İngilizce Belirli Belirsiz Tanımlık Konusu A, An, The

İngilizce öğrenmeye yeni başlayan kişiler için belirli veya belirsiz tanımlık konusu başlar başlamaz bu konu ile ilgili çok ezberleyecek kural olduğunu düşündürmeye başlatır. Mantığı anlaşıldığında teker teker çalışılmasına gerek olmadığının farkına varılır. "A" ve "An" için Türkçe karşılık bulunurken "THE" için her zaman bir karşılığı bulunmamaktadır.

İngilizce Belirli Belirsiz Tanımlık Konusu A, An, The.

İngilizce'de Türkçe’de yerini bulamayan ve sistematik hatalara sebep olan kelime öncesinde kullanılan kelimeler veya ekler vardır. The’da bunlardan biridir. Konu anlatılırken Türkçe karşılığı bulunmamaktadır. Yazımızda kullanım yerlerinin püf noktalarından ayrı ayrı örnekler sayesinde öğrenebilirsin.

The, İngilizce isimlerden veya isim karşılıklarından önce kullanılır. Bir sıfat türüdür. Belirli Artikel yani The isimden önce kullanılır. Kullanıldığında okuyan, konuşan veya dinleyen kimden veya neden bahsedildiğini anlar. Biz kullanıyorsak kimden bahsettiğimizi netleştirmek için kullanmalıyız.

Artikellerin nasıl kullanıldığını anlamak amacıyla, isimlerin sayılabilir (sayılabilir) ya da sayılamaz (miktar olarak belirsiz ve sayılamaz) olabileceğini bilmek önemlidir. Ayrıca sayılan isimler ya tekil (bir) ya da çoğul (birden fazla) olabilir. Sayılamayan isimler her zaman tekil formdadır.

A: Sessiz harfle başlayan tekil bir ismin önünde

An: Sesli harfle başlayan tekil bir ismin önünde

The: Tekil veya çoğul isimden önce

Kuralların daha ayrıntılı bir açıklaması ve bunların nasıl ve ne zaman uygulanacağına ilişkin örneklerimizle konuyu pekiştirmeye devam edelim. 

Belirli ve belirsiz Tanımlık kullanımını açıklayan üç özel kural bulunmaktadır.

Kural 1 – Belirsiz Tanımlık 

Belirsiz tanım artikellerini a veya an yalnızca belirli kimliği okuyucu tarafından bilinmeyen tekil sayımlı bir isimle kullanılmalıdır. Kelimenin ünlü veya ünsüz bir harfle başlamasına göre a veya an kullanmalısın.

A speech, An announce

Türkçe’de olmayıp İngilizce’de olan farklı bir kural vardır. “h” harfinden sonra eğer bir ünlü veya ünsüz harf geliyorsa “an” kullanmamız gerekebilmektedir. Ünlü veya ünsüz harf gelmesine ragmen kullanılmadığı durumlarda vardır. Ayırımı şöyle yapabilirsin. İngilizce’de önemli olan “h” harfinden sonra ünlü veya ünsüz harf gelebilir ama sesletime dikkat etmemiz gerekir. Mesela “hour” kelimesini okurken “our” sesletimi olur. Başında an kullanılmalıdır. Ama house derken böyle bir sesletim olmadığından a kullanılır.

Bu kuralla ilgili Pratik yaparken şöyle yapabilirsin. Sözlüğü açıp “h” harfi ile başlayan kelimelere bakıp dijital sözlüğünde sesli dinleyip pekiştirebilirsin. 
An hour, A house, 

Belirsizlik tanımlılığı katan bir grubun veya kategorinin belirtilmemiş herhangi bir üyesini belirtmek için a veya an kullanılır. 

I think an umbrella is in the room. / Sanırım odada bir şemsiye var.

We are looking for an egg / Biz yumurta arıyoruz.

Sayı olarak tek mi birden fazla mı olup olmadığını belirtmek için a veya an artikelini kullanabiliriz. 

I own a horse and two lambs. / Bir atım ve iki kuzum var.

Bazen artikel ile isim arasına bir sıfat gelebilir.

An upset child /mutsuz bir çocuk

A green pear / bir yeşil armut

A ve An belirsiz tanımlık kelimelerinin çoğul hali some'dir. Belirtilmemiş, birden fazla sınırlı bir miktarı belirtmek için bazıları kelimesini kullanırız.

A tomatoes / bir domates

Some tomatoes / biraz domates

Kural 2 – Belirli Tanımlık

İngilizce’de gerek konuşanın gerekse dinleyenin neden bahsedildiğini anladığı durumlarda kullanılır.

Konuşurken veya yazarken eğer bir ismin başında o ismi niteleyen my, your, our, this, that gibi benzer kelimeler varsa “the” kullanılmamalıdır.

It is our home / O bizim evimiz. Bu cümleler gibi arabımızdan, evimizden veya bir eşyamızdan bahsederken “the” kullanmamalısın. 

İsmin belirli kimliği biliniyorsa herhangi bir isimle (tekil veya çoğul, sayılan veya sayılamayan) belirli artikel kullanılır. Belirsiz bir ismi daha önce bahsettiğimizde bir sonraki cümlede yeniden bahsedeceksek belirli tanımlık  kullanmamız gerekir.

I drank an orange juice yesterday. The orange juice was sweet and tasty. / Dün portakal suyu içtim. Portakal suyu tatlı ve lezzetliydi.

İsmi açıklayan bir sıfat, ifade veya cümlecik onun kimliğini açıklığa kavuşturduğunda veya kısıtladığında artikel kullanmalıyız.

The girl sitting next to me raised her hand. / Yanımda oturan kız elini kaldırdı.

Thank you for the suggestion you gave me. / Bana verdiğin tavsiye için teşekkür ederim.

The man is a brilliant. / O adam bir dahi

İsim benzersiz bir şeye veya birine atıfta bulunduğunda the kullanmalıyız.

The theory of relativity / Gorelilik Teorisi

Jupiter is the fifth planet from the Sun / Jüpiter Güneş'ten sonra gelen beşinci gezegendir.

Kural 3 – Genelleme 

Genelleme yaparak dünyada bulunan bir şeyden bahsederken belirli veya belirsiz tanımlama kullanmamıza gerek yoktur. İster tekil olsun ister çoğul olsun ister sayılabilsin ister sayılamasın farketmez. Tanımlık kullanılmamalıdır. 

Roses are beautiful in the spring. / Güller baharda çok güzel.

Güllerden bahsederken dünyadaki bütün güller için bir genelleme yapmış oluyoruz. Bu yüzden kullanılmaz. 

I do not like milkshake. / Genel olarak milkshake sevmiyorum.

Hayatımızın rutinlerinden, genellemelerinden bahsederken tanımlık kelimelerini kullanmamıza gerek yoktur. 

Sayılabilen veya sayılamayanlar konusu olmasına rağmen bu konuda da bir kuraldan bahsedelim. Mesela bir masa kenarında sürahi ile bardağa su koyuyorsun. Su içerken masaya su damladığında, tane tane su damlaları görüyorsan, damlaları sayabildiğin için sayılabilen olur. Ama su içerken bardak elinden düşerse su tamamen masaya dökülürse su sayılamayan bir şey olur. Damla/drop. Masanın üzerinde sadece su olur. Bu nedenle sayılamayan isimlerle ilgili dilbilgisi kurallarına göre su sözcüğünde tanımlık kelimesi kullanmamalıdır. 

İngilizce yeni öğrenmeye başladıysan konuşarak geliştirmeye başlamak sana çok faydalı olacaktır. Gramer kurallarını çalışıp sonradan konuşma pratiği yaparım diye düşünme. Çocuklar ana dillerini konuşarak öğrenirler. Sen de İngilizce konuşmaya başlayacak bir çocuğusun. Bu yüzden konuşarak kuralları öğrenmeye başlamalısın. Çok örnek cümle ile pratik yapmalısın. Konuşmak için aynı cümleyi 5 kez tekrarlamak çok faydalı olmaktadır. Başta tekrar vakit kayıbı gözükmektedir. Öyle düşünme. Ilk başlarda güzel tekrar yapmak sonradan daha hızlı öğrenmeyi sağlamaktadır.

GNR Eğitim olarak tavsiyemiz, ilk gün ilk dakikadan itibaren İngilizce konuşabileceğini deneyimlemek için ücretsiz deneme dersimiz için bizimle iletişime geçebilirsin…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı