faydası: Yeni kelimeleri öğrenmek. Daha önceden öğrendiğin kelimeleri tekrar ederek hafızaya kalıcı yerleştirmek.

Yöntem: Akıllı telefonlarda alternatif çok. Başkalarının memnun kaldığı oyunlarda mutlu olmak zorunda değilsin. Keyif alacağın oyunu oyna:)

  • Hedefim: Her gün kendi eğitiminle veya kendi mesleğinle ilgili bir konuyu web sayfasında 2 dakika sesli okumak.

Faydası: Beynin yabancı dili senin sesinden duymaya başlaması önemlidir. Hafızana ses öğrenmiş olduğunu fark etmeden kaydetmeye başlar. İngilizce cümlelerin matematiğini beynin formüle etmeye başlar.

Yöntem: Bir hafta aynı konuyu aynı web sayfasında okuyup, 2ci hafta başka bir web sayfasında aynı konuyu sesli okumak. Böylece aynı konunun farklı cümlelerle anlatıldığını gözlemleyeceksin. Kelimeleri bildiğin için cümle yapılarına, gramer kurallarını görsel olarak formüle etmeye başlayacaksın.

Bizden sana hedef oluşturma tavsiyeleri. Sen kendi hedeflerini kendin oluştur. Ama bir hedefe 1 saat verme. En fazla 10 dakika ayır. Daha fazlası yapmamaya başlamak oluyor.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı