İngilizce Öğrenmek Yıllarınızı Değil Saatlerinizi Alsın

İngilizceyi iyi bilen arkadaşlarınıza nasıl öğrendiklerini sorduğunuzda arkadaşlarınızdan genellikle oyunlarla, müzik dinleyerek, dizi veya film izleyerek ya da yurtdışında eğitim alma tavsiyeleri almışsınızdır.

İngilizce Öğrenmek Yıllarınızı Değil Saatlerinizi Alsın.

Eğer internette İngilizceyi en kolay öğrenme yöntemlerini araştırıyorsanız bizim yazımıza ulaşmış olabilirsiniz.

Klasik ders çalışma yöntemleri ile dil becerilerinizi geliştirmek sizin için iyi bir yöntem olmayabilir. Kim ders çalışmayı sever ki?

Daha önceden ders çalışarak dil becerilerinizi geliştirmede yeteneğinizin olmadığını düşünüp, İngilizce öğrenmek veya konuşabilmek konusunda özgüveninizi kaybetmiş olabilirsiniz. Kurslara gidip istediğiniz performans başarısına ulaşamayınca öğrenmeyi ertelediğiniz zamanları ne kadar çoktur kim bilir?

Klasik dil öğrenme teknikleri ile sizinle aynı duyguları yaşayan insanların sayıları çok fazla üzülmeyin. Kurs seçiminizde klasik yöntemden farklı eğitim veren kurumları öncelikle tavsiye ederiz. Eğitim kurumlarının internet sayfalarında hakkımızda bölümlerinde hangi tekniklerle eğitim verdikleri konusunda araştırma yapabilirsiniz. Son günlerin popüler öğretme tekniklerinden biri doğal tekrar yöntemini araştırabilirsiniz.

Gelelim yıllar yerine saatler içerisinde konuşabilmenizi ve dilinizi geliştirebileceğiniz tavsiyelerimize:

Ders çalışarak sadece gramer ve dil bilgisi konusunda kendimizi geliştirebiliriz. Öğrendiklerimizi kullanmaya başlayabilmemiz için okuma, dinleme, yazma ve konuşabilme becerilerimizi geliştirmemiz gerekir.

Bu becerileri geliştirmeniz konusunda verilen tavsiyelerimizi aşağıda bir eğitim kalite puanı ile vereceğiz. 1’den 10’a kadar aktiviteye veya öğrenme tekniğine göre verdiğimiz eğitim kalite puanımıza dikkat edebilirsiniz.

Öncelikle mobil uygulamalardan en popüler sözlük uygulamalarından birini indirmenizi tavsiye ediyoruz.

Aktivite 1: Bir Saat Boyunca Yabancı Dilde Podcastler Dinlemek

Öğreniminizdeki Kalite Puanı: 1

Geliştireceğiniz Yetenek: Dinleme

Ses dinlemek öğrendiğiniz yabancı dile kulak aşinalığınızın olmasını sağlar. Kulak duyu organı ile etkileşim kurabilmeniz açısından çok önemlidir. Beş duyu ile etkileşim kurarak yabancı dil öğrenmek en iyi öğrenme yöntemlerimizden biridir. Blog yazılarımızda bu konuyla ilgili farklı yazılarımızı bulabilirsiniz.

Aynı seslendirmeyi bir kere dinleyerek çok az şey öğrenebilirsiniz. Aynı şeyi etkili tekrar olması için çok fazla dinlemeniz gerekir. Dinleme becerinizi geliştirmenize fayda sağlayacaktır ama diğer problemlerinizi çözmeyecektir.

Podcast dinlemek hızlı bir şekilde dinleme becerinizin gelişmesi açısından etkilidir. Her seviyeye uygun internetten podcastler bulabilirsiniz. Dört çeşit podcast ile farklı tarzlarda dinleme pratiği yapabilirsiniz. Farklı çeşitlerde podcast bulmak için meraklı sorular podcasti, kelimeyi yakala podcasti, yakın plan podcasti ve geveze podcasti diye internette araştırma yapabilirsiniz. Dinlerken birbirinden farklı birçok aksan dinlersiniz. Dinlerken keyif almanız için kendi hobilerinize ve zevklerinize göre seçim yapmanızı tavsiye ederiz. Evde otururken oyun oynarken, yemek yaparken, kitap okurken rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Durumunuza göre seçim yaparsınız.

Aktivite 2: Bir Transkripsiyon İncelenmesi ve Bu Yazının Seslendirmesinin Dinlenmesi

Öğreniminizdeki Kalite Puanı: 5

Geliştireceğiniz Beceri: Kelime Bilgisi, Dinleme

Transcription İngilizce olan bir kelime, okunuşu ile Türkçe’de kullanılmaktadır. Gerçek çevirisi, sesi yazıya dönüştürme sürecidir. Bir doktor randevunuzda bekleme odasında muayenenizi beklerken  sesi kısık bir televizyonda bir haber, dizi v.b gördüğünüz anlar vardır. Alt yazılar görmüşsünüzdür. Bu bir transkripsiyon örneğidir.

Transkripsiyon çeviriden farklıdır. Bir ses kaydında söylenenler olduğu gibi yazıya dökülür. Bunu dinlersiniz. Yani ses kaydındaki hapşırma ve gülmelerde olduğu gibi yazıya dökülür. Çeviri ise yazılı içeriği başka bir dile aktarmaktır. İspanyolca olan bir kitabı, Türkçe diline aktarılmış halini okumak bir çeviridir.

Türkçe’de en çok kullandığınız cümlelerin veya karşılığını bulmak oldukça faydalı ve hızlı bir öğrenme süreci geçirmenizi sağlar. Bu kelimeleri öğrenmek kelimeleri ezberlemeden hafızanıza kayıt yapma kolaylığı sağlar.

Transkripsiyon inceleyerek ingilizce öğrenirken yeni kelimeler görürsünüz. Önce sadece incelemeden dinleyerek başlayın. Sonra hem okuyup hem dinleyin. Birkaç kez inceleyip ve dinlemek kelimeleri iyice öğrenmenizi sağlar. Çünkü doğal tekrar yapmış olursunuz. Doğal Tekrar Yöntemi yabancı dil öğrenmede en etkili yöntemlerden biridir. İnceleme ve dinlemenin aynı anda yapılması gözünüzle gördüğünüzün nasıl söylendiğini öğrenmenizi sağlar. Mutlaka kelimelerin nasıl söylendiğine odaklanın. Birkaç kez hem okuyup hem de dinledikten sonra sadece birkaç de dinleyerek bu uygulamayı bitiriniz. Hem işitme hem de görsel etkileşim yaparak öğrenmiş olursunuz.

Bu uygulamada öğrendiğiniz kelimeleri mutlaka sözlüğünüze aktarmayı unutmayınız. Bu uygulamalarda kendinize ait kelime sözlüğü bölümü oluşturabilmektesiniz. Bu bölüme yeni öğrendiğiniz kelimeleri yazdıkça farklı zamanlarda oyun kartları bölümünden tekrarlama imkanına sahip olmaktasınız. Bu sözlük uygulamalarında aynı zamanda her kelimeye ait örnek cümleler bölümü de olmaktadır. Örnek cümleleri incelemek okuma bilginizi geliştirir. Hem de kelimeleri iyice pekiştirmenizi sağlar.

Çocuklar ana dillerini veya bir yabancı dili öğrenirken harflerin seslerini bir yazıda incelerler. Mükemmel okumaya başlarlar. Mükemmel okusalar bile harflerin adlarını sonradan öğrenmektedirler. Bir dilin alfabe veya gramer bilgisinden önce telaffuz etmeyi öğrenirler. Bu yüzden hızlı gelişmeniz açısından başlangıç seviyesinde iseniz çocuklar için olan transkripsiyonları inceleyebilir ve seslendirmelerini dinleyebilirsiniz. Size çok faydalı olacaktır.

Aktivite 3: İngilizce Ses Dinleme – Transkripsiyon İnceleme – Bunlar Hakkında Konuşma

Öğreniminizdeki Kalite Puanı: 10

Geliştireceğiniz Beceri: Kelime Bilgisi, Dil Bilgisi, Dinleme, Konuşma

Bu önemli bir aktivitedir. En küçük yaştaki çocuklara bir kelimeyi sesli okursunuz ve birkaç kez tekrarlarsanız çocuklar konuşabilirler. O kelimeyi telaffuz edebilirler. Bu mantıkla bir transkripsiyon incelerken size seslendirilmesi ve bunu birkaç dinlemeniz çocuklar gibi telaffuz etmenize faydalı olacaktır. Çocukların konuşma becerilerinin gelişimi okuma yeteneklerinin de gelişimine bağlı hızlıca gelişir. Başlangıç seviyesinde olanların mutlaka çocuklar için hazırlananlarla başlaması çok hızlı ilerleme sağlar. Yetişkin olabilirsiniz çocuklar için hazırlananlardan başlamak çok önemlidir. Moraliniz bozulmadan hızlıca geliştiğinizi gözlemlersiniz. Gelişmeyi fark etmek en iyi devamlılık etkinliğidir.

Üçüncü aktivitemizde ikinci aktivitemizdeki tavsiyelerimizi aynen uygulayın. Bu aktivite ile amacımız sizin konuşma becerisi kazandırmaktır. Aynı podcasti birkaç kez dinlemeyi unutmayın. Dinledikçe kendi sesinizle tekrarlamaya başlayıncaya kadar dinlemeye devam edin. Sizi konuşma becerinizi geliştirmek için motive edip, dinleme becerinizi iyice geliştirecektir.

Bu aktivitede kelimeleri hafızanızdan kullanmaya başlarsınız. İncelenen metindeki konuya hakim olursunuz. İkinci uygulamayı yaptıktan iki gün sonra kendinize bu incelediğiniz transkripsiyonu anlatmaya çalışın. Cep telefonunuza kendisi anlatmanızı kaydedin. Sonra transkripsiyonu sesli okuyup yine kaydedin. Kendinizin konuşması bir etkinliktir. 

Kendi kayıtlarınızı dinlerken eksik yerlerinizi ve unuttuğunuz sözcükleri iyice gözlemiş olursunuz. Unuttuğunuz veya hafızanıza kayıt olmayan kelimeleri yakalarsınız. Unuttuğunuz bir yerde kelimeyi yeniden öğrenmeye çalışmak, sizi bir anınız ile kayıt almanıza yardımcı olur. Bir anı ile hafızaya kayıt yapmak en etkili öğrenme tekniklerinden biridir.

Üç veya dört kez kendiniz kendinize anlatmaya çalışın. Konuşmaya başladığınızda sizi yavaşlatan sadece unuttuğunuz veya iyice öğrenmediğiniz kelimeler olur. Böylece yeni kelimeleri iyice öğrenip öğrenmediğinizi de test etmiş olursunuz. Bu tekrarlar sizi İngilizce düşünmeye teşvik edip, konuşmanızı geliştirmede fayda sağlar. Yeniden kendinize anlatmaya çalıştığınızda doğru kelimeleri yan yana getirebilme yeteneğinizin geliştiğini fark edersiniz. Doğru cümle kurma yeteneği kazanırsınız. Konuya hakim olduğunuz için akıcı bir anlatmaya sahip olursunuz.

Son olarak mutlaka sadece seslendirmeyi dinleyin. Bir cümlede anlatılmak istenenin, nasıl bir cümle kurularak söylendiğini veya yazıldığına odaklanırsınız. Kelimeleri öğrendiğinizden artık nasıl cümle kurulduğuna yoğunlaşmaya başlarsınız. Dinlerken kelimelerin farkında olduğunuzu ve anlatılanı anladığınızı fark edersiniz. Kendinizdeki dinleme ve konuşma becerisindeki gelişimi görerek mutlu olunuz. 

Üçüncü aktiviteyi farklı transkripsiyon inlemeleri ile yaptıkça cümleleri eskisi gibi bir araya getirmekte yavaş olmadığınızı gözlemlersiniz. Doğru cümle yapılarını hızlı düşünerek kurduğunuzu kelimeleri doğru yan yana getirme hızlılığınızı fark edersiniz.

Sadece dinleyerek konuşma yeteneğinizi geliştirmezsiniz. Dinleme ve konuşma aktivitesi birlikte yapıldığında yabancı dilinizi hızlı geliştirebilirsiniz. Yabancı dil öğrenmek için yıllarınızı değil saatlerinizi harcayınız.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı