İngilizceyi Unutmamak İçin Ne Yapmalı

Klasik yabancı dil eğitimi ile dil öğrenenlerin günümüze getirdiği bir replik vardır. “Dil nankördür, kullanmadığında hemen unutursun.” Günümüzün yeni konuşma odaklı İngilizce öğrenme metotlarının geleceğe götüreceği replik ise “pasif öğrenilen her bilgi unutulmaya mahkumdur” olacaktır.

İngilizceyi Unutmamak İçin Ne Yapmalı.

Öğrendiğiniz yabancı dili kullanmadığınız da gerçekten unutulur mu?

Bir yabancı dili gramer bilgileri ile öğrenmeye odaklı öğreniyorsan zamanla o dili unutursun. Gramer bilgileri ile öğrenmek bir yabancı dili pasif olarak öğrenmektir. Eğer o dili konuşarak öğrenirsen aktif öğrenmeye başlamış olursun. Aktif öğrenilmeye başlanan her bilgi kalıcı olarak öğrenilir. Zamanla unutulmaz.

Klasik yabancı dil eğitimi ile dil öğrenenlerin “Dil nankördür kullanmadığında unutursun” klasik tavsiye cümlesinden sonra diğer söyledikleri:

Öğrendiğin yabancı dilden kopma.

İngilizce kitaplar okumaya devam et.

Film veya dizi izlemeye devam et.

İngilizce radyo dinle.

Kelime kartları ile kelimeleri güncelle, yazarak çalış.

İngilizce şarkılar dinle.

İngilizce bilen arkadaşlarınla buluştuğunda İngilizce sohbet et.

Bu tavsiyeler İngilizcenin unutulmaması için güzel tavsiyelerdir. Sana bu tavsiyeleri nasıl uygulayabileceğinden bahsedelim.

“İngilizce bilen arkadaşlarınla buluştuğunda İngilizce sohbet et” Tavsiyesi

İngilizce bilen arkadaşlar ilk 15 dakika için sohbet etmeyi seve seve kabul ediyorlar. Sonrasında sohbet Türkçe devam ediyor. Yeni bir buluşma da İngilizce sohbet hayal oluyor. İngilizce sohbet konusunda ısrarlı olunduğunda bir daha yeni buluşma ayları bulabiliyor. Düzenli uygulanması en zor olan tavsiyedir. Bunun yerine kendin için en iyi yapacağın şey konuşma pratiği derslerinden faydalanmaktır. Konuşarak yabancı dili geliştiren eğitim kurumlarını tercih etmelisin. Aktif olarak İngilizce öğreten kursları seçmelisin. Konuşarak gelişmeni sağlayacak her kurs aktif olarak öğreten kurstur. Bunlar arasında karar vermek için de ücretsiz deneme dersleri talep edebilirsin. İlk günden 40 dakikada cümleler kurarak konuşmanı geliştirecek kursların konuşma pratiği dersleri daha iyi olacaktır.

“İngilizce radyo dinle. İngilizce şarkılar dinle” Tavsiyesi

Günümüzün popüler dinleme becerisini geliştirme yöntemi podcast dinlemektir. İlgi alanına göre seçebileceğin podcastler hem İngilizceni unutmamanı sağlar hem de dinleme becerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Günlük yaşantında sabah kalktığında yaptıklarını İngilizce söylemek veya İngilizce aklından geçirmekte unutmaman için çok faydalı olacaktır. Her sabah kıyafetlerimizi giyeriz, banyo yaparız, diş fırçalarız, saçlarımızı tararız, kahvaltı ederiz, çantamızı hazırlarız. Rutinlerimizi tekrarlamak bile İngilizce cümle kalıplarını hayatımızda canlı tutmak olacaktır.

Sabah evden çıktıktan sonra kendi kendine “yürüyorum, 20 dakika sonra işte olacağım” demek bile önemlidir. Yolda giderken müzik dinleyebilirsin. Podcast dinleyebilirsin. İngilizce radyo kanalları dinleyebilirsin. Yeni öğrenmeye başlayan birisiysen sadece kulağının duyması bile çok önemlidir. Ama belli bir süredir dinliyorsan artık kelimelere odaklanmalısın. Belli bir süre kelimelere odaklandıysan cümlelere odaklanmaya başlamalısın. Aşama aşama odaklandığın şeyleri değiştirdikçe geliştiğini fark edeceksin. 1 ayda gelişilecek bir süreç değildir. Bir ayda cümlelere odaklanmaya başlayamadığında moralini bozmamalısın. Herkes aynı süreçten geçiyor. Unutmaman gereken bu tavsiyelerimiz hem dinleme becerini geliştirecek hem de konuşma becerin için hazırlamış olacaktır.

Dinleme becerisine en faydalı yöntemlerden biri de gece uyurken İngilizce bir şeylerin kulağının duymasını sağlamaktır. Çok kısık sesle uyumana engel olmayacak bir ses tonu ile İngilizce haber kanallarını açık bırakarak uyuyabilirsin. Sen uyusan bile beynin dinlemeye devam edecektir. Uyurken yeni bilgiler öğrenmek ile ilgili blog yazılarını okuyarak faydası konusunda ayrıca bilgi alabilirsin. Sadece yabancı dil öğrenmek için değil yeni bir bilgiyi öğrenmek için uyku öncesi ve uyku süresinde ki sürecin önemi ile ilgili araştırmalar bulunmaktadır. İnceleyebilirsin.

“Film veya dizi izlemeye devam et” Tavsiyesi

Film izlemek ve dizi izlemek en çok verilen tavsiyelerden biridir. Konuşma becerinin gelişmesi için değil dinleme ve anlama becerinin gelişmesi için bu tavsiyeleri yapmalısın. Konuşabilmek konuşacak bir şeyler bulmak için İngilizce söyleneni de anlamak önemlidir.

İngilizce bir şeyler izlemenin faydalı olması için en önemli şey keyif alacağın bir şeyler izlemektir. Bir şeyler izlemeyi bir alışkanlık haline getirmelisin. İngilizce bilgilerini aktif tutmak için 40 dakikalık belli bir sezon devam eden 40 dakikalık dizilerden birini düzenli olarak her akşam seyretmelisin. Ya da gün aşırı seyretmelisin.

Bu yazıyı okuduğuna göre GNR Eğitim’in internet sayfasında blog yazılarındasındır. Film veya dizi izleyerek İngilizceni nasıl geliştireceğin ile ilgili ayrıntılı blog yazılarımızı okuyabilirsin.

“İngilizce kitaplar okumaya devam et” Tavsiyesi

Günlük yaşantısında kitap okumayı çok sevdiği halde İngilizcesini geliştirirken İngilizce kitap okumak istemekten hoşlanmayanların sayısı çoktur. Çünkü ders çalışmak gibi geldiğinden kitap okumak hobi olmaktan çıktığından keyif alınmaz. Ama çok önemli bir yabancı dil geliştirme yöntemidir. Kendi seviyeni zorlamayacak kitaplarla ilerlemelisin. Her zaman kitabın konusunu anlamak zorunda değilsin. Gözlerin İngilizce kelimeler görmesi ve cümle kalıpları görmesi için kitap okuma alışkanlığı kazanmalısın. Ayaklarını uzatıp kitap okurken sürekli sözlüğe bakmaktan herkes sıkılır. Bu yüzden her zaman kelimelerin anlamaya çalışmakla vakit kaybetmemelisin. Her akşam anlayarak okumak zorunda değilsin. Yeter ki İngilizceyi unutmamak için her gün 15 dakikanı İngilizce kelimeler ve cümle yapıları görmeyi alışkanlık haline getir. Tabii sürekli görmeyi de alışkanlık haline getirmemelisin. Yeni kelimeler öğrenmek için de belli zamanlarda kitap okurken yeni kelimeler öğrenmeyi de tercih etmelisin. Keyifle uzanarak kitap okurken cep telefonunu yanında tutarsan ve cep telefonunda dijital sözlüğün olursa yeni öğrendiğin kelimeleri anında dijital sözlükteki kendi kelime çalışma not kısmına kaydedebilirsin. Sonrasında bu kelimeleri bir kafede kahveni içerken ara sıra tekrarlayabilme alışkanlığını kendine kazandırabilirsin.

“Kelime kartları ile kelimeleri güncelle, yazarak çalış” Tavsiyesi

Bu tavsiyeyi aynen böyle aldıysan çok eski zamanda İngilizce öğrenmiş birilerinden tavsiye almışsındır. Günümüzde kelime kartlarından daha popüler kelime öğrenme yöntemleri bulunmaktadır. İnternette İngilizcenin geliştirilmesi, yeni kelimeler öğrenilmesi, öğrenilen kelimelerin unutulmaması için özel geliştirilmiş İngilizce kelime oyunları bulunmaktadır.

İnternette kelime oyunları oynamalısın. İngilizce kelimeler görmek, yazmak ve bulmak senin İngilizce düşünmene faydalı olacaktır. Bu oyun uygulamalarının yazılma amacının İngilizce bilmeyenlerin yabancı dilini geliştirmek için olduğunu unutmamalısın.

Sohbet edilebilecek kelime oyunları uygulamaları bulunmaktadır. Kelime oyunları alternatifleri çoktur. Başlangıç seviyesinde olup öğrendiklerini unutmamaya çalışan biri bile olsan sohbet etmeyi tercih etmelisin. Bu oyunlarda herkes İngilizcesini geliştirmek için oynuyor. Senden farklı değiller. Ya dinleme becerini geliştirebilirsin ya okuma becerini geliştirebilirsin ya da yazma becerini geliştirebilirsin. Ama konuşarak yabancı dilini geliştirmemişsen konuşamamaya devam edebilirsin.  İngilizceyi öğrenmek isteyenlerin ilk günden amacı konuşabilmek olmalıdır. İngilizce okuduğu veya izlediği her şeyi anlayıp konuşamadığı için İngilizce bilmiyorum diyenlerin sayısı çoktur. Biri kendine İngilizce bir şeyler söylediğinde konuşamayacağından dinleme becerisini o güne kadar çok iyi geliştirmesine rağmen heyecanlanıp dinlediğini de anlamayanların sayısı çoktur. Filmleri veya dizileri izlerken ilk dinlediğinde anlayan bu kişiler, birileri kendilerine gündelik hayattan İngilizce çok daha kolay bir şeyler söylediğinde “konuşabilir miyim cevap verebilir miyim” diye düşünmekten heyecanlanmaktan söyleneni de anlamazlar.

Konuşarak geliştirdiğin ve öğrendiğin bir yabancı dili unutmazsın…

Eğer öncesinde gramer konuları ile İngilizceni geliştirmiş biri isen unutmamak için konuşmanı geliştirecek metotlar ile ilgilenmeye başlamalısın. Konuşma becerini geliştirmeyi hedeflemelisin.

Gramer konuları ile İngilizcenin iyi bir seviyesine konuşma becerisini iyi geliştirmeden gelmiş biri isen ilk günden konuşarak İngilizce öğreten kurumlardan destek alabilirsin. Günümüzün popüler İngilizce eğitim metotları konuşarak yabancı dili geliştirmektir. Bu yöntemlerde gramer kuralları konuşurken öğrenilir. Konuşarak yabancı dil eğitimi alabileceğin gibi konuşma pratiği yapabileceğin derslerden de faydalanabilirsin. Konuşma pratiği derslerinde konuları sen seçebiliyorsun. Hayatın içinden konuları konuşmak daha hızlı konuşma becerisinin gelişmesine çok faydalıdır.

Eğer konuşma becerini geliştirmeyi hedefleyip geliştirememişsen metotlarından dolayı geliştirememiş olabilirsin. Öncelikle ben konuşamıyorum ile ilgili olumsuz cümlelerini unut. Herkes bir yabancı dili konuşur. Yeter ki doğru yöntemlerle kişinin kendi işitsel yeteneklerine veya ilgi alanlarına uygun yöntemler olsun.

Öncelikle İngilizce konuşma becerini geliştirmeyi hedefleyen özel uygulamaları telefonuna veya bilgisayarına indirerek başlayabilirsin. Bu uygulamalar İngilizce konuşma becerisini geliştirmek isteyenlerin kullandığı uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde İngilizce sohbet edebilme imkanını bulmuş olursun. Çekinmeden sohbet edebileceğin uygulamalardır. Herkes İngilizce konuşma becerisini geliştirmek için bu uygulamaları kullandığı için rahat olmalısın. Yanlış konuştum, konuşamıyorum, yavaş konuşuyorum gibi olumsuz düşüncelerden vazgeçmelisin. Herkesin senle aynı amaç için bu uygulamaları kullanmaktadır. Farklı dillerden konuşmasını geliştirmeye çalışanlar olacağı için konuşmasını aksanından dolayı anlamakta çok zorlandığında sohbet arkadaşını değiştirmelisin. Ama sohbet ettiğin kişi ile sohbet ederken anlamadığın yerler olursa mutlaka tekrarlamasını iste. Bazen sohbet ederken kelimeyi hiç bilmiyor olabilirsin. Kelimeyi bilmediğini söylemelisin. Sana kelimeyi farklı şekilde anlatmaya çalışacaktır. O da yeni öğrendiğinden o da kısıtlı bilgisiyle anlatmaya çalışacaktır. Bu bile senin konuşma becerine çok katkıda bulunacaktır. Özellikle Türkçe bilmeyen sohbet arkadaşları bulmalısın.

Her gün oyun oynamak, sohbet odalarında sohbet etmek, bir şeyler dinlemek v.b. tavsiyeleri İngilizceyi günlük yaşantına yerleştirmen olacağından İngilizce hayatında her zaman canlı kalacaktır.

İngilizceyi Unutmamak İçin Yeni Çağın Güncel Tavsiyeleri

Yeni öğrenmeye başladıysan ilk öğrenmeyi ilk günden konuşmanı hedefleyen İngilizce kurslarını seçmelisin. Önce biraz gramer kuralları çalışıyım sonra kursa yazılıyım diye düşünmemelisin!

Bu kurslarda gramer kuralları öğretilmeden ilk günden cümle kurman sağlanır. İlk günden nasıl cümle kurularak konuşmaya başlanıldığını deneyimlemek için bir kursa giderek başlamalısın. Bu alışkanlığı kazandıktan sonra kendi başına evde çalışmaya devam etmek daha faydalı olmaktadır. İngilizce kursuna gitmek derken kursa kayıt olmayı kastediyoruz. Online İngilizce kursları sayesinde istediğin yerde istediğin saatte uzaktan bağlantı ile eğitim alabilirsin. Kursa fili olarak gitmen gerekmiyor.

İngilizce örenmeyi belli bir seviyeyi getirip iş yoğunluğundan veya herhangi bir sebepten İngilizce çalışamayacağın bir süreç varsa yukarıdaki tavsiyeleri uygulamayı ihmal etmemelisin. Ama yoğunluğun her ne olursa olsun konuşma pratiği dersleri İngilizceyi hayatında tutabilirsin. Çünkü güncel konular üzerinde sohbet edilir. Bu yüzden çoğu kişi bu derslere başladıktan sonra kendilerini bu derslerde sosyalleştiğini düşünmeye başlamaktadır. Çünkü grup derslerinde en fazla üç kişi ile dersler olmaktadır. Eğitmen ve senle beraber 2 kişi daha toplam 4 kişi hayata dair İngilizce sohbet ediyorsunuz. Hem İngilizce konuşmuş oluyorsun hem de yeni insanlarla sohbet ederek sosyalleşmiş oluyorsun. Online konuşma pratiği derslerine istediğin yerden katılabilirsin. Tercihine göre sadece eğitmen ve sen de birebir İngilizce sohbet imkanına sahipsin.

Günümüzün İngilizce öğrenmek için imkanları gerçekten şahanedir. İngilizceyi unutmamak için her gün kendi sesinden konuşmayı ihmal etme.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı