İngilizce Essay Konuları ve Türlerinde Yazma Pratiği Tavsiyeleri

İngilizce Yeterlilik Seviye Tespit sınavlarında en çok puan getiren bölümlerden biri yazma becerisinin değerlendirildiği bölümdür. Bireylerin kendilerine verilen soru hakkında fikirlerini kağıda dökmesi istenir. Bu bölüm sınavda en iyi puan kazanılabilecek bölümdür.

İngilizce Essay Konuları ve Türlerinde Yazma Pratiği Tavsiyeleri.

Hazırlık Atlama, Yeterlilik, TOEFL ve IELTS gibi sınavlara gireceksen Essay yani makale yazma yeteneğini geliştirmen iyi bir puan almanda çok etkilidir. Bu sınavlara hazırlanan herkes konuşma becerisine ağırlık vermek ister. Konuşma bölümü çok önemli bir puan alma bölümüdür. Ancak sınavda en etkili puanı bu bölümünden kazanabilirsin.

Uluslararası şirketlerde çalışmak ve yurtdışında üniversitelerden eğitim almak için de makale hazırlayabilme yeteneği önemli bir beceridir.

Essay Yazma Süreci İle İlgili Bilmen Gerekenler

Yazma bölümünde sana sınavda bir soru veriliyor. Bu soru hakkındaki düşüncelerinden bahsetmen isteniyor. Bu yüzden bu soru ile ilgili bilgiye sahip olman gerekir. Soruya cevabını verirken makaleni belli kurallara göre yazmalısın. Aynı zamanda makale yazım ilkelerini sırayla yerine getirmen gerekir. Bu sorular genelde seyahat, sanat, ekonomi, politika, çevre, sağlık ile ilgilidir.

Makalende düşüncelerini tarafsız bir üslup ile aktarmalısın. Sorulan soru hakkında düşüncelerini ifade ederken ana fikrin çerçevesinde olması gerekir. Ayrıca sorulan soruya net cevapların olmalıdır.

Makaleler hangi dilde olursa olsun kurallar aynıdır. Her makalenin bir giriş, gelişme ve sonuç bölümü olmalıdır. Önce konunun ne olduğu açıklanmalıdır. Sonra konu hakkındaki düşünceler aktarılmalıdır. Sonuç kısmında da giriş ve gelişme bölümünde aktarmaya çalışılan düşünce okuyana özetleyerek aktarılmalıdır.

Giriş bölümünde sorulan soru ile ilgili ana düşüncenden bahsetmelisin. Bu düşüncenden sonuca kadar ayrılmaman gerekir. Kısa ve öz bilgi vermelisin.

Gelişme bölümü düşüncelerini ana hatlarıyla aktaracağın bölümdür. Uzun olmasına özen göstermelisin. Kendi düşüncelerinden ayrıntılı bahsetmelisin.

Sonuç bölümünde gelişme bölümünde anlattığın düşüncelerini kuvvetlendirecek veya destekleyecek argümanlar kullanmalısın. Sonuç bölümünü kısa tutmaya çalışmalısın. Düşüncelerini özetleyeceğin bir bölüm olmalıdır. Ana düşüncen ile çıkarımlarını aktarabilirsin.

Dili iyi kullanmalısın.

İfade kabiliyetin çok iyi olmalıdır.

Anlattığın düşüncelerine hakimiyetin yüksek seviyede olmalıdır.

Düşüncelerini kaleme aldığında başlangıcından sonuna kadar bir uyum içerisinde olmalısın. Bütünlük kaybolmamalıdır.

Paragraflar sorulan soru ile ilgili bir bölümü ifade ettiğin düşünce birimi olmalıdır. Paragraflarında düşüncelerinin tümünden ayrı ayrı bölümler olmalıdır. Cümlelerin açık, etkili ve birbiri ile uyumlu olmalıdır. Paragrafların aynı hizada olmasına özen göstermelisin.

Noktalama işaretlerine dikkat etmelisin. Satırlar arasında bıraktığın boşluklar birbiri ile uyumlu olmalıdır.

Essay Konularına Çalışma Tavsiyeleri

Sınavlara hazırlanırken sorulan sorular hakkında düşüncelerini güzel bir ifade ile kaleme almak için herkes İngilizce dil kurallarında kendini geliştirmeye ve kelime bilgisini artırmayı hedefler. Oysa önce ilk hedefi kurallara ve ilkelere uygun iyi bir makale yazabilmek olmalıdır. Puanlama da içerikten daha çok makale biçimi değerlendirilir. Makale kriterlerine uygun olup olmadığı önemlidir. Düşüncelerin bir uyum içerisinde ifade edilip edilmediği önemli bir değerlendirme kriteridir. Bu yüzden makale biçim kriterleri hakkında iyi bir bilgiye sahip olman gerekir. Yukarıda süreç ile ilgili bilmen gerekenleri sana aktardık.

Çocukluğundan itibaren eğitim ve öğretim hayatında Türkçe veya Edebiyat derslerinde kompozisyon ödevi verilmeyen öğrenci yoktur. Her öğrenci hayatında mutlaka bir kez kompozisyon yazmıştır. İngilizce sınavlarında kurallara uygun iyi bir kompozisyon yapmak gerekir. Kendi ana dilinde kendi düşüncelerini kağıda aktarmada kompozisyon yazmakta başarılı olan bireyler yabancı dil sınavlarında daha başarılı olabilmektedirler.

İngilizce Yeterlilik sınavlarında makalelerinde başarılı olmak için öncelikle essay soruları ve türlerinde kendi ana dilinde yani Türkçe'de de iyi bir kompozisyon yazabilme yeteneğini geliştirmen çok faydalı olacaktır. Kendi ana dilinde yazamayacağın bir düşünceni yabancı bir dilde anlatmak daha zordur. Bu yüzden sorulan essay konuları ile ilgili Türkçe yazma yeteneğini geliştirmekle çalışmaya başlayabilirsin.

  • Türkçe makale kaleme alma yeteneğini geliştirirken sınavlarda verilen süre içerisinde yetiştirmelisin. Sınav süresi 30 dakika ise sen 30 dakikada yetiştirme pratiği yapmalısın. İlk pratik yapmaya başladığında çok uzun yazamayabilirsin. Kısa kısa da olsa kaleme almalısın.
  • Essay soruları ile ilgili Türkçe makaleler araştırıp konuya hakim olmalısın. Türkçe birine sesli aktarabilmeyi yapacak kadar hakim olmalısın. Bildiğimiz şeyler hakkında konuşurken hafızamızdan bilgilerimizi kullanırız. Böylece akıcı konuşabiliriz. Kağıda dökebilmek için hafızamızda bilgilerimizin çok iyi olması gerekir.
  • Kompozisyonlarında kendi düşüncelerini aktaracağından kendi ana dilinde sorulan sorular hakkında ana düşüncelerini oluşturmak için birbirinden farklı birçok kaynak okumalısın. Böylece kendi ana düşüncelerini oluşturabilirsin. Ana düşüncen çerçevesinde argümanlarını zihninde canlandıracak, birine sunum yapabilecek derecede kendini geliştirmelisin. Yeterli bilgiye sahip olman çok önemlidir.
  • Türkçe her sorulan soru hakkında yazabilecek duruma geldiğinde bu sorular hakkında İngilizce makaleler okumaya başla. En az 5 makale okumaya başla. Türkçe kendini düşüncelerini oluşturduğundan İngilizce makaleleri okurken hangi makalenin senin düşüncelerine paralel olduğunu da fark etmeye başlarsın. Böylece kendi düşüncelerini iyi bir şekilde ifade eden kelimeleri ve dil kurallarını da gözlemlemeye başlarsın.
  • Türkçe makalelerini yakınlarına okutup düşüncelerini ifade etmeni değerlendirmelerini isteyebilirsin. Böylece İngilizce essay ile ilgili çok hızlı ilerlemenin önemli bir hazırlığını tamamlamış olacaksın. Kendi ana dilinde ifade etmeyi başarman demek sınava İngilizce hazırlanmanda çok fayda sağlayacaktır.

İnternette sorulan sorularla ilgili başka makaleler okurken ezberlemeye kalkmamalısın. Kendi düşüncelerini oluşturmayı hedeflemelisin.

Essay soruları hakkında İngilizce yazabilmek için o konu ile ilgili düşüncelerini zihninde canlandırabilme kabiliyeti kazanmalısın. Bunun için yukarıdaki tavsiyelerimizi uygulaman sana çok faydalı olacaktır.

Bir bilgiyi sesli aktarabilme yeteneği kazanmaya başlamamız zihninde en iyi canlandırmayı yapabilmemizi sağlar. Hem Türkçe hem İngilizce düşüncelerini sesli anlatabilme yeteneğini de geliştirmeyi hedeflemelisin. Akıcı konuşmaktan ziyade zihninde canlandırıp canlandıramadığını deneyimlemelisin. Canlandıramıyorsan makaleler okumaya devam etmelisin. Kendi düşüncelerini hafızanda güçlendirmeye önem vermelisin.

Buraya kadar tavsiyelerimizi yapmaya başladığında sorularla ilgili kendi düşüncelerini oluşturmaya başlarsın. Düşüncelerin ile ilgili konuşma pratiği yapman da çok faydalı olacaktır.

Sınavlarda konuşma becerisi de değerlendirilmektedir. Konuşma becerisinde yazma becerisindeki performansın beklenmemektedir. Ama zaten sınav için konuşma becerisini geliştireceksin. Konuşma odaklı bir eğitim ile yabancı dil geliştiren İngilizce kurslarının konuşma pratiği derslerinden faydalanabilirsin. Essay soruları hakkında konuşma pratiği yapmak için bu derslerden mutlaka faydalan. Sesli anlatabilme yeteneği kazanman düşüncelerini kaleme alabilmende de etkili olacaktır.

GNR Eğitim olarak essay konuları hakkında da konuşma pratiği derslerimiz bulunmaktadır. Sen her dersin konusunu belirle ve eğitmenimizle konuş. GNR Metodumuz ile yeni başlayanlara ilk derste ilk 40 dakikada İngilizce konuşmaya başlatıyoruz. Sen belli bir seviyede dil bilgisine sahip olduğundan hem akıcı konuşabilme yeteneğini geliştirmiş olursun. Hem de konuşurken hafızana düşüncelerin yerleşmiş olacağından sınavda çok daha kolay ve akıcı bir dille kağıda aktarabilmeye başlarsın.

Doğru ve güzel bir makale için çok pratik yapmayı ihmal etmemelisin.

Tüm makalelerinde kendine her zaman süre tutarak pratik yapmalısın. Böylece girişe nasıl başlayacağını, nasıl ilerleyeceğini, sonuç bölümünde nasıl toparladığını iyice deneyimlemiş olursun.

Essay Türleri

  • Düşünce Makaleleri
  • Karşılaştırma Makaleleri
  • Problem Çözme Makaleleri
  • Süreç Makaleleri
  • Sebep Sonuç Makaleleri
  • Tartışma Makaleleri
  • Avantaj ve Dezavantajlar Makaleleri

Essay Konularının Kategorileri

  • Zoos
  • Working in the private sector 
  • Fashion
  • Space Travel
  • Climate change
  • Preventing crimes
  • Animals in scientific research
  • Global warming
  • Use of technology
  • Nuclear energy
  • Foreign language instruction
  • Plastic surgery
  • Traffic
  • Space exploration

Örneğin sınavda sorulan soru “Küresel Isınma” iken türü sebep sonuç olabilir. Senden “Küresel Isınmanın Sebep ve Sonuç İlişkisi” ile ilgili düşüncelerini aktarman istenebilir.

İnternette “Essay Topic” diye arama yaparsan soru ve türü ile ilgili birçok makale bulabilirsin. 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı