İngilizce Konuşurken Get Fiilini Kullanma Kolaylığı

İngilizce bir şeyler okurken veya izlerken en çok karşılaşılan fiillerden biri get fiilidir. Birçok anlamı olan get fiili İngilizce öğrenenlerin kafasını çok karıştıran bir fiildir.

İngilizce Konuşurken Get Fiilini Kullanma Kolaylığı.

Get fiili cümlede bazen almak bazen binmek bazen getirmek bazen anlamak bazen yakalamak bazen de başlamak anlamına gelir. Binmek, getirmek, almak gibi fiillerin İngilizcede başka kelimelerle olan fiilleri de vardır. Bu yüzden yeni öğrenmeye başlayanlar ne zaman get ne zaman diğer fiili kullanacağı konusunda karar verememektedir. Bu yazımızda yeni öğrenmeye başlayanlara get fiilini anlamaları için bazı tavsiyelerimiz olacak.

İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanlar veya başlangıç seviyesi ile orta seviye arasında dil bilgisine sahip olanlar dizi veya film izlerken ve kitap okurken get fiilinin sürekli farklı anlamlarda kullanıldığını fark ederler. Bu durumda bazı kişiler dijital sözlüklerinde get fiiline bakarlar. Bazı kişilerde bir ders kitabı açarak get fiilinin tüm kullanım yerlerini öğrenmeye çabalarlar.

Dijital sözlükte get fiilinin bütün anlamlarını bir seferde öğrenmeye başlamanı tavsiye etmeyiz. Çünkü bir seferde öğrenmeye çalışılırken ezberlenmeye başlanılıyor. Bu da çok kısa bir sürede öğrenilenlerin unutulmasına sebep oluyor.  Ezberlenen şeyler her zaman unutulur.

Bir ders kitabından veya internette bir video ile konu anlatımından get fiilini çalışırken çoğu kişi ilk önce sadece ne anlama geldiğini öğrenir. Öğrenirken bazı gramer kurallarında get fiilinin kullanıldığını fark ederler. En iyi şekilde öğrenmeye çabalarken bir anda kendilerini gramer kurallarına boğulurken bulurlar. Çünkü get fiili sadece bazı fiiller ile aynı anlama gelmemektedir. Edilgenlik (Passive Voice) ve Ettirgenlik (Causative Verbs) cümlelerinde kullanılan bir fiildir. Yani gramer konusudur. Bir bütün olarak yani get fiili ile ilgili tüm konu başlıklarını çalışmak çok faydalı olmamaktadır. Yabancı dilde öğrenilen bir bilgi aktif olarak kullanıldığında kalıcı olarak öğrenilmektedir. Get konusu konuşarak öğrenilmeyip bir bütün olarak öğrenmeye çalışıldığında kalıcı olarak öğrenemeyenlerin sayısı çoktur. Her yerde get kullanılabildiğini düşünüp akıcı konuşulmasına rağmen yanlış kullananların sayısı da çoktur.  

Get fiili en iyi cümle içerisinde konuşurken öğrenilebilir. Çok sık konuşma pratiği yapılarak pekiştirilecek bir fiildir. Bunun da en iyi yolu profesyonel birinden destek alarak karşılıklı konuşmaktır. Konuşma pratiği dersleri ile eğitim veren bir İngilizce kursundan destek alarak bunu gerçekleştirebilirsin.  Eğitmenin ile dersin konusunu Get Fiili belirlediğinde sadece bu konu üzerine konuşursun. İngilizce düşünerek arka arkaya bu konu ile ilgili cümleler kuracağından beynin için etkili bir tekrar olacaktır. Etkili tekrar bir yabancı dilin en iyi şekilde öğrenilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Doğal Tekrar Yöntemi ile yabancı dil öğrenme ile ilgili makaleleri okumanı tavsiye ederiz. Bir veya iki ders saati içerisinde get fiili ile ilgili aktif olarak konuşmak öğrenilen bilgilerin kalıcı olarak öğrenilmesini sağlar.

Konuşma pratiği dersleri veren İngilizce eğitim kurumlarını araştırırken ilk günden konuşarak yabancı dil geliştiren kursları seçmelisin. Bu tarz kursların konuşma pratiği derslerinde özel metotlarla pratik yaptırılır. Konuşurken gramer kuralları öğretilir. Konuşarak öğrenirken eğitmen hem pratik yapmanı sağlamalı hem de konuyu kalıcı öğrenmeni sağlamalıdır.

Get Fiilinin Kullanım Yerleri

İngilizceyi akıcı konuşabilmek için bir konu üzerine konuşmaya başlarız. Bazen anlattığımız konu ile ilgili kelimeyi bilmeyebiliriz. Örneğin havanın gitgide kötüleştiğini söylemeye çalışırken kötüleşmek fiilini bilmeyebilirsin. Ama worse sıfatının kötü olduğunu bilebilirsin. Çünkü yeni öğrenmeye başlayanların en iyi bildikleri kelimeler genelde çok sık kullanılan sıfatlardır. Aktif olarak konuşurken bir yüklemin İngilizcesini bilmiyorsan ve sıfat halini biliyorsan hemen get ile o sıfatı kullanabilirsin. The weather is getting worse.

Hayatımızda her işimizi kendimiz yapamayabiliriz. Bazen işlerimizi başkalarına yaptırırız. Kendimizi iyi hissetmeyip tansiyonumuzu başkasına ölçtürebiliriz. Arabamızı başkasına yıkattırabiliriz. Arabamı yıkattıracağım, tansiyonumu ölçtüreceğim gibi cümleler kurarken get fiili kullanılır. Ama özel kuralları vardır. Causative Verbs adı verilen gramer kuralıdır.  Bu kuralı ders çalışır gibi çalışmak sadece ezberlemeni sağlar. Bu tarz cümleleri bir eğitmen ile konuşma pratiği yaparken hayatının içinden örneklerle konuşurken pekiştirebilirsin. Sadece bir kaynaktan çalışıp bırakırsan pasif olarak öğrenmiş olursun ve konuşurken kural aklına gelmez. Kuralı düşünürken konuşmandaki akıcılığı kaybedersin.

Get - Binmek

Binmek anlamında cümle içinde kullanırken sıfırdan İngilizce öğrenmeye başlayanların en çok karıştırdıkları get kullanımıdır. Örnek cümlelerde bazen get in veya get on kullanılması bazen de sadece get kullanılması yeni öğrenenlerin kafasında soru işareti olmaktadır. Soru işaretlerini örneğimizle kafalardan kaldırma zamanı…

Bir arkadaşınla randevun olsun. Bir kafede buluştuğunda arkadaşın sana işten nasıl geldiğini sormuş olsun. Toplu taşıma ile gittiğimizde otobüsle veya metroyla geldim deriz. Genel olarak arkadaşımıza nasıl gittiğimizi belirtiriz. Hangi aracı kullandığımızı belirtiriz. Fiziksel olarak binmemizden bahsetmeyiz. Bu tarz durumlarda in veya on kullanmamalısın. Sadece get kullanmalısın.

Get - Yakalamak

Yakalamak yükleminin İngilizcesi catch’dir. Catch fiili ilk öğrenilen yüklemlerdendir. Türkçede yakalamak yüklemini iki farklı şekilde kullanırız. Bir şeyi başkasının gözüyle görebileceği şekilde yakalıyorsak bunun yüklemi yakalamaktır. Ama bazen soyut şeylerden bahsederken de yakalamaktan bahsederiz. “İkinci bir şansı yakalayamayabilirsin” cümlesindeki gibi kullanırız. İster somut bir şey yakalayalım ister soyut bir şey yakalayalım. Her ikisinde de get kullanabilirsin. Ama örnek cümlemizdeki gibi soyut bir yakalamaktan bahsediyorsan get kullanmalısın.

Pratik yapman için sana içinde yakalamak fiilinin geçtiği cümleler yaz desek hemen yazamazsın. Çünkü örnek cümleler hemen akla gelmez. Bu yüzden bir eğitmen ile konuşarak İngilizce öğrenmek çok faydalıdır. Eğitmenin ile hayatının içinden bir konuyu konuşma pratiği yaparken yüklemleri kullandığın anda nasıl konuşman gerektiğini öğrenirsin. Mesala cümlende yakalamak yüklemini kullanman gerekiyorsa get mi catch mi kullanman gerektiğini anında öğrenirsin. Get konusu sana özel olarak anlatılmaz. Konuşurken mantığını öğrenirsin. Konuşurken öğrendiğin için aktif öğrenmiş olursun ve unutmazsın.

Get - Almak

Almak anlamına da gelen get fiili neden take fiili yerine kullanılıyor öğrenciler tarafından çok merak edilir. Take yüklemi fiziksel olarak alınan şeylerde kullanılır. Bir şeyi bir yerden almak dışındaki tüm almak yüklemini kullanacağın zaman get kullanabilirsin. Örneğin bir arkadaşının doğum günü olsun ve annene bugün arkadaşına hediye alacağını söylediğini düşün. Alışveriş yapıp alacağını kastetmiş olursun. O yüzden get fiilini kullanmalısın. Veya yeni bir çantan var. Arkadaşın sana nereden aldığını sormuş olsun. Arkadaşının sana sormak istediği hangi mağazadan satın aldığın olacaktır. Sana bunu sorarken get kullanmalıdır.

Almak ile ilgili örnekler çoktur. Bunları ancak konuşma pratiği sırasında öğrenebilirsin.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi arrive, bring, learn, take v.b birçok yüklemin yerine get kullanılabilmektedir. Örnekler yazmakla bitmez. Yazsak, yazdıklarımızı okusan kısa bir süre sonra unutursun. O yüzden bir eğitmen ile konuşma pratiği yaparak hangi yüklemin yerine hangi koşulda get kullanabileceğini çok daha iyi öğrenirsin.

İngilizceyi önce kendin çalış sonra konuşma pratiği yaparsın diyenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu tavsiyeyi verenlerin eski yöntemlerle İngilizce öğrendiğini unutmamalısın. Günümüzde İngilizce öğretme metotları farklıdır. Yeni metotlarla İngilizce kurslarında ilk günden sadece konuşarak İngilizceni geliştirmeye başlarsın. Yeni metotlarda özneyi, yüklemi, sıfatı cümlenin neresine yerleştireceğini ayrı ayrı öğrenmezsin. Özel metotlarla direkt cümle kurmaya başlayarak ilk günden İngilizce konuşmaya başlarsın. Eğitmenin ile konuşarak öğrenirken get fiilini İngilizce düşünerek konuşursun.

İlk günden İngilizceyi konuşarak öğrenmek için artık bir yere gitmen de gerekmiyor. Online İngilizce Eğitimi ile istediğin yerden eğitmenine bağlanıp konuşarak İngilizceni geliştirebiliyorsun. Konu seçebiliyorsun. İngilizceyi konuşarak nasıl geliştirebileceğin konusunda ilk günden deneyim sahibi olmaya başlıyorsun. İlk günden konuşmaya başladığından dil öğrenme sürecinde motivasyonun her zaman yüksek oluyor.

Gramer kurallarını teker teker öğrenmeye çalışıp motivasyonunu kaybedenlerin sayısı çoktur. GNR Eğitim ile İngilizceni konuşarak geliştirmeye başlarsın ve daha hızlı sonuç alırsın.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı