İngilizce Yol Tarifi Nasıl Yapılır?

İngilizce öğrenmeye yeni başlayanların kendisine İngilizce konuşma pratiği yapabiliyorum diyebileceği en güzel konulardan biri İngilizce yol tarifi yapmaktır. Genelde gramer kurallarını öğrenerek öğrenmeye başlayanların biraz ilerledikten sonra rastladıkları bir ders konusudur. Aslında çok bir şey bilmeden sadece yol tarifi ile İngilizce cümleleri kurmaya çabalamak güzel bir konuşma pratiğidir.

İngilizce Yol Tarifi Nasıl Yapılır?.

Ülkemizde son yıllarda konuşarak İngilizce geliştiren kursların sayısı gittikçe artıyor. Buna rağmen daha önceden İngilizce öğrenmiş kişilerin tavsiyesi yüzünden önce evde İngilizceyi kendi kendine öğrenmeye çalışanlar olmaktadır. Kendi kendine çalışırken herkes bir İngilizce çalışma kitabından konu başlıklarını sırayla ilerler. Gramer kurallarını öğrenerek geliştirmeye başlarlar.

İster evde kendi kendine çalış ister konuşarak İngilizceni geliştiren bir kurs ile İngilizce öğrenmeye çalış konuşma pratiği olarak en güzel konulardan biri yol tarifidir.

"Daha önceden İngilizce öğrenmiş kişilerin tavsiyesi yüzünden" yazmamızın sebebi artık yabancı dil eğitim yöntemlerinde birçok alternatif bulunmaktadır. Artık konuşarak konuşma becerisinin gelişmesine öncelik veren kurslar popülerleşti. Bu kurslar gramer kurallarını konuşurken katılımcılara öğretmektedir. Eskiden böyle kurslar yoktu. Gramer konularını biraz evde çalışıp sonra kursa gitmek yaygındı. Ama artık gerek yok. Başlangıçta konuşarak yabancı dilini geliştirmeye başlamak evde kendi kendine konuşma pratiği yapmaya çalışanlara güzel modelleme olmaktadır. Gramer kurallarını çalışmadan nasıl konuşma becerisini geliştirerek öğrenilebilir ilk günden öğrenilmeye başlanmaktadır. Bu yazıyı hazırlayan GNR Eğitim olarak özel eğitim metodumuz sayesinde ilk günden katılımcılarımızın konuşmasını sağlamaktayız. GNR Metodu ile ilgili kayıt yaptırmadan ücretsiz deneme dersi imkanımızdan faydalanarak kendinize ilk 40 dakika da konuşmaya başladığınızı ispatlayabilirsiniz.

Yol tarifi ile ilgili terimler öğrenilse de aktif olarak konuşma pratiği yapılmadan akıcı konuşulamaz. Konuşma pratiği yapılmadan turist karşısında akıcı tarif yapılması zor olabilir. Bu yazımızda konuşma pratiğini nasıl yapmanız gerektiği konusunda tavsiyelerimiz olacak. Yolda giderken bir anda karşınıza bir turist yaklaşıp "excuse me" dediğinde güzel konuşmak için deneyiminiz olsun.

Sağ right, sol left biliyorsun biliyoruz…

Her gün müzik dinlediğimiz, haber dinlediğimiz, toplu taşımalarda film izlediğimiz kulaklıklarımız bize iyice öğretiyor. Ama yolda turistle karşılaştığında heyecandan sağ ve solu karıştıran çoktur. Çünkü öğrenmek ayrı beyinden direkt gerektiğinde o kelimeyi kullanmak ayrı bir beceridir. O yüzden tavsiyemizi üşenmeyip uygulamalısın…

Yabancı dil öğrenirken kendimize hedefler koymalıyız. Nasıl sinema, spor gibi planlar yapıyorsak İngilizce geliştirme planı da yapmalıyız. Sanki bir aktivite yapıyor gibi planlamalıyız. Eğer ders çalışmak gibi planlarsak keyifle öğrenemeyiz. Bu yüzden yol tarifi tavsiyelerimiz ile konuşma pratiği yapmak için kendine etkinlik planı yap. Eğlenceli hale getir ki tavsiyelerimizi oyun oynar gibi devam ettirebil. Hemen bitirmeye çalışma. Yaparken oyun oynar gibi keyif almaya çalışmalısın.

  • Ayağa kalkıp kendi kendine left de sol elini havaya kaldır, right deyip sağ elini kaldır. Ayna karşısında yapmaman daha iyi:)
  • Spor hareketleri yapar gibi en az 10 kez bunu yapmalısın. Right left right left…
  • 5 saniye sonra yeniden 10 kez yeniden yapmalısın. Yabancı dil en iyi etkili tekrar yöntemi ile öğrenilir. Beynin iyice İngilizce sol sağ nasıl söyleniyor kendi sesinden duysun…
  • İngilizce de ilk öğrenilen fiillerden biri TURN'dur. Sevdiğin bir tempolu şarkıyı da açarak sağ dönerken turn right, sola dönerken turn left diyerek bir sağa bir sola dön. Beyin sağa ve sola dönüşlerinde İngilizce ne söyleneceğini iyice hafızana kaydedecektir. Tempolu ve kendi sesini duyacak şekilde 16 kez sırayla sağa ve sola dön. Bir 5 saniye ara verdikten sonra yine 16 kez tekrarla.
  • Evinde dolaşmaya başla. Mutfağın, wc veya odaların önüne doğru giderken ne tarafa döneceğini kendine tekrarla. Kendi sesinin beyninin duyacağı şekilde söylemelisin.

Bir önceki egzersizi yaptıktan sonra internette bir mekan seç. Sana yakın bir mekanı seç. O mekanı haritalarda o anki görünümü görüntüle.

  • Elinde telefonunla sokak içerisinde elinle ilerlemeye çalış. Düz ilerlediğinde Go ahead de. Düz git demiş olacaksın. İlerlerken devamlı tekrarla. Sağda solda sokak arası gördüğünde turn right veya turn left de. Belli bir yönde ilerle. Sağda yol varsa turn right de. Gene ilerle. Bunu en az 3 mekan için yap.
  • Go Ahead kelimesini biraz daha geliştirelim. Oturduğun yerde yanında sanki birinin olduğunu hayal et. Haritalarda araba ile gidilecek bir yer seç. Yanındakine Go ahead ile başla, sağ ve sola dön de ve ileriye doğru düz git demeye başla. Go straight ahead. Arabayla gidilecek bir yer seçeceğin için parmağınla ekranda haritayı da ilerlet. Çıkan yerlere göre tarife devam et. Arada sol derken sağa gidildiğini hayal et ve geri dön de. Turn Back… En 5 farklı yer için yap.

Şimdi bir çalışma kağıdı al, bir yol çiz. Arada sokaklar yap. Köşelerde dükkanlar yap. Ara yollarda başka yollar çiz. O yollarında aralarında yollar olsun. Gelişigüzel çiz ve yanında arkadaşın olduğunu hayal edip ona bir hedef koy tarif etmeye başla. 

  • Düz git de ileri doğru düz git de. Köşelere geldiğinde köşede şu var bu var de. Örneğin köşede eczane var veya market var de. Söyle. Kendi sesinle beyninin duymasını sağlamayı unutmamalısın. The pharmacy is corner. Köşede eczaneyi görünce düz devam edin demeni geliştir. Continue straight ahead. Tarif ettikçe kağıda yeni sokaklar çiz. Akıcı bir şekilde tarif et. Tarif edecek yeni şeyler çiz. Tarif ettiğini çiz.
  • Çalışma kağıdına çizdiğin yolu tarif ederken sola dön sağ dön demeni geliştir. Düz devam et ve ilk soldan dön de. Türkçe tarif yapsak soldan dön demeyiz. Düz devam et ve ilk soldan dön deriz. İlk sağdan dön deriz, değil mi?  Take the first turning on the left…
  • İlk soldan dön de ilerlet ilk sağdan dön de. Düz devam et gene soldan dön de. Yani yol bittikçe çalışma kağıdına çiz. Seri bir şekilde tekrarla. Sıkılmadan yaptığında beynin için etkili tekrar olmuş olacak. Eninde sonunda pratikte sıkılacaksın. O zaman sağda kalıyor veya solda kalıyor demeyi de öğrenmiş olmalısın. It’s on the right – Sağda kalıyor.
  • Sağa sola gitmek dışında yukarı aşağı alternatiflerini de artık kullanabilirsin.

Go / Walk up the street: Sokaktan yukarı doğru gidin / yürüyün 

Go / Walk down the street: Sokaktan aşağı doğru gidin / yürüyün.

Bu çalışmanın hepsini aynı gün yaptıktan sonra ertesi gün bir yerlere giderken kendi kendine tarifler yap. Düz devam et, sonra ilk sağdan dön. Uzaktan gördüğün bir yer için solda kalıyor de. Köşede şu var de. Yürürken sola dönüyorsan kendine turn left de. Düz yürüyorsan go ahead de. Hiçbir yere sapmadan yürüyorsan Continue straight ahead de. Yukarı doğru gidiyorsan walk up the Street de.

Yolda yürürken trafik ışıklarından geçerken de pratik yapmayı unutma … Turn right at the traffic lights (Trafik ışıklarından sağa dönün.)

Bu çalışma tavsiyelerimizi gün içerisinde yaptıysan ikinci akşam için yeni yol tarifi kelimeleri için farklı bir konuşma pratiği tavsiyeleri…

Türkçe yol tarifi yaparken sağında şunu göreceksin, köşede şu var, köşedeki eczanenin yanında kafe var deriz. Köşede eczanenin karşısında banka var, bankanın üst katı deriz. Veya tarif ettiğimiz kişi birileri biliyordur da oranın yakınında deriz. Örneğin tiyatronun yakınında deriz. Şimdi bunları İngilizce konuşarak tarif edelim.

Bir çalışma kağıdına aşağıdaki cümleleri yaz. Önünde, arkasında, yakınında, üstünde vb. gibi kelimeleri gözlemle ve odanda evinde eşyaları aynı şekilde tarif et. Evin içinde dolaş televizyonu tarif et. Mutfak neyin karşısında veya yanında, sokak kapısı ne ile neyin arasında gibi.  Sonrasında hafızandan söyle, tekrar et, hatta birine söylediğini düşünerek tekrarla. Evin içerisinde dolaşarak gördüğün şeyi anında tarif etmeye çalış. Hafızandan tarif etmek sana konuşma pratiği için harika bir motivasyon olacaktır. Örnek cümlelerimizi de kendine kendi sesinle 10 kez sıkılmadan tekrarla.

The pharmacy is near the restaurant (Eczane restoranın yakınında)

The market is beside the hospital (Market hastanenin yanında)

The building is behind the mosque (Bina cami arkasında)

My car is front of the park (Arabam parkın önünde)

The church is far from here (Kilise buradan uzakta)

The pub is near to the bank (Bar bankaya yakın)

The park is between the mosque and the hospital (Park, hastane ile camii arasında)

The local bazaar is opposite of the police station (Yerel Pazar polis karakolunun karşısında)

The bookshop is next to the theatre (Kitapçı hemen tiyatronun yanında)

Bunları söylemeyi öğrenip aşağıdaki cümleleri konuşamamak olmaz:)

Tam karşına çıkacak. It will be straight ahead of you. Sen bu cümlenin başına düz git, sağa dön, ileri doğrı devam et gibi diğer öğrendiklerini de ekle… Arka arkaya beynin İngilizce cümlelerle konuştuğunu fark etsin.

İleriye doğru devam et, sağa dön ve solunda göreceksin. You will see on your left. The school is on the left.

İkinci akşam bu cümleleri iyice kendine tekrarla. Ertesi gün eve dönerken veya bir yerlere giderken gördüğün dükkanların neyin yanında, neyin yakınında, neyin arkasında, neyin önünde, neyin arasında diye tarif et. Kendi sesini duyacak şekilde söylemesen de söyle. Gözlerinle söyleme. Birine tarif edecekmiş gibi kendine söyle.

Bizim tarif yapabilmemiz için bize bir şeyler sorulması lazım öyle değil mi?

Yol tarifleri ile ilgili soru kalıpları klasiktir. Sana listesini vereceğiz. Bunları ezberlemeden öğrenmek için kendine etkili tekrarla. Bunun için kendi sesinle soruları cep telefonuna kaydet. Her soruyu tekrarlarken sorular arasında biraz saniyeleri sessiz devam ettir. Sonra bir sonraki soruyu sor. Ama sana verdiğimiz sırayla kaydetme. Soruları karışık kendi sesinle kaydet. Sonra kaydettiğin soruları dinle. Soru aralarında kendine İngilizce cümleyi tekrarlarken ne sorulduğunu düşün. Bu sorular sana bir turist tarafından sorulduğunu düşünerek dinle… Hayal et. Her yeni öğrenilen şey bir anı ile pekiştirilerek öğrenildiğinde daha iyi öğrenilir. Çok sevdiğin bir şarkıcının sorduğunu veya oyuncunun da sorduğunu hayal edebilirsin. Aklında hangi hayal ile daha iyi kalacaksa:)

Sonra bu soruları kartlar oluştur. Her karta bir soru yaz ve karıştır. Gelişigüzel seçerek soruları kendi sesinle söyleyerek kendine tekrarla. Her soruya cevaplar vermeye çalış.

Where is the bank? (Banka nerede)

Where is the nearest pharmacy? (En yakın eczane nerede)

Can you tell me way to the post office? (Postane nasıl gidebileceğimi söyler misiniz)

 Do you know where the library is? (Kütüphanenin nerede olduğunu biliyor musunuz?

 How can I go to the beach? (Plaja nasıl gidebilirim)

Hepsini öğrendin…

Ya turist senin İngilizce bildiğini düşünüp başka sorularda sorarsa:)

Sen cevap verdiğinde ne kadar uzaklıkta olduğunun da sana sorulma ihtimali var:) “Is it far from here?”

Bu sorunun cevapları çok kolay…. Ama önce soruyu kendine 10 kez tekrarla. Sesini kaydet.  

Arabayla 5 dakika, yürüyerek 15 dakika: 5 minutes by the car, 15 minutes on foot

Tavsiyelerimizde devamlı etkili tekrardan bahsettik. Etkili tekrar yeni bir bilgiyi öğrenmekteki en iyi yöntemlerden biridir. Etkili tekrar beynin hafızaya daha iyi almasını sağlamaktadır. İlk günden konuşarak İngilizceyi geliştirerek konuşma becerisi kazandırmayı hedefleyerek eğitim veren GNR Eğitim işitsel dilsel bir metot ile güncel konuşma dilini dikkate alarak yabancı dil konuşma becerisini taklit ve tekrarlamayla geliştirmektedir.

GNR Metodu ile ilk 40 dakikada sen de İngilizce konuşmaya başlayanlar arasına katılabilirsin…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı