Countable & Uncountable Nouns Konu Anlatımındaki Kelimeleri Ezberlemeden Öğren

İngilizce A1 seviyesinden başlayanların öğreneceği konulardan biri sayılabilen ve sayılamayan isimlerdir. Beginner ve Elementary seviyesinde ilk ezberlenmeye çalışılan konulardan biridir. Ezberlenip en kolay unutulan kelimeler listesidir. Nasıl ezberlenmeden hafızana yerleştirebilirsin?

Countable & Uncountable Nouns Konu Anlatımındaki Kelimeleri Ezberlemeden Öğren.

Sayabildiğimiz ve sayarken miktarını söyleyebildiğimiz nesneler ile ilgili gramer kuraları konusu İngilizce sayılabilen isimler listesidir. Sayamadığımız ama miktar belirtebildiğimiz nesnelerde vardır. Uncountable Nouns yani sayılamayan isimler…

Sayılabilen ve sayılamayan isimler genelde günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız kahvaltı malzemeleriyle anlatılır. Hem kural öğrenmek hem birçok yeni kelimeyi aynı anda öğrenmenin mecburiyeti yeni öğrenmeye başlayanlar için zor gelmektedir. Bir liste yapılıp öğrenilmeye başlanır. Ezberlenir ve çok kısa sürede en çabuk unutulan bir kuraldır. Bir kelime listesindeki kelimeleri konuşma pratiği yapmadan arka arkaya ezberden söylemek iyi bir çalışma yöntemi değildir. Herkes unutur.

Sayılabilen ve sayılamayan isimler konu anlatımını çalışırken kelimeleri öğrenmenin dışında zor olan bir şey de konunun Türkçe ile bağlantısının kolay kurulamamasıdır. Bu gramer kuralını çalışanların birçoğu neden böyle bir konu olduğuna anlam veremezler. Ne saçma deyip kelimeleri ezberleyip başka konuya geçerler. Aslında Türkçe de konuşurken bu şekilde konuşuyoruz. Sadece çocukken daha kahvaltı yaparken normalimiz haline gelen kelimeler olduğu için hiç mantığını düşünmeden öğreniriz.

Haydi başlayalım…

  • Önce neyin sayılıp sayılamadığının farkında olalım….

Öncelikle herkesin hayatı algılama temsil sistemleri farklıdır. Kimi görerek kimi işiterek kimi de hissederek veya dokunarak daha iyi algılayabilir. Bu yüzden görerek algılayanlar görsel olarak gördükleri şeyleri daha çabuk öğrenirler. Hissederek algılayanlar ise dokunarak daha kolay öğrenirler. Bu yüzden bu konuyu çalışırken görsel bir fotoğraf veya elle hissedebilecek nesne ile çalışılması daha faydalı olacaktır.

Sayılabilen ve Sayılamayan Kelime Listesini Çalışma Tekniği

  • Öncelikle aşağıda çalışma defterine yazmanı istediğimiz kelimelerin İngilizcesini düşünme. İngilizce sayılabilir mi sayılamaz mı diye düşünme. Sadece Türkçelerini yaz. Önce Türkçe sayılabiliyor mu sayılamıyor mu diye düşünürsen İngilizcesini daha rahat öğrenirsin.
  • Çalışma defterine yazmaya lütfen üşenme. Çalışma defterine yazdığında daha kolay ezberlemeden hafızana yerleştireceksin.
  • Şimdi kahvaltıda yediğin veya yemediğin şeylerde olabilir. Kahvaltı malzemelerinin isimlerini çalışma kağıdını yazmalısın. Biz sana yazımızın sonunda sözcük listesi vereceğiz. Ama önce sen kahvaltı malzemelerini düşünerek, kendin bularak, zihninde o sözcük ile ilgili düşün. Böyle anlarda öğrenilen sözcükler kolay kolay unutulmaz.
  • Diyelim zeytinyağı var. Zeytinyağının sayılamayacağını düşündüm diyelim. Ki sayılamıyor:) Zeytinyağı gibi sözcükleri yazarken yanına nasıl miktar belirttiğini de yazmanı istiyoruz.
  • Çevrende gördüğün eşyaları defterine yazarken karşılarına da sayılıp sayılamadığını yaz. Ayrıca miktarını belirttiğin sözcüğü de yaz.
  • Temizlik malzemelerini düşün. Temizlik yapabilirsin yapmayabilirsin. Önemli olan mutfakta veya tuvalette kullanılan temizlik malzemelerini düşünmen. Birinden temizlik malzemesi isterken miktarını nasıl belirtirsin.

Şimdi aşağıda listesini verdiğimiz kelimelerin İngilizcelerini düşünmene ve öğrenmekle ilgilenmene gerek yok. Sadece sana yazdığımız sözcüğü birinden isterken veya birine bahsederken miktarı nasıl belirttiğini düşünmen. Buna göre çalışma defterine ilgili sözcük ile ilgili uncountable veya countable yazman.

Şeker

Portakal Suyu

Para

Tuz

Meyve

Su

Un

Zeytinyağı

Ağız Spreyi

Fizik

Vakit

Diş Macunu

Bakır

Duman

Nem

Şarap

Reçel

Fen

Sirke

Enerji

Kola

Çikolata

Kum

Krem

Kahve

Bal

Limonata

Süt

Buz

Kağıt

Odun

Peynir

Gümüş

Ekmek

Kir

Mürekkep

Sos

Çorba

Bilgi

Traş Kremi

Biber

Çay

Hasar

Gözyaşı

İş

Kahve

Kömür

Saç

Altın

Mazot

Yağmur

Üzüm

Haber

Parfüm

Sis

Heyecan

Zeka

Hava

Tereyağ

Et

Para

Pirinç

Bulgur

 

Şeker & Sugar

Çayı veya kahveyi şekerli içtiğini varsayalım. Toz şeker kullanacağını varsayalım. Diyelim 2 kaşık koyacaksın.

  • 2 çay kaşığındaki toz şekeri tanesini sayabiliyor musun?

"Çayıma biraz şeker alabilir miyim" veya "Çayıma biraz şeker istiyorum" derken şeker miktarını sayı ile belirtmiyoruz. Genel de biraz şeker tabirini kullanırız. I want a little for my tea / Çayıma biraz şeker istiyorum.

  • Biri sana 1 litre kola içinde kullanılan şeker miktarını sorsa nasıl belirtirsin?

Soru: 1 litre kolanın içinde ne kadar şeker vardır? / How much sugar is there in a liter of cola.

Cevap: 1 litre kolada 80 gram şeker vardır. / There are 80 grams of sugar in a liter of cola (Miktar tamamen örnek olarak yazılmıştır.)

Şimdi 1 litre sıvının içindeki şeker miktarından bahsederken gram olarak tarif ederiz. Tanımlarız. Sayabildiğimiz bir şey değildir.

İlk kelime örneğimizi bu yüzden şeker kelimesi seçtik. Bir sözcüğün sayılabilir mi sayılamayan bir sözcük mü olduğunu şeker sözcüğü üzerinden hemen karar verebilirsin. Şeker sayılamayan kelimeler listesindedir.

Su, Süt, Kola, Gaz Gibi Sıvılar

Suyu bardakta içeriz. Bardağımıza koymadan önce ya şişededir ya da sebil makinesindedir. Sütü bardağımıza koymadan önce ya şişededir ya da kutudadır. Kolayı da ya bardağımıza şişesinden koyarız. Ya da kutu tenekeden içeriz.

Su, süt ve kola gibi sıvı ürünler sayılamayan ürünlerdir. Bu yüzden bardakta belirttiğimizde 1 bardak olarak söyleriz. Ya da şişede belirtiriz.

  • A glass of water / a bottle of water
  • A glass of milk / a bootle of milk
  • A glass of coke. Ama kolayı tenekede de içeriz. A tin of coke. Bira gibi kutuda olan içecekler ise a can of beer olarak söylenir. Söylerken kutu sözcüğünü "can" kelimesi ile belirtmemiz gerekir.
  • Have you got any milk? Hiç sütün var mı?

Birinin sana buzdolabında süt olup olmadığını sorduğunu düşün. Ya var dersin. Ya da şişede bir miktar süt olduğunu veya biraz olduğunu söylersin.

Bir miktar süt var: There is some milk in the bottle.  Biraz süt var.

There are 2 bottles of water in the fridge: Şimdi sayılamayan sözcük ise neden 2 rakamı kullandığımızı düşünebilirsin. Çünkü şişe miktarını belirtiyoruz. Kaç şişe olduğu sayılabilen bir durumdur.

How much milk is there in the fridge: Dolapta sana süt miktarı sorulduğunda süt sayılamayan bir sıvı olduğundan soru sorarken much kelimesini kullanman gerekir. Eğer sayılabilen bir ürün olursa many kullanılır.

How much gas is there in the tank? Babandan arabasını istediğini düşün. Yola çıkarken en önemli düşünmemiz gereken konulardan iri depoda benzin olup olmadığıdır:) Depoda benzin var mı?

There are 8 gallons of gas in the tank: Beznin miktarını belirtirken gallons sözcüğünü kullanmak gerekir. Aynı 1 kutu bira, bir kutu kola, bir demet çiçek derken kullandığımız sözcüğe göre olan sözcük gibi.

How many packets of chocolate are there in the box: Çocukken sağlığa zararlı diye sınırlı sayısa çikolata yememize izin verirler. Yasak olan şey her zaman güzel gelir:) Yedikçe yemek gelir. Bu yüzden çoğu çocuk büyürken çikolata yedikçe çikolata kaç çikolata olduğunu sorar. Kaç tane daha yiyebileceğimizi hesaplamak isteriz. "Kutuda kaç paket çikolta var.

A bar of chocolate: Bir kalıp çikolata.

Bir düzine yumurta almak istiyorum: 1 düzine miktarı 12 olduğundan 12 tane satın almak isterken bir düzine diye belirtiriz. I want to buy a dozen eggs.

Çorbada tuz yok: Annen güzel çorba yapmış. Tam kaşıkla içerken tuzsuz olduğunu fark ediyorsun. Bunu da annene söylüyorsun. There is no salt in the soup. Tuz da şeker gibi sayılamayan bir sözcüktür.

1 kilo un almak istiyorum: Un pakette satılan bir üründür. Ama börek veya tatlı yaparken kilo olarak koyarız. Paket mi kilo sözcüğünü mü kullanacağına durumuna göre karar verirsin. A kilo of flour. I want to buy a packet of flour. Çünkü bakkaldan veya marketten un alıyorsan kaç tane paket istediğini belirtmen gerekir.

1 dilim ekmek istiyorum: ekmek en çok karıştırılan kelimelerden biridir. Kahvaltıda birinden ekmeği nasıl istediğini düşün. I want a slice of bread. Ama marketten ekmek istiyorsan ekmeği bütün alırız. I want to buy a loaf of bread.

Fazla vaktim yok: I haven’t got much time. Vaktin olup olmadığını belirtirken genelde 10 dakika bile vaktimiz olsa acelemiz olduğundan, fazla kalamayacağımızdan sayı vermeyiz.

Yapacak fazla işimiz yok: bir işin az kaldığını belirtirken rakam belirtmeyiz. Az işim kaldı. Fazla işim yok gibi miktar vermeden belirtiriz. Much kullanman gerekir.  We haven’t got much work to do.

Çok kitap var mı: Bir kütüphaneye bakıp “Oooo ne çok kitap varmış” deriz. Burada o an kitapların sayısını bilmeyebiliriz. Ama saymaya kalkınca kaç kitap olacağını öğrenebiliriz. Ya da biri bize şehir kütüphanesinde çok kitap var mı diye sorsa, kütüphanelerde de kaç kitap olduğu bilinir. Bu yüzden many kullanılır.

Benim çok arkadaşım yok: Arkadaş kelimesini sayılamayan bir kelime olarak düşünenler çoktur. Oysa ya az arkadaşımız vardır. ya da çok arkadaşımız vardır. bu yüzden many kullanılır. I haven’t got many friends. Ama çok sosyal birisindir. Çok arkadaşın vardır. O zaman da I have got a lot of friends dersin. Gene miktarı genel kullanırsın. Sayı belirtmezsin.

Trafik var mı: Trafik direkt sayılamayan bir kelime diye söylediğini düşünüyoruz. There isn’t much traffic. Böyle cümlelerde en çok sorulan soru neden is olduğu. Bazen are kelimesi de kullanıldığı oluyor diye. Are kelimesi “Orada 2 şişe var, orada 3 paket var gibi miktar belirtildiği için kullanılır. Trafik sayılamayan bir sözcük. Öncesinde su gibi sayılamadığı için şişede miktarını belirttiğimiz bir sözcük de değil. Bu yüzden tekil kullanmalısın.

Pirinç var mı: Ev arkadaşının pilav istediğini düşün. Sana evde pirinç olup olmadığını soracağını düşün. Pirinç sayılamaz. Is there any rice in the ….

1 paket çay

A packet of tea

1 kutu ayak spreyi

A can of foot spray

1 tüp diş macunu

A tube of toothpaste

1 tüp merhem

A tube of ointment

1 şişe göz damlası

A bottle of eye drops

1 parça tebeşir

A piece of chalk

1 tabak meyve

A dish of fruit

1 salkım üzüm

A bunch of grapes /three bunches of grapes

1 sepet elma

A basket of apples

1 baş marul

A head of lettuce

1 demet çiçek

A brunch of flowers

1 kavanoz reçel

A jar of jam

1 kalıp sabun

A bar of soap

1 litre benzin

A litre of petrol

1 parça bilgi

A piece of paper

1 kutu kibrit

A box of matches

 

 

 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı