Simple Present Tense ile İlgili İngilizce Konuşma Pratiği Tavsiyeleri

İngilizceyi öğrenirken ilk zamanlarda unutulmaması gereken etkili tekrarın üşenmeden yapılmasıdır. Hangi yabancı dil olursa olsun etkili tekrarla öğrenmeye çalışmak bir yabancı dili çok kısa bir sürede konuşabilmenin veya öğrenmenin en kolay yollarından biridir. En kolay yol ilk günden konuşarak geliştirmeye başlamaktır.

Simple Present Tense ile İlgili İngilizce Konuşma Pratiği Tavsiyeleri.

Türkçe'de geniş zaman dilbilgisi konusunun karşılığı olan bu zamanı hayatına yerleştirerek pratik yapmaya çabalarsan daha hızlı konuşmaya başlarsın.  

Hayatına yerleştirirken her sabah kahve içerim, her gün işe giderim gibi iki cümle kurup konuşarak yeni konuya geçersen bu konuyu pekiştiremezsin.

İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başlayanların çok kısa sürede kendini geliştirmek için en ihmal ettikleri çalışma yöntemi etkili tekrar ile çalışma yöntemidir. Bir iki cümle kurarak konuşup başka konuya geçilmesi aslında öğrenme süresinin uzatılmasına sebep olmaktadır. En başında etkili tekrar ile çalışma yönteminin yavaş ilerlettiği düşünülse de öğrenme süresine bakıldığında çok daha kısa sürede öğrenildiği görülmektedir.

Beynimizin çalışmasını, yeni bilgileri hafızaya almasında etkili tekrar yöntemi çok etkili bir yöntemdir. Beynin çalışma sistematiğine göre yeni bilgiler öğrenmek bilgilerin daha kısa sürede pekiştirilip kullanılmasını sağlamaktadır. Yabancı dil geliştirirken de daha iyi konuşulmasına daha akıcı konuşma pratiği yapılabilmesini sağlamaktadır.

Geniş zaman konusu İngilizcenin en temel başlangıç konusu olduğundan iyice pekiştirerek diğer konulara geçmelisin.

Simple Present Tense ile ilgili pratik yapma tavsiyeleri

Hayatımızda yaptığımız şeylerle konuşma pratiği yapma alışkanlığı kazandığımızda hızlı bir şekilde yabancı dilimizi geliştirebiliriz.

Bir yerlere giderken yaptıklarınla veya gördüklerinle ilgili geniş zamanda basit cümleleri kurmaya çabalamalısın. Bir hafta boyunca geniş zaman ile ilgili örnek cümleler pratiği yapmayı hedeflemek çok faydalı olacaktır. Bir hafta boyunca geniş zaman ile ilgili pratik yapmanın sana İngilizce öğrenmeyi yavaş öğreteceğini sanmamalısın. Tam aksine başta biraz yavaş ilerlettiği düşünülürken öğrenme süresinin tamamına bakıldığında çok kısa bir sürede öğrenmiş olacaksın.

Güne başladığın andan uyuyuncaya kadar her zaman yaptığın şeyler neyse bunlar geniş zamanda söylenmektedir. Rutinlerimizi konuşmak için geniş zaman kullanmalıyız.

Yeni öğrenmeye başlıyorsun örneklerimizde olduğu gibi en basit cümlelerle kurarak başla.  

  • Her gün rutin olarak yaptıklarını çalışma kağıdına yaz. Bunların İngilizcelerini çalışma kağıdının arkasına yaz. Yazma işleminden yeni öğrenmeye başladığın bir dönem olduğu için üşenmemelisin. Bu konu ilk konulardandır. Akıcı konuşarak pratik yapabilmen için çok fazla örnek cümle oluşturarak pratik yapmalısın. Sonra kendine bu cümleleri tekrarla. Ama çalışma kağıdındaki sırayla yapmamalısın. O an o eylemi yaptığını düşünerek tekrarla.

Mesela her sabah 8'de uyanıyorsan sabahın 8 olduğunu ve uyandığını hayal et. Kendine her sabah 8'de uyanırım diye tekrarla. Sabah kalktığında da kendine sesli söyleyebilirsin. Unutmamak için eşyalarının üzerine küçük bir not kağıdı ile hatırlatma koyabilirsin. Aynı zamanda akşam yatarken her gece bu saatte uyurum diye de söyleyebilirsin. Sabah kalktığında dişlerini fırçalarken, banyo yaparken İngilizcelerini kendi sesinle kendine söylemelisin. Sadece kendinden örneklerle değil, başka insanlarla da oluşturursan başka öznelerle de çalışmış olursun. Olumlu veya olumsuz çok fazla cümle kurmalısın.

I brush my teeth in the mornings / Sabahları dişlerimi fırçalarım.

I always drinks coffee in the morning / sabahları her zaman kahve içerim.

They study English ever evening / Onlar her akşam İngilizce çalışır.

I always sleeps late / Ben her zaman geç uyurum.

I tidy my room every day / Ben her gün odamı düzenlerim.

She usually eats an apple for lunch. / O genellikle öğlen yemeği için bir elma yer.

My sister drinks tea without sugar / Kız kardeşim çayını şekersiz içer.

We get up at nine o’clock every morning / her sabah saat 09:00’da kalkarız.

My wife watches the news every day / Eşim her gün haberleri izler.

I and my mother clean the house once a week / Ben ve annem haftada bir evi temizleriz.

My mother and father go for a walk together in the morning / Annem ve babam sabahları birlikte yürürler.

  • Dünyamızda bizimle yaşayan sevimli dostlarımız var. Havlamaları, miyavlamaları onların özellikleridir. Onların rutin yaptıkları şeylerdir. Sevimli dostlarımızla ilgili kendine örnek cümleler oluşturabilirsin. Her köpek kedi gördüğünde sesli söylemesen de zihninden kendine tekrarlayabilirsin. Uçan kuş gördüğünde de tekrarlayabilirsin. Eğer çalışma kağıdında bunları çalışmış olursan gördüğün an cümleyi zihninden kolayca söylersin. Tam anlamıyla “İngilizceyi hayatına yerleştirmelisin” tavsiyesini uygulamaya başlamış olursun.

The dogs bark / köpekler havlar

The birds fly / kuşlar uçarlar.

Basit cümleleri biraz geliştirmeye başladığında kuşlar kanatlarını kullanarak uçarlar demeye başlayabilirsin. The birds fly by using their wings

Bu tarz egzersizleri çalışma kağıdında yaparken kendine en 5 kez etkili tekrarla. Ezberlememek için etkili tekrar yapmalısın.

  • Evden çıktığında gördüğün dükkanların ne iş yaptığını kendine söyle. Kendin o kişilere isimler ver. Örneğin Mark, telefon satar. Mary meyve satar.  Yolda yürürken gördüğün dükkanlarla ilgili her sabah 09:00'da açar diye kendine söylemeye çalış.  Üşenmemelisin. Hem bu şekilde yeni kelimeleri de öğrenmeyi hızlandırırsın. Anılarınla pekiştirdiğinden hafızana ezberlemeden yerleştirebilirsin.
  • Evden çıktığında her zaman yürüdüğün bir yol vardır. Sokağın veya caddenin ismi ne ise her gün bu caddede yürürüm diye söyle. Sabah yolda yürürken söyleyemiyorsan akşam konuşma pratiği yaparken mutlaka kendi sesinden beyninin duyacağı şekilde söylemelisin.
  • Her gün otobüs veya metro durağına gidiyorsan her gün 20 dakika durağa yürürüm demeyi bir hafta boyunca kendine söylemeyi alışkanlık haline getir. İlk günlerde otobüs durağı vb ayrıntıdır. 20 dakika ayrıntıdır. İlk günlerde otobüs durağının öncesinde hangi edatı kullanacağına takılmamalısın. Sadece edatını önemsemeden İngilizcesini kendine söyle. Beynin için her gün İngilizcesini söylemen etkili tekrar olacaktır.
  • Her insanın hobisi olmayabilir. Gitar çalmayabilir, voleybol oynamayabilir, tatile çıkmayabilir. Ama her insanın koşullar uygun olsa yapmak isteyecekleri vardır. Sen de bu durumda keyif aldığın şeyleri hep yaptığını düşünerek kendine cümleler kurmaya çabalamalısın.

We play soccer at school once a month / Biz ayda bir kez okulda futbol oynarız.

What do you do in the afternoons / Öğleden sonraları ne yaparsın

  • Mesela iyi bir voleybolcu olmak ile ilgili çocukken bir hayalin varsa, konuşma pratiği yapmak için varsay voleybol oynayan birisin. Ben voleybol oynarım de. Yüzmeyi seviyorsan her sene Çeşme'ye tatile gittiğini hayal et ve her sene Çeşme'ye tatile giderim de. Sen futbol oynamıyorsundur. Futbolcu çok sevdiğin birini düşün, onunla ilgili rutin olacak cümleler oluştur. Mesela futbolcu Jack olsun. Jack her gün antrenman yapar. Jack her gün yumurta yer. Jack eats ….
  • Her insanın yemekten çok keyif aldığı şeyler vardır. Sen neler seversin. Bunlarla ilgili üşenmeden cümleler kur. Sevdiğin insanların sevdiğini şeyleri biliyorsan onları da söyle. Böylece farklı öznede kullanmış olursun. Özellikle bu örnek çalışmada they ve we öznesi ile kendine örnek oluşturabilirsin.

Biri sana sanki aile olarak neleri yemeyi sevdiğinizi sormuş olsun. Hayal et. Böylece tüm öznelerde cümle pratiği yapmış olursun. He veya she öznesinde eylemin sonuna -s takısı eklemeyi unutmamak için en iyi pratik yöntemidir.

  • Çok sevdiğin bir sanatçı vardır. Mesela ressamdır. Her sene bir sergi açar. Bunun gibi kendine örnekler oluştur. İlla örneğinin doğru olmasına gerek yok. Sevdiğin bir sanatçı ile pekiştirerek geliştireceğinden faydalı olacaktır.
  • Hayatında senin için önemli olan sanatçılar, sporcular veya kişiler vardır. Bunların biyografilerini İngilizce oku. Ama uzun cümlelere takılma. Sadece başarılı olmak için yaptıkları rutinlerle ilgili cümleleri oku.
  • Çok sevdiğimiz şarkıcılar devamlı konserler verir. Bunun İngilizcesini kendine söyle. Şarkıcı Tom her ay 3 konser verir.

Başka kişilerden bahsederken fiilin sonuna -s eki getirmeyi unutmamalısın. Böylece hem farklı özne hem de eylemleri -s takısı ile kullanma pratiği yapmış olursun.

Bu şekilde çalışırsan zihnin devamlı İngilizce ile meşgul olmaya başlar. Baktığın her şeye İngilizce bakmaya başlarsın. Aynı zamanda simple present tense zamanda kendi örnek cümlelerinle konuşma pratiğini fazlasıyla yapmış olursun.

Eğer kendi kendime konuşmak istemiyorum. Biriyle konuşursam daha iyi olur diyorsan konuşarak İngilizcece geliştiren eğitim kurumlarından faydalanabilirsin. GNR Eğitim olarak ilk günden sadece konuşturarak eğitimlerimizi tamamlıyoruz. Yeni öğrenmeye başlayanlar geniş zamanı bir derste 600 cümle kurarak konuşarak öğreniyorlar. Eğitimlerimizde online seçeneklerimiz de vardır. Ayrıca eğitimlerimizi Doğal Tekrar Yöntemini kullanarak veriyoruz. İstediğin yerden istediğin saatte eğitmenimizle konuşarak yabancı dilini geliştirerek sen de İngilizcece konuşanlar arasına 3 ay gibi kısa bir sürede katılabilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı