İngilizceyi Hızlı Öğrenmenin Kolay Bir Yolu Var Mı?

İngilizce öğrenmek isteyen insanların ilk aklına gelen sorulardan birisi de “İngilizceyi nasıl hızlı öğrenebilirim?” sorusudur.

İngilizceyi Hızlı Öğrenmenin Kolay Bir Yolu Var Mı?.

Çocuklar ilk dillerini etrafları o dille çevrili bir şekilde ve adım adım öğrenir. Bunun yanı sıra yıllar içerisinde konuştukları dilin çeşitli yönlerini de öğrenirler. Okumayı, yazmayı, dinlemeyi ve konuşmayı öğrenirler. Dili öğrenmenin bazı yönleri diğerlerinden daha kolay olabilir ama tüm bu beceriler önemlidir.

Başka bir dili çabucak öğrenebilmek için kendi dilinizi okuma, yazman ve konuşma yönlerinden nasıl öğrendiğinizi düşünün ve sizin için hangi yöntemin kolay olduğunu hatırlamaya çalışın. Mesela, ana dilinizi okulda okuyarak daha kolay öğrendiğiniz sonucuna varırsanız, okumak için basit İngilizce kitaplar bulun ve kendinize güvenle birlikte kelime haznenizi ve anlayışınızı da geliştirin. Veya gramer hoşunuza gidiyorsa, gramer alıştırmalarına ağırlık verin. 

Yabancı bir dili öğrenmenin pek çok farklı yolu olduğunu da unutmayın ve öğrenme sürecinizi aktif tutmak için bu yollardan kullanabildiğiniz kadarını kullanmaya çalışın. Mesela, devam ettiğiniz İngilizce kursuna gitmeden önce o gün öğreneceğiniz konu başlıklarına göz atın. Kursta karşınıza ne tip sözcükler çıkacağı veya hangi cümleleri kullanmanız gerekeceği üzerine düşünün.

Öğretmen konuştuğunda sadece ne dediğini anlamakla kalmayıp kullandığı sözcükleri de benimseyebilmek için ders boyunca ipuçları yakalamak üzere sözcüklere veya resimlere göz atarak elinizdeki tüm imkanları kullanın.

Öğretmenin söylediklerinizi düzeltip düzeltmediğini anlamak için dikkatle dinleyin ve kelime hazineniz veya gramerinizle ilgili herhangi bir not yazıp yazmadığını kontrol edin. Dersin sonunda kelimelerin üzerinden bir kez daha geçin ve yazılan düzeltmeleri tekrar okuyun.

Bilmediğiniz kelimeler varsa, onları not alın ve daha sonra üzerilerinden geçerek tekrar edin. Ertesi gün öğrendiklerinizi yazarak veya başka birisiyle konuşarak tekrar etmeyi deneyin.

Öğrendiğiniz yabancı dili ki bizim örneklerimizde bu İngilizce, elinizden geldiğince sık dinlemeye çalışın. Örneğin internetten anlamını kontrol etmeye yardımcı olacak altyazılı kısa videoları defalarca izlemek dinleme pratiği yapmak için iyi bir yoldur. Veya hikayenin anlaşılmasının kolay olduğu aksiyon filmlerini tercih edebilirsiniz. Sonrasında konuyu anlayıp anlamadığınızı kontrol etmek için filmin konusunu okuyabilirsiniz. Filme kritik yazmayı bile deneyebilirsiniz.

Dili kolaydan zora doğru öğrenerek ilerleyin ama ara sıra kendinizi zorlamayı unutmayın, çünkü sizi zorlayacak bir şeyleri ifade etmeye çalışmak öğrenme şevkinizi arttıracaktır.

Sözcükleri öğrenirken her sözcüğü kafanızda bir resimle bağdaştırın. Örneğin ‘flower’ sözcüğü için aklınızda çiçek açan güzel bir bitki eşleştirirken, ‘flour’ sözcüğü için aklınızda ekmek hamuru yoğuran birisini eşleştirebilirsiniz.

Ayrıca ev ve okul arkadaşlarınızla bir gün İngilizce günü ilan edip o gün sadece İngilizce konuşmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde sadece siz değil etrafınızdaki diğer insanlar da bundan istifade edebilir.

Ve son olarak başarısızlıklarınız için kendinizi yereceğinize, başardığınız şeyler için kendinizi her zaman tebrik etmeyi unutmayın.

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı