İngilizcenizi Geliştirmek İçin 11 İpucu

İngilizcenizi Geliştirmek İçin 11 İpucu.

“Pratik yapmak mükemmelleştirir…”

Hepimiz İngilizceyi geliştirmek için pratik yapmanın önemli olduğunu biliyoruz.

Bu tavsiyenin dışında İngilizcenizi geliştirebileceğiniz son derece pratik yolların bir listesini bir araya getirdik.

Konuşma, dilbilgisi, kelime bilgisi ve anlama dahil İngilizce becerilerini önemli ölçüde artırmak için bu ipuçlarını kendi başınıza kullanabilirsiniz .

Başlayalım!

1. “Yoğun okuma” stratejilerini kullanın

“Yoğun okuma”, yazılanları tam olarak anlamak için konsantrasyon ve odaklanma ile okumayı içerir. Bu, güven ve estetik oluşturmak gibi daha genel bir anlayış için okumayı içeren “kapsamlı okuma” nın tersidir.

Kapsamlı okumalar harika olsa da yoğun okuma İngilizce becerilerini hızlı şekilde geliştirmek için daha kullanışlıdır.

Yoğun okuma stratejileri şunları içerir:

  • Anahtar kelimeleri belirleme
  • Bazı kelimeleri ve bunların anlamlarını tahmin etme
  • Okuma sonrası özet çıkarma
  • İngilizce eğitmeni ile birlikte okumak ve / veya metni bir arkadaşınızla tartışmak

Yoğun okuma yaparken kısa okuma parçaları seçtiğinizden emin olun, aksi takdirde biraz sıkılabilirsiniz J.

2. Aynanın karşısında konuşma pratiği yapın

Aynanın önünde konuşmak, İngilizce konuşurken daha az utangaç hissetmenize yardımcı olabilir .

Bazen İngilizce konuşmak çok garip ve belki biraz utanç verici olabilir. Bu kısmen, kendi dilinizde olmayan sesleri kullanırken nasıl göründüğünüzü bilmediğinizden veya bu sesleri doğru şekilde çıkarıp çıkarmadığınız endişesinden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle aynada İngilizce konuşurken dudaklarınızın nasıl hareket ettiğini izleyin. Daha da iyisi, ana dili İngilizce olanlarla kendinizi karşılaştırın. Örneğin, bir TV şovundan bazı diyalogları tekrarlayabilir ve aktörlerin ağız hareketlerini taklit etmeye çalışabilirsiniz.

Bu sadece güven oluşturmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda İngilizce telaffuzunuzu geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

3. “Dağıtılmış uygulama yöntemi” ile çalışın

“Dağıtılmış uygulama yöntemi”, İngilizceyi sürekli olarak geliştirmenizi ve uzun vadeli bir başarıya ulaşmanızı sağlar . 

Bu, genellikle büyük bir sınavdan hemen önce, aynı anda çok çalışmayı içeren “kitlesel uygulama” veya “ezberleme” den farklıdır. Ezber, bilgiyi çok uzun süre hatırlamanıza yardımcı olmaz. Çoğu insan sınavdan çıktıktan sonra ezberlediği tüm bilgileri unutur.

Dağıtılmış uygulama yöntemini kullanmaya başlamak için bir çalışma programı yapın. Haftada en az birkaç kez ders çalışın ve her gün / hafta / ay / vb. çalışmak istediğiniz şey için bir plan yapın.  Kendinizi takip etmek için geliştirmek istediğiniz İngilizce becerileri gibi hedefler belirleyin.

4. Okurken yabancı kelimeleri vurgulayın

İngilizce bir kitap okurken bilmediğiniz sözcükleri vurgulayın ve bu kelimelere bölümün sonuna kadar bakmayın.

Ardından, bu bilinmeyen kelimeleri bir ders haline getirin.

Bu, İngilizce kelime haznesi ve anlama becerisini geliştirmek için denenmiş ve doğru (iyi bilinen ve güvenilir) bir yöntemdir. Sadece ilginç görünen bir kitabı seçip  kalem ve defter ile oturun. Bu bölümün sonunda, muhtemelen aramak için en az bir avuç kelimeniz olacak.

5. Orijinal İngilizce videolarla pratik yapın

İngilizce'yi kendi başınıza geliştirmeye çalışmakla ilgili en zor şeylerden biri, gerçek hayattaki İngilizceye fazla maruz kalmamanızdır.

Orijinal videolar izlemek bunun için harika bir çözümdür.

Film fragmanları, müzik videoları, ilham verici konuşmalar ve bunlar gibi İngilizce videolar aracılığı ile İngilizce gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Bu şekilde, ana dili konuşanların dili  nasıl kullandığını anlarken İngilizce kelime ve dil bilgisini de geliştirirsiniz .

Başlangıçtan ileri seviyeye kadar her İngilizce seviyesi için binlerce video var. Size uygun olanları bulmak için videoları seviye ve türe göre kolayca seçebilirsiniz. Bunun için arama motorunuzu kullanmanız yeterli.

6. İngilizce "ikilemeleri" tekrarlayın

“İkilemeler” benzer sesleri tekrarlayan, söylemeleri zorlaştıran, hatta ana dili İngilizce olan kişiler için bile, garip küçük cümlelerdir. 

Ancak ikilemeler eğlenceli, pratik İngilizce telaffuz gelişimi için mükemmeldirler. Zor İngilizce seslerine hakim olmanıza ve daha doğal konuşmanıza yardımcı olurlar.

Her sözcüğü doğru telaffuz ettiğinizden emin olmak için yavaşça başlayın, ardından daha hızlı ve daha hızlı olmaya çalışın!

İngilizce ikilemeleri bulmak için çok sayıda kaynak vardır. Bunları internet aracılığı ile kolayca bulabilirsiniz.

7. Her gün İngilizce konuşarak kendinizi kaydedin ve dinleyin

Bu can sıkıcı görünebilir ancak bunu yapmaya karar verdiğiniz için çok mutlu olacaksınız .

Her gün İngilizce konuşmanızın ses kaydını yapmak için bir ses kaydedici uygulaması kullanın. Gününüz hakkında birkaç dakika konuşabilir, bir İngilizce kitaptan veya gazeteden bölüm okuyabilir, öğrendiğiniz yeni İngilizce kelimeleri söyleyebilirsiniz.

Ancak bunları kaydetmekle iş bitmiyor. Kayıttan sonra, yapmanız gereken şey bunları dinlemek!

Bu, özellikle İngilizce'yi kendi başınıza öğreniyorsanız, İngilizceyi geliştirmenin en pratik ve acil yollarından biridir. Hatalarınızı düzeltmeden, onları yapmaya devam edersiniz ve İngilizce seviyeniz çok daha yavaş ilerler.

Ek bir avantaj da bu kayıtların mükemmel bir motivasyon artışı sağlayabilmesidir.

8. Eş sesli kelimeleri ezberleyin

“Homophones” ya da Türkçe eş sesli kelimeler, telaffuzu aynı ancak anlamları farklı olan kelimelerdir. Bazen farklı şekillerde yazılabilirler.

İngilizce eş sesli kelimelere bazı örnekler :

  • Be- olmak
  • Bee- arı

Homophones eğitimi İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirecek ve karışıklığı önleyecektir.

9. SVO’yu anlayın

İngilizce cümle yapısını gerçekten kavramak o kadar da zor değildir. Yine de, yeni başlayanlar için SVO (Subject + Verb + Object) cümle yapısını mümkün olduğunca hızlı öğrenmeleri çok önemlidir.

Herhangi bir cümlede Subject + Verb + Object'i izleyebiliyorsanız, anında yeni cümleleri bir araya çok daha kolay ve kısa sürede getirirsiniz. Özellikle, İngilizce cümleleri hızlıca gerçek hayattaki konuşmalarda kurmanız kolaylaşacaktır.

10. Online İngilizce oyunları oynayın

İyi bir oyunu kim sevmez? Hele bir de çok fayda sağlıyorsa?

İngilizce oyunlar tüm seviyelerde öğrenenler tarafından düzenli olarak kullanılabilir. İngilizce oyunlar derslerden veya ev ödevlerinden sonra biraz rahatlama sağlar. Aynı zamanda İngilizce geliştirmek için eğlenceli ve rahatlatıcı bir yoldur. En önemlisi de onları çevrimiçi olarak bulabileceğiniz pek çok yer vardır.

İngilizce öğrenen çocuklar için tasarlanan oyunlar yetişkinler için faydalı olabilir! Dilbilgisi, kelime hazinesi ve hatta noktalama işaretlerini öğreten uygulamalı oyunları tercih edebilirsiniz.

11. İmaj ilişkileri ve anımsatıcı teknikler kullanın

Ana dili İngilizce olanların, çok sayıda anımsatıcı kelime öbekleri kullanmasının elbette bir nedeni var! 

Anımsatıcılar, kolayca hatırlanacak ve ezberlenecek şekilde tasarlanmış öğrenme yöntemlerinden biridir.

Örneğin, bir kelime listesi ezberlemek zorunda kalırsanız, içerisinde ezberleyeceğiniz bütün kelimeleri barındıran bir şarkı yazabilirsiniz.

İmaj birliği, İngilizce bir kelimeyi veya kavramı temsil eden imajları düşünmeyi içeren bir yöntemdir. İnsanlar daha çok görsel öğreniciler oldukları için imaj birliği, dil kavramlarını daha unutulmaz kılar. Görüntü birleşirme yöntemi imaj birliğinin en sık kullanılan yöntemlerinde biridir. Öğrenmeye veya öğretmeye çalıştığınız kelimelerin fotoğraflarını içeren flashcardlar kullanabilirsiniz.

İngilizce becerilerinizi geliştirmeye yönelik ipuçlarımız hakkında ne düşünüyorsunuz? Herhangi bir dili öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Ancak, biraz yararlı tavsiye ve rehberlikle, akıcı şekilde İngilizce konuşabilirsiniz.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı