İngilizce Konuşabilmek İçin Hangi Adımları Atmalısın

İngilizce Konuşabilmek İçin Hangi Adımları Atmalısın.

Günlük hayatında arkadaşların arasında İngilizce biliyorum diyebilmek için mi konuşmak istiyorsun?

Kariyerinde İngilizce konuşman şart olduğu için mi konuşmak istiyorsun?

Müzik dinlerken veya dizi v.b izlerken anlayabilmek için mi istiyorsun?

Bu soruları kendine sorarak neden konuşmak istediğini iyi belirlemelisin. Çünkü İngilizce konuşmak nasıl öğrenilir sorunun en önemli cevabı bu.

Bunu belirledikten sonra yabancı dilini geliştirmek için yakın çevrenin veya internette okuduğun tavsiyeleri uygulamanın bir anlamı olabilir. Kendine buna göre bir yol haritası belirleyebilirsin.  

İngilizce konuşma becerini niçin geliştirmeye çalışıyorsun?

Günlük hayatında arkadaşlarınla konuşurken kullandığın Türkçe, konuşma Türkçesi’dir.

Ailenle veya arkadaşlarınla konuştuğun Türkçe ile iş ortamında konuştuğun Türkçe farklıdır. Yakın çevrenle konuşurken rahatsındır. Düzgün konuşup konuşmadığına dikkat etmezsin, cümleleri Türkçe dilbilgisi kurallarına göre kurmazsın, bazen tek yüklemle karşındakine cevap verirsin. Bazen bir olayı anlatırken uzun cümleler kurarsın. Ama profesyonel bir ortamda isen yakın çevrenle konuştuğun gibi rahat konuşamazsın. Profesyonel ortamda, cümleleri kurallara göre kurarsın. Söylemek istediğini net anlatmaya çalışırsın. Resmi konuşmada olabilir, resmi ile rahat arası bir konuşmada olabilir. Ama tamamen rahat bir konuşma Türkçesi değildir. Hele patronunla konuştuğunu düşün. Konuştuğun Türkçe ne kadar farklıdır. İş arkadaşlarınla belli bir mesafe olduğu için kahve veya yemek molalarında konuştuğun Türkçe bile yakın çevrenle konuştuğun Türkçeden farklı olur. Şimdi bunu düşün. Nasıl konuştuğunu hatırla. Bir konu anlatacağını düşün. Yakın çevrene anlat bir de patronuna anlat. Nasıl anlatıyorsun kendi kendine gözlemle.

Kelime bilgisine sahip olmak, konuşma becerisini geliştirebilmen için önemlidir. Kelimeleri ezberlemeden hafızana kaydedebildiğinde etkin kullanabilirsin. Konuşma becerini geliştirebilmek için ikinci yapacağın gözlem, hangi yüklem ve kelimeleri birlikte çok sık kullanıyorsun. Örneğin Türkçede yapmak filini çok sık kullanırız. Temizlik yaparız, rezervasyon yaparız, ödev yaparız, toplantı yaparız, resim yaparız, spor yaparız. İngilizcede ise iki farklı yapmak fiili vardır. Ödev yapmak ile rezervasyon yapmak için farklı yüklem kullanılır. Bu yüzden İngilizce kitap okurken, tv izlerken, radyo dinlerken ve İngilizce konuşan birini dinlerken bu fiillerin nasıl tamamlandığını iyice öğrenebilmen için öncesinde Türkçesinde nasıl kullandığını iyi gözlemlemen gerekir. Örneklerde olduğu gibi birlikte en sık kullandığın Türkçe kelimelerin kullanılmasını bir bütün olarak fark etmeye başlamak, konuşma becerini geliştirmekte önemli bir adımdır.  Bu gözlemlemeni sürekli yaptığında, kelimeleri hafızana bir kalıp halinde kaydetmeye başlarsın. Daha etkili öğrenirsin, İngilizce düşünerek daha hızlı konuşmaya başlarsın.

Konuşma İngilizcesi Öğrenmenin Yolları

Öncelikle işin başında isen sana bir yol gösterecek rehberin olmalı. Bir arkadaşın olabilir, bir kurs olabilir, bir özel İngilizce öğretmeni olabilir.

Genelde arkadaşlarla ilerlemek, yeni bir dil öğrenmenin en yavaş yoludur. Ortak saat ayarlayabilmek çok zordur. Bu yüzden bazen iki arkadaş ayarlanmaya çalışılır. Arkadaşlar profesyonel bir eğitmen olmadıkları için bazen yanlış ve yavaş öğrenmeyi sağlayabiliyorlar. Bazı dilbilgisi kurallarında iki arkadaş farklı yönlendirebiliyor. Bu yüzden yavaş ilerleyen kişiler çok fazladır. Profesyonel biri, iki dilin de matematiğine iyice hakim olduğu için, Türkçe ve İngilizce farklılıkları daha iyi farkına varmanı sağlar. Hızlı ve etkin konuşabilmen için İngilizce düşünme alışkanlığı kazanacağın şekilde seni yönlendirir. Bu yüzden konuşma odaklı eğitim veren bir kurs veya eğitmen ile iyi bir başlangıç yapabilirsin. Herkes emeğinin karşılığını bir kazanç olarak almak ister. Sana özel ders veren kişi belli bir ekonomik kazancı olacağından senin istediğin saatleri ayarlar. Arkadaşlar gibi ortak saat ayarlama sorunun olmaz. Günümüzde konuşma becerisini geliştirmeye yönelik eğitim kurumlarının artması, ders ücretlerinin çok uygun olmasını sağlamıştır.

Konuşma odaklı eğitim kurumlarında bireysel veya grup konuşma eğitimleri vardır. Klasik yabancı dil öğrenme yöntemlerinden farklı öğrenmeni sağlarlar. İlk günden konuşmaya başlamanı hedeflerler. Genelde uzun yıllardır klasik yabancı dil eğitimlerinde gramer kuralları öğretildiğinden konuşamayan kişi sayısı çok fazladır. Konuşma odaklı yabancı dil eğitimlerinde kişiler ilk günden itibaren aktif olarak cümle kurabilmeye başlarlar. Önce gramer bilgileri öğrenmek sonradan konuşma becerisini zorlaştırmaktadır. Ama kişiler konuşma odaklı öğrenmeye başlarken cümleleri bir kalıp olarak kullanma alışkanlığı kazanır. Konuşma becerisi gelişirken gramer kurallarını pekiştirmek daha kolay olmaktadır. Gramer kurallarını konuşurken sen farkında olmadan öğrenirsin.

Yabancı dil geliştirirken o dil ile ilgili düşünerek konuşabilmek önemlidir. Konuşma odaklı eğitimin en önemli avantajlarından biri de ilk günden itibaren İngilizce düşünebilme alışkanlığını kazanılmasıdır.  Klasik dil eğitimlerinde, kişiler gramer ve kelime bilgisi iyi olsa bile İngilizce düşünme alışkanlığını geç kazanırlar. Yavaş ilerlerler. Bu da konuşma becerisini geliştirirken motivasyonlarının düşük olmasına sebep olur. Konuşma odaklı bir eğitim ile ilk günden motivasyonun yüksek olur. Her aktivitede motivasyon yüksek ise kısa sürede başarı vardır.

Konuşma odaklı eğitim kurumlarında veya derslerde, konuşma İngilizcesi veya sektöre göre İngilizce konuşma becerini geliştirebilme seçeneklerin var. Hangi konuşma becerisini geliştirmek istediğini belirlediğinde, nasıl konuşmak istiyorsan, seçimine göre konuşma becerini ve dinleme becerini geliştirirsin.

Başlangıç seviyesinde isen ilk günden konuşmaya başlayabilmek yabancı dilini geliştirmen için motivasyonunu yüksek tutar. Kelimeleri konuşurken öğrenirsin. Hem de ezberlemeden hafızana kalıcı olarak kaydederek öğrenirsin. Dilbilgin iyi olabilir, bildiklerini konuşmaya aktaramayabiliyor olabilirsin. Bunun içinde konuşma odaklı bir eğitim kurumu veya özel bir eğitmen desteği almak konuşma becerini geliştirmekte çok faydalı olacaktır. Artık özel dersler eskisi gibi çok pahalı değil. İster bireysel konuşma dersi alabilirsin ister grup ile alabilirsin.

Bireysel derslerde aktif olarak sen konuşursun. Eğitmenin senin duyusal etkileşim yeteneklerine göre sana özel program hazırlar. Eğitmen senin seviyende konuşarak sana uyum sağlar, ama hatalarını anında gözlemleyip seni doğru yönlendirebilir. Konuşurken daha cesaretli olursun. Bireysel derslerde eğitmenle sadece sen konuşursun. Konuyu kendin belirleme şansına sahipsin. Eğitmen bir konu seçebilir onun üzerine konuşabilirsin. Konuşulan konu ile ilgili kelimeleri konuşurken hafızana kaydedersin. Örneğin hava durumu hakkında konuşurken, farkında olmadan hava koşulları ile ilgili kelimeleri öğrenmiş olursun.

Grup derslerinde kendi seviyende olan insanlarla konuşmaya bir eğitmen koordinatörlüğünde başlarsın. Hem kendin konuşmaya başlarsın hem de senin seviyene uygun biri ile konuşmuş olursun. Yabancı dil öğrenirken bir şeyler dinleyip anlayabilmek önemlidir. Bir şeyler dinlerken anlamada zorlanabilirsin. Ama ingilizce özel grup derslerinde konuşulanı anlayabilmekte öğrenme motivasyonun yüksek olmasını sağlar. Özel grup dersi olduğundan hata yapmaktan çekinmeden konuşursun. Dersler aktif konuşarak geçtiğinden derse odaklanırsın. Gruptaki arkadaşlarını da iyice dinlersin. Bir sohbet ortamı şeklinde olduğundan aktif olarak sohbete odaklanıp kendin neler söyleyeceğini İngilizce düşünmeye başlarsın. Zihninde İngilizce cümleler kurma alışkanlığı kazanırsın.

İster bireysel eğitim olsun ister grup eğitimi olsun. Zamanı belirleyen sensin. İster birebir yüzyüze ders alabilirsin ister uzaktan bağlantı ile online ingilizce eğitimi alabilirsin. Eğitim zamanını sen kendi zamanına ve konforuna göre ayarlarsın. İlk günden konuşmaya başlamak derslere keyifle katılım yapmanı ve program yapmanı sağlar. Yabancı dil öğrenmek senin için bir hobini gerçekleştirmek kıvamına gelir.

 

 

 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı