İngilizce Dinleme Pratiği ile İngilizce Konuşmana Katkıda Bulun

Çocuklar ana dillerini konuşarak öğrenmeye başlarlar. Dil kurallarını eğitim öğretim hayatları başlandığında öğrenirler. İngilizceyi öğrenirken öncelikle konuşma becerisinin geliştirmeyi hedeflemek çok önemlidir. Konuşma becerisinin geliştirilmesinde dinlemek çok etkili olmaktadır. Konuşma becerisinin geliştirilmesine öncelik verilmesi diğer becerilerin hiç yapılmaması veya yapılmayacağı anlamına gelmemelidir.

İngilizce Dinleme Pratiği ile İngilizce Konuşmana Katkıda Bulun.

Hayatımızın akışına öğrendiğimiz yabancı dili bir bütün olarak yerleştirmemiz gerekir.

Bütün zamanımızı yabancı dilimizi geliştirmek için harcayamayız, öyle değil mi?

Yabancı dil, üniversite sınavlarına hazırlanır gibi disiplinli ders çalışarak öğrenilmeye çalışılmamalıdır. İngilizceyi en kısa sürede öğrenmek istiyorsak hayatımızın akışına İngilizceyi yerleştirmek gerekir. Ama bütün boş vakitlerde çalışmak anlaşılmamalıdır.

Hayatımızın akışına yerleştirirken öğrenmekten keyif almamız çok önemlidir.

Bir yabancı dilin geliştirilmesinde en önemli şey kişinin öğrenme motivasyonun yüksek olmasıdır. Bu yüzden hem kendin için en iyi öğrenme yöntemlerini keşfetmelisin hem de her zaman öğrenme motivasyonunun yüksek olması için keyif alarak öğrenmeye çalışmalısın. Ama olmazsa olmaz kural konuşarak öğrenmeyi hedeflemelisin. İngilizce konuşabilmene katkıda bulunması için ingilizce dinleme alışkanlığı kazanmalısın.

Peki Nasıl?

  • Keyif alarak öğrenmek için bir hobimiz ile ilgilenir gibi öğrenmeliyiz. Bir yerlere giderken birilerini beklerken İngilizce bir şeyler dinlemek çok fayda sağlayacaktır. Hareket halindeyken dinlemek demek kendimizi vererek aktif olarak ne dendiğini anlamaya çalışmak değildir. Sadece biz kendimizi vererek dinlemesek de kulağımızın İngilizce kelimeler ve cümleler duyması çok faydalıdır.
  • İnsan olarak aynı anda iki şeye odaklanmamız zor ama beynimiz için zor değil. Beynimiz bir yandan yürümemizi sağlatırken kulağımızla duyduğumuz şeyleri hafızaya yerleştirir. Bu yüzden kendimizi dinlediklerimizi anlamaya çalışmaya zorlamadan dinlemeliyiz.  
  • İngilizce bir şeyler dinleme tavsiyesi verildiğinde hareket halindeyken genelde şarkı dinlenir. Ama podcastler günümüzde şarkı dinlemekten daha faydalı olmaktadır. Şarkı dinlemenin faydası yok anlaşılmasın. Ama sıfırdan öğrenmeye başlayanların podcast dinlemesi daha etkili olmaktadır. Kelimeler daha net olmaktadır. Aynı zamanda cümle yapısı kuralları daha iyidir.
  • İngilizce radyo kanallarını cep telefonunun aplikasyonlarından indirebilirsin. Haber kanallarının dili nettir. Haber kanalı olduğu için cümlelerde gramer kurallarına konuşurken önem verilir. Beynin, anlamasan da İngilizcenin dil formülünü kodlamaya başlar.
  • Haber kanallarında telaffuzlar da çok düzgündür. Kelimelerin doğru telaffuzunu dinlemek için çok faydalıdır.

İngilizce dinleme becerisi konuşmaya çok faydalıdır. Okumak da faydalıdır yazmak da... Hayatımızın akışına yerleştirdiğimizde hepsinden faydalanmak avantajlıdır. Yeter ki bir zorunluluk olarak değil bir hobiyi yapma hevesiyle olsun.

Günlük yaşantında sevdiğin dizileri veya filmleri kendi ana dilinde seyrederken görünce algını çeken nesnelere anında dijital sözlüğüne bakabilirsin. Baktığın kelimeyi sözlüğünde çalışma notlarına da kaydedersen sonra telaffuzunu dinleyebilirsin. Bir anımız ile pekiştirerek öğrendiğimiz şeyleri daha kalıcı öğreniriz. Bir şeyler seyrederken sözlüğüne baktığında o kelimeleri unutmazsın. Ülkemizde birçok film çekilmektedir. Dizi çekilmektedir. Bu dizi ve filmler artık yurtdışına da pazarlandığı için İngilizce çevirileri de yapılmaktadır. Etkilendiğin bir dizi ya da filmin çevirilerini seyretmelisin. Dinlerken anlamayabilirsin. Ama konuyu veya sahneleri bildiğinden dinlerken algıladığın İngilizce kelimeler olacaktır. Cümle yapılarını, filleri ve edatları duyabildiğini fark edeceksin. Algını çeken kelimelere yayını durdurup hemen dijital sözlüğüne bakman sana çok fayda sağlayacaktır. Sevdiğin bir film veya diziden bir kelime öğreneceğinden bir anı ile pekiştirmiş olacaksın. Bu da kalıcı öğrenmeni destekleyecektir. Bunun için genelde uluslararası film festivalleri için hazırlanmış filmlerimize bakabilirsin.

Yabancı dil geliştirilirken beynimizin kendi sesimizden o dilin kelimelerini veya cümle yapılarını duyması çok önemlidir. Bu yüzden anlamaya çalışmadan İngilizce yayınlar okumalısın. Kelimelerin anlamına baka baka okumak motivasyonu düşürmektedir. Bu yüzden kendi sesinle kendine kitapları oku. Bunu beyninin senin sesinden İngilizce dinlemesi için yapmalısın.

Belki öğrencisin belki iş insanısın…

Eğer öğrenci isen kendi eğitiminle ilgili kendi ana dilinde çalışmaktan zevk aldığın bir konuyu seç. Bu konuyu önce Türkçe olarak iyice öğren. Sonra bu ders konusu ile ilgili 2 veya 3 internetten yayın oku. Konu ile ilgili en önemli kelimelerin İngilizcesini dijital sözlüğünde anlamlarına bak. Sonra bu ders konusu ile ilgili İngilizce videoları dinle. Dinlerken, bu kelimeleri algıladığını fark etmeye başlayacaksın ve motivasyonun artacaktır.

Eğer iş insanı isen sektörünle ilgili en iyi bildiğin konu ile ilgili internetten İngilizce olan 2 veya 3 web sayfası oku. Kendi sektörünle ilgili yabancı firmalara bakabilirsin. Ya da Türkiye'de olanların İngilizce yazılmış içeriklerine bakabilirsin. Sonrasında sektörün ile ilgili videoları seyredip dinleyebilirsin. Sektörünle ilgili konunun nasıl anlatıldığını fark etmeye başlamak dinlediğinde kelimeleri seçebildiğini fark etmek motivasyonunu artıracaktır.

Belki gezmeyi seyahat etmeyi çok seviyorsundur. Ülkemizde gezdiğin turistik yerler varsa bu gittiğin yerlerin tarihi veya özellikleri hakkında bilgi sahibisindir. Bu yerler turistik yerler olduğu için mutlaka yabancı dilde tanıtım videoları da vardır. Bu videoları seyretmek dinleme becerini geliştirecektir. Kelime bilgini geliştirecektir. Cümlelerin nasıl kurulduğunu algılaman artacaktır. Fiillerin öncesini veya sonrasını aldığı ekleri algılaman artacaktır. Bu dinleme pratiğini gitmek istediğin ülkeler ve şehirler için de yapabilirsin. Gitmek istediğin bir ülke seç. O ülke ile ilgili Türkçe bilgi sahibi ol. Sonra 2 veya 3 farklı web sitesini oku. Anlaman önemli değil. Hangi kelimelerle anlatıldığını gözlemlemiş ol yeterli. Sonra bu şehir veya ülke ile ilgili tanıtım videolarını İngilizce seyrettiğinde dinleme becerinin geliştiğini fark edeceksin.

İlgi alanlarına göre bir şeyler dinle, İngilizce konuşma becerinin gelişmesine katkıda bulun.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı