Örneklerle Speak ve Talk Arasındaki Fark

İngilizce ilk defa konuşmaya başlandığında speak ve talk fiilleri ilk öğrenilen fillerdendir. İki fiilinde Türkçe karşılığı konuşmak olunca yeni öğrenmeye başlayanlar hangisini kullanacağını düşünmekten anlatmaya devam edemezler. Birisi ile karşılıklı diyalog kurarken bu iki fiilden hangisini kullanacağını artık düşünmene son verelim…

Örneklerle Speak ve Talk Arasındaki Fark.

İngilizce sıfırdan öğrenilmeye başlanıldığında ister bir kursla ister evde kendi kendine çalışarak olsun herkesin ilk kurduğu 10 basit cümleden biri I speak English cümlesidir. Öğrenmeye devam ederken kısa bir süre sonra kurulan en basit cümlelerden biri olan “We are talking in English” cümlesi duyulur veya söylenir. İkisi de karışık kullanılıyor diye düşünürken bir gün kullanımlarının aynı olmadığı fark edilir. Sonrasında konuşma pratiği yaparken duraksamalar başlar.

Örneklerle bu konuyu kolayca anlama zamanı…

  • Do you speak English?

Bu soru sana sorulduğunda biri sana İngilizce bilip bilmediğini soruyordur. Karşı tarafa “I speak” dediğimizde karşımızdaki kişi bizimle İngilizce iletişim kurmaya devam eder. Sen cevap verirken sadece kendinden bahsetmiş olursun.

İş görüşmelerinde yabancı dil bilip bilmediğin kriterse I can speak English dersin. Yabancı dilde sesli iletişim kurma becerisine sahip olduğunu belirtmiş olursun.

  • We are talking in English

Farz edelim bir yabancı dil kursundasın. Ders arasında iki arkadaş pratik yaparken diğer arkadaşınız size ne yaptığınızı sormuş olsun ve biriniz "İngilizce konuşuyoruz" diye cevap vermiş olsun. Bu cümlede speak kullanılmamasının sebebi iki kişi olarak eylemi gerçekleştiriyorsunuz. İki veya daha fazla kişi arasındaki karşılıklı diyalogdan bahsederken Talk fiili kullanılır. Bir yeteneğinizden bahsetmiş olmuyorsunuz. Sohbet etmek anlamında kullanılmış olunur.

  • They are talking in English

İngilizce kurs arkadaşınla beraber dersten sonra aynı toplu taşıma aracına binmiş olun. Yan taraftaki yolcular İngilizce konuşuyor olsunlar. Eğer sen bundan kurs arkadaşına bahsetmek istersen örnek cümlemizi kurman gerekir. Yanındaki yolcuların yaptığı eylemden bahsetmiş olacaksın. Dans etseler "onlar dans ediyorlar" diyeceğin gibi.

Bu cümlede o anki eylemden bahsetmiş oluyorsun. İki kişiden bahsetmiş oluyorsun. O kişilerin dil becerilerinden bahsetmiş olmayacaksın. Bu yüzden “talk” kullanılır.

İlk örnek cümlelerimizde fark etmişsindir. Cümlelerimizde "in" edatı var. Bu edat talk fiili ile kullanılır. Speak English derken arada bir edat kullanmana gerek yoktur.

  • I will never talk to you again

Çocukken ailemizden bir şeyler istediğimizde yapılmadığı çok an vardır. Hele yeni cümle kurarak konuşmaya başladığımız zamanlarsa annemiz veya babamız istediğimizi yapmayınca "senle bir daha asla konuşmayacağım" demeyenimiz yoktur. Talk fiilinin olmasının sebebi bu cevabı birine veriyoruz. Karşılıklı bir diyalog kurmuş oluyoruz. Bir hastalık sebebi ile bir daha bir şeyler söylememe durumumuz yok. Bir şeyler söyleme yeteneğimizi kaybetmiyoruz. Karşılıklı biri ile iletişim halinde isek ve onunla konuşmayacağımızı söyleyeceksek talk kullanmalıyız.

  • I spoke at the conference

Bu cümleyi birine kurduğunda dinleyen kişi senin işinle veya eğitiminle ilgili bir yerde sunum yaptığını düşünür. Herkesin seni dinlediğini anlar.

Bir işte çalışmış ol. Akşam eve gittiğinde ev arkadaşın günün nasıl geçti diye sorduğunda "I talked at the conference" cümlesiyle cevap versen ev arkadaşın senin bir meslektaşınla konferansta bir şeyler konuştuğunuzu anlar. Konferansta yanındakilerle konuştuğunu düşünür. Speak kullansaydın tek taraflı bir konuşma yaptığını düşünürdü. Aynı bir akademisyenin bir derste öğrencilere bir şeyler anlatması gibi.

  • My boss can speak english

En yakın arkadaşınla bir kafede otururken iş yerinde olan bir konferansdan bahsettiğini düşün. Konferans İngilizce olsun ve yurtdışından gelen insanlara sunum yapılmış olsun. Sunumu patronun yapmış olsun. Arkadaşına patronun çok iyi İngilizce bildiğini belirtmek istersen örnek cümlemizi kurman gerekir. 

  • He told me about his family

Yeni biri ile internetten tanışıp buluştuğunu düşün. Sonrasında en yakın arkadaşınla kafede buluşmuş ol. Sana arkadaşın “o nelerden bahsetti" diye sorsa karşılıklı aranızda geçen diyalogları soruyor olacaktır. Bu kişi de siz yemek yerken ailesinden bahsetmiş olsun. Böyle cümlelerde karşılıklı sohbetten bahsedeceğin için talk fiilini kullanmalısın.

  • She spoke for a while.

Bir ofiste aynı odada aynı pozisyonda Mary adında biri ile çalıştığını, öğlen yemeklerine çıktığınızı veya iş çıkışlarında kahve içtiğinizi düşün. Patronunuz seni müdür yapmış olsun. Akşam eve gittiğinde ailene bahsetmiş ol. Ailen sen müdür olunca Mary'in ne yaptığını sormuş olsun. Mary'de biraz bozulmuş olsun. Bu yüzden bir süre sessiz kalıp konuşmamış olsun. Ailene örnek cümlemizle cevap vermen gerekir.

Örneklerimizde fark etmişindir. Eğer karşılıklı yapılan bir diyalogdan bahsedeceksen Talk fiilini kullanmalısın. Eğer tek taraflılık ve bir rutin söz konusu ise speak fiili ile cümleni kurmalısın.

Örneklerle daha da pekiştirmene yardımcı olalım…

  • Your darling speaks five languages fluently

Farz edelim bir arkadaşınla kafede oturuyorsun. Ortak bir arkadaşınızın yeni bir sevgilisi olsun. Sevgilisinin kariyerinden veya özelliklerinden arkadaşına bahsettiğini düşün. Bu arkadaşınızın sevgilisi 5 yabancı dil konuşmayı biliyorsa bu cümleyi kurman gerekir.

  • I want to talk to your family

İlköğretimde olduğunu varsayalım. Okulda bir arkadaşınla kavga etmiş ol. Genelde böyle durumlarda okul yönetimi aileleri okula çağırır. Öğretmenin sana ailenle konuşmak istiyorum derse örnek cümlemizde olduğu gibi talk fiilini kullanması gerekir.

Ve konuşmuş olsunlar. Sen eve gittiğinde de annen onu aradıklarından haberdar olmadığını düşünerek sana "öğretmeninle konuştum" demiş olsun. "I talked your teacher"

  • He always speaks his mind, no matter what

Toplumda düşüncelerini söylemekten çekinmeyen insanlar vardır. Bir arkadaşına biri hakkında böyle biri olduğunu söylediğini düşün. "o her zaman düşüncelerini söyler, ne olursa olsun." Bu cümlede speak olmasının sebebi bir kişinin karakterinden bahsediyorsun. Hayatının rutini olan bir şeyden bahsediyorsun. Aynı Fransızca bilen biri için I speak French.

  • It is important to speak clearly

İş hayatına yeni başlayan kişiler yakın çevresinden görüşme tavsiyeleri alırlar. En çok verilen tavsiyelerden biri de net konuşulmasıdır. Cümlemizin anlamı da budur. Speak kullanılmasının sebebi bir diyalogdan bahsedilmiyor. Senin bir konferansta tek başına sunum yapar gibi karşı tarafa kendin iş görüşmesinde nasıl sunman gerektiğin tavsiye edildiği için speak olması gerekir.

  • I can't talk right now, I'm in a meeting

Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Herkesin kısa mesajlarında hazır mesajlar vardır. Müsait değilsek şu an konuşamam, toplantıdayım, dersteyim, otobüsteyim gibi mesajlar vardır. Biri ile iletişim kuramayacağından veya karşılıklı o an diyalog kuramayacağından bahsetmeye çalışacağından talk fiili kullanman gerekir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı