İngilizce Öğrenmeye Nereden Başlanmalı

İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar daha önceden ingilizce öğrenenlerin tavsiyesini alarak başlamayı tercih etmeyi severler. Çevrelerinde İngilizce konuşabilme becerisi olan kişilerden tavsiye almak isterler. Ama tavsiye alınan kişilerin hangi yıllarda İngilizceyi öğrenip konuşmaya başladıkları günümüzde önemlidir.

İngilizce Öğrenmeye Nereden Başlanmalı.

Yeni bir bilgi en iyi nasıl öğrenilir konusu üzerine akademik araştırmalar her zaman devam etmektedir. Bilim ve teknoloji geliştikçe yeni bir bilgiyi en hızlı şekilde öğrenme teknikleri üzerine akademik araştırmalar devam edecektir.

İngilizceyi konuşma becerisi olanların genellikle verdikleri tavsiyeler arasında dizi izlemek, film seyretmek, hikaye kitapları okumak ve imkanın varsa yurtdışında bir dil okuluna gitme tavsiyeleri vardır. Ülkemizde bundan birkaç yıl öncesine kadar İngilizce konuşabilme becerisi olanların çoğu kolej mezunları idi. Bunların arasında da en iyi konuşabilenler yabancı dilini geliştirmek için yurtdışına gidenlerdi. Kendi imkanları ile ülkemizde geliştirenlerde yabancı dizi veya film indirerek bir şeyler izleyerek geliştirdiklerini belirtirler. Bu yüzden ingilizce bir şeyler izlemeyi veya dinlemeyi önerirler.

İngilizce öğrenmeye nereden başlanmalı sorusuna cevap verip İngilizce konuşabilenlerin çoğu ülkemizde klasik yabancı dil eğitim sistemi döneminde yabancı dillerini iyi geliştirip konuşabilenlerdir. Pasif olarak öğrenip sonradan konuşma becerisini geliştirenlerdir. Günümüzde akademik araştırmaların sunduğu bilgiler yeni bir dilin en iyi öğrenme yönteminin aktif olarak öğrenilmesi olduğudur. Aktif olarak öğrenildiğine en kısa sürede ve kalıcı olarak öğrenilebildiğini belirtir.

Aktif olarak öğrenmek nedir?

Hangi yabancı dil öğrenilirse öğrenilsin konuşarak öğrenilmelidir. Günümüzde klasik yabancı dil eğitimlerinden farklı bir dil eğitim yöntemleri bulunmaktadır.

Yeni yöntemlere göre yabancı dil ilk günden konuşarak öğrenilmelidir. İlk günden konuşarak öğrenilmeye başlanmalıdır. Günümüzden birkaç yıl öncesine kadar ingilizce konuşanlar sonradan kursa gitmeyi tavsiye ederler. Çünkü o zamanlarda bahsettiğimiz gibi klasik dil eğitimi vardı. Önce gramer kuralları öğretilirdi. Okuma ve konuşma pratiği dersleri az idi. Oysa günümüzde yeni yabancı dil öğretme yöntemleri ile öğreten kurumlar konuşarak yeni bir dil öğretmeyi hedeflemektedirler. O yüzden günümüzde ilk defa ingilizce öğrenmeye başlayanların ilk olarak konuşarak başlayabilecekleri bir ingilizce kursu ile başlamaları daha avantajlıdır. Bir kurs ile konuşarak nasıl geliştirebilecekleri konusunda deneyim kazanabilmektedirler. Bu da sonrasında kendi kendine öğrenmeye devam etmek isteyenlere iyi bir yol olmaktadır. Ayrıca gramer kurallarını öğrenerek konuşamıyorum psikolojisine girilmez.

İngilizceyi ilk günden konuşarak öğrenirken gramer kurallarını konuşurken öğrenirsin. Konuşarak öğrenmeye başladığında cümle yapılarını ayrı çalışmana gerek kalmaz. Kelimeleri ayrı ayrı öğrenip cümlenin doğru yerine yerleştirme zorluğunu yaşamazsın. Pasif olarak öğrenildiğinde gramer kuralı ayrı, cümle yapısı ayrı, kelimeler ayrı çalışılarak öğrenilir. Konuşmak gerektiğinde bilgileri bir bütün haline getiremeyip konuşamıyorum psikolojisine giren çoktur. Dizi izleyip gelişemeyince İngilizcesini geliştirmeyi bırakan çoktur. Dizi izlemek veya film izlemek çok faydalıdır. Ama bunun için bir işe gider gibi TV veya PC karşısına geçip mesai yapılması gerekir. Mesai yapmak ingilizce öğrenmeyi sağlar ama konuşmayı geliştirme garantisi vermemektedir.

Günümüzde teknolojik gelişmelerle yabancı dil eğitiminde online eğitim fırsatları da bulunmaktadır. Eskiden çoğu insan yabancı dil eğitimini geliştirmek istese çalışma saatleri yüzünden bir kursa gidemeyebiliyordu. İş yoğunluğu veya trafik buna engeldi.

Artık İngilizceni hangi saatte nerede geliştirmek istersen ona göre planlayabiliyorsun. Kendi programını kendin yapabiliyorsun. Online ingilizce eğitimlerinde senin istediğin saate göre planlama yapılabilmektedir. Hangi şehirde olduğunun da bir önemi yok. İstediğin şehirdeki kursa internet sayesinde bağlanabiliyorsun. İş seyahatin bile olsa gittiğin şehirde istediğin saatte eğitimine ara vermeden devam edebiliyorsun. Online ingilizce kurslarını araştırman yeterlidir.

Online ingilizce kursu araştırırken konuşarak yani aktif olarak öğrenmeni sağlayacak kursları araştırmalısın. Bu kurslar da kendi aralarında ayrılmaktadır. Özellikle ilk günden 40 dakikada yabancı dil konuşturan yerleri araştırabilirsin. Araştırırken birçok fiyata rastlayacaksın. Bunları da kendi aralarında kıyaslarken saat başına düşen ücrete bakabilirsin. Kaç saat olduğu önemli, seans neye göre belirleniyor önemlidir. Dikkat etmen gerekir.

İlk günden konuşarak öğreten kursların kendi arasında farklı dil öğretme yöntemleri vardır. Etkili tekrar veya doğal çoklu tekrar yöntemi ile kelimeleri sana konuşurken kalıcı olarak öğreten yerleri tercih edebilirsin.

İngilizce öğrenmeye ilk günden konuşarak öğrenmeye başlarken dikkat etmen gerekenler

Öncelikle aktif olarak öğrenmeyi hedefledikten sonra hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmen gerektiğini de unutmamalısın. İnternette “hayatının akışına ingilizce yerleştir” konu başlığı ile yazıları okuyabilirsin.

İngilizce öğrenmeyi konuşarak öğrenmeye başlayıp bir ingilizce kursuna ara verirsen İngilizceyi evde çalışmayı ihmal etmemelisin. Bu dönemde konuşarak öğrendiğin gramer konularına kaynaklardan bakabilirsin. Kendi cümlelerini kendi sesinle duymak için kendine tekrarlayabilirsin. Beynin etkili olarak kalıcı olarak hafızaya kaydetmesinde en etken şey kendi sesimizle bilgileri algılamasıdır. Konuşurken kendi sesimizi algılaması da hızlı öğrenmede etkilidir. Bu yüzden her akşam mutlaka konuşma pratiği kendi kendine yapmalısın. Eğer ingilizce konuşma pratiği yapmayı ihmal etmeye başlarsan yarın başlarım veya kendine söz verip haftaya başlarım deme.  Bu gibi durumlarda hayatının akışından İngilizceyi çıkarmamak için speaking kurslarından faydalanabilirsin. Speaking kursunda az geliştirdiğin konular üzerine konuşma pratiği yapma imkanın da olur. İngilizce çalışmayı ihmal etmesen bile bazen yavaş ilerlediğimiz konular olabiliyor. Bu konuları da biriktirip konuşma pratiği derslerinden faydalanabilirsin. Online ingilizce konuşma pratiği dersleri de bulunduğunu unutma.

İngilizce konuşma becerisini geliştirmekten sonra en önemli pratik okuma pratiğidir. Her akşam seviyene göre kitap okuma alışkanlığını mutlaka kendine kazandırmalısın. İlk günden konuşarak öğrenmeye başladığın bir ingilizce kursu olsa da başlangıç seviyesinde hikaye kitaplarını her akşam yatmadan 10 dakika okuman çok faydalı olacaktır. Uyumadan önce okunan veya dinlenen şeylerin daha kalıcı ve hızlı olduğuna dair akademik araştırma sonuçları vardır. Kendi seviyene uygun kitaplarla başlamalısın. Genelde verilen tavsiyelerde kendini zorlayacak kitaplardan başlamak tavsiye edilir. Bunun artıları olduğu gibi eksileri de olmaktadır. Çünkü hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirdiğimizde kitapları okurken kelimelerin anlamını da bilmek veya öğrenmek isteriz. Eğer zor kitaplarla başlarsan sözlük kullanımının çok olması kitap okuma alışkanlığının devamını sağlamayabilir. Her şeyin devamlılığı fayda sağlar. Kendi seviyene uygun veya birazcık üst seviyede kitaplar okuduğunu anlaman açısından seni motive edecektir. Başlangıç seviyesinde basit cümleler kurarak konuşmak gerekir. Basit cümleleri kurma alışkanlığında konuşarak öğrenmek gibi kendi seviyendeki kitaplardaki basit cümlelerde faydalı olacaktır.

Günümüzde ingilizce öğrenenlerin yeni imkanlarından biri de podcast dinlemektir. Her akşam yatarken 5 dakika dinleyebilirsin. Ya da işe giderken sabahları dinleyebilirsin.

İngilizce yeni öğrenmeye başlayanlara özel geliştirilen kelime oyunları aplikasyonlarını oynayabilirsin. Bir arkadaşını kafede beklerken, tv seyrederken veya ne zaman istersen günde 10 dakika kelime oyunu oynama alışkanlığı konuşma becerini geliştirmende faydalı olacaktır.

Konuşma derslerinde veya bir şeyler okurken çok sevdiğin cümleleri telefonuna ya da defterine not alabilirsin. 2 günde bir ayna karşısında bu cümleleri kendi sesinle kendine söyleme alışkanlığı da en iyi nereden başlaman konusundaki tavsiyelerden biridir.

İngilizce konuşanlar arasına en yakın zamanda sende katıl. İngilizceni geliştirirken motivasyonun hep yüksek olsun.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı