Simple Present Tense ile Present Continuous Tense Arasındaki Farkı Anlama

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanların gramer kuralı olarak ilk öğrendiği ve ilk basit cümle kurmaya başladığında kullandığı zaman Simple Present Tense'dir.

Simple Present Tense ile Present Continuous Tense Arasındaki Farkı Anlama.

Türkçe'de geniş zaman dilbilgisi konusunun karşılığı olan bu tense konusu en çok present continuous tense konusu olan şimdiki zaman ile karıştırılmaktadır. Bunun nedenlerinden biri İngilizce yeni öğrenilmeye başlandığından Türkçe gibi düşünmek biri de İngilizce kaynaklarda simple present tense konusunun anlatılırken şu andan bahsederken denilmesidir.

Her zaman yaptığımız, tekrarladığımız ve şimdideki bazı gerçekleştirdiğimiz eylemlerde simple present tense kullanılmaktadır. Bazı eylemleri ne kadar sık yaptığımızdan bahsederken, alışkanlıklarımızdan bahsederken, hobilerimizden bahsederken kullandığımız bir zaman dilimidir.

Her insanın kendine ait doğruları, prensipleri ve inançları vardır. Bunlardan da bahsederken geniş zamanı kullanırız.

Hayatımızda güne başladığımız andan uyuyuncaya kadar rutinlerimizi gerçekleştirmeye başlarız. Geniş zamanda kullanılan zarflar vardır. Bu zarflardan geniş zamanda konuşulduğu bellidir. Her gün, her hafta, sürekli, akşamları, haftada bir, yılda bir kez, sabahları gibi. Her Salı, her Pazar, her hafta sonu gibi. Bu zarflar her zaman cümlenin sonunda yer almaktadır.

  • Bazı insanlar güne kahve içerek başlar,
  • Bazı insanlar erken kalkıp spor yapar,
  • Bazı insanlar her akşam dizi izler,
  • Bazı insanlar hafta da 4 gün arkadaşlarıyla buluşur,
  • Bazı insanlar işe gider,
  • Bazı insanlar her akşam kitap okumadan uyumaz,
  • Bazı insanlar her gün çocuğunu okula götürür,
  • Bazı insanlar her gün İngilizce öğrenir
  • Bazı insanlar haftada bir arabasını yıkatır,
  • Bazı insanlar futbol oynarlar,
  • Bazı insanlar gitar çalarlar,

Sadece insanların değil, ülkelerinde rutinleri vardır diyebiliriz.

  • Ülkemizde her sene 23 Nisan'da Çocuk Bayramı kutlanır.
  • Ülkemizde her sene dini bayramlar kutlanır.
  • Ülkemizde yılda iki kez bazı vergiler ödenir.
  • Ülkemizde belli bir yaş üstüne emekli maaşı verilir.

Ülkelerin değil global anlamda da rutinler vardır diyebiliriz.

  • Dünya'da her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanır.
  • Dünya'da birçok ülkede 31 Aralık gecesi yeni yıl kutlaması yapılır.

Her zaman yapılan, genelleştirilen, alışkanlık haline getirilen her eylem geniş zamanda bahsedilir.

Örnekleri incelerken ana eylemin sonundaki ekleri incelemeni tavsiye ediyoruz. Olumlu cümleler de -r eki aldığını olumsuz cümlelerde -maz eki aldığını görürsün.

Türkçe hangi zaman diliminden konuşarak bahsettiğin konuların simple present tense denk geldiğini iyi gözlemlediğini düşünüyoruz.

Rutinlerden Bahsederken Simple Present Tense ile Present Continuous Tense gramerini Karıştırmama Tavsiyeleri

Bazen hayatımızda şimdide neler oluyor diye bahsederiz. İşte şimdide neler oluyor hakkında bahsederken simple present tense, present continuous ile karıştırılmaktadır. Yazımızın sonunda karıştırmayacağına inanıyoruz.

  • Hayatımızı ikame ettiğimiz ülkeler, şehirler veya semtler bizim rutinlerimiz gibidir.

İzmit'te yaşayan biri için İzmit'te yaşamak genel bir durumdur. Aynı her sabah 08:00'de kalkması gibi rutinidir. İzmit'te yaşayan biri Ankara'da iken biri ile tanışsa her zaman İzmit'te yaşadığını ama iş için Ankara'da olduğunu söyleyecektir. Konuşmasında vurgulamaya çalıştığı devamlı İzmit'te yaşadığını belirtmektir.

Türkçe'de biz hangi şehirde ikamet ettiğimizi başka birine bahsederken "İzmit'te yaşıyorum" diyoruz. Yaşıyorum kelimesinde Türkçe eyleme -ıyorum eklendiğinden biz Türkler ilk zamanlar İngilizce konuşma pratiği yaparken "I am living in İzmit" söyleme hatasında bulunuruz.

Aslında söylemek istediğimiz İzmit'te yaşarım. Her gün işe giderim gibi söylemeye çalıştığımız bir cümledir. Hayatımızın rutinidir.

  • Bir müzik aleti çalmak veya bir spor dalı ille meşgul olma ile ilgili cümleler kurarken doğru zamanda konuşma hatasını çoğu yeni öğrenmeye başlayanlar yapar.

Fazıl Say ülkemizin tanınmış bir sanatçısı olup piyanoyu çok iyi çalmaktadır. Biri bize Fazıl Say ne sanatçısıdır diye sorsa piyanist deriz. Söylemek istediğimiz piyano çalar.

Türkçe genelde piyano çalıyor diye söyleyenlerin sayısı çoktur. Aslında kendi dilimizde konuşurken hata yaptığımız için İngilizce'de de hata yapıyoruz. Türkçe doğrusu O piyano çalar olmalıdır. Bu yüzden İngilizce'de de He plays the piano demeliyiz.

Piyano çalmayı bilen biri için piyano çalmak o kişinin rutinidir. Bu yüzden hem Türkçe'de hem İngilizce'de kendi dilimizde geniş zamanda cümle kurmalıyız.

Diyelim Jack adında bir kardeşin var ve Jack piyano çalmayı bilen biri olsun. Piyano çalmak onun rutinidir. Piyano başına ne zaman otursa çalabilecektir.

Diyelim Jack ile evde müzik keyfi yapıyorsunuz. Jack piyano çalıyor ve şarkı söylüyorsunuz. O sırada telefonda birine eylemlerinizden bahsettiğinizde Jack is playing the piano demelisin. Çünkü Jack o an o eylemi yapıyor. Gerçekten çalıyor. Bu yüzden cümleyi present continuous tense olarak kurman gerekir.

  • İngilizce bilen biri İngilizce her zaman konuşur. Onun için İngilizce bilen biri için İngilizce bilir veya İngilizce konuşur deriz. İngilizce bilmek ve konuşmak onun rutinidir. She speaks English, She knows English.
  • İngilizce öğrenmeye yeni başlayanların en sık karıştırdığı cümlelerden biri okula gitmek ile ilgilidir.

Farzet anne veya babasın. Uzun zamandır görmediğin birine çocuğun olduğunu söylemiş ol ve o kişi de çocuğunun ne yapmış olduğunu sormuş olsun. Sende üniversiteye gittiğini söyleyecek olursan He goes ile cümlene başlamalısın.

Çocuğun üniversitede ve o an okula gidiyor. Yani saat 09:00 ve saat 11:00'deki ders için okula gidiyor olsun. Sık görüştüğün birine çocuğun için okula gidiyor demelisin. He is going …. / She is going

Çünkü ilk örneğimizde o çocuk için rutin olan bir şeyden bahsedilmiş oluyor. Yani oğlum üniversiteye gider demektir. Ama biz Türkçe genelde bu tarz cümlelerimizi oğlum üniversiteye gidiyor diye söylediğimizden İngilizcesini de yanlış kurarız. İkinci örneğimizde aktif olarak yapılan bir eylemden bahsedilmiş olunuyor. Şimdide okula gidiliyordur.

  • Eylemlerin ne kadar sürede veya ne kadar sık gerçekleştiğini belirtirken de geniş zaman kullanılır.

Spor yapmak bazı insanların düzenli yaptığı aktivitelerdendir. Yeni biri ile tanıştığını varsay. Spor salonuna gittiğini öğrenmiş ol.

Ne kadar süredir spor salonuna gittiğini sorarken geniş zamanda soruyu sorman gerekir. How long do you … (ne kadar süredir)

Ne kadar sıklıkta spor salonuna gittiğini öğrenmek istersen How often do you (ne kadar sık)

Eğer başka birinin ne kadar sık gittiğini ortak arkadaşına soruyorsan how often does she/he…

  • Bazı meslek gruplarında özel kıyafetlerle çalışılır. Örneğin polisler üniforma giyerler. Yeni öğrenmeye başlayanlar polisleri üniforma ile gördüklerinden polis üniforma giyiyor diye Türkçe söylediklerinden İngilizcesini söylerken present continuous ile cümle kurarlar. Polislerin üniforma giymesi rutin olarak her zaman giydikleri bir kıyafettir. Bu yüzden The police officers wear uniforms demelisin.
  • Bazı canlılar sadece belli yerlerde yaşarlar. Penguenlerin yaşadığı ülkelerden biri Güney Afrika’dır. Bu canlıların yaşam alanıdır. Rutinidir. Bu yüzden yaşıyor diye dememeliyiz. Penguins live in South Africa
  • İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başlayanların mantığını anlamakta en zorlandıkları kurallardan biri planlanmış etkinliklerden bahsederken şimdiki zamanda değil de geniş zamanda cümle kurulmasıdır.

Diyelim kardeşin yurt dışında eğitim görüyor. Uçakla Fransa'dan geliyor. Türkçe yazarken -iyor eki kullanıyoruz. Bu yüzden İngilizce konuşma pratiği yaparken çoğu kişi şimdiki zamanda kullanıyor. Geniş zamanda örnek cümleler görüldüğünde çoğu kişi zorlanıyor.

Aslında konuşurken her iki zamanda cümle kurarak konuşursan karşı taraf doğru anlar. Bu tarz cümlelerde bahsederken iki zaman arasında çok fark yoktur.

İngilizce'de belli bir zaman çizelgesine göre planlanmış, zamanı belirlenmiş etkinliklerde geniş zaman kuralları ile cümle kurulmaktadır.

My sister leaves France today.

İngilizce en iyi aktif olarak konuşma eylemini gerçekleştirirken öğrenilir. Present tenseler üzerine araştırma yaptığına göre yeni öğrenmeye başlayanlardan birisindir.

GNR Eğitim olarak 3 ay gibi kısa bir sürede sadece konuşarak yabancı dili geliştiriyoruz. İlk dersten son derse kadar sadece konuşarak kendin cümle kurarak eğitim alırsın. Eğitimimiz sayesinde İngilizceyi nasıl konuşarak geliştirebileceğini de deneyimlemiş olursun. Kendi kendine nasıl konuşma pratiği yapabileceğini bizzat kendin deneyimliyorsun.

Eğitim için bilgi almak isteyen kişilere ücretsiz deneme dersi ile ilk 40 dakikada yabancı dil konuşturduğumuzu ispatlıyoruz.

GNR Eğitim’de gramer kuralları konuşurken öğretilir. Özel olarak gramer kurallarını çalışmana gerek kalmaz. Kuralları cümle kurarak öğrenmiş olursun.

Yabancı dilini GNR Eğitim ile geliştir, sende 3 ay sonra İngilizce konuşanlar arasına katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı