İngilizce Should ve Shouldn’t Konu Anlatımı ve Örnekler

Hayatımızda iletişim halinde olduğumuz kişilere bir şeyler yapması veya yapmaması ile ilgili tavsiyeler vererek faydalı olmaya çalışırız.  Basit ve kısa cümlelerle ifade ederiz. İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayan kişiler birileri ile kendi ana dilinde sohbet ederken zihninde İngilizcesini düşünmeye başlarlar. Özellikle bu cümleler kısa ve basit olduğu için nasıl konuşacaklarını öğrenmeye çalışırlar. Should kullanımı da en çok araştırılan gramer konularından biridir.

İngilizce Should ve Shouldn’t Konu Anlatımı ve Örnekler.

Günlük yaşantımızda birine bir şeyler söylerken fiillere -malı veya -meli ekleri ekleyerek şunu yapmalısın, şuraya gitmelisin, şununla konuşmamalısın, yemelisin deriz.  İngilizce konuşurken Türkçe'deki -malı veya -meli anlamını katabilmek için fiil öncesine should kelimesi eklemelisin.  İngilizce öğrenmeye yeni başladıysan güç içerisinde Türkçe konuşurken fiillere eklediğin eklere farkındalık oluşturmalısın. Böylece gramer kurallarını daha kolay pekiştirebilirsin.

Dünya'da en iyi öğrenme yöntemlerinden biri Davranışçılık Ekolü tarafından geliştirilen öğrenme yöntemleridir. İnsanlar yeni bir bilgi öğrenirken günlük yaşantısı ile bağlantı kurduğunda daha iyi öğrenebildiğini belirtmektedirler. Bu yüzden İngilizce örnek cümlelerimizde konuyu daha iyi pekiştirebilmen için sana hikayeler oluşturacağız.

Örnek cümlelerimiz ile ilgili çalışma tavsiyeleri:

  • Örneklerimizi okuyup geçmemelisin. Gerçekten hayal et.
  • Lütfen rolüne kaptırarak tavsiyeleri sesli söyle.
  • Hayal ederek rolüne kendini kaptırarak 5 kez tekrarla.
  • Kendi sesini duyacak şekilde söylemelisin. Beynimiz kendi sesimizden duyduğu zaman daha kolay öğrenmemize katkıda bulunmaktadır.
  • Etkili tekrar yani 5 kez tekrarlaman beyninin İngilizce tavsiye cümlelerini bir formül gibi kaydetmesini sağlayacaktır.

Haydi örnek cümlelere hikayelerle başlayalım…

İngilizce bilmeyen biri olduğunu hayal etmelisin. Rolüne çok iyi adapte olacağını düşünüyoruz.

  • I think. You should learn English

Bir şirkette kafede çalıştığını düşün. Şirket yöneticilerinden biri senin halkla ilişkilerini çok beğendiği için şirketlerinde satış departmanında seni düşünüyor olsun. Bu yüzden sana "Bence İngilizce öğrenmelisin" tavsiyesinde bulunmuş olsun.

  • I'm attending English classes. I will be able to speak English fluently in a year.

Bu cümlede "should" yok dediğini duyar gibiyiz:)

Bu cümlenin anlamı "İngilizce kursuna gidiyorum. Bir yıl içerisinde akıcı İngilizce konuşmalıyım." Evet sonunda -malı eki var. Tavsiye cümlesi gibi gözükse de sahip olmaya çalışılan bir beceriden bahsediliyor.

Bu örnek cümleyi vermemizin sebebi GNR Eğitim olarak ilk derste birinci dakikadan itibaren İngilizce konuşturarak eğitim vermekteyiz. İngilizce gramer kurallarını konuşarak öğretiyoruz. Özel anlatmıyoruz. Eğitmenimiz ile katılımcılarımız should ile ilgili örnek cümleler konuşurken bu örnek cümlede çoğunlukla should kullanmaktadırlar. Bu yüzden bu örneği özellikle vermek istedik.

Bir öğretmen olduğunu düşün. Bir sınıfta öğrencilerin olsun. Bu tavsiyeleri onlara söylediğini hayal et. 

  • There shouldn't be double "s" in this word.

GNR Eğitim’de GNR Metoduyla İngilizce öğretmeye çalışan bir eğitmen olduğunu hayal et. Katılımcı ile sıfatlar ile ilgili konuşma pratiği yaptığını hayal et. Katılımcı konuşurken cümlesinde kullandığı ilginç sıfatında 2 adet ‘S’ harfi telafuz ediyor olsun. Tek ‘S’ harfi olduğunu belirtmek için bu cümle ile tavsiyede bulunmalısın.

  • You should be polite to friends

Bir öğretmen olarak teneffüste öğrencilerinden birinin arkadaşlarına kabalık yaptığına şahit ol. Gözünde canlandır. Sen öğretmen olarak arkadaşlarına kibar olmasını bu cümlemizle tavsiye et.

  • You should wear a helmet at work

İnşaat mühendisliği fakültesinde akademisyen olduğunu düşün. Şantiyelerde çalışmaya başlayacak geleceğin mühendis adaylarına “Mutlaka şantiyelerde kask takmalısınız.” tavsiyesi ver.

  • You should have worked harder.

En başarılı öğrencilerinden biri sınavda çok iyi bir puan almamış olsun. Çalışsaydı başarılı olacağını düşünüyorsun. Puanını açıklarken ondan daha fazlasını beklediğinden "Daha sıkı çalışmalıydın" dediğini düşün.

Worked öncesinde neden have var diyebilirsin. Present Perfect Tense kuralları ile konuşulması gereken bir cümledir. Belki bu zamanı daha öğrenmemişsindir. Ama gözün bu tarz cümlelere de alışsın diye örnek cümlemizde verdik.

  • I shouldn't be telling you this.

Lise 1 öğrencisine özel matematik öğretmeni dersi verdiğini hayal et. Bir soruyu anlatırken çok basit bir işlemi öğrenci sana "neden bu işlemi böyle yaptınız?" diye sormuş olsun. Aslında ilköğretimde öğretilen bir konu ve sen de bu işlemi anlatırken şu cümleyi söylemiş ol. "Bunu sana anlatıyor olmamalıydım."

Bu örnek cümlemizdeki gramer kuralı da ileri seviye gramer konusudur. GNR Eğitim olarak patenti bize ait olan özel metodumuzla konuşarak öğretiyoruz. Derste de konuşurken katılımcımızın konuşmaya çalıştığı her cümleyi kurmasına yardımcı oluruz. Hiç İngilizce bilmeyen biri 3 ay gibi bir kısa sürede günlük yaşantısından her şeyi akıcı bir şekilde konuşabilen biri haline gelmektedir.

  • You should do your homework regularly.

Eğitim ve öğretim hayatına yeni başlayan öğrencilerin öğretmeni olduğunu düşün. Miniklere ödevler veriyorsun. Ama ödevleri her zaman yapmıyor olsunlar. Sen de onlara ödevlerini düzenli yapmalısınız demiş ol. Bu cümleyi söylemelisin.

Minikleri okuldan soğutmamak için şefkatle davranılması gerekir. Bir arkadaş veya bir anne tavsiyesi gibi verilir. Eğer bu cümleyi yetişkinlere söyleyen bir öğretmen olsaydın "you must do your homework regularly" demen gerekirdi.

  • Shouldn't you be at school?

İlköğretimde öğretmen olduğunu düşün. Sabahtan okulda dersin olmadığı için okula geç gittiğini düşün. Alışveriş ederken bir öğrencini AVM'de gezerken görüyorsun ve soruyorsun. "Okulda olman gerekmiyor muydu?"

  • Aşağıdaki cümlelerimiz için kendini bir doktor, diş hekimi veya diyetisyen olarak hayal edebilirsin. Lütfen hayalinde karşında bir hastan mutlaka olsun.
  • Öncelikle bir diş hekimi, diyetisyen veya doktor olarak karşındaki kişiye tavsiye edebileceğin Türkçe cümlelerini çalışma kağıdına yazmaya başla.
  • Türkçe fiiline eklediğin eklerin farkında ol.
  • Türkçe cümleleri önce bakmadan sen İngilizcelerini söylemeye çalış.
  • Örnek cümlelerimizi yukarıda belirttiğimiz çalışma tavsiyelerimize göre çalışmayı unutma.

 

Sen geceleri çok fazla yemek yememelisin.

You shouldn't eat so much at night

Öğünler arasında yemek yememelisin.

You shouldn't eat between meals

Spor yapmalısın.

You should do sports

Sağlık kalmak için düzenli olarak egzersiz yapmalısın.

You should exercise regularly to stay healty

Kilo vermek istiyorsan, daha sağlıklı beslenmeye başlamalısın.

If you want to lose weight, you should start eating healthier

Kilo vermek istiyorsan daha fazla egzersiz yapmaya başlamalısın.

If you want to lose weight, you should start exercising more

Daha az yemelisin.

You should eat less

Alkol almamalısınız.

You shouldn't drink alchocol.

Her gün 5 bardak su içmelisin.

You should drink 5  glasses of water everday

Bu hapları günde dört defa alın.

(Bu örnek cümlemizi should kullanılmadığını belirtmek için verdik. Bir öneri değil, kişinin uygulaması gereken bir gerekliliktir.

Take these pills three times a day.

 

Her gün 5 bardak su içmelisin.

You should drink 5  glasses of water everday

Dişi ağrıyorsa, soğuk su içmesin.

 

(Farzet yakın arkadaşın seni telefonla aradı çocuğunun diş tedavisi ile ilgili soru sormuş olsun.)

If she has got a toothache, she shouldn't drink cold water .

 

Dişlerinizi günde 2 kez fırçalayın.

 

Bu cümle öneri değil. Diş sağlığı için kişinin yapması gereken bir zorunluluk.

Brush your teeth twice a day

 

 

 

Şekerli ve asitli yiyecek ve içecekleri sınırlayın.

 

Diş tedavisine gelen kişiye, bir diş hekimi olarak iyileşmesi için kural koyuyorsun. Bu yüzden tavsiye olmuyor.

Limit sugary and acidic foods and drinks.

 

 

 

 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı