Elementary İngilizce Konuları Nasıl Öğrenilir?

Global dünyada İngilizce seviyelerinin sınavlardaki ölçüm kriterleri aynıdır. CEFR'e Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı Elementary seviyesini tamamlayarak konuşabilen kişileri Temel Kullanıcı yeterliliğine sahip olarak kabul etmektedir.

Elementary İngilizce Konuları Nasıl Öğrenilir?.

Başlangıç seviyesinde öğrenmeye başlayanların Temel Kullanıcı yeterliliğine sahip olabilmesi için A1 ve A2 düzeylerinde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmelidir. Elementary, CEFR tarafından başlangıç seviyesinin üstü ile orta seviyenin altı dil becerisine sahip kabul edilmektedir. A2 düzeyinde yabancı dil seviyesinde olduğu kabul edilir.

Elementary seviyesini tamamlamış kişilerin kendilerine söylenen basit cümleleri anlıyor ve cevap verebilir olması gerekmektedir. Kendisine anlatılanları anlıyor olabilmesi beklenmektedir. Tüm dünyada geçerli olan A2 düzeyindeki kuralların doğru konuşabiliyor ve yazabiliyor olunması gerekmektedir. Bireylerin dinlediğini de anlayabilir durumda olması gerekir.

Bireyler ister yabancı dil ister başka bir yeni bilgi öğrenmeye başlasın mutlaka kendine bir çalışma planı yapıp hedefler koymalıdır. Özellikle yabancı dilini geliştirirken verilen tavsiyeler arasından seçimler yapıp seçimlerini aktif bir biçimde uyguluyor olması gerekir. Yabancı dil geliştirilirken öncelikle konuşarak geliştirmek hedeflenmelidir. Yani aktif olarak öğrenme hedefi birinci hedef olmalıdır. Sonrasında diğer becerilerini geliştirme tavsiyelerinden biri seçilmelidir. Aynı anda tavsiyelerin hepsini uygulamaya başlamak motivasyonu düşürebilir. Tavsiyelerden bir veya ikisini seçerek uygulamaya başlanmalıdır. Kişiler yavaş ilerlediğini düşündüğü tavsiyeyi hemen değiştirip yeni seçim yapıp uygulamaya başlamalıdır.

Eğitim Öğretim hayatında bugüne kadar birçok sınava hazırlanmışındır. Ders konularını en hızlı nasıl çalışarak öğrendiğini düşün. Hangi duyu organınla daha hızlı öğreniyorsan İngilizceyi geliştirirken o duyuna öncelik verebilirsin. Görerek öğreniyorsan görsel eğitimlere başlayabilirsin. Videolarda alt yazıyı görmek sana daha hızlı öğrenme kolaylığı sağlayacaktır. Bir kursa gidiyor olsan bile becerilerini geliştirmene yardımcı olacak desteklerden faydalanmalısın.

Herkesin öğrenme hızı ve şekli farklıdır. Deneyimsel Tasarım Öğretisi Eğitimlerine göre bazı insanların iletişim şekli görsel bazılarının işitsel bazılarının da dokunsal olduğu belirtilmektedir. Akademik araştırmalarda herkesin 5 duyu organı ile öğrenme hızının farklı olduğu belirtilmiştir. Kimi duyarak dinleyerek kimi görerek gözlemleyerek yeni bir şeyleri daha hızlı ve kolay öğrenebilir. Bu yüzden kendi öğrenme şekline göre seçimler yapman fayda sağlayacaktır.

Elementary Konu Başlıkları

To Be, yer edatları, zaman edatları, present perfect tense, used to, would like to, would prefer to, modals, iyelik sıfatları, kıyaslama sıfatları, belirli belirsiz tanımlılık, emir cümleleri, miktar bildiren kelimeler, var yapıları, yardımcı fiil kullanımları belli başlı başlıklarıdır.

Elementary Seviyesinde Hangi Konularda Konuşulmalı

Temel kullanıcı yeterliliğine sahip olmak için öğrenip akıcı konuşman gereken ünite başlıkları vardır. Mutlaka bilinmesi gereken kelimeler vardır. Bu İngilizce kurallarda akıcı olarak konuşabilmek gerekir.

Temel kullanıcı yeterliliğine sahip olmak için konuşma pratiği yapman gereken başlıkları ve nasıl pratik yapacağını sana aşağıda yazacağız.

  • Gramer kurallarını özel olarak öğrenmeye çalışıp sonradan konuşmayı hedeflememelisin.
  • Kendine çizdiğin rotada ilk günden ilk bilgi sahibi olduğun kurallar hakkında zaman ayırarak konuşmalısın. Konuşarak gramer kurallarını pekiştirmeyi hedeflemelisin.
  • İngilizce Elementary ilgili pratik yapma tavsiyelerimizi tek cümle ile geçiştirmemelisin. Yeni öğrenmeye başlayanların yaptıkları en büyük hatalardan biri az örnekle tekrarlayarak başka konulara geçmesidir.

Dünya'da en etkili öğrenme yöntemlerinden biri etkili tekrardır. Başlangıçta etkili tekrarı üşenmeden yapman sana orta seviye ve sonrasında daha hızlı ilerleme imkanı verecektir. İslam ülkelerinde erken yaşta çocuklara süreler birkaç kez tekrarlatılarak öğretilir. Bu çocuklar yetişkin olduğunda yıllarca hiç söylemeseler de bu süreleri unutmamaktadırlar. Çünkü ezberlemeden etkili tekrarla öğrenme en iyi ve hızlı öğrenme yöntemlerinden biridir. Kalıcı olarak hafızaya yerleştirilir. Bu yüzden yabancı dil eğitimleri etkili tekrar yöntemi ile öğreten İngilizce kurslarında daha kısa sürede öğrenilir.

  • Her akşam uykudan önce A2 düzeyinde kitap okumayı hedeflemelisin. Okumadığında vicdan azabı çekecek kadar hayatının akışına yerleştirmelisin. Çabuk ilerlemek için B1 düzeyinde okumayı tercih etmemelisin. Kendi düzeyinde olan bir kitabı okumalısın. Bu kitaplarda kullanılan kelimeler CEFR tarafından da bu seviyede bilinmesi gereken kelimelerdir. Sözlük bulundurmana gerek yok sadece okumalısın. Sen öylesine okuduğunu düşünürken beynin cümle yapılarını hafızana almaya çalışacaktır. Bu senin sonradan konuşurken kullanmanda çok faydalı bir yöntemdir. Okurken azıcık kendi sesinle okuduklarını beyninin de duymasını sağlayabilirsin.
  • İngilizce çalışırken kendi seviyendeki metinleri, cümleleri, öğrenmen gereken kurallarla ilgili örnek cümleleri kendine sesli kayıt yapabilirsin. Gün içerisinde kendi sesinden bu kayıtları dinlemek senin daha hızlı bir şekilde konuşma becerini geliştirmene katkı sağlayacaktır. İngilizce konuşmayı hedeflediysen zihnini İngilizce ile meşgul etmeyi ihmal etmemelisin. Hayatının akışına yerleştirmelisin. Her baktığın, duyduğun veya dokunduğun şeyin İngilizcesini kendine söylemeye çalışmalısın. Sesli veya zihninden mutlaka söylemeye çalışmalısın. Elementary kuralları ile ilgili cümle kuracağın her anı iyice değerlendirmelisin.
  • İşe veya okula giderken A2 düzeyinde bilinmesi gerekenlerden biri olan Yer Edatlarının pratiğini yapabilirsin. Örneğin yolda yürürken eczane ve market varsa onların birbirlerine göre nasıl konumlandığını kendine zihninden söyleyebilirsin. İlla mağazaların kelimelerini bilmene gerek yok. Sadece karşısında, çaprazında, yukarısında gibi edatları kullanarak söylemeye çalışabilirsin.
  • Geçmişten günümüze İngilizceyi geliştirirken verilen tavsiyelerden biri dizi ve film seyretmektir. Çok faydalı bir tavsiyedir. Fakat sadece bir şeyler izlememiz yabancı dilde konuşabileceğimizin garantisi değildir. Konuşma becerimizi geliştirmemizde çok faydalıdır. Ama konuşabilmek için yeterli değildir. Çocuklar çok küçükken çok fazla çizgi film seyrederler. Kelimelere aşina olmaya başlarlar. Bazen duydukları kelimeyi etraflarında gördüklerinde sadece kelime olarak söyleyebilirler. Ama uzun cümle o kadar izlemelerine rağmen kuramazlar. Cümleleri bir veya iki kelime kurarak konuşmaya çabalarlar. İhtiyaçlarını gidermeye çalışırlar. Sen İngilizceyi temel kullanıcı yeterliliğine sahip olarak konuşabilmek için basit birkaç kelimeden oluşan cümle kurmalısın. Bu yüzden bir yetişkin olarak örnek cümleleri konuşarak en az 5 kez tekrarlamalısın. Örnek cümlelere benzer kendi hayatından cümleler kurarak konuşmalısın. 
  • A2 düzeyinde konuşabilmen gereken kurallardan biri Would like to ve Would prefer to kurallarıdır. Bu kurallarla ilgili örnek cümleleri inceleyip kendi hayatından örnek cümleler kurmalısın. Ailen ve çevrende sevdiğin kişilerin tercihleri ve sevdiği şeyler üzerine pratik yaparak konuşmaya çabalamalısın. Bir veya iki cümle senin akıcı konuşmana yeterli değildir. Arka arkaya kendinden veya başkalarından cümleler kurabilinceye kadar tekrar yapmalısın.
  • Miktar bildiren “many, much, any, some, no, a little, a few, a lot of” kurallarını daha iyi pekiştirebilmek için internette yemek tariflerine bakabilirsin. Kendin yemek tarifleri yaparak bu kelimeleri konuşarak kullanabilirsin. İngilizce çalışma kitabında alıştırmaları yapabilirsin. Bu alıştırma cümlelerini en az 5 kez tekrarlayarak konuş. Kahvaltı yaparken bir miktar yağı tabağına alacağını hayal et. Ekmeği alırken hangi miktar kuralını kullanacağını çalış. İnternette yiyecek, içecek vb. sayfaları açarak gördüğün şeylerin miktarlarını doğru kurallarla söylemeye çalışabilirsin. Bu çalışmayı bir hafta ara ile tekrarlamalısın. Tekrar yapmadığında miktar kurallarını unutabilirsin. Bu miktarla ilgili konuşmayı hayatına yerleştirmelisin. O zaman iyice pekiştirip akıcı konuşabilirsin. Konuşurken doğru kuralı düşünmeden hafızandan kullanırsın.
  • Diğer kurallarda da pratik yapabileceğin yöntemler geliştirerek çalışmalısın. iyice öğrenmek için çok cümle kurarak pratik yapman gerektiğini unutmamalısın.

Elementary Seviyesinde Bilinmesi Gereken Kelimeler

Aşağıda listelediğimiz kelimelerden yüklemlerin V1, V2, V3 hallerini incelemelisin. Ezberlemeye çalışmadan cümle içinde konuşarak hafızana yerleştirmeyi denemelisin.

Listedeki kelimelere hem Türkçe hem de İngilizce sözlükte anlamlarına bakıp inceleyebilirsin.

Örneğin biz sana listede definitely kelimesini kesinlikle olarak verdik. Ama certainly ve absolutely kelimeleri de kesinlikle olarak kullanılabilmektedir. Hemen öğrenmeye çalışma sadece bilgi sahibi olmak için sözlükte inceleyebilirsin. Sana verdiğimiz kelimelerle ilgili dijital sözlükte arama yaparak o kelime ile ilgili örnek basit cümleleri inceleyebilir, nasıl söylendiğini dinleyip kendine sesli tekrarlayabilirsin. Bir fiil ile ilgili örnek cümleleri tüm kişi zamirlerinde söylemeye çalışabilirsin.

Bu kelimelerle ilgili kendine kendi kelime kartlarını oluşturabilirsin. Bazen Türkçe tarafına bakarak İngilizcesini bulmaya çalış bazen de tersini yap. Belli aralıklarla her hafta yap. Her yeni öğrendiğin kelimeye yapabilirsin. Her kelimeyi cümle içerisinde kullanarak konuşmayı da ihmal etmemelisin.

borrow

ödünç almak

catch

yakalamak

accept

kabul etmek

after

sonra

develop

geliştirmek

immediately

hemen

present

sunmak

refuse

geri çevirmek, reddetmek

brush

fırçalamak

definitely

kesinlikle

fly

uçmak

finally

Nihayet, en sonunda,

marry

evlenmek

fall

düşmek

expect

ummak

camp

kamp, kamp yapmak

drive

araba sürmek

invite

davet etmek

later

sonra

GNR Eğitim olarak gramer kuralları ders şeklinde kural olarak teker teker anlatılmaz. Katılımcılar konuşurken cümle içerisinde kuralları pekiştirirler.

İlk dakikadan itibaren sadece konuşurlar. GNR Metodu ile 3 ay gibi çok kısa bir sürede temel İngilizce ile ilgili konuşma becerisi katılımcılara kazandırılır.

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlarken konuşarak daha hızlı gelişilir. GNR Eğitim ile Elementary konularını konuşarak en kısa sürede öğren, sen de konuşanlar arasına katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı