Etkili Tekrar İle Beyninizi Eğiterek İngilizce Öğrenin

Kolay ve etkili şekilde ingilizce öğrenmek için beyninizi eğitebileceğinizi biliyor muydunuz? Etkili tekrarlama beyni ilgiye çeker.

Etkili Tekrar İle Beyninizi Eğiterek İngilizce Öğrenin.

Her zaman yeni bir dil öğrenmek istemiş olabilirsiniz. Hatta bu yeni yılda yapılacaklar listenizde ilk üç sırada yer alıyor olabilir. Ancak nereden başlayacağınızı pek bilemiyor veya dil öğrenme yeteneğiniz olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Unutmayın, herkes dil öğrenebilir.

Peki, daha kolay ve etkili şekilde dil öğrenmek için beyninizi eğitebileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun bir ilizyon olduğunu düşündüğünüzü duyar gibiyiz. O halde gelin yeni bir dil öğrenmek için beyninizi nasıl eğitebileceğinize birlikte bakalım.

Tekrar ve Etkili Tekrar

“Tamam, çok basit! Bunu yapmak bebek işi.” mi diyorsunuz? E, o halde haklısınız çünkü beyninizi eğitmek için yapacağınız en basit ilk şey tekrar etmektir.

Hayır, tekrarlama demiyoruz.

Evet, gerçekten bahsettiğimiz şey bu: etkili tekrar.

İkisi arasında büyük bir fark var. Etkili tekrar yaparken sırf bu nedenle oldukça dikkat etmelisiniz. Çünkü tekrar kavramı biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Şöyle ki tekrar, bir konuyu sıkıcı hale getirmenin en hızlı yöntemi olabilir. Elbette yanlış yapıldığında.

Bir kağıda 100 kelimelik bir liste oluşturun ve bu listedeki kelimeler ezberlemeye çalışın. O kadar kolay değil değil mi? Ne kadar denerseniz deneyin kelimeleri uzun süreli belleğinizde kolayca saklayamazsınız. Bu aynı dev bir kayayı dik bir yokuştan yukarı itmeye benziyor.

Açıkçası, bu şekilde kullanılan tekrar yöntemi sadece hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştıracaktır, çünkü beyin sadece yeni, şaşırtıcı ve şok edici şeylere dikkat eder.

Etkili Tekrarlama Nedir?

Etkili tekrarlama beyni ilgiye çeker.

Ve beyin dikkat ettiği zaman uzun süreli anılar yaratır.

Örneğin, 2 hafta önce kahvaltıda ne yediğinizi hatırlıyor musunuz? Muhtemelen hayır. Neden? Çünkü dikkat etmiyordunuz.

Ama buna ne dersiniz, yıllar veya on yıllar önceki ilk aşkınızın yüzünü hala hatırlıyor musunuz?

Çoğu insan sadece ilk aşkının adını ve yüzünü hatırlamakla kalmaz, aynı zamanda o kişinin göz rengini, saçının kokusunu veya gülümsemesini bile hatırlayabilir. Hatta sesini, konuşma biçimini ve onu gördüğünüz an kalbinizin nasıl attığını duyabilirsiniz. Hatta yaptığınız tüm konuşmaları bile hatırlayabilirsiniz!

Çünkü, buna gerçekten dikkat ediyordunuz. Öyle değil mi?

Etkili tekrarlama, dili daha hızlı öğrenmenizi sağlamak için beyindeki aynı mekanizmayı kullanır. Etkili çünkü beynimizin çalışma prensibinden faydalanıyor. Tıpkı ilk aşkınızın tavırlarını hatırladığınız gibi, etkili tekrar ile bir dilin nüanslarını hatırlamak sizin için daha kolay olacak.

Dediğimiz gibi, etkili tekrarlama beynin dikkatini çekmekle ilgilidir.

Peki, bunu tam olarak nasıl yapacağız?

Yabancı dil öğrenirken ezber yapmak uzun vadede pek de işe yaramıyor. Bu nedenle etkili şekilde tekrar yapmayı unutulmaz kılmalıyız. Ve bunu da beş duyu organımızı kullanarak çok başarılı şekilde yapabiliriz.

 5 Duyu ile İngilizce Nasıl öğrenilir?

İngilizce’deki en yaygın 100 kelimenin bir listesini ezberlemekle görevlendirildiğinizi tekrar varsayalım. Görme, duyma, koku alma, tatma ve dokunma hissimizi kullanarak ve bunları öğrenme sürecine dahil ederek bu listeyi unutulmaz kılabiliriz.

Her bir anlamla kısaca ilgilenelim:

Görme

İngilizce öğrenme çabanızda motivasyonunuzu kaybetmemek için sözcükleri değil resimleri görmeye çalışın. Çünkü beynimiz sözcüklerle değil görsellerle çalışır. Yani “fotoğrafik bellek” çalışmalı. Fotoğrafik bellek, bir fotoğrafın neden bir kelimeden daha iyi çalıştığını, videoların neden tahtadaki kelimelerden daha etkili öğrenme araçları olduğunu size açıklayabilir.

Yani kelime ezberlemek istediğinizde, kelimeyi her zaman bir resim, fotoğraf veya herhangi bir görsel ile ilişkilendirin. Daha canlı, daha renkli, daha iyi. 

İşitme

Sizin de başınıza gelmiştir. Sınav önce tarihi savaşları ezberleyemez iken en sevdiğiniz sanatçının şarkılarını iki dinleyişte ezbere söylersiniz.

Etkili bir tekrar için ezberlemeniz gereken kelimelerden bir şarkı çıkarmayı deneyin. Aklınızda kalacak kolay bir melodi belirleyin. Sonra da hafızanızın hızının artışını hayretle izleyin. Bu yöntemi en iyi kullanan kişiler ilkokulda muhtemelen karşılaştığınız İngilizce öğretmenleri. İngiliz alfabesi ABC şarkısıyla öğrendiğinizi biliyoruz.

Kelimeleri ezberlemek için kullanabileceğiniz akılda kalıcı bir melodi, “Müziğin Sesi” nden gelen “Do Re Mi” şarkısıdır

Kelime dağarcığını artırmanın bir başka yolu da, şarkı sözlerini İngilizce'den çevirerek yabancı kelimeleri incelemektir. Artık belirli bir bağlamda kullanılan kelimeleri bildiğinizden, bunları belirli bir melodiye göre söyleyebilecek ve şarkılarda geçen kelimeleri daha kolay anlamlandırabileceksiniz. 

 

Tatma

Yiyecekle ilgili bir kelimeyi gerçek tadıyla eşleştirdiğinizde, bellek bağlantısını çok daha güçlü hale getirirsiniz. Yani, “portakal” kelimesini İngilizce olarak öğrenmenin ve daha önemlisi akılda tutmanın en hızlı yolu ezberlerken bir tane yemektir. Bu kelimeyi kafanıza kazıyacaktır. Bu yöntem herhangi bir yiyecek kelimesi için geçerlidir.

Tat alma konusunda etkili tekrarlama çok canlıdır. Tam etki için gözlerinizi kapatmayı deneyin.

Ezberlemeye çalıştığınız kelimeye tat alma duyusu ile ulaşılamıyorsa, bir sonraki tartışacağımız koku duygusuyla yaklaşılıp yaklaşılamayacağına bakın.

Koku

Hiç bir şeyin kokusunu aldığınız için belirli bir yere veya zamana geri gittiniz mi? Mutlu bir şekilde yoğun bir caddede yürüyordunuz ve aniden uzun zamandır hayatınızda olmayan eski bir sevgilinin kullandığı parfümün kokusunu aldınız. Sonra aniden, sanki onu en son dün görmüşsünüz gibi bütün hatıralar, güzel anılar zihninize geliverir.

Koku alma duyusu en güçlü hafıza artırıcılardan biridir ancak yine de çoğu yabancı dil öğrencisi bu yöntemi kullanmayı tercih etmez. Eğer görsellere bakmanın etkili olduğunu düşünüyorsanız burnunuza da bir şans vermelisiniz.

Her ne kadar öğrenmek istediğiniz İngilizce kelimelerin çoğuna kokuyla (tadı gibi) erişilemese de hafızanızı geliştirmek için kokulu bir mum da kullanmayı deneyebilirsiniz. Sonuç olarak koku ile özdeşleştirdiğiniz kelimeler için bellek bağlantınızın bambaşka bir seviyede olduğunu keşfedeceksiniz.

Dokunma / Kinestetik

Bazı insanlar için en iyi öğrenme biçimi hareket etmektir. Yani bir kelimeyi bir jest, mimik veya eylemle ilişkilendirdiğinizde o kelimeyi daha çabuk öğrenebilirsiniz. Ve bu jest kelimeyi aklınıza getirebilecek ya da tamamen rastgele seçilmiş olabilir.

Örneğin, İngilizce’deki circle kelimesi yuvarlak veya dairesel anlamına gelir. Bu kelimeyi ezberlerken kinestetik olarak öğrenmek için parmaklarınızla tekrar tekrar bir daire çizebilirsiniz. Veya zıplamak anlamına gelen jump kelimesini ezberlerken gerçekte de zıplayabilirsiniz.

Bu tarz eylemlerde bulunmak, belleği sabitlemeye yardımcı olan etkili tekrarlardır. Sadece etrafta dolaşmak gibi görünebilir ama aslında çok verimli bir bellek tekniğidir.

Yani bir şeyi ezberlemeniz gerektiğinde, doğrudan tekrarlama onu kesmez.

Beş duyunuzu da işin içine katarak etkili tekrarlar yapın! İngilizceyi öğrenirken beş duyunuzun yardımını alın ve harikalar yaratmaya hazır olun!

 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı