Kendi Kendine İngilizce Konuşma Pratiği Kazanmanın Yolu

Basit cümleler kurabilmek için gramer kurallarını doğru bir şekilde biliyorsun. Kelime bilgilerin cümle kuracak kadar yeterli ama İngilizce konuşma pratiği yapacak imkanlarının azlığından bilgilerini açığa vuramamaktan kendini mutsuz hissediyorsan bu yazımız kendi kendine konuşma pratiği yapabilmen için bir başlangıç olacaktır.

Kendi Kendine İngilizce Konuşma Pratiği Kazanmanın Yolu.

Kelime ve gramer bilgisi başlangıç seviyesinden (Starter) Elementary veya Intermediate seviyesine ilerlemiş olanlar kendisinden sesli bir şey söylemesi beklenmediği zamanlarda zihinlerinde çok rahat cümleyi kurabilmektedirler. Ya da yazarak kurabilmektedirler. Ama biri ile iletişim halinde iken dinlediği şeye cevap vermesi gerektiğinde diyaloğa cevap veremeyebiliyorlar.

Konuşabilmek için yeterli donanıma sahip olunsa da dil seviyesi ilerletilse de bu bilgiler aktif öğrenilmemişse yani konuşarak öğrenmediysek birileri ile sesli iletişim kurma yeteneğimizi geliştiremeyiz. Aktif öğreniyorsak konuşabiliriz. Ama bu şekilde geliştirmediysen de üzülme kendi kendine pratik yapabilirsin.

Yabancı dilini pasif öğrenerek yani sadece gramer bilgisini geliştirerek, dinleyerek veya okuyarak geliştirenlerin en çok söyledikleri şey kendi seviyemden daha iyi biri ile tatbik yani pratik yapamamak olduğunu belirtiler. Kendi seviyelerinde ki kişilerle konuşmak istemediklerini belirtiler. "İkimizde az biliyoruz kim düzeltecek ya yanlış konuşuyorsak" gibi söylemleri olur.

Diyalog kuracağımız kişinin veya kişilerin başlangıçta bizden daha iyi seviyede olması şart değildir. Amaç her ne kelimesi biliyorsak cümle içinde kullanarak sesli söylemeye çabalamaktır. Hangi cümle yapılarını biliyorsak günlük hayatımızda olup bitenleri en basit cümlelerle söyleme alışkanlığı kazanmaktır. Bu önemlidir.

Çocukları düşün…

Çocuklar konuşarak başlarlar. Çevrelerinde dinlediklerini kelime kelime söyleyerek başlarlar. Sonra yavaş yavaş iki kelime vb. derken 3 kelimeden bir cümleler kurarak iletişim kurarlar. Hatta papağan gibi söylerler. Bu onların dillerini geliştirme de en önemli şeylerden biridir.

Tıpkı çocuklar gibi bıkmadan, vakit kaybı olduğunu düşünmeden örnek cümlelerden kendin kendine veya birisine söyle.

Her yabancı bir dilde konuşmaya başlayacak herkes o dilin çocuğudur. Yetişkin olduğumuz için yetişkin gibi öğrenmeye çalışmak ilk başta yapmamız gereken en önemli konuşma alışkanlığını kazanmamızı engeller.

"En basit cümleleri birine söyleyebilmek için kendimizden daha iyi bilen birine ihtiyacımız bulunmaktadır." Bu önyargıya sahipsen yok etmelisin.

Çünkü amaç aktif olarak geliştirmek için beynimizin de kendi sesimizden bizi duyması için yeterlidir. Akıcı olarak söylemeye çabalamalısın. O an etrafında birileri ya da bir şeylerinde olmasına gerek yok.

İngilizceyi sıfırdan öğrenmeye başlayanlara ister pasif ister aktif öğretilsin ilk olarak geniş zaman ile başlatılır. Çevremizde gördüğümüz nesnelerin veya kişilerin ne kim nerede nasıl olduğu söyletilerek başlatılır. Saatin kaç olduğu söyletilmeye başlatılır. Yeteneklerimiz söyletilir. Her gün veya her zaman yaptığımız alışkanlıklarımız söyletilir. Rutinlerimizden bahsetmemiz istenir. Çünkü hayatımızda sık sık yaptığımız şeyleri söylemek kolaydır.

  • Ben bunları bilirim söyleyebilirim diye başka konularda pratik yapmaya hemen geçilmemelidir. Matematik dersinde başarılı olamayan öğrencilerin çoğunun en temel sebebi ilk öğrenimde en temel işlemlerle ilgili çok örnek çözmemesidir. Öğrendim deyip geçmesidir.
  • Konuşma pratiği yapma alışkanlığı kazanmanın en önemli kısmı en basit bulduğumuz şeylerle ilgili sayısız cümle kurmaktır. Bu çoğu kişi tarafından ihmal edilir. Ama edilmemelidir. Bu kısımda akıcı sesli söyleme yapmamız çok önemlidir.
  • Vakit kaybettireceği düşünülmemelidir. Tam aksine ileride hızlanmanın en kıymetli zamanıdır.
  • Bu cümleler çok basit sıkıntı yaşamıyorum gibi düşünülse de arka arkaya karışık örnek cümleler kurarak söylemeye çalışıldığında çoğu insan akıcı cümleler kurarak söyleyemez.

İngilizce'de de aşağıda verdiğimiz örnekler gibi en temel cümleleri söylemek çok kolay desek de üşenmeden akıcı dilimizi alıştırmak için çok fazla cümle kurulmalıdır. Nasıl kuracağın ile ilgili çalışma tekniklerini sonrasında vereceğiz.

Elementray veya Intermediate seviyesinde olsan da yine de yap.

Konuşamıyorsan bu cümlelerle ilgili çok fazla pratik yapmamışsın demektir.

Basit cümleleri arka arkaya düşünmeden akıcı konuşma alışkanlığı kazanmamışındır.

  • This is my aunt. ( Bu benim halamdır.)
  • That is her book. (Şu onun kitabıdır.)
  • This is a book. (Bu bir kitaptır.)
  • The house is red. (Ev kırmızı.)
  • The book is on the table. (Kitap masanın üstünde.)
  • It is seven o'clock. (Saat 7.)
  • Mary is beautiful. (Mary güzeldir.)
  • I can play the guitar. (Ben piyano çalabilirim.)
  • I dance. (Ben dans ederim.)
  • I clean the house every week. (Ben her hafta evi temizlerim.)
  • I brush my teeth in the mornings. (Sabahları dişlerimi fırçalarım.)
  • I watch the news every day. (Her gün haberleri izlerim.)
  • I wake up at seven o'clock every day. (Her gün 7'de uyanırım.)

"This is my car" demek için arabanın görünen bir yerde olmasına gerek yok. En basit cümleleri akıcı söylemeye çalışmak yeterlidir. Başlangıçta kullanılan kelimeler bellidir. Karışık olarak zihnini en basit cümleleri arka arkaya söylemeye çalışmalısın.

Bazen ne söyleyeceğini bilmemek de akıcı cümleler kurmaya engeldir.

Kendi kendine ingilizce öğrenme

İster biri ile karşılıklı diyalog kurarak söyle ister ayna karşısında cümleler kurmaya çalış fark etmez bir not kağıdına:

  • Kelimeler yazarak hangi nesnelerle ilgili cümle kuracağını belirleyebilirsin. Çok kelime belirle ki akıcı olarak konuşabil.
  • Bir kişinin ismini yazarak onu tanımlayan şeyleri veya sıfatları yaz. İlla o kişinin ismini yazdın diye doğru tanımlamalar yapmana gerek yok.  Bir isimde olmasına gerek yok birden fazla isim yaz. İngilizcelerini yaz. Arka arkaya ara vermeden 50 İngilizce basit cümle kurabilecek şekilde bir ön hazırlık yap.
  • Bir ülke ismi yaz. O ülke ilgili doğru olmasına gerek yok cümleler kur. Neyi var neresi meşhur gibi. Sesli cümleler kurmaya çalışırken kekelememek için hangi özelliklerinden bahsedeceğini hatırlatacak kelimeleri de yaz.
  • Rutinlerini kelime olarak yaz. Arka arkaya rutinlerinle ilgili ara vermeden cümle kur. İşe kaçta gidiyorsun, kaçta kalkıyorsun, hobin ne gibi. Ama doğru olmak zorunda olmadığını unutma. Yeter ki rutinlerden konuş.
  • Birkaç ünlünün ismini yaz. Sporcu olabilir müzisyen olabilir. Bu kişilerle ilgili cümleler kur. Ne yapabiliyorlar nasıl görünüyorlar karakterleri nasıl gibi. Önce Türkçe düşün, nasıl tarif etmek istiyorsun nasıl bahsetmek istiyorsun. Tek kelime olarak yaz. Sonra akıcı cümlede kullan. Not kağıdında birkaç ünlü olsun ki konuşmana ara verme.
  • Rakam olarak karışık saatler yaz. 19:15, 18:40 vb. Arka arkaya söyleyebilmek için 50 tane yaz. Konuşurken saatte akrep ve yelkovanda gözünün önüne gelmeye başlayacak. İlk 10 cümlede yavaş konuşurken hızlı akıcı söylemeye başlayacaksın.
  • Meyve, bitki veya hayvan isimlerini karışık yaz. Onlarla ilgili arka arkaya renk, büyüklük küçüklük, tadı vb. cümleleri ara vermeden kur.

Arka arkaya 50 cümle İngilizce basit cümle kurabil. Beynin için harika bir uygulama olacaktır. Sesinden duyduğu bilgileri daha hızlı hafızaya almaktadır.

Yabancı dil geliştirmek ile ilgili yapılan akademik araştırmalarda en etkili yöntemlerden birinin etkili tekrar olduğu belirtilmiştir. Örneğimizi uygulamak sana çok fayda sağlayacaktır. Etkili tekrar olacaktır.

  • Hem zihnin başka şey düşünmeden sadece İngilizce ile meşgul olacaktır.
  • Hem de sesli hep söylemeye başlayacaksın.
  • Söylerken aklına başka kelimeler gelecektir. Sözlükten anında bakıp kullandığında o kelimeyi ezberlemeden hafızana yerleştirebileceksin. Çünkü aktif olarak sesli konuşarak o kelimeyi hemen cümle içinde birkaç kez kullanmış olacaksın. Yeni kelimeyi bütün şahıslarda arka arkaya kullan. I, you, he, they gibi.

Akademik araştırmalar bir anı ile pekiştirilerek öğrenilen bilgilerin kalıcı hafızaya alındığını belirtmektedir. Yeni kelimeyi arka arkaya cümlede kullanmak hem etkili tekrar hem de o an ile pekiştirmek olacaktır.

Konuşma pratiğini yapabilmenin alışkanlığını kazanmak veya doğru bir teknikle geliştirmeyi öğrenmek istersen günümüzün en popüler yabancı dil eğitimi olan konuşma odaklı eğitim kurumlarından 3 ay faydalanarak günlük konuşma alışkanlığını da kazanabilirsin.

GNR Eğitim davranışçı yaklaşımda dil tıpkı diğer davranışlar gibi uyarıcı-tepki bağlamında çeşitli tekrar, taklit ve şartlandırma yoluyla öğretilmektedir.

Tıpkı 2 yaşındaki bir çocuğun ana dilini öğrenme süreci gibi.

İlk günden sadece konuşarak basit cümle kurarak gramer kurallarını hep biliyormuşsun gibi kullanmaya başlarsın. 3 ay sonunda konuşabileceğinin garantisini talep halinde ücretsiz deneme dersi ile veriyoruz. Bu ücretsiz denemede hiç duymadığın Rusça ile ilk 40 dakikada konuşabileceksin. Kulak aşinalığının olmadığı bir dilde konuşabilmek senin için harika bir motivasyon olacaktır.

Blog yazılarımızı takip etmeye devam et. Konuşma pratiği yapmanın başka yollarından da bahsetmeye devam edeceğiz. İngilizceyi aktif öğren sende en yakın zamanda İngilizce konuşabilenler arasına sende katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı