Sıfırdan İngilizceyi Öğrenmek İçin Ne Yapmalı

Sıfırdan İngilizce nasıl öğrenilir sorusunun cevabını araştırdığına göre İngilizceyi kendi kendine öğrenmeye niyetlenen kişilerden birisindir. Ya da Evde İngilizce Nasıl Geliştirilir sorusunun cevabını arıyorsundur.

Sıfırdan İngilizceyi Öğrenmek İçin Ne Yapmalı.

Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’ye Okçulukta ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı. Mete Gazoz okçulukta başarılı olmak için omuzları gelişsin diye yüzme dersleri almış, koordinasyonu gelişsin diye basketbol eğitimi almış, görme ve dikkat yeteneği gelişsin diye resim kursuna gitmiş, gözleri ve elleri gelişsin diye piyano kursuna gitmiş. Yani tek bir yöntemle okçulukta kendini geliştirmemiş. İngilizceyi geliştirirken temel amaç konuşmak. Yani ok atmak düşünebilirsin. Ama konuşmanı geliştirmek için başka yöntemlerden de destek almalısın.

Sen de İngilizceyi öğrenmeye sıfırdan başlıyorsan ilk kural hayatının akışına yerleştirmelisin. Yeni bir dil öğrenmeye bir hobini geliştirme hevesiyle başlamalısın. Her duyu organınla algıladığın şeyin ingilizcesi ile meşgul olmalısın. İngilizceyi geliştirmek için tavsiye edilen birbirinden farklı uygulamaları deneyerek kendine kendine özgü yöntemler kazandırmalısın. Örneğin dizi izlemek seni hızlı geliştiriyordur dizi izlemeye yoğunlaşabilirsin. Tek bir tavsiye ile ilerlememelisin. Tavsiyeleri sabırla uygulayıp hangisinde en hızlı gelişiyorsan ona yoğunlaşmalısın. İnternette “hayatının akışına İngilizceyi yerleştir” ile ilgili yazıları okuyabilirsin. Ama hangi yöntemle geliştirmek için seçersen seç vazgeçmeyeceğin tek yöntem konuşarak öğrenme yöntemidir. Her öğrendiğin bilgiyi konuşarak geliştirmelisin. Konuşma becerini geliştirmeye yoğunlaşmalısın ama dinleme becerini de geliştirecek tavsiyeleri de uygulamalısın. Okuma becerini geliştirecek tavsiyeleri de geliştirmelisin.

Sıfırdan İngilizceyi nereden öğrenmeye başlamalı sorusunun cevabını arayanlar genelde İngilizcesini en kısa sürede geliştirmek için çevresinde İngilizceyi iyi konuşanlardan tavsiyeler alırlar. Öncelikle aldığın tavsiyelerle ilgili şu ayrıntıyı sana belirtmek isteriz. Ülkemizde belli bir dönem klasik yabancı dil eğitimi ile ingilizce eğitimi verilmekteydi. Gramer kurallarını anlatarak İngilizcenin öğretilmesine dayalı bir eğitim sistemi idi. Klasik eğitimde konuşma becerisinin geliştiren kişilerin sayısı oldukça azdı. Bu yüzden bu kişilerden alacağınız tavsiyeler yerine son birkaç yıl içinde İngilizcesini konuşarak geliştiren kişilerin tavsiyelerine almak senin için daha faydalı olacaktır. Bir yabancı dilin konuşarak geliştirildiğinin bilincinde olmalısın. Bunu hiç unutmamalısın. Konuşarak geliştirebileceğin tavsiyeleri dikkate almalısın.

Film İzleyerek İngilizce Öğrenmek

Dizi izlemek veya film izlemek en çok yabancı dili geliştiren tavsiyeler arasındadır. Evet yabancı dili geliştirmek için en iyi yollardan biridir. Ama bir şeyler izleyerek dilini az geliştirip motivasyonunu kaybedip ingilizce öğrenmeyi bırakanların sayısı da çoktur. Çoğu insan dil öğrenirken kendine olan güvenini kaydettikçe yabancı dil öğrenmeye yeteneği olmadığını düşünüp bırakır. Herkesin yabancı bir dili öğrenme süresi farklıdır. Ama herkesin bir yabancı dili öğrenme yeteneği vardır. Öğrenme süresinin kişiden kişiye farklı olması normaldir.

 

Birinin daha yavaş öğrenmesi yabancı dil öğrenme kabiliyetinin olmamasından değil öğrendiği yöntemin kendisine uygun olmamasındandır. En yavaş yabancı dilini geliştirenler genelde pasif olarak öğrenenlerdir. Yani konuşmadan öğrenenlerdir. Klasik eğitimle yabancı dilini pasif olarak öğrenenler İngilizceyi konuşmadan öğrendiklerinden kurslara gitmeden internet imkanları ile ingilizceyi öğrenmeyi tavsiye ederler, dizi izlemeyi tavsiye ederler ya da yurtdışına gitmeyi önerirler. İnternette İngilizceyi geliştirebilmek için sayısız kaynak var. Dizi veya film izleme tavsiyesi de klasik eğitimle dil öğrenenlerin en fazla tavsiye ettiği yöntemdir. 

Bir şeyler izleyerek İngilizceyi geliştirmek pasif dinleme aktivitesidir. Pasif dinlemenin anlamı o dili dinlemeye maruz kalmak ve kulağın o dile olan dolgunluğunu artırmaktır. Katkısı çoktur. Ama o dilin konuşulabilmesini sağlayacağı anlamına gelmemektedir. Pasif dinleme ile kelimeleri, edatları, zamanları v.b zihninde toparlanmaya başlanır. Ama kendi sesimizle söylemeye niyetlendiğimizde konuşamayabiliriz. Pasif dinleme yabancı dilin geliştirilmesinde katkısı olan bir yöntem ama konuşma becerisinin geliştirilmesinde katkısı olmayabilir. İngilizce dil sınavlarında okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerisi sınavları vardır. Sınavların ayrı ayrı isimlerinden anlaşılacağı gibi dinleme becerisi konuşma becerisini garantileyen bir beceri değildir. Ama faydası olan bir uygulamadır. Konuşma becerisini geliştirirken mutlaka dinlemeyi geliştirmek gerekir. Sadece dizi izleyerek geliştirdiğini söyleyenler genelde sabah 09:00 akşam 20:00 dizi izleyerek o dile fazlasıyla maruz kalarak geliştirmişlerdir. Dizi izlerken bir bölümü en az 50 kez izlemen gerekebilir. Etkili tekrarla gelişebilir. Herkesin böyle bir zamanı olmayabilir. Dizi v.b izlemek kesinlikle çok faydalıdır ama emek ister.

Sıfırdan yeni öğrenmeye başladığınızda sözlüğe düzenli bakmak normaldir.

Ama ders çalışır gibi oturup her yeni kelimeyi çalışma notlarına yazıp ezberlemeye çalışılmamalıdır. Hayatının akışına yerleştirdiğinde yolda yürürken en çok algıladığın şeylerin İngilizcesine bakman faydalıdır. Algıda seçicilik yaptığın kelimeleri öğrenmeye öncelik vermek daha hızlı kelimeleri kalıcı öğrenmeni sağlayacaktır. Sıfatları öğrenirken sevdiğin şeylerle veya sevdiğin insanlarla özdeştirerek öğrenmen daha faydalı olacaktır. Günlük yaşantında rutin hep yaptığın şeylerin İngilizcesini öğrenmek daha hızlı seni geliştirir. Mesala her sabah 09:00’da kalkıyorsan bu cümlenin İngilizcesini öğrenip her sabah kendine 3 kez tekrarlaman geniş ve şimdiki zamanı pekiştirmeni sağlar. Alışkanlıklarını, her zaman yaptıklarının İngilizcesini konuşmaya çalışmak sana faydalı olacaktır. Bu cümlelerin fiillerini ilk önce öğrenmeye çalışmak seni hızlı geliştirecektir.

Günlük hayatında konuşurken en çok kullandığın kelimelerin farkında ol. Bu kelimelere eklediğin eklerin farkında ol. İngilizcesini öğrenmeye çalışırken bu kelimelere öncelik verirsin. Tabii ki günlük hayatında kısa kurduğun cümlelerdeki kelimelerin farkında ol. Konuşurken uzun bir cümle kurmuşsan bunun aynısını yazıp öğrenmeye çalışma. Böyle yaparsan gramer kitaplarında oradan oraya o konudan o konuya atlarsın. İngilizce öğrenme motivasyonunu düşürürsün.

Her öğrendiğin kelimeyi yazmaya çabalamalısın. Yazmak bir bilginin daha hızlı öğrenilmesini sağlar. Her akşam mutlaka uyumadan önce 10 dakika kitap okumalısın. Kendi seviyene uygun veya kendi seviyenin çok çok az üstü bir seviyede olan kitapları okuyabilirsin. Bazen tavsiye edenler kendini zorlayacak kitaplar okumalısın derler. Ama zorlanırken kelimeler ve sözlük arasında kaybolmak öğrenme hevesini bitiren bir şeydir. En iyisi en basit seviyeden ingilizce hikaye kitapları okumaktır. Sen sıfırdan başlıyorsun en basit cümleleri kurmalısın. Bu basit cümleleri kendi sesinle de kendine tekrarlama alışkanlığı kazanmalısın. Kendi sesimizle duyduğumuz ingilizce cümleleri beynimiz daha hızlı hafızaya alır. Uyku öncesi okunan ingilizce kitapların öğrenmeye katkısı çoktur.

Podcast dinleyebilirsin. Günümüzün popüler tavsiyelerinden biridir. Ama sadece bunu yaparak öğrenemezsin. En kısa sürede yabancı dilini geliştirmende etkili olacaktır. Kelime oyunları oynayabilirsin. Öğrenmeni en kısa sürede geliştirmen için popüler birçok oyun bulunmaktadır.

Konuşmak Konuşmak Konuşmak…

Bir yabancı dilin konuşarak gelişebileceğini belirtmiştik. Evden kendi imkanlarınla geliştirmek istiyorsan öğrendiğin cümleleri en az 5 kez kendine kendi sesinle tekrarlamalısın.

Konuşarak İngilizce Öğrenmek

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi günümüzde artık yabancı dil kurslarının çoğu konuşma odaklı olmaya başladı. Evden online ingilizce kurslarla konuşarak İngilizceni geliştirebilirsin. Sana en uygun saat ve yerde uzaktan bağlantı ile eğitmenin ile iletişim kurup canlı konuşmaya başlayabilirsin. Konuşma odaklı kurslar da sana bugün bu konuyu anlatacağız, bu gramer konusunu anlatacağız demez. Sana gramer konularını konuşurken öğretir. Senin ingilizce konuşarak cümleler kurman hedeflenir.

İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başlayacağından profesyonel bir eğitmenle ilk günden konuşma becerisi kazanarak başlayabilirsin. Öğrenmeni konuşma alışkanlığı kazanarak başlatırsın. Sana konuşarak nasıl geliştireceğin konusunda model olur. Aylarca devam etmek zorunda değilsin. Ama ilk başlarda konuşarak nasıl öğreneceğin konusunda sana çok iyi bir rehber olur. İnternette konuşma odaklı ilk günden ingilizce konuşarak öğrenmeni sağlayacak kursları araştırabilirsin. Bu kurslar sayesinde kelimeleri kalıcı nasıl öğreneceğini de öğrenirsin. İlk günden konuşmaya başladıkça hayatının akışına daha iyi İngilizceyi yerleştirmeyi becerirsin.  Kendini öğrenme yöntemlerini keşfederek hayatının akışına İngilizceyi yerleştirirsin.

Sıfırdan ingilizce öğrenmeye başlıyorsan önce sana konuşarak ingilizce çalışma alışkanlığı kazandıracak profesyonel bir destek al. En yakın zamanda sende ingilizce konuşanlar arasına katıl.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı