Yeni Öğrendiğin İngilizce Kelimeler Seninle Gezsin

Hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirerek öğrenmeye başladığımızda en kıymetli eşyamız sözlüğümüzdür. İngilizce kelimeleri ve o kelimeleri içeren ifade kalıplarını öğrenebilmek için sözlüğe mutlaka ihtiyacımız olmaktadır.

Yeni Öğrendiğin İngilizce Kelimeler Seninle Gezsin.

Teknoloji sayesinde artık gittiğimiz her yerde sözlüğümüz bizimle…

Öğrenilen bir yabancı dile hakim olmanın en iyi yolu kelime dağarcığımızı zenginleştirmektir. Zenginleştirebilmek için de o dilin sözlükleri ile haşır neşir olunmalıdır. Bir kelimeyi öğrenirken aynı anda zıt veya eş anlamlısını da öğrenmek o kelimeyi daha iyi hafızaya yerleştirmemizi sağlar.  Kelimeleri öğrenirken kelimenin türünü de öğrenmek önemlidir. Türkçe’de de olduğu gibi her dilde bir kelimenin değişik halleri bulunmaktadır. Bir yabancı dil geliştirilirken sözlüklerin değişik halleri de öğrenilmelidir. Dil öğrenirken gördüğümüz bir kelime bazen bir ifadenin içinde bazen bir deyimin içinde bazen de bir atasözünün içinde yer alır. Bir kelimenin anlamını ve kullanımını en iyi şekilde öğrenmek için o dilin iyi bir sözlüğüne sahip olmalıyız. Sözlük uzmanlar tarafından hazırlanmış olmalıdır. Sözlüğün bakılan kelimenin edat, zamir, sıfat, isim ve fiil olduğunu göstermesi o dili daha kolay geliştirmemizi sağlamaktadır. Öğrendiğimiz kelimenin örnek bir cümle içerisinde kullanılarak sunulduğu sözlüğe sahip olmak avantajlıdır. Bu örnek cümleleri incelemek öğrenme süremizi hızlandırmaktadır. Bu nedenle yabancı dilimizi geliştirirken kullandığımız sözlük büyük önem kazanmaktadır.

Günümüzde akıllı telefonlar ile alışkanlıklarımızı değiştirmeye başladık. Eskiden hangi yayın evinin sözlüğü daha iyi diye araştırılırdı. Artık akıllı telefonlar ile hangi dijital sözlük uygulamalarının daha iyi olduğu araştırılmaya başlandı.

Hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirerek İngilizceyi öğrenmeye başladığımızda cep telefonlarımızda dijital sözlük mutlaka olmalıdır. Akıllı telefonlar ile İngilizce öğrenmemizi kolaylaştıran dijital sözlük uygulamalarının sayısı oldukça fazladır. Dijital sözlük uygulamaları sayesinde merak ettiğimiz Türkçe kelimenin İngilizcesini istediğimiz anda öğrenme imkanına sahibiz.

İster İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanlardan olalım ister İngilizceyi belli bir seviyeye ilerletmiş olalım dijital sözlüğe her zaman ihtiyaç duyarız. Yeni öğrenilen bir dili iyi geliştirebilmek için o yabancı dilin kelimelerini açık ve anlaşılır şekilde anlamlarını veren bir sözlüğe bakmak zorundayız.  

Bu yazımızda İngilizce kelimeleri öğrenmek için iyi olan dijital sözlük uygulamalarından bahsedeceğiz.

Hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirerek öğrenmeye başladığımızda yolda yürürken gördüğümüz şeylerin İngilizcelerine bakmaya başlarız. Bir arkadaşımızla telefonda veya karşılıklı konuşurken kendi dilimizde kullandığımız sözcüğün İngilizcesine bakmak isteriz. Bazen bir kelimeyi öğrendiğimizde zıt anlamlısını da aynı anda öğrenmek isteriz. Günlük yaşantımızda her an zihnimiz duyduğumuz, dokunduğumuz, gördüğümüz ve kokladığımız şeylerin İngilizcesinin ne olduğunu merak ederiz. Bu yüzden telefonumuza indirdiğimiz uygulamanın kelimenin geçtiği deyimleri veya atasözlerini vermesi önem kazanır. Kelimenin benzer kelimelerinin, öbek fiillerinin, eş veya zıt anlamlarının da verilmiş olması önemlidir. Bu bilgilerin verildiği bir dijital sözlüğü tercih etmelisin.

İngilizce öğrenirken en az yapılan pratik okuma becerisini geliştirmektir. Kitap okuyarak geliştirenlerin sayısı çok azdır. Konuşarak İngilizce öğrenmeye başlayanlarda en hızlı öğrenenler bir şeyler okuyarak geliştirenlerdir. Çünkü okurken kelimelerin cümle içerisinde nasıl kullanıldığını fazlasıyla gözlemlemeye başlarız. Kelimenin anlamına sözlükten bakmadan bile okunduğunda kelimenin öncesinde veya sonrasında genellikle hangi sözlüklerin geldiğini gözlemlemeye başlarız. Bu da özel olarak gramer kurallarını çalışmadan cümle kalıplarını beynimizin formülleştirerek hafızamıza yerleştirmesini sağlamaktadır. Okurken öğrendiğimizi düşünmeyebiliriz. Ama beyin kayıta başlar. Bu yüzden kitap okumayanlar için dijital sözlükte o kelime ile ilgili örnek cümlelerin de olması çok önemlidir. Birden fazla alternatif cümle veren bir sözlükte o kelimenin cümle içerisinde nasıl kullanıldığı da öğrenilmeye veya gözlemlenmeye başlanır. Örneklendirme ile kelimenin bağlamsal anlamlarını da öğrenebilirsin. Dijital sözlüğe göre örneklendirme bir içeriğe göre de sunulabilmektedir. Bu imkanları sunan dijital sözlükleri tercih etmek gerekir.

Dijital sözlüğümüzden her zaman faydalanabilmek için uygulamanın çevrimdışı da çalışması çok önemlidir. Aynı zamanda telefonumuzda çok alan kaplamayan uygulama olması çok önemlidir. 

Dijital sözlüklerden hangisini kullanacağına karar verirken hangisini daha kolay kullandığına dikkat etmelisin. En yakın arkadaşının kullandığı ara yüz senin için iyi olmayabilir. İyi özelliklere sahip birden fazla dijital sözlük bulunmaktadır. Bu yüzden kolayca kullanabileceğin ve kullanmaktan keyif alabileceğin bir sözlük kullanmalısın. Senin duyu özelliklerine göre hangi dijital sözlük okunaklı ve ilgi çekici ise onu kullanmalısın.

Dijital sözlüklerin en önemli avantajı o kelimenin nasıl telaffuz edildiğinin de öğrenilmesidir. İngiliz veya Amerikan telaffuzlarını aynı anda duyma imkanı bulunmaktadır. Aksan seçimleri ile farkları gözlemlemek mümkündür. Sesli ve yazılı okunuşunu dijital sözlüğünde mutlaka incelemelisin.

Bazı sözlükler kullanıcılar tarafından da oluşturulmuş olabilmektedir. Profesyonel bir dil uzmanları tarafından hazırlananlar ile başlayabilirsin. Mesala Urban Dictionary kullanıcılar tarafından oluşturulan bir sözlüktür. Sözlükte bulamayacağın sokak dilinde kullanılan kelimeler bulunabilmektedir. Yeni öğrenmeye başlayanların profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan sözlükleri tercih etmesi daha iyi olmaktadır.

Akıllı telefonlarda sözlük öğreten mobil uygulamaların en iyi ve en çok tercih edilenleri:

  • Sesli Sözlük Android/İOS/Çevrimiçi
  • 6.000 Kelime
    • İlgi alanlarınıza veya sektörünüze göre kelimeleri kategori sistemi ile belirleyebilirsin.
  • Bravolol Bilingual Android/İOS
    • Çevrimdışı Çalışmaktadır. Fakat sadece kelimenin anlamı. Her özelliği çevrimdışı çalışmamaktadır.
  • WordUp Vocabulary
    • Yeni öğrenmeye çalışılan kelimeyi, gramer kurallarından bağımsız şarkılarla ve dizilerle veriyor. Klasik sözlüklerden farklıdır. Bu uygulama ile başka bir dijital sözlük uygulaması daha iyi olmaktadır. Başka bir dijital sözlük uygulaması kullanılıyorsa da bu uygulamayı da bulundurmak faydalıdır. Kafede arkadaşınızı beklerken, toplu taşıma ile yolculuk yaparken v.b. koşullarda her an İngilizce ile haşir neşir olmanızı sağlamaktadır.  
  • İngilizceyi Resimlerle Öğren
    • Bazı kişiler kelimeleri bir görselle eşleştirerek kelimeleri öğrenebilmektedir. Bu kişiler için iyi bir uygulamadır.
  • Simpler
  • Gre Vocabulary Builder
  • ZenSoft Android/İOS
    • Yapay zeka destekli telaffuz için aksan seçimi yapılabilmektedir.
  • Bravolol English Dict  Android/İOS
    • Telaffuz, fonetik yazılışıyla bulunmaktadır. İki aksandadır. Sözlük türleri gramer başlığı altından sunulmaktadır.  
  • Reverso Context Android/İOS/Çevrimiçi
    • Sözlüklerin kullanımı birçok farklı bağlamda sunuluyor. Çeviriler bulunmaktadır.
  • Oxford Dictionary Android/İOS
  • Eflasoft Android
  • Zargan Android / Çevrimiçi
  • U-Dictionary Android/İOS
  • Tureng Android/İOS/Çevrimiçi
  • Merriam Webster Android/İOS
  • Erudite Android/İOS
  • Vocabulary Android/İOS
  • Urban Dictionary Android/İOS
  • Dictionary.com Android/İOS
  • Wolfram Words Reference Android/İOS (İleri Derecede Olanlar İçin)

İngilizce öğrenilirken yeni kelimeler öğrenmek çok önemlidir. Kelimeleri ezberlemeden kalıcı olarak öğrenmek gerekir. O yüzden öğrenirken görseli ile eşleştirmek ve sık tekrarlamak etkili bir öğrenme yöntemidir. Ama bir dili öğrenmenin olmazsa olmaz kuralı o dili konuşmaktır. Bir yabancı dil konuşarak öğrenilmelidir. Ezberlemeden öğrenmek için etkili tekrar ile konuşurken kullanmak gerekir.

GNR Eğitim, etkili tekrarın öğrenme yöntemi olduğunu bilerek Doğal Tekrar Yöntemi ile konuşurken İngilizceyi aktif öğreten İngilizce eğitimleri vermektedir. Yeni öğrenmeye başlayanların ilk günden konuşarak konuşma alışkanlığı kazanarak öğrenmeye başlaması motivasyonlarının yüksek olması açısından önemlidir. Gramer kurallarını ve kelimeleri ilk günden konuşurken öğrenmek avantajlıdır. GNR Eğitim ilk günden konuşarak İngilizceyi cümle kurdurarak öğretmektedir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı