İş İngilizcesi Nedir?

İş İngilizcesi Nedir?.

Günümüzde oldukça popüler olan bir kavram var: İş İngilizcesi! Kurumsal dünyada olsun, okul hayatında olsun hemen her yerde bu konu üzerinde konuşmalar yapılıyor. Peki, iş İngilizcesi nedir? Genel İngilizce’den bir farkı var mıdır? Tek başına iş İngilizcesi, İngilizce konuşmayı etkiler mi?

Bu yazımızda bu sorulara cevap verecek ve iş İngilizcesi ile ilgili derinlemesine bilgi vereceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde pek çok öğrenci kariyerlerini ve eğitim olanaklarını artırmak için iş İngilizcesi öğrenmeyi tercih ediyor. Daha önce İngilizce’nin global anlamda ne kadar önemli ve yaygın olduğundan söz etmiştik. Tekrarlamakta fayda var. Dilbilimciler İngilizce’nin dünyanın en yaygın 3. ana dil olduğunu tahmin ediyor. Elbette İngilizce’nin sektörel bazda bu denli yaygınlaşmasının başka bir nedeni de küresel İngiliz ticaret pazarının uluslararası işbirliğinin ön şartı olarak İngilizce’yi kabul etmesi.

İngilizce dil becerilerinizi geliştirebilmeniz için alabileceğiniz farklı türlerde kurslar vardır. Bir dili öğrenmek, sadece kelime ve dil bilgisinden ibaret değildir. Çünkü dilde farklı kelimeler farklı bağlamlarda farklı şekillerde kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse herkes patronuyla dedesinden farklı konuşur değil mi? O halde arkadaşınıza attığınız bir metin mesajı ile resmi bir iş raporu aynı kelimeleri içermeyecektir.

İş İngilizcesi, iş dünyasında en sık kullanılan bu dili odağına alan İngiliz dilinin en önemli parçalarından biridir. Genel İngilizce’den farklı olarak günlük konuşma dilini değil de daha çok şirket dilini hedeflemektedir.

Özellikle iş dünyasında uluslararası ticaret, ticaret, finans, sigorta, bankacılık ve birçok ofis ortamı gibi iş ortamlarında kullanılır. Özel kelimeler, farklı bir gramer yapısı ve netlik iş İngilizce’sinin temelini oluşturur.

 “İngilizce, gazete yayıncılığı, kitap yayıncılığı, uluslararası telekomünikasyon, bilimsel yayıncılık, uluslararası ticaret, kitle eğlence ve diplomasi alanlarında dünyanın en yaygın kullanılan dilidir.” *

* Northrup, David (20 Mart 2013). Küresel Dil Nasıl İngilizce Oldu. Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-30306-6.

İş İngilizcesi, iş dünyasında kullanılan kelime ve konulara ve işyerinde ihtiyaç duyulan iletişim becerilerine odaklanır.

İş İngilizcesi neden önemli?

Öncelikle iş İngilizcesi öğrenmek size, iş dünyasında kullanacağınız kelimeleri öğretir. Kurumsal konuşmayı öğrenmenin yanı sıra, genel çalışma ortamlarında işlerle ilgili görevleri nasıl yapacağınızı da öğrenirsiniz. Bunlar arasında iş yazımı ve raporları, sunumların nasıl yapılacağı, görüş bildirileceği ve toplantı yapılacağı yer almaktadır.

İş İngilizcesini öğrenmenin diğer yönleri mektup ve e-posta yazmak, farklı pozisyonlara başvurmak ve iş profillerini anlamak olabilir. Bazı kurslar sizi kurumsal, ofis ortamında yaşamaya hazırlayabilir.

Finans, hukuk, politika, pazarlama ve ticaret gibi dersleri incelemek ve bu sektörlerde çalışmak isteyen öğrenciler için İş İngilizcesini öğrenmek son derece yararlı olabilir. 

Neden İş İngilizcesi öğrenmelisiniz?

İngilizce dünya çapında iş hayatı için evrensel bir dil olmak yolunda gelişti. İngilizce, farklı geçmişlere, ülkelere ve dillere sahip kişileri ve şirketleri bir araya getirir; açık ve etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar. Bu nedenle, bu sektörde çalışmak istiyorsanız İş İngilizcesi öğrenmeniz çok önemlidir. İşe başvurabileceğiniz iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmak, sizi işverenlerin gözünde daha da çekici kılacaktır. Gelecekte yurtdışında yaşamak ve çalışmak istiyorsanız, İngiltere veya ABD gibi İngilizce konuşulan bir ülkede, İngilizce iş koşullarını anlamanız gerekir. Özellikle seçtiğiniz alanda iş bulmak istiyorsanız.

İş İngilizcesi genel İngilizceden farklıdır; bu nedenle, tatile nasıl çıkacağınızı bilseniz veya İngilizce konuşan bir arkadaşınızla oldukça akıcı bir sohbet gerçekleştirebilseniz bile, bir iş ortamında İngilizce konuşmakta veya adapte olmakta zorlanabilirsiniz.

Bir ofis ortamında, İngilizce konuşulan ülkelerde muhtemelen turist olarak karşılaşmayacağınızı ve nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gereken birçok kelime olacaktır.

İş İngilizcesinin sağlam bir şekilde anlaşılması, sunumlar, müzakereler, toplantılar, small talklar, sosyalleşme, rapor yazma ve CV yazma gibi günlük işyeri İngilizce'de daha etkili ve akıcı bir şekilde yapmayı ve dolayısıyla da iyi bir iletişim kurmayı sağlar.

İş İngilizcesi eğitimi, e-posta iletişimi için İngilizce kullanımında da uzman olmanızı sağlar. Birçok işletmede, e-posta yazılı iletişimin en yaygın şeklidir ve tamamen farklı bir dil kullanımı gerektirir.

Bu üst düzey İngilizce iletişim becerilerine sahip olmak özellikle, işvereninizin dünyanın dört bir yanından gelen müşterileriyle İngilizce iletişim kurmanızı gerektiriyorsa veya iş bulmak için İngilizce konuşulan bir ülkeye taşınıyorsanız özellikle yararlıdır.

Bu seviyede İngilizce konuşmak, size sürekli artan rekabetin olduğu iş piyasasında üstünlük sağlayabilir. Bu sayede dünya çapındaki potansiyel işverenlere daha cazip gelebilirsiniz.

Bir iş ortamında İngilizce konuşurken, olabildiğince açık konuşmanız, yanlış anlamaya veya açıklamaya mahal bırakmamanız çok önemlidir. İşle ilgili bir yazışmada veya konuşmada net ve açık değilseniz, genellikle zaman kaybedersiniz; para kaybetme riski alırsınız. Profesyonel İngilizce kullanarak iyi yazmayı öğrenmek bir süreçtir.  

Romanlar ve hukuk brifingleri gibi bazı İngilizce türleri, uzun, sofistike kelimeleri karşılıyor. İş İngilizcesi böyle değildir. İyi yazı doğrudan ve konuya açıktır. 

Söz konusu iş İngilizcesi ise, şunlardan mutlaka kaçınmalısınız:

  • Klişeler
  • Atasözleri 
  • Deyimler 

Bunların yerine, iletişim amacınız için en etkili kelimeleri kullanın. Kısa, doğrudan cümleler kurun. Başka bir deyişle, ne demek istediğinizi en basit bir şekilde söyleyin.

İyi öğrenilmiş bir iş İngilizcesinde, basit zamanlar (geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek zaman basit) ve şimdiki zaman kullanılır. “Önce” ve “sonra” gibi kelimeler, karmaşık gramer yapılarının yerine eylemlerin sırasını belirtir. Bu, mesajın anlaşılmasını kolaylaştırarak hem zaman hem de para tasarrufu sağlar.

İş İngilizcesi Kursu Size Ne Kazandırır?

İş İngilizcesi terminolojinizi ve dilbilginizi geliştirerek, uluslararası iş ortamlarında iyi bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğunuz becerileri kazandırır. İstihdam edilebilirliğinizi artırır ve istediğiniz işi almanıza yardımcı olur. Bunu da iş bağlamında okuma, yazma, dinleme ve konuşma pratiği ile yapar.

İş İngilizcesi dersleri, günlük iş senaryolarında bulunan bir dizi beceriyi kapsamayı amaçlar.

Genel bir İngilizce kursunun aksine, kelime dağarcığı ve diyalog, pazarlık anlaşmaları, iletişim problemleriyle başa çıkma ve müşterilere veya iş arkadaşlarına sunum yapma gibi senaryolara odaklanır.

İş arayanlar için, iş görüşmeleri sırasında zor sorulara nasıl cevap verileceği konusunda tavsiyeler sunar, böylece bir daha görüşme ortamına girdiğinizde kendinize güvende hissedersiniz.  

İş İngilizcesi ayrıca her iki tarafın da ana dili olmayan İngilizce konuşanların olduğu kültürlerarası iletişime odaklanır.

İş İngilizcesi kurslarına katılabilmek için genel İngilizce’yi en az orta düzeyde bilmeniz yeterlidir.

İş İngilizcesi kurslarına katılırken yapmanız gereken bir diğer önemli şey de çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız sektöre bağlı olarak iş İngilzicesi öğrenmeye başlamanızdır. Çünkü her sektörde kullanılan terim, sembol ve kelimeler farklıdır.

Bu nedenle, İş İngilizcesi kursunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için, eğitmeninize hangi sektörde çalıştığınızı önceden söylemeniz oldukça iyi bir fikirdir. Bu sayede eğitmeniniz sektörünüzle ilgili özel terimlerin listesini çıkarabilecektir.

Ayrıca, çalışma hayatınızdan gerçek materyalleri harmanlamanız öğrenmenyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bunlar broşürler, e-postalar, sunumlar veya raporlar olabilir. Bu, eğitmeninizin yardıma ihtiyacınız olan belirli alanları anlamasına yardımcı olacaktır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı