Çocuğunuzu İngilizce Öğrenmesi için Motive Edin

Çocuğunuzu İngilizce Öğrenmesi için Motive Edin.

Çocuklar da motive edilmeye ihtiyaç duyar. Özellikle de söz konusu ana dilleri dışında başka bir dil öğrenmek söz konusu olduğunda. Peki, İngilizce pratiği yapmak için çocuklarınızı nasıl motive edebileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Kendinizi Motive Edin

Çocuk olduğunuz zamanları bir düşünün. Öğretmeniniz ders için pek hevesli olmadığında nasıl hissediyordunuz?  İnanın bugün çocuğunuz da benzer şeyler hissediyor. Genellikle küçük çocuklar anne babalarını ya da öğretmenlerini rol model olarak kabul ederler. Bu da demek oluyor ki siz ne kadar motive olursanız, onlar da o kadar motive olur. O nedenle işe kendinizi motive edip enerjinizi yükselterek başlayabilirsiniz.

Teşvik edin

Küçük çocukların hayatlarının olumlu yönde gelişmesinin önemli yolu da yetişkinler tarafından övgü almalarıdır. Eğer çocuğunuzun motive olmasını istiyorsanız dikkatinizi tamamen onlara vermelisiniz. Özellikle de olumlu olanları.

Oyun oynayın

Çocuklar oyun yoluyla öğrenirler. Çoğu zaman oyundan zevk alıp almadıklarının ya da öğrendiklerinin farkında bile değillerdir. Sadece şöyle düşünün, eğer bir çocuk olsaydınız ve İngilizce öğrenmeye başlasaydınız hangisini tercih ederdiniz? Oturup sürekli  çalışma sayfaları doldurmayı mı yoksa İngilizce bir oyun oynamayı mı? Üstelik her ikisini yaparak da aynı kavramları öğrenebilirsiniz.

Oyun oynarken puanları ve rekabeti çocuklar için motive edici unsurlar olarak kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın altı yaşından küçük ve yarışmayı çok stresli bulan çocuklar için yarışmaları kullanamazsınız. Onlar için sadece oyunu oynamak yeterince motive edici. Ayrıca bazen ekstra kredi verebilirsiniz, ancak “ekstra” ve özel bir ödül olarak kalması için bunu az miktarda kullanmanız gerekir.

Ellerinizi kirletin

Bunu elbette mecazi olarak söylüyoruz! Çocuklar elleriyle çalışmayı severler. Elleriyle öğrendikleri eşyalar için yapacaklarınız onlar için yararlı ve eğlencelidir. Yaz kelimelerini öğretmek istediğinizde kum ve plaj eşyaları ile dolu bir duyusal masaya sahip olmaktan, meyve kelimeleri öğretirken her birinin bir parça meyve getirmesine kadar her şey olabilir. Her zaman küçük çocukları dinleyerek (genellikle pasif olarak) öğrenmek yerine, öğrenme sürecinde ellerini kirletmelisiniz.

Harekete Geçin

Hareket, çocukları motive etmek için kullanabileceğiniz hayati bir bileşendir. Çocukların demotive edilmesini önlemenin en iyi yolu her ders döneminde en az bir kez onları oturdukları yerden kaldırmaktır. Yardım için onların yanına gitmek yerine sadece size gelmelerini isteseniz bile hareket onları bazen bir yerde çok uzun süre oturdukları transdan çıkarmaya yardımcı olabilir. 

Çocukları çalışma projeleri ve faaliyetleri için gruplamak da yardımcı olabilir. Mümkünse işleri değiştirmek için masaları hareket ettirmelerine veya yere oturmalarına izin verin. Birçok oyun, taklit etmek, belirli vücut parçalarını hareket ettirmek ve bir oyunun veya yarışın bir parçası olarak etrafta dolaşmak gibi koltuklarından ayrılmaya ihtiyaç duymadan çocukların hareket etmesini içerir. Bu nedenle, büyük sınıfları olan ve hareket edebilecek alanı olmayan öğretmenler bile bu tekniği daha sınırlı da olsa kullanabilirler.

Hızınızı Değiştirin

Çocukları uyanık ve motive etmek için canlı oyunlar ve alternatif sakin oyunlar tasarlayın. Elbette kontrolden çıkmalarına izin vermeden. Çünkü etkili öğrenme için iyi bir disiplin şarttır.

Hevesli ve katılımcı olun

Dil konusunda kendinize karşı hevesli olun. Çocuğunuz okumanızı, film izlemenizi ve İngilizce konuşmanızı görürse aynısını yapmaları için ilham alacaktır. Kendi başlarına çalışmalarını beklemek yerine, kendinizi çocuğunuzun İngilizce öğrenme deneyimine aktif olarak dahil edin. Çocuğunuza çok fazla övgü, teşvik ve destek vermek öz güvenlerini ve motivasyonlarını artıracaktır.

Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin

Bir dil öğrenmek eğlenceli ve faydalı bir deneyim olmalıdır. En azından bunu tercih ediyoruz. Bu nedenle de bir eğlence unsurunu aktivitelere dahil etmeye çalışın. Çocuklar doğal olarak yeni kelime dağarcığı veya dil bilgisi konuşma ve öğrenme pratiği yapmak için oyun oynamayı severler. 
Çocuğunuzun rekabet duygusunu motive edici olarak kullanın, örneğin oyun sırasında ilk dilini en az kullanan çocuğun bir sonraki oyunu seçmesine izin verin.

Çocuğunuzun kişiliğini ve ilgi alanlarını takip edin

İngilizce pratiği yapma yollarını önerirken çocuğunuzun kişiliğini, ilgi alanlarını ve sevdikleri şeyleri düşünün. Çok aktif çocuklar aksiyon oyunları oynamak isteyebilir, daha sessiz çocuklar kelime oyunlarını veya kart oyunlarını tercih edebilir. Çocuğunuz sporu seviyorsa, sporla ilgili hikayeler, kelime oyunları vb. konuları seçebilirsiniz.

Çocuğunuzun seçmesine izin verin

Seçim sürecinin bir parçası olmak büyük bir motivasyon kaynağıdır. Ayrıca çocuğunuzun İngilizce olarak rahat hissettikleri durumları, konuları vb. seçmesine de olanak tanır. 

Çocuğunuzun ruh halini değerlendirin

Çocuğunuzu İngilizce pratiği yapmaya teşvik etmek için doğru zamanı seçmeye çalışın. Yorgun ve huysuz olduğu saatlerden ziyade alıcı ve uyanık oldukları saatleri seçin. Çocuğunuzu İngilizcesi üzerinde çalışmak için baskı altına almak stresli hissetmelerini sağlar. Bir aktiviteye başladıktan sonra, çocuğunuzun alıcı olmadığını fark ederseniz daha sonra tekrar denemek için ona ve kendinize izin verin.

Anlamlı durumlar sağlamak

Çocuklar rol yapmayı ve hayal güçlerini kullanmayı severler. Oyuncak mağazasında, otobüste, restoranda vb. bazı durumlar önerin ve çocuğunuzdan seçim yapmasını isteyin. Sırayla müşteri ve dükkan sahibi gibi farklı rolleri oynayın; gerektiğinde dil desteği verin. İfadeleri ilk dillerinde kullanıyorlarsa söylediklerini İngilizce tekrarlayın. Çocuğunuz zamanla bu diyologlarda daha fazla İngilizce sözcük kullanmaya başlayacaktır. Yavaş yavaş gelişmesine izin verin.

Oyuncak dükkanı için oyuncaklar gibi gerçek nesneleri kullanarak durumu daha anlamlı hale getirin; otobüs yapmak için sandalyeleri düzenleyin; bir restoran için masa ayarlayın. Bilet, fiyat etiketi, menü vb. nesneler çocukların oyuna katılımlarını artırır. Çünkü durumu daha gerçekçi kılar.  Unutmadan rolünüzü ne kadar heyecanla oynarsanız çocuğunuz o kadar motive olur!

Çocuğunuzun okul çalışmalarını destekleyin

Çocuklar genellikle ödevlerini yapmak veya sınavlara çalışmak istemezler. Çocuğunuza hangi saatte ve ne yapması gerektiğiyle ilgili bir seçim yapmasına izin veren düzenli bir ödev rutini oluşturun. Yardım sağlayın. Destekleyici ve cesaretlendirici olmaya çalışın. Çocuğunuzu, eleştirmek veya tehdit etmek yerine yaptıkları her türlü çaba için onları övün. Bu, çocuğunuzun kendine olan güvenlerini ve olumlu bir tutum geliştirmelerini sağlayacaktır. İngilizce bilen bir çocuk pratik yapmak, geliştirmek ve okumak için özünde motive edilecektir.

Ayrıca çocuklarınızın öğretmenleriyle konuşmaktan korkmayın - çocuğunuzun öğrenmesini nasıl destekleyeceğiniz konusunda size tavsiyede bulunmaktan mutluluk duyacaklardır.

Uygulamaları ve çevrimiçi malzemeleri kullanın

En isteksiz çocuklar bile uygulamalar gibi yeni teknolojileri kullanarak öğrenmeye istekli olurlar. Çağa ayak uydurun. İnternette çocuğunuzun İngilizce pratiği yapmaktan zevk almasına yardımcı olacak birçok şarkı, hikaye, video, oyun ve etkinlik bulabilirsiniz.

Deneyimi paylaşın

Öğrenme deneyimini aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak çocuğunuzu motive edecektir. Daha büyük çocukları, küçük kardeşlerinin İngilizcelerini uygulamalarına yardımcı olmaya teşvik edin. Sorumluluk almak yetişkinleri olduğu kadar küçükleri de son derece motive eder.


Çocuğunuzun İngilizce bir film seçmesine ve bazı arkadaşlarınızı -veya ailenizi- filmi izlemeye davet etmesine izin verin. 

Çocuğunuzun başkalarıyla İngilizce iletişim kurmasının yollarını bulun

İngilizce iletişim kurmak için gerçek bir nedene sahip olmak yüksek düzeyde motivasyon kaynağıdır. Mümkünse bölgenizde İngilizce konuşan bir grup veya çocuklar için etkinlikler bulun. Çocuğunuzu İngilizce konuşan bir arkadaşınıza veya akrabanıza e-posta, mektup veya kartpostal yazmaya teşvik edin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı