Konuşabilmek İçin İlk Hafta İngilizce Nasıl Öğrenilmeye Başlanmalı?

Yeni nesil İngilizce öğrenmeye başlayanlar bir yabancı dilin konuşmadan öğrenilemeyeceğinin bilincindedir. Kesinlikle hangi yabancı dil öğreniliyor olursa olsun o yabancı dil konuşmadan geliştirilememektedir.

Konuşabilmek İçin İlk Hafta İngilizce Nasıl Öğrenilmeye Başlanmalı?.

Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. Kendi ana dilimizi konuşarak öğrenmeye başladık. Gramer kurallarını, okumayı ve yazmayı okul hayatına başladığımızda gösterdiler. Yabancı bir dili geliştirmek için ilk günden mutlaka konuşarak geliştirmeyi hedeflemeliyiz. Ama yetişkin olduğumuzu unutmalıyız. Hangi yabancı dili öğrenirsek öğrenelim o yabancı dilin çocuğuyuz. O dilde yetişkin olmaya çalıştığımızı unutmamalıyız.

İngilizce konuşabilmek için ilk çalışma gününden itibaren çocuklar gibi kelimeleri ve cümleleri teker teker söylemeye çabalamalısın. Nasıl çabalayabileceğinden bu yazımızda bahsedeceğiz.

Bu yazımız sıfırdan yeni öğrenmeye başlayanlar veya çok az ilerleyip yeniden başlayanlar için hazırlanmıştır. Bu kişilere konuşarak geliştirme alışkanlığı kazandırmayı hedefliyoruz.

Tavsiyelerimiz sana ilk baktığında yavaş bir geliştirme yöntemi gelebilir. Ama ilk hafta tavsiyemize uyarak yavaş başlaman sonradan senin daha hızlı geliştirmeni sağlayacaktır.

İlköğretimde "Ali topu tut" gibi basit cümlelerle kendi dilimizi öğrenmeye başlarız. Hatta okul hayatı başlamadan ailemiz bizlere hikaye kitapları alır. Bizimle vakit geçirirken kitaptan cümleleri tekrarlamamız için bize tekrarlarlar. Böyle konuşmaya adım atarız. Bize söylenen cümleler çok sık tekrarlandığı için bu cümlelerdeki kelimeleri ilk söylemeye başlarız.

İlk çalışma haftanda gramer kuralı incelemeden, dizi izlemeden, bir şeyler seyretmeden sadece resimli hikaye kitapları ile çalışmanı tavsiye ediyoruz. Bunun için farklı hikayelerin anlatıldığı 3 resimli kitabının olması yeterlidir.

İngilizce seviyeye göre hazırlanan özel hikaye kitapları bulunmaktadır. Ama bunlarda seviye çok basit olsa da hikaye kitabıdır. Cümleler daha uzun ve daha çok gramer konusu içermektedir. Amacımız sana ilk hafta konuşma pratiği yaparak çalışma alışkanlığı kazandırmaktır.

1.Gün

  • Resimli kitaplarda metinlerdeki cümlelerin resimleri bulunmaktadır. Kitaptaki basit cümlelerdeki kelimeleri çalışma defterine yaz. Bu kelimeleri ezberlemeye çalışmadan sadece yazmalısın. Bu kelimelerin çoğunun zaten fotoğrafı elindeki hikaye kitabında bulunmaktadır.
  • Çalışma defterine yazdığın kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini dijital sözlüğünün sesli kısmından duymalısın. En az 5 kez tekrarlayarak dinlemelisin. O kelime ile ilgili dijital sözlükte örnek cümle bulunacaktır. En basit ve kısa cümleleri 5 kez dinle. Dinlerken ilgili kelimeyi dikkatle dinlemelisin.
  • Resimli kitaplarda çok metin yoktur. Sadece oku. Çok kısa ve basit cümleler olduğu için resimler ve çalışma defterine yazdığın kelimelerin anlamlarından ne anlatıldığını anlayacaksındır.
  • Metinde olan basit cümleleri kendi sesinle ilk gün en az 5 kez tekrarlamalısın. İlk gün 3 kitabın metinlerini bitirebilirsin. Lütfen 5kez tekrarlamayı ihmal etme. Yavaş ama emin adımlarla ilerleteceğimizi unutmamalısın. Beyninin kendi sesinden İngilizce duymaya başlamasını ilk çalışma gününden başlamalısın. Sadece beyninin kendi sesinden İngilizce cümleler duymaya başlamasına çabalamalısın. Aynı çocukken kendi ana dilimizde basit cümleleri duymaya başlaması gibi.
  • Aşağıdaki tablomuzdaki gibi kitabında basit cümleler olacaktır. Kitabındaki tablomuzdaki gibi olan basit ve kısa cümlelerin anlamlarını bilmesen de tekrarla.

It is a table

 I'm Robert.

Her father is Richard.

How is the weather tomorrow?

The woman was very tall.

Trees are green.

The house is red.

He is a farmer

It is an apple.

Why aren't you happy?

It is on the table.

There are his books

  • Tavsiyemizi uygularken meyve ismi görünce bütün meyvelerin listesini çalışma defterine yazmamalısın. Kitapta elma varsa sadece 1 tane daha yanına en sevdiğin meyveyi yazmalısın. Kedi varsa köpekten başka bir hayvanın ismini yazmalısın. Çalışırken kitaptaki hayvan ile ilgili cümleyi tekrarlarken diğer hayvan ismi ile de cümleyi kurmalısın. Hem sesinle söylemeye çalış. Hem de çalışma defterine yazmalısın.
  • Çalışırken kitapta evin rengi kırmızı ise fotoğrafta güneş varsa güneşin sarı olduğunu sen söylemeye çalış. Örnek basit cümlelerden gözlemleyerek söyleyebilirsin.
  • Kitapta resimde bulunan nesne ile ilgili metinde cümleler olacaktır. Sen o cümleyi bütün nesneleri kullanarak kendine söylemeye çalışmalısın.
  • İlk gün sonunda uyumadan 10 dakika önce resimsiz bir hikaye kitabı okumalısın. Kendi seviyene uygun olmalıdır. Bu kitaplarda cümlelerde seviyeye göre gramer kuralları yerleştirilmiştir. Sadece okumalısın. Kelimeleri çalışma defterine yazmamalısın. Anlamaya çalışmamalısın. Sadece okumalısın. Okurken cümle yapılarına dikkat et. Cümleler ne ile başlıyor ikinci kelimeler ne dikkat et. Ayrıca cümle ne ile bitiyor dikkat etmelisin.
  • Her akşam uyumadan önce 5-10 dakika okumayı ihmal etmemeni istiyoruz. Bunun için 40 günlük bir tabloyu kendine bir kağıtta hazırlamanı istiyoruz. Cep telefonu takvimini kullanmamalısın. Bizzat kendinin hazırladığı bir tablo olmalıdır. İster kendi elinle ister bilgisayarda hazırla fark etmez. Odanda uygun olan bir yere yapıştırarak her gün okudukça ertesi gün işaret koymalısın. Sen duvarda gördükçe kitap okumadan uyumama alışkanlığı kazanmaya başlayacaksın. Uyumadan önce kitap okuma alışkanlığı kazanmaya başlayacaksın. Konuşma becerisinin gelişmesinde kitap okumak en önemli desteklerden biridir. 
  • Yeni bir bilgiyi en iyi öğrenme yöntemlerinden biri de uyurken dinlemektir. Çünkü biz uyusak da rüya da görsek beynimiz çalışmaya devam etmektedir. Bu yüzden cep telefonuna İngilizce radyolarını indirmeni istiyoruz. Uyurken çok kısık bir ses seviyesinde bu radyo kanallarından birini aç ve uyumaya başla. Sen uyusan da beynin dinlemeye başlayacaktır. İngilizce cümlelerin matematiğini beynin hafızaya almaya başlayacaktır.

2.Gün

  • İlk gün kendine tekrarladığın cümleleri metine bakmadan fotoğrafından söyle. Bitirince kitaba hiç bakmadan kendine diyalogları karışık söylemeye çalış.
  • Çalışma defterindeki kelimelere bakarak kelimelerle ilgili basit cümle kurmaya çalış. Kitaba bağlı kalmana gerek yok. Metindeki cümlelere benzer cümleler kurmaya çabalamalısın.

3-7. Gün

  • Önce kitabındaki resimlere bakarak akıcı bir şekilde cümleleri söyle.
  • Tekrar işlemi bittikten sonra o kelime ile ilgili benzer bir kelimeye dijital sözlüğünden bakıp yeni bir kelime öğren. Yeni kelimenin de sesli telaffuzunu dinlemeyi unutmamalısın. Örneğin elma ve erik meyveleri varsa kiraz kelimesini öğrenebilirsin. Bütün cümleleri bu yeni kelime ile kurmaya çalış. Kendi sesinle söylemeyi unutmamalısın. Bu bir kiraz, kiraz kırmızı, kiraz masanın üstünde, kiraz kasenin içinde gibi.
  • Hikaye kitabında nesnelerin neyin üstünde neyin yanında neyin altında olduğuna dair mutlaka bir cümle olacaktır. Sen çalıştığın odadaki eşyalarla ilgili tarifler yap. Bu bir yatak, babam 45 yaşında, çantam sandalye üstünde, yastık kılıfım mavi demeye çalış. Dolabın üstünde valiz var demeye çalış. Kendi odanda nesneler ne ise sesinle söylemeye çalış.
  • Evde buzdolabını aç ne meyve varsa rengini söylemeye çalış. Bu bir erik demeye çalış.
  • Mutfakta dolapları veya çekmeceleri aç gördüğün şeylerin İngilizcelerine bakıp hemen söylemeye çalış. Bu bir bardak, bu kaşık mor gibi söylemeye çabala. Renkleri doğru söylemeye çalışırsan tıkanıklık yaşarsın. Akıcı basit ve kısa cümle kuramazsın. Bu yüzden uydurmaktan çekinmemelisin.

Bu tavsiyelerimizi ilk hafta bir şeyler ve gramer kuralı öğrenmeye çalışmadan sadece bu şekilde çalışmaya başlarsan öncelikle çocuklar gibi sadece cümle kurma alışkanlığı kazanırsın. Ben biraz gramer kuralı çalışıyım sonra yapayım dersen konuşma pratiğine başlamayı hep ertelemiş olursun. İlk günden konuşma pratiği yaparak yabancı dilini geliştirmek için mutlaka tavsiyelerimizi uygulamaya başla ve beynin basit cümleleri hafızana almaya başlasın.

Yukarıdaki tavsiyelerimiz kendi kendine evden çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.

Asıl tavsiyemiz sadece konuşarak 3 ay gibi kısa bir sürede İngilizce öğretmeye başlayan konuşma odaklı bir kurs ile başlaman olacaktır. Bazı kişiler önce evden çalışıp sonra kursa gitmeyi düşünmektedirler.

Artık günümüzde önce 3 ay bir kursla başlayıp sonra evden devam etmek daha avantajlı olmaktadır. Çünkü İngilizce kursu sayesinde ilk günden konuşarak nasıl geliştireceğini bizzat deneyimleme başlanılıyor. Bireyler internetteki tavsiyeler arasında dağılmadan direkt ilk günden kendilerine bir çalışma tekniği kazanmaya başlamaktadırlar. Bu kursların online olan eğitimleri sayesinde de istediğin yerde istediğin saatte konuşabiliyorsun.

Kursa başlayarak adım atsan da her akşam uyumadan önce kitap okuma alışkanlığını kazanmalısın. Yukarıdaki her akşam uyumadan 5 dakika kitap okuma tavsiyemizi uygulamalısın. Ayrıca uyurken haber radyo kanalı tavsiyemizi uygulayabilirsin.

GNR Eğitim'de eğitimin 1.dakikasında İngilizce konuşmaya başlanmaktadır.

Gramer kuralı bilmeden nasıl olur diye düşünme.

Biz ilk dakikada gramer kuralı anlatmadan basit cümleler kurmanı sağlayarak eğitim veriyoruz. Patenti sadece bizde olan özel yabancı dil metodu olan GNR Metodu ile eğitimlerimizi gerçekleştirmeliyiz. Metodumuzun diğer metotlardan farkını web sayfamızda inceleyebilirsin.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı