Günlük Konuşma İngilizcesini Geliştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Yabancı bir dili en iyi öğrenmenin yollarından biri günlük hayatımızda kendi dilimizde ne konuştuğumuzun farkında olmaktır. Günlük Konuşma İngilizceni geliştirerek daha hızlı bir öğrenme süreci tamamlayabilirsin.

Günlük Konuşma İngilizcesini Geliştirmek İsteyenlere Tavsiyeler.

Bu yazımızda günlük hayatımızda en çok yaptığımız diyolaglardan örnekler vereceğiz. Her yerde İngilizcesini bulabileceğin diyolaglardır. Bir konu ile ilgili çalışmaya başladığımızda o konu ile ilgili en iyi bildiğimiz kısımları bile aklımıza getiremediğimiz zamanlar oluyor. Sana Türkçe en çok kullanılan günlük konuşma cümlelerini unutmaman için listeleyeceğiz. Akademik araştırmalar yeni bir dil öğrenirken kelimeleri elle yazmanın hızlı bir öğrenme tekniği olduğunu belirtmektedir. Bu yüzden öğrendiklerini yazarak çalışma alışkanlığını kazanman için günlük yaşantımızda en çok kullandığımız Türkçe klasik cümleleri biz sana yazıyoruz, ingilizce cümleleri senin bulup karşısına yazmanı isteyeceğiz.

Günlük Konuşma İngilizcesi İçin Selamlaşma ve Yeni Tanışma Replikleri

Günlük hayatımızda okulda, işte, alışverişte birileri ile mutlaka selamlaşırız. Biriyle ya karşılıklı ya da konuştuğunu düşün.

En sık kullanılan cümleleri, kelimeleri biz sana yazdık. Sana diyalog şeklinde soru cevap şeklinde hazırlamadık. Özellikle alternatif hangi cevaplar veya sorular olabiliyor, birlikte görebilmen için karışık yazdık. Çalışırken 3 şekilde çalışmalısın.

  • Kendi kelime kartlarını ve cümle kartlarını oluştur. Kartın bir tarafına İngilizcesini bir tarafına Türkçesini yaz. Kartları tekrarlayarak çalışmalısın. Kartları çalışmaya başladığında 11 tane kelime kartından fazla çalışmamalısın. 11 kartı iyice tekrarlayarak öğrendikten sonra bir diğer 11 karta geçmen gerekir. Üçüncü tekrardan sonra kendi sesini duyacak şekilde sesli tekrarlamaya çalışmalısın.
  • Sana hazırladığımız Türkçe cümlelerin karşısına veya altına yazdığın İngilizce cümlelerin her bir satırdakini 11 kez tekrarlayıp bir diğerine geçmelisin.
  • İyice öğrendiğinde cümleleri karşılıklı soru cevap olarak cevaplamaya çalışmalısın. Bir kağıda karşılıklı İngilizce diyaloglar oluştur. Yazarak çalış. Bir cümleyi yazdığında kendi sesini duyacak şekilde konuş. Hem yazma becerin hem de konuşma becerin gelişsin.

Çoklu doğal tekrar yöntemi ile yabancı dil öğrenmek dünyadaki en iyi yöntemlerden biridir. Klasik dil öğrenme yöntemlerinden daha etkilidir. İngilizce kursu araştırırken bu yöntemi kullanan eğitim kurumlarını araştırabilirsin.

Klasik selamlaşma repliklerimiz:

  1. Merhaba, Günaydın, İyi Akşamlar, İyi Geceler
  2. Naber, Nasılsın
  3. İyiyim, İdare eder, Harikayım, Fena Değil, Her Zamanki Gibi
  4. Ya Sen Nasılsın, Kardeşin Nasıl
  5. Nasıl Gidiyor, Ne Var Ne Yok, Nerelerdeydin, İşler Nasıl, Durumlar nasıl
  6. Seni Gördüğüme Sevindim, Seni Görmek Güzeldi,
  7. Bende Seni Gördüğüme Sevindim, Seni Görmek de Güzeldi, Sesini Duyduğuma Sevindim,
  8. Bir gün Kahve İçelim, Cumartesi Müsait misin, Cumartesi Müsaitim
  9. Saat kaçta, saat 3’de, saat 17:30’da
  10. Sonra görüşürüz, Yakında Görüşürüz, Kendine İyi Bak, Hoşça kal, Görüşürüz, Yarın Görüşürüz,
  11. İyi Günler, İyi Haftalar, İyi Hafta sonları,

Yaşantımızda biriyle tanıştığımızda iletişimin gelişmesi için standart konuşmalarımız vardır.

  1. Selam, Adın Nedir, Ne İş Yapıyorsun, Nerelisin, Nerede Yaşıyorsun
  2. Benim Adım ... , Öğrenciyim Ya Siz, Avukatım Ya Siz, Mühendisim Ya Siz, Emekliyim Ya Siz, Ankara’da yaşıyorum, İzmir’liyim,
  3. Çocuğunuz var mı, Kaç Kardeşsiniz, Evli misiniz,
  4. 2 çocuğum var, 3 kardeşiz, 1 erkek kardeşim var, 2 kız kardeşim var, 1 kız 1 erkek kardeşim var, evliyim, bekarım ya siz
  5. Çok güzel, Tanıştığımıza Memnun Oldum, Kendinize İyi Bakınız.

Adres Tarifi İçin Standart Cümleler

Yabancı dil öğrenirken ilk öğrenilen bilgilerden biri adres tarifidir. İyice öğrendikten sonra tesadüfen karşısına yol tarifi soran turistlerin çıktığı insanların sayısı oldukça fazladır. Neredeyse çoğu insanın tek başına pratik yapacağı anlardan biridir. Ama heyecandan çoğu kişi tarif edemez. Çünkü pasif olarak öğrenilen bilgiler aktifleştirilmediği takdirde unutulmaktadır ya da hemen hatırlanamamaktadır. Bir dili hızlı ve iyi geliştirmek için aktif olarak öğrenmek gerekir. Aktif öğrenmenin konuşarak öğrenmekten başka alternatifi yoktur.

Yol tarifleri ile ilgili cümleleri çalışırken “Selamlaşma ve İlk Tanışma” repliklerindeki 3 çalışma yöntemine ilave olarak iki çalışma daha yapmalısın.

  • Birine evini tarif etmeye çalışmalısın ya da evinden bir yere gitmeyi tarif etmelisin. Bir turistin seni yolda durdurup yol tarifi sorduğunu hayal et. Örneğin evinden otobüs durağını tarif edeceğini düşün. Nerelerden düz yüründüğünü, nelerden dönüleceğini vb tarif etmeye çalış. En iyi bildiğin yerleri birine tarif etmeye çalış. Kendine konuşarak bunu evde mutlaka 11 kez farklı yerleri tarif ederek çalışmalısın. Adres tarifi diyologlarını cümleleri bir bütün olarak öğrenirken hangi kelimelerin yerini iyice kendin gözlemleyip pekiştirmen için karışık yazdık.
  • En çok görmek istediğin şehri düşün. Bu şehirler ile ilgili ingilizce olan blogger yazılarını okumalısın. Bu sitelerde tarif cümlelerine çok sık rastlayacaksın.

Adres tarifi çalışmasında ilave iki çalışma sayesinde arka arkaya tarifler yaparken zihnin ingilizce düşünmeye başlayacak. Öğrendikçe ve pratik yaptıkça arka arkaya akıcı konuşmaya başladığını fark etmek ingilizce çalışma motivasyonunu artıracak. Hem okuma becerin hem de konuşma becerin gelişir.

  1. Affedersiniz, Size Bir Adres Sorabilir miyim, Metro İstasyonu Nerede
  2. Affedersiniz, Vapur İskelesi Nerede,
  3. Elbette, Nereye Gitmek İstiyorsunuz
  4. Sultanahmet’e gitmek istiyorum
  5. Metro ile gidebilirsiniz, tramvay ile gidebilirsiniz, vapur ile gidebilirsiniz.
  6. Çok Yakında, Çok uzakta,
  7. Dümdüz Gidin, Düz Gidin, Düz Gidin Sonra Sağa Dönün, Soldan Gidin Dümdüz Yürüyün,
  8. Dümdüz Yürüyün otobüs durağı var, otobüs durağının karşısında
  9. Sağdan gidin, üçüncü sokaktan dönün
  10. Dümdüz yürüyün, soldan dönün, ikinci sokağın köşesinde
  11. 200 metre sonra vapur iskelesi göreceksiniz, 100 metre sonra metro istasyonu göreceksiniz,
  12. Eminönü vapuruna bininiz, sonra tramwaya bininiz. Metroya binin ve vezneciler durağında ininiz, Sultanahmet durağında inin.
  13. Rica Ederim, Teşekkür Ederim, İyi Günler

Yemek Siparişi Pratiği

Bu çalışmamızda replikleri “selamlaşma” kısmında belirttiğimiz üç çalışma tekniği ile çalışmalısın. Cümleleri karışık yazdık. Verdiğimiz cümlelerde siparişlerin yerine alternatif siparişleri de yazarak çalışmalısın. Biftek yerine tavuk ve hindi demeye de çalışmalısın. Sos isimlerini çalışabilirsin. Tabi kelime kartları veya cümle kartları oluşturarak çalışmalısın. Alternatif siparişlerle çalıştığında cümle yapılarını çok daha iyi pekiştireceksin. Sipariş verilen şey dışında cümle kalıplarına odaklanabileceksin.

Çalışman bittiğinde cümle kartlarını bir replik oluşturacak şekilde sıralamalısın. Yemek siparişi pratiğinde ilave olarak bu çalışmayı da yaparsan görsel olarak cümle yapılarına veya kalıplarına görsel olarak aşina olmaya başlayacaksın.

  1. Merhaba, 4 kişilik masanız var mı?
  2. Evet Efendim, bu taraftan lütfen, ben rezervasyon yapmak istiyorum
  3. Menü alabilir miyim
  4. Ne istersiniz beyfendi, başlagıç olarak bir şeyler içmek ister misiniz, başlangıç olarak ne almak istersiniz, ana yemekten önce aparetif getirmemi ister misiniz, hemen sipariş vermeye hazır mısınız
  5. Biraz su alabilir miyim, soda alabilir miyim, sanırım su alacağım
  6. Tabi beyefendi, sizler hanımefendi
  7. Biz biftek alalım ve patetes
  8. Etiniz nasıl olsun, az, orta, çok veya nasıl pişmiş olsun istersiniz
  9. Sos ister misiniz
  10. Siparişlerinizi hemen getiriyorum
  11. Hesabı alabilir miyim
  12. Tabi Beyefendi nakit mi kartla mı ödeyeceksiniz

Günlük konuşma İngilizcesi diyologlarını aktif olarak nasıl öğreneceğin konusunda sana rehberlik ettik. Alışveriş, yolculuk v.b konularda kendin klasik repliklerin önce Türkçesini kendine hazırlayabilir, sonrasında çalışma tekniklerimizi kullanabilirsin.

İlk günden konuşarak günlük konuşma İngilizcesini geliştirebileceğin online ingilizce kurslarını araştırabilirsin. Konuşma odaklı, konuşarak ingilizce öğrenmeni sağlayacak online kursların avantajlarından faydalanabilirsin. En yakın zamanda sende ingilizce konuşanlar arasına katılmak için tavsiyelerimizi mutlaka yapmalısın.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı