İngilizceyi Çeviri Yaparak Öğrenmek

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlanıldığında İngilizcenin düşünerek öğrenildiğini bilenlerin sayısı çoktur. Çünkü İngilizceyi öğrenmek için “Türkçe Düşünmemelisin” veya “İngilizce Cümleyi Türkçe’ye Çevirme” tavsiyesi çok verilir.

İngilizceyi Çeviri Yaparak Öğrenmek.

Bu yazımızda başlangıç seviyesinde olanlara çeviri yoluyla İngilizcelerini geliştirmek için yapabilecekleri eğlenceli pratik yöntemlerinden bahsedeceğiz. Ama öncesinde İngilizce düşünmeye başlayabilmek ile ilgili tavsiyelerimizi vereceğiz.

Hangi yabancı dil öğrenilirse öğrenilsin o yabancı dilde düşünmek o dilde akıcı konuşmaya başlamanın en önemli adımlarındandır. Yeni öğrenmeye başlayanlar için kolay değildir. Ama düşünebilmek için bir yerden başlamak lazım. Çabalamak gerek.

İlk olarak hayatının akışına öğrendiğin yabancı dili katarak başlamak en doğru karar ve çaba olacaktır. Günlük yaşantında her ne ile uğraşırsan uğraş aklını İngilizce ile meşgul etmeyi bir alışkanlık haline getirmelisin. Beynini ilk günden ileri seviyede dil bilgisine sahip olan gibi hatta orta seviyede olanlar gibi hemen İngilizce modunda kullanmaya başlayan yoktur. Ama hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmeyi alışkanlık haline getirenlerin kısa bir sürede beynini İngilizce moduna almayı başarabilenlerin sayısı çoktur. “Hayatının Akışına İngilizceyi Yerleştir” blog yazısını internette araştırıp oku. Sen de hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmeyi öğren…

İngilizce düşünmeye başlayabilmek için ikinci atacağın adım etrafında gördüğün her şeyi İngilizce olarak tanımlamak olacaktır. Bir yabancı dili öğrenmeye başlayan kişinin kelimesi bilgisi çok azdır. Başlangıçta her gördüğün şeyi öğrendiğin yabancı dilde tanımlamak kolay olmayacaktır. Ama çok sık gördüğün şeylerin İngilizcesini öğrenmeye başlamak faydalı olacaktır. Çünkü en çok gördüğün şeylerin İngilizcesini öğrenmeye başladığında o nesnenin İngilizcesini her gördüğünde aklında kendi kendine söylemeye başlarsın. Zihnin sürekli İngilizce kelime bulma ile meşgul olmaya başlar. Hem İngilizce düşünmeye başlama adımlarını atmaya başlarsın hem de Türkçe düşünmeden nesnelerin İngilizcelerini kendine çeviri yapmış olursun. Gördüğün nesnelerin renklerini bile zihninde İngilizcesini söylemen İngilizce düşünmeye başlamana katkı sağlar.

İngilizce düşünmeye başlamanın bir diğer önemli yollarından biri de günlük yaşantında en sık yaptığın şeylerin İngilizcelerini kendi kendine söylemektir. Her zaman sesli kendine söyleme imkanın olmayabilir. Ama aklından İngilizce cümleleri söylemeye başlamak önemli bir adımdır. Bunun için hayal etmek de çok faydalıdır. Evden dışarı çıktığında birileriyle karşılaştığını hayal edebilirsin. Hayalinde o kişi ile İngilizce selamlaştığını ve hatır sorduğunu hayal edebilirsin. Yurtdışında bir cadde de yürüdüğünü hayal edebilirsin. Seyahat ile ilgili İngilizce kalıplaşmış cümleleri öğrendiğinde yolda yurtdışında olduğunu hayal ettiğinde bu kalıpları zihninden geçirmeye başlarsın. Bu tarz hayal etmeler veya düşünmeler İngilizce düşünmeye başlamanda sana faydalı olacaktır.

Başlangıç Seviyesinde Dilbilgisi Olanlara Çeviri Yoluyla İngilizceyi Geliştirmenin Eğlenceli Yöntemleri

Yabancı dilini geliştirirken çeviri yoluyla faydalanabilecek en iyi iki yöntem filmler ve şarkılardır.

Filmleri veya dizileri izlerken orijinal halleriyle izlemen gerekir. Eğer yeni öğrenmeye başladıysan repliklerin çok tekrarlandığı filmlerle veya dizilerle başlamalısın. Akademik araştırmalar yeni öğrenilen bilgilerin en iyi etkili tekrarla öğrenildiğini belirtir. Özellikle son yıllarda bir yabancı dili öğrenmenin en hızlı yöntemlerinden biri Doğal Tekrar Yöntemi ile yabancı dil öğrenme yöntemidir. Bu yüzden bir şeyler izlerken diyalogların çok sık tekrarlandığı şeyleri izlemek önemlidir. Diyalogların çok sık tekrarlandığı şeyler romantik komediler, süper kahraman filmleri, çocuk filmleri ve çizgi filmlerdir. Yetişkin olabilirsin ama yabancı dil öğreniyorsan bir çocuk gibi bir dil öğrenmeye başladığını unutmamalısın. Bir çocuğun yeni bir dili öğrenmeye başlamasındaki heyecanla öğrenmeye başlamalısın.

İleri seviyede dil bilgisine sahip isen biraz karmaşık diyaloglara sahip filmleri seçebilirsin. Ülkemizde bağımsız filmler listesine bakarak bu tarz filmlerin İngilizcelerini bulabilirsin. Karmaşık dememizin sebebi mecazlar çok sık kullanılır. Bir kelimenin alternatif tariflerine veya alternatif kullanımlarını görebilirsin.

Film İzleyerek İngilizce Öğrenmek

Filmleri izlerken baştan sona o gün çevirmeyi planlamamalısın. Böyle yaptığında ders çalışma moduna girersin. Amaç film çevirileri yaparken eğlenmendir. Eğlenirken de öğrenmendir. Yani filmleri çevirmeye oyun olarak bakmalısın. Oyun oynamaya başlamadan keyiflice filmi izlemeyi unutma tabii. Konusunu bilerek başlarsan daha iyi olur. İzlerken etkilendiğin sahnelerin dakikasını not almalısın. İngilizceni geliştirmek için çeviri oyunu oynamaya başlamak için bu sahnelerden birini seçerek başlayabilirsin. Seçtiğin sahneyi önce altyazı olmadan birkaç kez izle. Repliklere veya diyaloglara odaklan. İyice dinle. Dinlediklerini bir kağıda yazmaya çalış. Anlamadıklarını veya unuttuklarını boşluk bırakarak yaz. Sonra videoyu tekrar dinlerken kendin İngilizcelerini söylemeye çalış. Söylerken ne demek istediğini İngilizce düşünerek farkında ol. Sonrasında İngilizce alt yazılı açıp o sahneyi kelime kelime veya satır satır takip etmelisin. Satır satır ne demek istendiğini kendine çevir. En son kısım Türkçe altyazı ile kendini kontrol etmek olabilir. Eğer İngilizce altyazı ile ilerleyebiliyorsan Türkçe altyazı ile kendini kontrol etmeyebilirsin. Ama Türkçe altyazılar ile kendini kontrol etmek istersen aklında tutman gereken en önemli bilgi altyazılar birebir tutmayabilir. Diyaloglar belli bir karakter sayısına uymak zorunda olduğundan altyazılarda bazı durumlarda cümleler kısaltılarak kendi dilimize çevrilmektedir.

İlk başlarda seçtiğin sahnelerin süresi kısa olmalıdır. Bu alıştırmayı yaptıkça kendinin geliştiğini fark edeceksin. Fark ettikçe sahne sürelerinin süresini artırabilirsin.

Şarkılarla çeviri yaparak İngilizceni geliştirmek için popüler İngilizce hit şarkıları seçmelisin. Sevdiğin tarz müzik olmasa da şarkıları çevirerek İngilizceyi geliştirme de faydalıdır. Bu şarkıların kendi dilimize çevirisi daha doğru olmaktadır. Çeviri yaptıkça kendini kontrol etmek istediğinde karşılaştırma yapmak istediğinde daha doğru çeviriler olmaktadır. Pop hit şarkıları dinlerken kelimelerin net olduğu şarkıları seçmelisin. Çeviri için açık ve net bir şekilde kelimeyi algılayacağın telaffuzlar olması daha iyi olmaktadır. Pop hit şarkıların bir faydası da şarkı sözlerinde çok sık tekrar olmasıdır. Lyrics Translate İngilizce şarkıların çevirilerini kontrol etmen için iyi bir adrestir. Şarkıların çevirileri ile pratik yaparken de şarkıları sonuna kadar çevirmeye uğraşmamalısın. Şarkının belli bir kısmına yoğunlaşmalısın. Hatta sık tekrar olsun diye nakaratı seçmen daha iyi olur.

Yazımızda bahsettiğimiz çeviri ile İngilizce öğrenmek tavsiyelerimizi başlangıç seviyesinde olanlara veriyoruz. Yazımızın başında belirttiğiniz gibi İngilizce düşünerek konuşmak çok önemlidir. Başlangıç seviyesinde olanların çeviri ile pratik yapmaları faydalı olmaktadır. Ama İngilizce düşünme alışkanlığı da geliştirilmelidir.

Bir yabancı dili en güzel düşünerek geliştirmek o yabancı dili konuşarak öğrenildiğinde olur. Günümüzde ilk günden konuşarak İngilizce düşünerek konuşma becerisini geliştiren yabancı dil eğitim kurumları ile dil öğrenmeye başlayabilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı