İngilizce İş Mülakatları İçin Tavsiyeler

İnsan kaynakları ile ilgili internet sitelerinde iş ararken kriterlerden biri iyi derece İngilizce bilmek ise firma ile görüşmeniz büyük bir ihtimalle İngilizce olacaktır. Bazen ilk görüşmeler kendi dilinizde olsa da mutlaka diğer mülakatlar İngilizce olmaktadır. Eğer global bir firmaya başvuruyorsanız tüm görüşmeler İngilizce olmaktadır.

İngilizce İş Mülakatları İçin Tavsiyeler.

İngilizce Mülakat Alanları

İngilizce iş mülakatları kendi içinde birkaç kategoriye ayrılır. Bu durum başvurulan firma veya pozisyon ile ilgili olabilmektedir.

  • Eğitim sektöründe ister öğretmen isterse eğitim uzmanı olarak başvuru yapılsın mülakatlarda hem dilbilgisi hem de iş yetenekleri çok önemlidir. Dilbilgisi becerisi ile kişilerin eğitime bakış açısı ve bir sınıfı yönetebilme becerisi de değerlendirilmektedir. Ayrıca eğitim ve öğretim stratejileri de önemlidir. Tüm becerilerinden bahsederken kişilerin doğru telaffuzla, doğru cümle kalıpları ve kelimelerle kendilerini ifade etmesi gerekir.    
  • Bazı firmalar sadece sektöre ve işe yönelik tecrübeleri değerlendirir. Değerlendirirken işe uygunluk ile ilgili genel sorular sorulur. Genel Mülakat olarak tanımlanmaktadır.
  • Başvurulan pozisyon veya firma teknik bir iş ile ilgili ise teknik konulardaki becerilerin İngilizce anlatılabilmesi dışında işin teknik kısımlarını da iyi aktarabilmek çok önemlidir. "Teknik Mülakat" olarak tanımlanan bu görüşmede iş konusundaki teknik beceriler ve ilgili teknik alandaki problemleri çözebilme becerileri değerlendirilir.
  • Yönetici pozisyonunda başvuru yapanların yabancı dilinin ileri derece olması dışında farklı konularda değerlendirilmektedir. Hem dilbilgisi değerlendirilir. Hem de yönetici olarak nasıl tarza sahip olunduğu, bir ekibi nasıl yönetebilme tarzına sahip olunduğu, liderlik vasfı olup olmadığı değerlendirilir. Bunları da İş İngilizcesine ait cümle kalıpları ile aktarabilmesi gerekir. Yönetici Mülakatlarına başvuran kişilerin yöneteceği ekipteki kişilerden daha iyi bir yabancı dilbilgisine sahip olması aranan bir kriterdir.
  • Finansal bir bölüm ilgili başvurularda dil becerisi dışında mesleki deneyiminizde çok önemlidir. Raporların İş İngilizcesinin terminolojisi ile hazırlanıp hazırlamayacağı da değerlendirilir. Rapor hazırlama ve aktarma ile ilgili özel cümle kalıpları hakkında bilgi sahibi olup olmadığı da değerlendirilebilmektedir. Ayrıca muhasebesel sunum hazırlamayı da doğru cümle kalıpları ile yapıp yapılamayacağı da Finansal Bölüm Mülakatlarında değerlendirilir. Özellikle global şirketlerle çalışan bir firmaya başvurulduğunda bu özellikler çok önemli olmaktadır. Tabii ki mesleki bilginiz de ölçülüp değerlendirilecektir.
  • Satış ve pazarlama için bir başvuruda bulunanların beden dili, kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmeleri çok önemlidir. Kişilerin satış becerilerinden bahsederken hem iyi bir İngilizce ile görüşmesi gerekir. Hem de rahat bir beden dili akıcı konuşabilmesi gerekir. Bu alan ile ilgili tüm pozisyonlarda müşteri ilişkileri konusundaki tecrübe en önemli kriterlerden biridir. Bu yüzden tüm cümle kalıplarına ve kelime dağarcığına sahip olunması avantajlıdır. Sorulan sorularda satış veya pazarlama bilgilerinizde değerlendirilecektir.
  • Müşteri ile birebir iletişim kurulacak pozisyonlar için olan mülakatlarda iletişim becerileri, problemlere çözüm getirebilme becerileri, kriz anlarında krizi yönetebilme becerileri değerlendirilmektedir. Çözüm odaklı bir yaklaşımı İş İngilizcesinin kurallarıyla en iyi şekilde ifade etmenin çok önemli olduğu bir mülakattır.

İş İngilizcesi Mülakatlarında Bilinmesi Gereken Hususlar

GNR Eğitim olarak iş dünyasında bilinirliliğimiz ile İngilizce Eğitim Kurumları arasında bilinen bir eğitim kurumuyuz. İlk kurulduğumuzdan bugüne kadar kurumlara ve yöneticilere yönelik verdiğimiz eğitimlerle bilinirliliğimiz artmıştır. Kurumların veya katılımcıların hedef ve ihtiyaçlarını doğru analiz ederek eğitim programını hazırlamaktayız. Sektöre göre uygun içerikler ile ihtiyaca yönelik hizmet vermemiz başarılarımızın sırlarından biridir.

  • İngilizce iş mülakatlarında kişilerin özgeçmişlerinde yazan bilgileri akıcı bir dille ifade edebilmesi gerekir. Kendinden bahsederken ne kadar rahat olduğu, dildeki genel akıcılığı, zorlandığı yerler gözlemlenmektedir. Doğru bir telaffuz ile iş dünyasına ait kelime bilgisi ve cümle kalıplarında yeterli dil becerisine sahip olunması gerekmektedir. İlk tanışmada saygılı, resmi ve iyi bir iletişim kurulması çok önemlidir. Kişiler kendilerini tanıtırken tüm özgeçmişte yazan bilgileri eksiksiz aktarabilmelidir.
  • İngilizce iş mülakatında daha önce görev alınan sektörle ilgili terimler iyi bilinmelidir. Ayrıca görev alınan pozisyona dair görev tanımı bilgilerini doğru bir telaffuzla aktarabilmek önemlidir. Eğer bireyler daha önce kendi sektörlerine ait kelimeleri bilmiyorlarsa araştırıp öğrenmelidirler.
  • Mülakatlara gitmeden önce internetten sorulan İngilizce cümle kalıplarını öğrenip çalışanların sayısı çoktur. Bazen kişiler bu sorulara odaklandıkları için başka bir soru sorulduğunda görüşme sırasında konsantrasyonlarını kaybedebiliyorlar. Eğer İş İngilizcesi ile ilgili yeterli bir donanıma sahipseniz sorulan sorulara karşı beklentiniz olmasın. Hangi soru sorulursa olsun dil becerine güvenerek cevap verilmelidir. Böylece konsantrasyonu kaybetme ihtimali olmaz.
  • Mülakatlarda bazen sorulan sorular veya söylenen şeyler anlaşılmayabiliyor. Böyle bir durumda soruyu veya söylenmesi istenen şeyi netleştirilmesi çok önemlidir. Mutlaka uygun bir dille netleştirilmelidir. Soruyu anlamayınca anlamış gibi yapıp cevaplanmamalıdır. İngilizce anlamadığım düşünülmesin diye böyle yapılabilmektedir. Yapılmamalıdır.
  • Mülakatlarda bireylere güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi vermesi istenmektedir. Sadece güçlü yanlarımızdan bahsetmemeliyiz. Zayıf yönlerden de bahsedilmelidir. Samimi bir görüşme olması açısından önemlidir.
  • Mülakatlarda kişiler kendilerine soru sorulması bittiğinde mutlaka başvurduğu pozisyon ve iş ile ilgili sorular sormalıdır. Başvurulan sektör daha önce görev alınan sektörden farklı olabilir. Böyle bir durumda başvurulan sektöre ait terminoloji mutlaka öğrenilmelidir. O sektörle ilgili bilgi sahibi olabilmek avantajlıdır.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı