İngilizce Konuşma Pratiği Yapmaktan Keyif Al

Hayatımızda bir şeyi yapmaktan zevk alıyorsak o şeyi daha sık yapmaya başlarız. Düzenli olarak tekrarlamaya başladığımızda zevk aldığımız şeyler alışkanlıklarımız olmaya başlar. Her sabah güne diş fırçalayarak başlamak, her akşam yatmadan önce odayı toplamak bazı kişilerin alışkanlık haline getirdiği otomatik olarak gerçekleştirdiği davranışlardır.

İngilizce Konuşma Pratiği Yapmaktan Keyif Al.

Eğer zevk aldığımız şey oyun oynamaksa oyunda seviyeleri atlamaya başlamak bizim için tatmin edici olmaya başlar. Bir yabancı dili kısa bir sürede öğrenmek istiyorsak zevk alarak konuşma pratiği yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Günlük veya iş hayatımızda bazı davranışlarımızı otomatik olarak gerçekleştiririz.  Öncesinde düzenli olarak tekrarlayarak yaptığımızdan o şeyi yapmakta otomatikleşiriz. Davranışlarımızı otomatik hale getirdiğimizde o şeyler artık alışkanlarımızdan biri haline gelir. Güne kahve içerek başlamak bir alışkanlıktır. Kahve içerek güne veya işe başlamaktan tatmin oluruz. Her insan istediği şeyi gerçekleştirmekten tatmin olur. 

Hangi konular hakkında bir şeyler izlemekten, okumaktan, dinlemekten zevk alırsın?

Her akşam kitap okuyan insanları imrenip kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çabalayan insanların sayısı çoktur. Her akşam kitap okuma alışkanlığı olanlar kitap okumaktan zevk alırlar ve okumak onlar için tatmin edici bir eylemdir. Her insan kitap okumaktan tatmin olmadığı için alışkanlık haline getirememektedir. Çünkü alışkanlık haline getirmek için çoğu kişi popüler olan kitapları satın alırlar. Oysa okuyacağımız şeyin bizde merak uyandıran bir konu olması çok önemlidir. İnsanlar merak ettiği konu ile ilgili bir şeyler okudukça daha fazlasını okumaya başlarlar.

Herkesin hayatında ilgi duyduğu konular farklıdır. İnternette sosyal medyada her akşam kendi ilgi alanımızla ilgili bir şeyler okumakta bir okuma eylemidir. İlgili alanımızda bizi geliştirecek şeyleri okumak da zamanla alışkanlık haline getirilebilir. İlgi duyduğumuz için okumaktan, incelemekten zevk alırız. Yeni bilgi öğrenip başkasına da anlatabilme seviyesine geldiğimizde tatmin olmaya başlarız. Yeni bir şeyler öğrenmek ve istediğini yapabilmek her insan için tatmin edicidir.

Kendi ilgi alanlarını düşün. Merak ettiğin veya ilgi alanın olan konuların listesini bir kağıda yaz. Bunlar İngilizce konuşma pratiği yapmak için sana lazım olacak. Sana aşağıda ilgi alanlarını nasıl avantaja dönüştürebileceğin konusunda tavsiyelerimiz olacak. 

İngilizceyi az kelime ile konuşmak "beni tatmin etmez" dememelisin

Yeni bir yabancı dil öğrenmek isteyenler "az kelime ile nasıl devamlı konuşma pratiği yapabilirim" sorusunu çok sormaktadırlar.

Çocuklar işittikleri sesleri taklit ederek konuşmaya başlarlar. Dil bilgisi eğitimi almadan konuşmaya başlarlar. Turistlerin yoğun olduğu yerlerde Türkçe bilgisi bile iyi olmayan insanlar akıcı konuşmaya başlarlar. Önyargılarından kurtulmalısın. Sende bildiğin kelimelerle basit cümlelerle konuşma pratiği yapmalısın. İngilizceyi en basit cümlelerle konuşmayı alışkanlık haline getirmeye çabalamalısın. İnternette kendi seviyene uygun konulardan cümleleri çalışma defterine yazıp anlamlarını bilsen de bilmesen de tekrarlayabilirsin.

Yabancı dil geliştirmeyi ders çalışmak olarak düşünmemelisin

Hayatının akışına yerleştirmek için bir hobini gerçekleştirirken aldığın keyfi modellemelisin. Zevk aldığın şeyleri yapmaktaki heyecanın gibi en yakın zamanda İngilizce konuşabileceğim heyecanında olmalısın. Kimi insan başlangıçta çabuk ilerler. Sonra yavaş öğrenir. Motivasyonunu kaybeder. Kimileri ise yavaş öğrenir ama ileride çok hızlı ilerler. Bu yüzden başlangıçta çocuk gibi basit cümleler söylemekten sıkılmamalısın

Her çıraklık dönemi sıkıcıdır. Her an bırakma modunda oluruz. Ama sabreden kalfa ve usta olur. Bu yüzden sıkılsan da her gün tekrar etmek sana cazip gelmese de her gün en az 15 cümleyi kendi sesinle kendine tekrar etmeyi ihmal etmemelisin. İngilizceyi yeni öğrenmeye başladığından başlangıçta emek harcaman gerekecek. Ama her gün tekrarlamayı ihmal etmezsen kısa bir sürede konuşma pratiği yapmak konusunda ustalaşmaya başlayacaksın. Ustalaşma yolunda her gün bir gün öncesinden daha iyi pratik yapabilmek seni tatmin etmeye başlayacaktır.

İngilizce konuşma pratiği yapmayı ilk zamanlar vakit ayıracak durumda değilsen de en basit cümleleri çok iyi bilsen de akşamları kendi sesini beyninin duyacağı şekilde tekrarla. Bu tekrarlar beynin için önemlidir. Beynin İngilizce cümle kalıplarını sen fark etmesen de almaya başlayacaktır. Kısa bir süre sonra da daha uzun cümleler kurabilmene fayda sağlayacaktır. Mutlaka günde en az 15 dakika tekrarlamaya çabalamalısın.

Her gün gün içerisinde en az 5 dakika İngilizce kelime oyunu oynamayı alışkanlık haline getir. Yeni kelimeler öğrenmeye başladığını fark ettikçe oynamaktan tatmin olmaya başlayacaksın.  

Uyku öncesinde uyumanı engellemeyecek bir ses seviyesinde telefonunda İngilizce haber kanalı açık bırakabilirsin. Birçok radyo kanalı bulunmaktadır. 21-63 gün bunu her akşam uyurken dinler duruma gelme alışkanlığı kazanmakta yabancı dilini kısa bir sürede geliştirmen de fayda sağlayacaktır. Biz uyuruz ama beynimiz çalışmaya devam eder. Uyurken düzenli olarak İngilizce dinlemesini sağlatmak çok faydalıdır. Cümle kalıplarını, kelimeleri beyin hafızaya almaya başlar.

En basit cümleleri her gün tekrarlamayı alışkanlık haline getir

Her gün İngilizce cümleleri kendi sesinle kendine söylemeyi ihmal etmemelisin. Zamanla alışkanlık haline gelmeye başladıkça zihnin İngilizce ile meşgul olmaya başlayacaktır. Baktığın her eşyada, her manzarada, her konuşmanda zihninde İngilizcelerini söylemeye alışkanlığı kazanacaksın. Biri ile sohbet ederken kelimelerin İngilizcesini içinden söyleyebilmek veya düşünebilmek seni tatmin etmeye başlayacaktır.

Otomatik olarak yaptığımız alışkanlıklarımız beynimizde derinlere işlemiştir. İngilizce ile beyin hafızanı doldurmak için de her gün 15 cümle mutlaka tekrar etmelisin. İster iş yerin olsun ister evin olsun çalışma odanda görünen bir yere 21 günlük bir çizelge yerleştir. O çizelgeyi her gün görmek sana işaretleme motivasyonu sağlayacaktır. Beynimizin düzenli olarak tekrarladığımız bir şeyi alışkanlık haline getirebilmesi için kesintisiz 21 gün yapılmalıdır. Her insanın yaptığı eylemi alışkanlık haline getirmesindeki süre farklı olabilmektedir. Günümüzde uzmanlar tarafından 21 ile 63 gün arası bir süre belirtmeye başladılar. Bu yüzden çizelgeni 63 gün olarak baştan hazırlaman daha iyi olacaktır.

İlgi alanındaki konularla konuşma pratiği yap

Hangi konuya ilgin varsa o konu ile ilgili öncelikle Türkçe kaynakları oku. Sonra bu konu ile ilgili en az 5 İngilizce web sayfasını okumaya başla. Kelimelerin anlamlarını bakarak konsantrasyonunu bozmamalısın. Sadece oku. Her web sayfasını en az 3 kere oku. Farklı sitelerde okudukça o konunun anlatıldığı kelimelere aşina olmaya başlayacaksın. Cümle kalıplarına, fiillerin aldığı eklere, cümle sonunda olan kelimelere aşina olmaya başlayacaksın. Aynı konu anlatımı ile ilgili düzenli okuma tekrarı beynin içinde etkili tekrar olacaktır. Belki sen o kelimelerin anlamlarını bilmeden okuyacaksın ama beynin İngilizce dil matematiğini ve o kelimeleri hafızaya almaya başlayacaktır. Sonrasında kelimelerin anlamlarını çalışma defterine not alıp öğrenebilirsin. Bu tavsiyemizi yerine getirdikten sonra kendin kendine kendi sesinle anlatmaya çalış. Anlatmaya çabaladıkça konuşma pratiği yapmış olmaya başlayacaksın. Anlatırken kelimelerin anlamlarını hatırlayıp hatırlamadığına takılma. Sadece sesinle okuduğun şeyleri anlatmaya çabalamalısın.

İlgi alanındaki konu ile ilgili yeni bir şeyler öğrendikçe, öğrendiklerinle ilgili haftada 1 İngilizce bir şeyler yazmaya çabalamalısın.

Her akşam uyku öncesi 5 dakika kendi seviyene göre hikaye kitabı da okuyabilirsin. Anlamasan da dil kurallarına veya kelimelere aşina olmak için oku. Gözüne güzel cümleleri kendine kendi seslinle tekrarlayabilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı