İngilizceyi konuşarak öğrensen daha iyi olur

İngilizceyi konuşabilsem daha neler iyi olur dediğini duyar gibiyiz… Kesinlikle doğru, İngilizceyi öğrendiğinde kariyerinde, sosyal hayatında, internette araştırdıklarında, ilgi alanlarında değişiklikler olmaya başlayacak.

İngilizceyi konuşarak öğrensen daha iyi olur.

Ama öncelikle konu başlığını ingilizce öğrenmeye ne dersin? Böyle zamanlarda öğrenilen şeyler yani bir anı ile öğrenilen şeyler kolay kolay unutulmadığından İngilizcesini unutacağını sanmıyoruz. Böylece had better yapısını hiç unutmayacaksın. Had Better kelimelerine bir gramer kuralı olarak bakmaktan vazgeçip bir kelime kalıbı olarak bakmalısın.

You had better learn while speaking english

“Had better” ingilizce gramer konusudur. Ama gramer konusu olarak bakmamalısın. Bu iki yan yana gelen kelimeyi görünce “İYİ OLUR” dendiğini kısa yoldan bilmen yeterli. Hafızana iyi olur ile özdeştirerek yerleştir.

Ya da “İYİ OLUR” diyeceğin bir cümle kurmak istiyorsan özneden sonra bu iki kelimeyi hemen kullan ve sonra fiilin gelsin.

Öğrencilik yıllarımızda ailelerimiz bizi bunaltmamak veya ders çalışmaktan soğutmamak için ödev yapmamızı bize çok kibar bir dille hatırlatmaya çalışırlar. “Birazdan ödevini yapsan iyi olur” gibi. Artık klişeleşmiş bir ebeveyn cümlesi. Bu meşhur repliğin İngilizcesi “You had better do your homework soon”. Ama sınavımız varsa kibar bir dille hatırlatmayıp, direk sınava çalışmazsak neler olacağını belirten cümlelerle devam ederler. You had better study for your exam ….

Tavsiye vermeyi seven biriysek, “Şunu yapsan iyi olur, bunu yapsan iyi olur” ile  başlayan cümleler çok kurarız. Bu tarz tavsiyeleri ingilizce söylemek istediğinde hemen had better yapısını rahatlıkla kullanabilirsin.

Vücut güzelliğine önem vermeyen yoktur. Kalorili şeyler sevilir ama tüketirken kilo almamak adına daha yemek istediğimiz halde yemeye son veririz. Yemeye son vermeye karar verirsek “daha fazla yemedem iyi olur” deriz. I had better not eat ….

Bazen üçlü veya dörtlü arkadaş grubumuz olur. Grupta iki kişi arasında gerginlik olabilir. Birini haklı bulup diğerinin saygısızlık yaptığını düşündüğümüzde, “onu arayıp özür dilesen iyi olur” deriz. Buna benzer cümlelerde veya tavsiyelerde de had better kalıbı ile konuşmaya başlamalısın.

Bir yere gitmek istediğimizde gideceğimiz yer hakkında çok bilgi sahibi değilsek, o bölgeyi bilen birine sorarız. Metro ile gitseniz daha iyi olur gibi tavsiyeler aldığımızda da had better.

İngilizce konuşmaya kararlı isen bazı kalıpların gramer kuralı olduğunu görmezden gelmelisin. Aynı ingilizce ilk öğrenmeye başlanıldığında Ben öznesine I demeye alışıldığı gibi.

Bu yazımızın en başına geri dönüp, şu cümlemizi tekrar hatırlayalım.

“İngilizceyi konuşabilsem daha neler iyi olur dediğini duyar gibiyiz”

Hayatımızda sadece ingilizce değil, herhangi bir konuda Türkçe konuşmaya başladığımızda da birçok şey değişmeye başlıyor ve daha iyi oluyor.  Örneğin uzmanlık alanları aynı iki doktor düşünelim. İkisini ayrı zamanlarda bir konuda görüşlerini dinleme fırsatımız olsun. O konu ile ilgili hangisi daha iyi konuşmuşsa daha iyi anlatmışsa o doktor için konusunda daha başarılı düşünürüz. Aslında iyi konuştuğu için böyle düşünmeye başlarız. Belki daha az konuşan veya konuşması anlatımı bizi etkilememiş doktor çok daha iyi bir doktor olabilir.

İki yönetici düşünelim. İkisi de iş yerimizde sunum yapacak olsun. Bir yönetici diğerine göre daha iyi hazırlanmış olsun. Evinde sunumunu anlatmaya çalışmış olsun. Sunumunun anlatımına hazırlanan sunumunda daha başarılı olacaktır. Çünkü ne anlatacağına, hangi sıra ile anlatacağına hakim olur ve aktif konuşur şahane bir sunum yapar. Belki diğer yönetici işinde çok daha başarılıdır. Ama iş yoğunluğundan sunuma hazırlanacak vakit bulamadığından bunun neticesinde konuşması akıcı olmadığından sunumunun kalitesizliği iş deneyimi hakkında olumsuz düşüncelere sebep olabilir. Bir sunumun kalitesi birkaç kez kendimize konuşarak anlatmamızdadır. Ya da defalarca o sunumu yapmış olmamızdandır.

İngilizce öğrenirken de konuşmazsanız bir anlamı yok. Bir anda kimse konuşmaya başlayamaz. Ama konuşma becerisini hızlıca geliştirenlerin çoğunun başarısında üç sebep vardır. Birincisi doğru veya yanlış konuşup konuşmadıklarını umursamazlar. Özgüven sahibi olup konuşma cesaretleri vardır. İkincisi konuşmak için çaba harcama hevesleri vardır. Cümle kalıplarını veya kelimeleri doğru söylemek için tekrara üşenmezler. Aynı cümleleri tekrarlarlar.

Son yıllarda yapılan akademik araştırmalar yabancı bir dilin konuşularak öğrenildiğini göstermektedir. Doğal tekrar yöntemiyle ingilizce konuşmak en iyi öğrenme yöntemlerinin başında gelmektedir. Bu yüzden konuşarak ingilizce öğreten kurslar daha popüler olmaya ve tercih edilmeye başlandı.

Bu yazımızda had better’in iyi olur demek olduğunu öğrendin.  Bununla ilgili ingilizce cümleleri konuşarak söylemen ne güzel olurdu öyle değil mi?

Bazı konularda hemen ingilizce düşünüp, birkaç ingilizce cümleyi kurup, konuşurken birinin kendisini kontrol etmesini istemeyen yoktur. Kim istemez ki?

Günümüzde ingilizce konuşma pratiği dersleri ile bu isteğini gerçekleştirebilirsin. Ama araştırırken şuna dikkat etmelisin. Speaking kursunun hedefi ilk günden konuşarak ingilizce öğretmek mi?

Gramer kurallarını özel bir eğitimle değil, konuşurken öğreten yerleri tercih etmelisin. Örneğin had better kalıbını pekiştirdin. Pekiştirdiğin bir konu ile ilgili konuşma pratiği dersi yaparken ingilizce düşünerek konuşma alışkanlığı kazanmaya başlarsın.

İngilizce konuşma pratiği derslerine ister yüz yüze giderek faydalanabilirsin ister online evinden bağlanarak faydalanabilirsin. Eskiden kurslarda kurslar bir program yapar, öğrenciler uyarlardı. Ama şimdi öğrencilerin konforunu sağlamasına çok önem veriliyor. İngilizce öğrenmek isteyenler kendilerini en iyi koşulda hissettiği zamanlarda İngilizcesini geliştirsin diye çok güzel seçenekler sunmaktadırlar. Online İngilizce Konuşma Kurslarına insanın her istediği yerden bağlanabilmesi şahane bir imkan. İnternetin ve bilgisayarın (akıllı cep telefonu) olunca her yerden kurslara katılabilirsin.

Had Better kalıbı, should kalıbı ile çok karıştırılır. İkisinin arasının arasındaki farkı en iyi konuşma pratiği yaparak öğrenebilirsin. Konuşma pratiğini profesyonel bir eğitmenle yaparken İngilizceni hızlıca geliştirirsin.

Sen de en yakın zamanda ingilizce konuşanlar arasına katılsan iyi olur…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı