İngilizcede benzerlikler arasındaki farklar ve kullanımı

İngilizce dilbilgisi seviyesi başlangıç veya orta seviyede olanlar benzerliklerden konuşurken doğru kelimeyi seçmekte zorlanırlar. Ezberlenerek öğrenildiğinden konuşma sırasında hatırlanmaz, düşünmekten konuşulamaz.

İngilizcede benzerlikler arasındaki farklar ve kullanımı.

Her insanın farklı özellikleri vardır. Her yediğimiz şeyin farklı bir tadı vardır. Her nesnenin birbirine göre farklı ebatları vardır. Bu yazımızda benzerliklerden bahsederken konuşmanın akıcılığının bozulmaması için tavsiyeler vereceğiz. Bir gramer kuralıdır. Konuşurken gramer kurallarını hatırlamaya çalışmadan İngilizce düşünerek konuşmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu konuyu gramer kuralı olarak öğrenmeden İngilizce konuşurken doğru kelimeyi kullanman için hayatımızın içinden Türkçe örneklerle konuyu pekiştirmeni sağlayacağız.

İngilizce benzerlikleri söylemek için “like, alike, the same, similar to, the same as” kelimeleri kullanılır. Eğer karşılaştırma yapılması gerekiyorsa da “as …. as” kalıbı kullanılır.

Kimi insanın İngilizce konuşma becerisi iyidir. Kimi insanın İngilizce dinleme becerisi daha iyidir. İngilizce konuşarak öğrenilir. Eğer ilk günden konuşarak öğrenmeni sağlayan konuşma odaklı bir İngilizce kursu ile başlamışsan İngilizce konuşma becerin iyi olacaktır. Klasik dil eğitimi veren bir kursla başlamışsan veya çevrendeki insanların tavsiyeleri ile öğrenmeye başlamışsan konuşma becerin dışında diğer bütün becerilerin konuşma becerinden daha iyi olacaktır. Çünkü İngilizceni geliştirmek için radyo dinliyorsundur, film izliyorsundur, kitap okuyorsundur. Kursta da gramer kuralları anlatılarak İngilizceyi pasif olarak öğrenmen sağlanıyordur. İngilizceyi aktif olarak öğrenmek istiyorsan yani en kısa sürede konuşma becerini geliştirmek istiyorsan mutlaka konuşma odaklı bir öğrenme sistemi ile başlamalısın. Hangi konuyu öğreniyorsan o konuda konuşma pratiği bol bol yapmalısın.

Benzerlikleri İngilizce konuşurken öğrenmelisin. Hangi kelime neyin karşılığı diye öğrenirsen konuşman akıcı olmaz. Gramer kurallarını konuşurken öğrenmelisin. Sen konuşurken beynin senin sesinden cümleleri duymalı. Bu konuyu öğrenirken cümleleri arka arkaya etkili tekrarlayarak konuştuğunda beynin kalıcı olarak hafızana almaya başlayacaktır. Bu konunun dil mantığını formüle edecektir. Sende konuşarak bol bol tekrarlarken Türkçe hangi şekilde bu konuyu konuşuyoruz farkında olursan daha hızlı öğrenirsin. Çünkü Türkçe konuşurken iki şeyi karşılaştırdığını veya benzerleştirdiğini hangi kelimelerle yaptığının farkında olursan İngilizcesini de zihninde düşünmeye başlarsın. İngilizce öğrenirken günlük yaşantımızda Türkçe konuşurken kullandığımız cümleleri, kelimeleri veya ekleri farkında olmaya çalışırsak İngilizcesi nasıldı diye zihnimizde hep düşünmeye başlarız. Yabancı dil eğitiminde en hızlı öğrenmeyi sağlayan yöntemlerden biri Doğal Çoklu Tekrar yöntemidir. Etkili tekrar bir yabancı dilin en kısa sürede öğrenilmesinde çok faydalı bir yöntemdir. Eğer ilk günden konuşarak sana İngilizce öğretmeyi hedefleyen konuşma odaklı bir İngilizce kursu araştırırsan bu yöntem ile öğreten eğitim kurumlarını da araştırabilirsin. Eğer bu yöntem ile eğitim veren bir kurs ile aynı şehirde değilse etkili tekrar yöntemi ile online İngilizce kursu hizmeti veren kursları araştırırsan şehir problemin de ortadan kalkar.

Gelelim konumuzu konuşurken kolayca kullanman için tavsiyelerimize

Ülkemizde ailesinden biri ile kıyaslanmadan büyüyen bir çocuk yoktur. Babası gibi denilir. Annesi gibi denilir. Bazen de kim konuşuyorsa benim gibi güzel, benim gibi güçlü, benim gibi aksi biri der. Sen kime benzetiliyorsun bazı özelliklerin kim gibi. Düşün ve bir kağıda bu cümleleri yaz.

O babası gibi… (He is like his father)

O annesi gibi

O erkek kardeşi gibi

Ben babam gibiyim

Sevgilim Brad Pitt gibi

Eşim Angelina Jolie gibi

Böyle benzerliklerden bahsediyorsan İngilizcede ilk öğrenilen kelimelerden biri olan like kelimesini kullanmalısın. Benzerliklerden bahsederken like kelimesi gibi anlamına gelir. Cümlede fiil olarak kullanılan ve hoşlanmak anlamına gelen like ile karıştırmamalısın. Kendi cümlelerini üşenmeden yaz ve İngilizcelerini karşılarına örneğimizdeki gibi yaz. Sonra her cümleni kulağınla sesini duyarak 3 defa tekrarla. Her cümleyi söyledikten sonra kağıdına bakmadan ayna karşısında kendine konuş. Arka arkaya kim gibi olduğunu söyle. Kimin kim gibi olduğunu söyle. Bu tekrar ayna karşısında kendi kendine İngilizce akıcı konuşmanı sağlayacaktır. Kalıcı olarak like kelimesini doğru yerde kullanmaya başlayacaksın.

Like ile as … as kullanımı çok karıştırılır. Yeni öğrenmeye başlayanlar as mi like mı kullanacağını düşünmekten konuşamazlar. Şimdi aşağıdaki örnek cümlelerimiz gibi kendi cümlelerini bir kağıda Türkçe yaz.

Erkek arkadaşım Brad Pitt kadar yakışıklı ( My boyfriend as handsome as Brad Pitt)

Eşim Angelina Jolie kadar güzel

Marry kız kardeşi kadar uzun (kendi hayatından aynı uzunlukta olan iki kişi için yapabilirsin.)

O benim kadar güzel (kimi kendinle aynı güzellikte düşünüyorsan bu cümleyi kurarken onunla pekiştir)

O benim olduğum kadar güçlü (She is as strong as me)

Anneleri kadar zekiler (They are as intellegent as their mother is)

Bu örnek cümleler gibi kendine cümleler oluştur. Örnek verdiğimiz cümlelere benzer başka cümlelerde yaz. Başka sıfatlar kullanarak da cümleler oluştur. Bu cümlelerinde as kullanmalısın. Bir karşılaştırma yapıyorsun. Biri ile kendini karşılaştırırken veya birilerini karşılaştırırken as kullanılır. Yazdığın örnek cümlelerini 3 defa kendi sesini duyacak şekilde tekrarla. Sonra ayna karşısında tekrarla. Tekrarlamanı kendini vererek yapmalısın. Tekrarlarken sadece cümlelerine odaklan. Zihninden hayatınla ilgili bir şeyler geçerken tekrarladıysan iyi bir tekrarlama olmaz. Tekrarladıktan sonra hayatındaki kişileri düşünerek cümlelerini karışık kurmaya başla. Ayna karşısında mutlaka kendine söyle.

Bazen as kelimesi like kelimesi gibi Türkçe’de çevrilebiliyor. Bunun ayırımını iyice yapabilmen için İngilizce öğrenmeden önce Türkçe sıfat, zarf ve isim kullanım farkını iyice bilmelisin. Eğer sıfat veya zarf kullanarak karşılaştırma yapıyorsan as kullanmalısın. Ama bir isim kullanarak cümlende benzerlik belirteceksen like kullanmalısın. O yüzden like ve as kullanımlarını yukarıdaki örneklerle iyice pekiştirdiysen bu tarz cümlelerini karışık olarak bir kağıta yaz. Türkçe cümle yazmakta zorlanıyorsan internetten veya çalışma kitabından örnek cümleleri karışık yazabilirsin. En az 15 cümlen olursa iyi olur. Sonra karşılarına İngilizcelerini yazarken sıfat, zarf ve isim olan kelimelerinin altını çiz. Bu çalışma bittiğinde örnek cümlelerinin İngilizce karşılığını bulduğun kaynaktan kontrol edebilirsin. Yanlışların varsa zarf, isim ve sıfatlara bak. Doğru kullanım yaptığında kendi sesinle tekrarlama çalışmamızı bu çalışmada da yap. Mesela çok aç olduğumuzda kurt gibi açım deriz. “I am as hungry as a wolf” Bu cümlede iki as kelimesi arasında isim olmadığının farkında olmalısın.

Günlük hayatımızda yeni bir işe girmiş olabiliriz yeni bir ilişkiye başlamış olabiliriz. Yakın arkadaşlarımıza gelişmelerden bahsederken genelde sorulan sorular “patronun nasıl biri veya karakteri nasıl, sevgilinin tipi nasıl? İngilizce de birinden bahsederken benzetme yapıyorsak like kelimesi kullanılır. Arkadaşının sana bunu İngilizce sorduğunu varsayarsak “What is she like?” veya “What does he look like?” diye soracaktır.

Like kelimesinin en çok karıştırıldığı bir kelime alike kelimesidir. Like kelimesini gibi kullanırken alike kelimesinde bir şeyin neye benzediğini cümlemizde belirtiriz. Bunun için birbirine benzeyen iki şeyden bahsetmek gerekir. Boyutları birbirinden farklı olan meyvelerden bahsederken kullanabilirsin.

Şeftali ve nektarin birbirine benzer.

Portakal ve mandalina birbirine benzer. A tangerine and an orange are alike.

Aklına gelen Türkçe örnekleri yaz ve İngilizcelerini alike kullanarak karşılarına yaz. Sonra ayna karşısında birbirine benzer şeyleri kendine kendi sesini duyacak şekilde söylemeye çalış.

Birbirine benzer iki şeyi anlatırken her zaman birbirine benzer demeyiz. Bazen de birinin birine benzediğini söyleriz. Bir şeyin bir şeye benzediğini belirtmek istiyorsan similar to kullanmalısın.

Nektarin, şeftaliye benzer A nectarine is similar to a peach

Sevgilim Brad Pitt’e benzer.

İlk öğrenmeye başlayanların similar to ile alıştırma yapması daha kolaydır. Ama İngilizce hikaye kitapları okurken “the same as” kalıbının da kullanıldığını görebilirsin. Bu kalıbı da aynı cümlelerde kullanmanda sakınca yoktur.

Bu konu tamamen konuşarak geliştirebileceğin bir konudur. Konuşma pratiği yaptıkça öğrenebilirsin. Aksi takdirde konuşurken hangisiydi diye düşünmekten akıcı konuşmazsın. Yazımızda bahsetmiştik. Konuşma odaklı İngilizce kursları var. Bu kursların İngilizce konuşma pratiği veya speaking seçenekleri de bulunmaktadır. Eğer evden kendi imkanlarınla çalışıyorsan konularını biriktirip pratik yapmak istediğin konular üzerine kurslardan faydalanabilirsin. Bu kurslarda hedef konuşma olduğundan gramer konusu öğretmeye çalışmadan sohbet havasında konuşurken öğretirler. Sohbet havasında olduğundan öğrenme stresine girmeden keyiflice pratiğe odaklanırsın. Hızlıca kendini geliştirsin.

En yakın zamanda sen de İngilizce konuşanlar arasına katıl farklı kültürlerdeki insanlarla iletişim kur.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı